Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΡΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ- ΠΗΓΗ PANORAMIO

Οι φήμες ότι αναζητείται λύση για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στο Μονόδρυ έχει ανησυχήσει του κατοίκους  κυρίως  γιατί βλέπουν ότι η διαρκώς  εντονότερη αντίδραση για την Ρέουσα, από Αυλωναρίτες,  Πυργιώτες  και Οριώτες αλλά και οι προτάσεις για την χωροθέτηση στα όρια του πρώην Δήμου Κονιστρών στρέφει το ενδιαφέρον προς την περιοχή τους. Μετά το ναυάγιο του ακινήτου που ήθελε να δωρίσει κάτοικος της ευρύτερη περιοχής στον Δήμο η θέση του δημοτικού ακινήτου που προοριζόταν για Σφαγεία παραπλεύρως του Μανικιάτη είναι μία από αυτές που εξετάζονται με προσοχή για να διαπιστωθεί εάν ανήκει πράγματι στον δήμο όλη η αναγκαία ιδιοκτησία.  Όπως μας ενημέρωσε ο ανήσυχος κάτοικος που μετέφερε την πληροφορία η θέση αυτή βρίσκεται κοντά σε πηγές υδροδότησης και πρέπει να αποκλειστεί.

ΧΑΘΗΚΕ Η ΡΟΖΥ


Ενώ μαίνεται η μάχη των σκουπιδιών στην περιοχή που την τιμά με τις ψήφους της, όπου την βάζουν, νομαρχιακό, περιφερειακό συμβούλιο  κ.λ.π., εντούτοις η Ρόζυ Καραβά απέχει από τον  δημόσιο διάλογο. Σιωπαίνει. Δεν έχει τι να πει; Διαφωνεί με τις κινητοποιήσεις, έχει ξεχάσει ότι είναι περιφερειακή σύμβουλος;
Βέβαια ποτέ δεν ήταν λαλίστατη κυρίως στα όργανα στα οποία είχε εκλεγεί (εξαιρούνται τα κομματικά), αλλά ούτε και τώρα, μία κουβέντα.
Ίσως γιατί οι επόμενες εκλογές είναι μακριά. Τότε θα κάνει την επανεμφάνισή της και θα ξαναβγεί.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΕΩΣ 2/8/2012 ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ




Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δήμου: www.kimis-aliveriou.gr
 
Εξαιρετικά επείγον έγγραφο απέστειλε ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, προς τους Δημοτικούς Συμβούλου του Δήμου, τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια και τους Συλλογικούς φορείς του Δήμου Κύμης Αλιβερίου:
«Ο Δήμος προχωρώντας στην  οριστική κατάργηση των ΧΑΔΑ, με την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών, τη ένταξη τους στο ΕΣΠΑ και τη δημοπράτηση τους, έκανε το πρώτο βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Επίσης από τις αρχές Απριλίου 2012 εφαρμόζουμε με τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή στο Δήμο μας. Η ολοκληρωμένη διαχείριση ήταν ο επόμενος στόχος. Για το σκοπό αυτό, από τον Απρίλιο του 2011 – έχει αποσταλεί έγγραφο στους Δημοτικούς Συμβούλους, στα Τοπικά Συμβούλια και όλους τους φορείς, ώστε να καταθέσουν προτεινόμενες θέσεις – οικόπεδα στην περιοχή ευθύνης τους για την διαχείριση των απορριμμάτων. Καμία πρόταση για υπόδειξη χώρων δεν κατατέθηκε σε αυτούς τους 14 μήνες. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά τις αρχές σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και τις διατιθέμενες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ συντάχθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Κατασκευή δύο κινητών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και κινητής μονάδας ανάκτησης ανακυκλώσιμων – κομποστοποίησης στους Δήμους Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου της Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Ευβοίας», με υλοποίηση των όσων ορίζονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Η μελέτη εγκρίθηκε, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς στις 10 Ιουλίου 2012 και τα χρήματα (της τάξης των 5.000.000€)  για την υλοποίηση του έργου δεσμεύτηκαν από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα δόθηκε λίγος χρόνος ακόμη στη διαδικασία διαβούλευσης, για την εξεύρεση χώρων κοινής αποδοχής. Κατά την διαδικασία αυτή κατατέθηκαν στον Δήμο μας προτάσεις που περιγράφονται στην παρούσα επιστολή. Με στόχο την εξασφάλιση της κοινωνικής αποδοχής των προτεινομένων έργων, αναμένουμε την απάντηση σας σε σχέση με τις υποβαλλόμενες προτάσεις, μέχρι την Πέμπτη 2 Αυγούστου, έτσι ώστε με εκφρασμένη την δική σας συναίνεση στην επιλογή νέας θέσης, να εξεταστεί και τεχνικά η πρόταση για να υποβάλλουμε πιθανά την νέα μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς. Επί σειρά ετών κανείς δεν τόλμησε να παρουσιάσει την ωμή πραγματικότητα στους πολίτες φοβούμενος να επωμιστεί το περιβόητο «πολιτικό κόστος», λογική που εμείς δεν δεχτήκαμε να ακολουθήσουμε. Ευχαριστούμε όσους έστειλαν  προτάσεις, διότι έστω και μετά από ενάμιση περίπου χρόνο υπήρξε επιτέλους η απαιτούμενη ευαισθητοποίηση και δικαιώθηκε η επίμονη προσπάθεια μας για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στον τόπο μας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον τόπο μας είναι πλήρως αποδεκτή από όσους κατέθεσαν πρόταση, γεγονός το οποίο μας γεμίζει ικανοποίηση. Οι προτάσεις ποικίλουν ως προς την χωροθέτηση των έργων.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΥΣΤΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΡΕΓΚΟΥΚΟΥ


Ο Αθανάσιος Ρεγκούκος υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους δημότες του Δήμου μας. Στηριγμένος στις δικές του αποκλειστικά δυνάμεις, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και καθιερώθηκε, με την ίδρυση και λειτουργία δικών του επιχειρήσεων, ως προσωπικότητα ευρείας αποδοχής στον επαγγελματικό του χώρο.
Ενεργός πολίτης, με αγάπη, ανησυχία και όραμα για τον τόπο του, ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και είχε την ευτυχία να εκλεγεί πρώτος δήμαρχος στο καποδιστριακό δήμο Δυστίων.
Η θητεία του σημαδεύτηκε αφενός από την επίδειξη αγάπης και μετριοπάθειας σε όλους τους δημότες και αφετέρου από την αποτελεσματικότητα σε έργα αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:
1.Να εκφράσει το σώμα τα θερμά συλλυπητήρια του στην  οικογένεια του εκλιπόντος
2.Να παρακολουθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Δήμαρχο την κηδεία του.
3.Να διατεθεί δωρεάν τάφος στο κοιμητήριο του Δύστου.
4.Να κατατεθεί στεφάνι στην σωρό του.
5.Να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ο αντιδήμαρχος της ενότητας Δυστίων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η ανάρτηση αφαιρείται μετά από αίτημα  του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος επειδή ισχυρίζεται ότι η δημοσίευση του αποσπάσματος αλλοιώνει  την ουσία της συνολικής πρότασης. Παρότι δεν συμφωνούμε με αυτο τον ισχυρισμό εν τούτοις κάνουμε δεκτό το αίτημά τους.  
Σας παραπέμπουμε στον σύνδεσμο:  http://www.lala-to.blogspot.gr/2012/07/blog-post_9824.html για να διαβάσετε την συνολική πρόταση του Συλλόγου και το σχετικό απόσπασμα.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ      
ΕΙΣΑΓΩΓΗ             
ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ    
Για τη Μελέτη σκοπιμότητας               
Για τη ΜΠΕ             
Για τη χωροθέτηση και τις τελικές επιλογές      
Για τη «διαβούλευση» μέχρι σήμερα 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ   
Εισαγωγή               
Οι αρχές της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης           
Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της πρότασης           
Προσέγγιση σχεδιασμού      
1ο  επίπεδο            
2ο   επίπεδο           
3ο  επίπεδο            
Συμπερασματικά   
Πρόταση Χωροθέτησης Εγκαταστάσεων           
Προϋποθέσεις επιτυχίας του όλου εγχειρήματος              
ΕΠΙΛΟΓΟΣ               


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Σύλλογος Προστασίας & Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων  στα πλαίσια των καταστατικών του αρχών, με υπευθυνότητα και άποψη, συνεπής  στις ιστορικές του παραδόσεις,  συμμετέχει  στον διάλογο πού έχει ανοίξει στην κοινωνία για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιοχή μας παρά την έλλειψη ουσιαστικής και αποτελεσματικής  δημόσιας διαβούλευσης.
Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Συστήματος Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων (ΣΔΑΣΑ) του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Η συγκέντρωση των σκουπιδιών όλου του Δήμου στον ΧΑΔΑ Αλιβερίου σε συνδυασμό με την απόθεση βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων σε προηγούμενο χρόνο στον ίδιο χώρο, έχει μετατρέψει την περιοχή σε Δημόσιο Κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων του Αλιβερίου και της ευρύτερης περιοχής, όπως αυτό τραγικά επιβεβαιώθηκε στην διάρκεια των δύο πρόσφατων πυρκαγιών.
 Επιμένουμε και ισχυριζόμαστε αυτό που από την πρώτη στιγμή και σε κάθε φάση τονίζαμε: Η ενημέρωση, η υποβολή προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , η απεμπλοκή του προβλήματος από την «μέγγενη» του λαϊκισμού, της μικροπολιτικής και  του  πολιτικού ανταγωνισμού, η διερεύνηση βιώσιμης και κοινωνικά αποδεκτής λύσης αποτελούν την μόνη διέξοδο για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην μάχη για τα σκουπίδια δεν χωράνε «νικητές» και «ηττημένοι» , παρά μόνο νικητές.
Οι εξελίξεις και τα γεγονότα πού προηγήθηκαν της απόφασης αυτής στην περιοχή μας έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Η κακή διαχείριση της υπόθεσης από πολλές πλευρές οδήγησε σε κοινωνική αναταραχή και κίνδυνο για άλλη μια χαμένη ευκαιρία όσον αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιοχή.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι όποιες σκέψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων περνάνε πρωτίστως από τη συμμετοχή των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στην όποια λύση επιλεγεί. Ο Σύλλογος μας συμμετέχοντας στην «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» σε Πανελλαδικό Επίπεδο έχει διαμορφώσει άποψη και διαθέτει μέσω και των επιστημόνων που έχει στις γραμμές του την απαραίτητη γνώση την οποία και καταθέτει στον όποιο διάλογο πραγματοποιείται για το θέμα.
Πρόθεσή μας είναι η συμμετοχή στην επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας αρκεί να ικανοποιούνται οι εξής προϋποθέσεις:

•             Ειλικρινής διάλογος και σωστή δημόσια διαβούλευση
•             Επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος
•             Ειλικρινής πρόθεση από όλους τους διαχειριστές της υπόθεσης (εμπλεκόμενους φορείς, Πολιτεία, Δήμος)
•             Φιλοπεριβαλλοντική και φιλολαϊκή κατεύθυνση των επιλογών
•             Δημόσιος χαρακτήρας του όλου  Συστήματος.


Αποφεύγουμε συνειδητά και επιμελώς στην παρούσα φάση να  τοποθετηθούμε  αναλυτικά επί όλων όσων μεσολάβησαν έως σήμερα στην διαδικασία διαβούλευσης και οριστικοποίησης των αποφάσεων του Δήμου, ακριβώς γιατί φρονούμε πως αυτό που πρέπει να πρυτανεύσει σήμερα είναι το να «πέσουν οι τόνοι» και να διεξαχθεί όσο είναι δυνατόν ένας ήρεμος διάλογος επί της ουσίας, που να οδηγήσει σε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Κρίση και άποψη έχουμε για όλα. Ακόμα και για την ΜΠΕ  και την Μελέτη Σκοπιμότητας του έργου, παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας να τα μελετήσουμε, αφού  μόλις χθες και παρά τις διαρκείς οχλήσεις μας πήραμε στα χέρια μας. Επιλέγουμε κυρίως να αναφερθούμε στην δική μας πρόταση γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι η μοναδική με ανοιχτό τον ορίζοντα στο μέλλον.
Στο κείμενο πού ακολουθεί γίνεται μια σύντομη κριτική στις προτάσεις πού πρόσφατα παρουσίασε ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου και παρουσιάζεται αναλυτικά η δική μας πρόταση.

"ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ " ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ



Το κείμενο που ακολουθεί δεν επιχειρεί ασφαλώς να «επιλύσει» αλλά να συμβάλλει στον διάλογο που εσχάτως και κυρίως με πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών αρχίζει να εξελίσσεται και που αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Καρυστία και ειδικότερα στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.
Αλλά και αν αυτό είναι εφικτό γιατί όχι και στην προώθηση της επίλυσής του.
Είναι βέβαιο ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει ένα Αντιπολιτευτικό Βήμα. Αυτού του είδους τη «διαβούλευση» την παραχωρούμε σε άλλους.
Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να τονιστούν τα εξής:
Επί 18 μήνες η Δημοτική Αρχή χειρίστηκε και χειρίζεται το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων με τρόπο τουλάχιστον απαράδεκτο και προσχηματικό.
Οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι εν κρυπτώ ενέργειές της καταρράκωσαν αλλά και ακύρωσαν κάθε έννοια υπευθυνότητας, διαφάνειας και ειλικρίνειας.
  Ένα κλειστό σύστημα εξουσίας με την κάλυψη ενός απαξιωμένου, χειραγωγημένου και περιθωριοποιημένου ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων) επιχείρησε δια μέσων πολιτικών επιλογών – πέρα και έξω από κάθε νομιμότητα και επιστημονική προσέγγιση χωροθετήσεις (Ρέουσα, Λακαπετρέσσα) – να χειραγωγήσει τις τοπικές κοινωνίες αλλά και γενικότερα την κοινή γνώμη.
Οι παλινωδίες των 18 μηνών, οι συνεχείς αλλαγές θέσεων και μεθόδων (Μονόδρι – ΧΑΔΑ Αλιβερίου  – Ρέουσα – Λακαπετρέσσα – ΧΥΤΥ στην Ν. Εύβοια – Εργοστάσιο Ανάκτησης και ΣΜΑ) οριοθετούν και ορίζουν το πλαίσιο της προχειρότητας, της ανικανότητας, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού αλλά και των εσκεμμένων πολιτικών επιλογών της τελευταίας περιόδου.
Η μειωμένη ικανότητα διαχείρισης τέτοιων κρίσιμων ζητημάτων (προδήλως επιβεβαιωθείσα), απ’ τη πλευρά της Δημοτικής Αρχής ας ελπίσουμε να μην αποτελέσει το πρόκριμα για την μη επίλυση του κατά γενική ομολογία κρίσιμου προβλήματος και μάλιστα «προβλήματός μας».
Το «πρόβλημά μας» που θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί με την έγκαιρη, έγκυρη, πολύπλευρη, συνεχή και κυρίως Δημόσια Ενημέρωση σε όλα τα - κατά τα άλλα κρυφά - στάδια της διαδικασίας.
Γιατί ο Πολίτης, ο Δημότης πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένος.
Γιατί μόνο ο ενημερωμένος Δημότης συμμετέχει, παίρνει πρωτοβουλίες και γίνεται εγγυητής της κάθε μικρής ή μεγάλης προσπάθειας.
Αντί όμως τα παραπάνω, είχαμε διθυραμβικές από άλλο πλανήτη ανακοινώσεις, προαποφασισμένα χωροταξικά σενάρια, κατασκευή προπαγανδιστών που από θύτες κινδύνευσαν να γίνουν και θύματα, ιλουστρασιόν φυλλάδια και γενικά κακέκτυπα αποτυχημένων προπαγανδιστικών μηχανισμών, που έχουν την αφετηρία τους στην αυτοδιοικητική και πολιτική ένδοια του εντολέα τους.
Η απόλυτα δίκαιη κάτω από αυτές τις συνθήκες αντίδραση της κοινωνίας και των πολιτών, «παραδόθηκε» στον Αστυνομικό έλεγχο και την «ιδέα» της καταστολής.
Η Αστυνόμευση της Δημοκρατίας και της διαφορετικότητας της άποψης, η έλλειψη πολιτικής συνεννόησης για το καλό του τόπου, αλλά και ο πρωτόγνωρος φόβος απ’ την κατ’ επανάληψη προκληθείσα λαϊκή οργή μας κατέστησαν – για άλλη μία φορά – γνωστούς στο Πανελλήνιο, για τα γεγονότα εκείνης της Παρασκευής της 6ης Ιουλίου όπου Δημοτική πλειοψηφία και Αστυνομία – με αποκλεισμένη την Αντιπολίτευση – «προήγαγαν» το θεσμό της Τοπ. Αυτοδιοίκησης!!!

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ «ΡΕΟΥΣΑ»



Εμείς, οι κάτοικοι του Αυλωναρίου, στη συνέλευση της 23ης Ιουλίου 2012:
Εκφράζουμε την ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την απόφαση που ελήφθη στις 6-7-2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο και προβλέπει την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών από την περιοχή της Κύμης ως το Αυλωνάρι, στον κάμπο Αυλωναρίου, στη θέση «Ρέουσα».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης και ουσιαστικής διαβούλευσης της Δημοτικής Αρχής με την τοπική κοινωνία.
Η απόφαση χωροθέτησης του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ το χωριό μας και τη γύρω περιοχή, δεν λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη κατοικιών σε «απόσταση αναπνοής», καθώς και το γεγονός ότι η θέση «Ρέουσα» αποτελεί τον μοναδικό κάμπο από το Αυλωνάρι ως την Κύμη που μπορεί να τροφοδοτεί την περιοχή μας με κηπευτικά προϊόντα αρίστης ποιότητας.
Η λειτουργία του Σταθμού θα προκαλέσει ιδιαίτερη ΟΧΛΗΣΗ (θόρυβος, οσμές, κυκλοφοριακή συμφόρηση, κ.ά.) στο Αυλωνάρι λόγω της διέλευσης των απορριμματοφόρων και των container μέσα από το χωριό μας.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ σε κανέναν να ΥΠΟΤΙΜΑ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ μας, να ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ μας και να ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με τις ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες που αποβλέπουν πράγματι στην ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και στην ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και που βασίζονται σε εμπεριστατωμένες και πρωτότυπες μελέτες και εκφράζουμε τη ΔΙΑΦΩΝΙΑ μας στις «ΕΥΚΟΛΕΣ» ΛΥΣΕΙΣ.
Δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι στη διαχείριση των σκουπιδιών από τους ΙΔΙΩΤΕΣ, γιατί η προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνεται αφορμή για εύκολα κέρδη.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να επιδειχθεί η δέουσα ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ και να εφαρμοστεί το «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2012 – 2014» (που «ποζάρει» στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης–Αλιβερίου και) που προβλέπει για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΥΛΩΝΟΣ «προσανατολισμό στον ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ και ΠΡΟΩΘΗΣΗ του αγροτουρισμού και του εναλλακτικού ή και του ειδικού ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, καθώς η περιοχή υποστηρίζεται από ένα ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, που όμως δεν αξιοποιείται».
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ με κάθε τρόπο την καθ’ ομολογία των ίδιων των συντακτών της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» επιχειρούμενη ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ –ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


 
Το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην πατρίδα μας και ειδικότερα στην Νοτ. Εύβοια, μας ταλανίζει χωρίς να έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα  για περισσότερο από δέκα(10) χρόνια. Σχεδιασμοί, χωροθετήσεις, έννοιες όπως: ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ΦΟΔΣΑ( Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ανάκτηση, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση έχουν μπει στο λεξιλόγιο μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αντιδράσεις, κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών, δίκαιες τις περισσότερες φορές, ακυρώσεις πισωγυρίσματα και το πρόβλημα παραμένει χωρίς λύση. Κάποιοι επένδυσαν το πολιτικό τους μέλλον και την πολιτική τους επιβίωση, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, αρκεί να τους βόλευαν συγκυριακά οι αντιδράσεις.
Οι πολίτες προβληματίζονται, όλοι επιζητούν βέβαια τη λύση, αλλά άλλοι θέλουν τα απορρίμματα απλά μακριά από το σπίτι τους, «στην αυλή του άλλου». Κάποιοι όμως δίκαια διαμαρτύρονται, όταν αποφασίζεται ερήμην τους, χωροθετήσεις δίπλα στα σπίτια τους, ή σε χώρους ακατάλληλους περιβαλλοντικά-γεωλογικά που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής αντί να την αναβαθμίζουν.
Οι χωροθετήσεις δεν είναι δυνατό να αποφασίζονται στη βάση, ποιοι είναι «φίλοι», «ημέτεροι» «αντίπαλοι», που θα έχουμε λιγότερο πολιτικό κόστος, ή πόσο θα κοστίσει στους αντιπάλους μας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας την συναίνεση των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη τους και οικονομοτεχνικές παραμέτρους.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου, προεξάρχοντος του Δημάρχου, ο οποίος αφού στο παρελθόν τορπίλισε άλλες προτάσεις που είχαν υπάρξει κατηγορώντας παλαιούς Δημάρχους για «εν κρυπτώ» διαδικασίες επίλυσης, βρέθηκε να κάνει το ίδιο για το οποίο τους κατηγορούσε. «Εν κρυπτώ και απαραβίστω», χωροθέτησε ΣΜΑ(Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και την κινητή μονάδα Ανάκτησης, Ανακύκλωσης,  Κομποστοποίησης, στο Αυλωνάρι και στα Κριεζά αντίστοιχα.
Χωροθέτηση που συναντά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών αυτών. Αφού στο μεν Αλωναρι χωροθετείται στον ίδιο χώρο με τον δημοπρατημένο ΒΙΟΚΑ( Βιολογικός Καθαρισμός) μέσα στην οικιστική ζώνη και σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων πενήντα (350) μέτρων από τα σπίτια της Τ.Κ Πυργίου. Στο χώρο αυτό προβλέπεται ότι θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα των πρώην Δήμων Κύμης, Κονιστρών και του μεγαλύτερου τμήματος του πρώην Δήμου Αυλώνος.
Σε ότι αφορά την κινητή μονάδα στα Κριεζά, θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα των πρώην Δήμων Ταμυναίων, Δυστίων του νότιου τμήματος του πρώην Δήμου Αυλώνος, του πρώην Δήμου Στυρέων σαν ΣΜΑ και τα σύμμεικτα των δύο ΣΜΑ Καρύστου και Αυλωναρίου..
 Πριν φτάσουμε στις συγκεκριμένες χωροθετήσεις, ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή, είτε μέσω του Δ.Σ είτε μέσω του ΦΟΔΣΑ έχει αλλάξει κατ΄επανάληψη θέσεις στον τρόπο διαχείρισης και στην κατασκευή και χωροθέτηση ΧΥΤΥ.
  Αρχικά μιλούσε για κατασκευή ΧΥΤΥ στην Ν. Εύβοια και δύο(2) ΣΜΑ στα όρια του Δήμου μας, καταγγέλλοντας όλους τους άλλους τρόπους διαχείρισης που είχαμε προτείνει από τον Μάρτιο του 2011 τους οποίους θεωρούσε λανθασμένους, ασύμφορους που θα ιδιωτικοποιούσαν τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

8ο ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗ ΚΥΜΗ



Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Σάββατο και Κυριακή 21 & 22 Ιουλίου το 8ο Πανευβοϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, στην κεντρική πλατεία της Κύμης, την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.
Και τις δύο ημέρες της εκδήλωσης πλήθος κόσμου από όλη την Εύβοια και όχι μόνο καταχειροκρότησαν τα χορευτικά συγκροτήματα που έδωσαν ότι καλύτερο και απέδειξαν ότι στην Εύβοια υπάρχει παράδοση, υπάρχει ιστορία, υπάρχει μέλλον.
Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος και η Πανεβοϊκή ένωση σωματίων παραδοσιακών χορών, την παρουσίαση έκανε η Αντιδήμαρχος επί των πολιτιστικών κ.Μπάτσα Αρετή και την προλόγισαν ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Δημήτριος και η Πρόεδρος της Πανευβοϊκής κ. Κομπορόζου.
Η 1η Παιδική Ομάδα Κύμης απέσπασε τα θερμότερα χειροκροτήματα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Και ο Σύλλογος
«ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Για τα 100 χρόνια από την γέννηση του
Νικηφόρου  Βρεττάκου

ΣΤΟ 1ο   ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης    9.00 μ.μ
Είσοδος   Ελεύθερη