Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΙΜΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ο.Α.Ε.Ε. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Στα  πλαίσια της μείωσης του λειτουργικού κόστους της φορολογικής διοίκησης και της εξοικονόμησης πόρων και στελεχιακού δυναμικού, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Δ.Ο.Υ (Ιστιαίας, Κύμης, Καρύστου, Λίμνης) του Νομού Ευβοίας.
Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας, τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για επαγγελματίες και κάτοικους της περιοχής, αλλά και την συμβολή που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην επιπλέον υποβάθμιση της Εύβοιας και κατά συνέπεια και στον ήδη υποβαθμισμένο, επί σειρά ετών νόμο μας.
Με την από 03/9/2012 διευρυμένη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Εύβοιας με θέμα «Κατάργηση περιφερειακών ΔΟΥ και Παραρτήματος ΟΑΕΕ στο Αλιβέρι» και την σύσσωμη παρουσία όλων των τοπικών φορέων (εκπρόσωποι των Δήμων, των επαγγελματικών Σωματείων και Συλλόγων, της Ένωσης Λογιστών, των  υπαλλήλων στις ανωτέρω Δ.Ο.Υ , επαγγελματιών κλ.π του Νομού μας κτλ) αναφέρθηκαν οι λόγοι για τους οποίος θα πρέπει να παραμείνει η λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν οι ανασταλτικοί παράγοντες για την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης:

1.Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και το άθλιο οδικό δίκτυο του Νομού.
Ο νομός μας πληρώνει εδώ και χρόνια βαρύ φορτίο στην άσφαλτο, ως πρώτος νομός σε τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας. Οι αποστάσεις από το νότιο και βόρειο άκρο- μέχρι την Χαλκίδα είναι περίπου 2,5 ώρες, καλύπτονται, μέσα από ένα άκρως ελλιπές οδικό δίκτυο, για το οποίο εκφράζονται διαμαρτυρίες εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο καθιστά πραγματικά προβληματική, χρονοβόρα και επικίνδυνη την όποια μετάβαση.
Οι περιφερειακές Δ.Ο.Υ εξυπηρετούν περιοχές απομακρυσμένες και «άγονες» γραμμές ορεινών και δυσπρόσιτων χωριών και οικισμών του νομού μας.
Στις περιοχές αυτές εκτός της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας δραστηριοποιούνται 7000 και πλέον επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου, η πλειοψηφία των οποίων είναι ατομικές επιχειρήσεις και στις περισσότερες από αυτές οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι για την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Δ.Ο.Υ κάτι που σημαίνει πέραν του υψηλού κόστους και του μεγάλου χρόνου μετακίνησης και την επιπλέον επιβάρυνση αυτών των μικρών επιχειρήσεων.

2.Οι πυρκαγιές που έπληξαν την Εύβοια.
Η Εύβοια πλήγηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και χαρακτηρίστηκε πυρόπληκτη με αποτέλεσμα η επιχειρηματική δραστηριότητα να αντιμετωπίσει σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα. Με το κλείσιμο των ΔΟΥ και του ΟΑΕΕ θα συνεχιστεί η απαξίωση και η υποβάθμιση του τόπου, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.

3.Αδυναμία και κόστος επιχειρήσεων - πολιτών για φυσική παρουσία στην Χαλκίδα για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους
-Με την προτιθέμενη κατάργηση των περιφερειακών Δ.Ο.Υ, δεν γνωρίζουμε τεχνικά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές των πολιτών και επιχειρηματιών με τις Δ.Ο.Υ, δεδομένου ότι απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη (π.χ. ρύθμιση οφειλών, Λήψη φορολογικής ενημερότητας σε περίπτωση ύπαρξης χρεών, γονικές παροχές και δωρεές, πληρωμή δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές, κ.λ.π. και επομένως θα αναγκαστεί να μετακινηθεί σε ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο για την διεκπεραίωσή τους.
-Η μετεγκατάσταση στη Χαλκίδα των υπαλλήλων των υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ θα προκαλέσει μεγάλες οικογενειακές συνέπειες (παιδιά που σπουδάζουν στα σχολεία, ηλικιωμένοι γονείς που χρήζουν φροντίδας, ανήλικα τέκνα κ.λπ) και οικονομικές, δεδομένου των σημαντικών περικοπών των μισθών των υπαλλήλων. Θα πρέπει μαζί με την οικονομική πολιτική να ληφθεί μέριμνα και για κοινωνική πολιτική.    
Οι παραπάνω θέσεις αποτελούν απόσταγμα όλων των φορέων της Εύβοιας και θα θέλαμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψη διότι είναι κοινή διαπίστωση ότι είναι απαραίτητη για τον Νομό μας η διατήρηση των περιφερειακών Δ.Ο.Υ (Ιστιαίας, Κύμης, Καρύστου και Λίμνης ) και του παραρτήματος του ΟΑΕΕ Αλιβερίου. 
Με την ελπίδα ότι θα εισακούσετε το αίτημά μας, αναμένουμε το συντομότερο τις δικές σας άμεσες ενέργειες και την οριστική απόφαση για διατήρηση των εν λόγω ΔΟΥ
Προσδοκούμε στη δίκαιη μεταχείριση του θέματος και ευελπιστούμε στη θετική αντιμετώπισή του.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΜΩΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου