Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: ΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



 «Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.
Κοινοποιούμενο προς:
- Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας
- Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βουλευτή Νομού Ευβοίας  κ. Σίμο Κεδίκογλου
Λοιπούς Βουλευτές Ευβοίας κ.κ.
-Βαγγέλη Αποστόλου,
-Συμεών Κεδίκογλου,
-Κώστα Μαρκόπουλο
-Δημήτρη Αναγνωστάκη.
- Δήμο Κύμης - Αλιβερίου

Οι πιο κάτω υπογράφοντες, όλοι Δικηγόροι και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Ευβοίας, διατηρούμε τα Δικηγορικά μας Γραφεία στην πόλη του Αλιβερίου, η οποία είναι το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Νότιας Εύβοιας.
Με δυσάρεστη έκπληξη ενημερωθήκαμε μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2012, ότι:
"….ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια».
Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Παράλληλα, από τη συγχώνευση αυτή θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, όπως εκτιμά το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς υπολογίζεται, ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.
Όσον αφορά την Εύβοια, τα Ειρηνοδικεία Λίμνης και Αγ. Άννας συγχωνεύονται στο Ειρηνοδικείο Ιστιαίας και τα Ειρηνοδικεία Αυλωναρίου, Καρύστου, Αλιβερίου και Σκύρου, στο Ειρηνοδικείο Κύμης…".
Η είδηση αυτή, ότι δηλαδή θα γίνει η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων της Νότιας Εύβοιας στο αντίστοιχο Κύμης, προκάλεσε σε όλους μας μεγάλη και εύλογη αναστάτωση.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και ήμασταν ήσυχοι, ότι τα υπό συγχώνευση Ειρηνοδικεία Κύμης, Αυλωναρίου και Σκύρου θα είχαν ως έδρα το Ειρηνοδικείο Αλιβερίου, το οποίο θα ήταν το μόνο που δεν θα καταργείτο, και εξ αυτού του λόγου πρόσφατα διορίστηκε τακτική Ειρηνοδίκης Αλιβερίου.
Τα Ειρηνοδικεία της Νότιας Εύβοιας πρέπει να συγχωνευθούν στο Ειρηνοδικείο Αλιβερίου (Ταμυνέων).
Η έδρα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και το Δημαρχείο είναι στην πόλη του Αλιβερίου.
Εμείς, όλοι οι Δικηγόροι της Νότιας Εύβοιας, διατηρούμε τα Δικηγορικά μας Γραφεία στην πόλη του Αλιβερίου. Οχι της Κύμης. Αυτό δεν είναι τυχαίο.
Το Αλιβέρι είναι το Κεντρικό Κοινωνικό, Οικονομικό, Βιομηχανικό και Εμπορικό αλλά και ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ κέντρο της Νότιας Εύβοιας, του οποίου πληθυσμός υπερβαίνει τις 35.000 μονίμων κατοίκων, εκ των οποίων μόλις 5.000 διαμένουν στην Κύμη.
Στο Αλιβέρι έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι Στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Εκεί εδρεύει πλήθος άλλων βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων γαλβανιστήριο, εταιρείες κατασκευής εργαλείων, εταιρείες βιομηχανικών μεταλλικών κατασκευών, ανεμογεννητριών, λατομεία, μονάδες σκυροδέματος, κατασκευαστικές εταιρίες, ιχθυτροφεία.
Το 80 % του Εμπορίου της Νότιας Εύβοιας στεγάζεται εκεί. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στην πόλη της Αλιβερίου λειτουργούν έξη Υπεραγορές (σουπρεμάρκετ) Τροφίμων. (ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefur, Lidle, My Market, Γαληνός, Dia). Εκεί επίσης λειτουργεί η μόνη οργανωμένη αγορά 80 και πλέον εμπορικών καταστημάτων.
Στον τομέα των Ιδιωτικών Υπηρεσιών στο Αλιβέρι έχουν τα υποκαταστήματά τους οι Τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Eμπορική, Eurobank Ergasias, Ευβοϊκή Πίστη, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επίσης  στο Αλιβέρι διατηρούν  τα γραφεία τους το 90% των Ιατρών, Μηχανικών, Φαρμακοποιών, Πολιτικών Μηχανικών, Λογιστών, Τεχνικών και τεχνητών κάθε είδους κλπ, της Νότιας Εύβοιας.
Κανένας Δικηγόρος δεν διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο στην έδρα κάποιου άλλου από τα συγχωνευόμενα Ειρηνοδικεία, και ιδίως της Κύμης. Αυτό είναι ενδεικτικό του σφάλματος και της κοινωνικής αναστάτωσης και δυσκολίας που θα προκαλέσει η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων σε εκείνο της Κύμης.
Στο Ειρηνοδικείο Αλιβερίου εκδικάζεται ο μεγαλύτερος και σοβαρότερος αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονται στην Νότια Εύβοια και  εκεί δημοσιεύεται ο μεγαλύτερος αριθμός των σχετικών αποφάσεων.
Μάλιστα, με την νέα διευρυμένη καθ' ύλη αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, φυσιολογικά από την περιοχή της κατά τόπο αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Αλιβερίου θα προκύψει άμεσα το 70% της ύλης των συγχωνευόμενων Ειρηνοδικείων.
Το κτίριο του Ειρηνοδικείου της Κύμης βρίσκεται σε αθλία κατάσταση και παρουσιάζει εμφανή σημεία κατάρρευσης, με επιβεβαιωμένο σοβαρό στατικό πρόβλημα.
Εκ των ανωτέρω είναι προφανές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αν επιμείνει στην συγχώνευση των Ειρηνοδικείων της Νότιας Εύβοιας στο Ειρηνοδικείο Κύμης, θα κάνει ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό σφάλμα, που θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στο μεγάλο αριθμό των ενδιαφερομένων (Πολιτών, Δικηγόρων, Δικαστών, Προσωπικού κλπ).
Σημειωτέον ότι ακόμη και για μια απλή διαδικαστική πράξη, όπως κατάθεση δικογράφου, όλοι αυτοί θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέχρι την Κύμη, η οποία απέχει μετ' επιστροφής 90 χιλιόμετρα από το Αλιβέρι και 190 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.
Επιπρόσθετα, εκτός από εμάς που υπογράφουμε το παρόν και διατηρούμε αποκλειστικά γραφεία στην πόλη του Αλιβερίου, θα είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των Δικηγόρων της Χαλκίδας, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να ταξιδεύουν από Χαλκίδα προς Κύμη, όπως και εμείς, μέσω ενός κακού οδικού δικτύου, το οποίο  έχει καταρρεύσει στην παραλιακή ζώνη, ενώ παράλληλα κατά τους χειμερινούς μήνες αποκλείεται συχνά από χιονοπτώσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε τα Ειρηνοδικεία της Νότιας Εύβοιας να συγχωνευθούν στο Ειρηνοδικείο Αλιβερίου (Ταμυνέων) και όχι της Κύμης.
Μετά Τιμής
1.   Γλάρος Λουκάς
2.   Κουκουβάου Διαμαντούλα-Παρασκευή
3.   Κρόμπας Ιωάννης
4.   Λυμπερόπουλος Νικόλαος
5.   Μεταξά Ευαγγελία
6.   Μούντριχα Σοφία
7.   Μπαϊρακτάρης Παναγιώτης
8.   Ξύγγης Χαρ. Κωνσταντίνος
9.   Ξύγκης Νικ. Κωνσταντίνος

Την παρούσα διαμαρτυρία των Δικηγόρων συναποδεχόμαστε και συνυπογράφουμε οι κάτωθι Συμβολαιογράφοι Ταμυνέων, με έδρα το Αλιβέρι, με την επισήμανση ότι στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Κύμης υπάρχει μόνο ένας (1) Συμβολαιογράφος. Η συγχώνευση και μεταφορά του Ειρηνοδικείου Αλιβερίου στην Κύμη θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των Γραφείων μας.
1. Αναστασία Παπασταματίου Μήτσικα
2. Σταυρούλα Αποστόλου Κηρύκου
3. Καλομοίρα Μπαράκου Γέραλη
4. Αφροδίτη Ντερβάκου
5. Βασιλική Τζιμοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου