Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Mετά την ματαίωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Ρέουσα και την αναζήτηση κεντροβαρικής θέσης για την εγκατάσταση της Μονάδας Ανάκτησης Ανακυκλώσιμων υλικών έτσι ώστε να μην χρειαστεί άλλος ΣΜΑ το ενδιαφέρον στρέφεται στην παλιά χωματερή του Νεοχωρίου που έχει κλείσει με απόφαση της Περιφέρειας από το 2010. Η χωματερή του Νεοχωρίου ήταν ήδη μεταξύ των χώρων που είχαν μελετηθεί στο στάδιο της εκπόνησης των μελετών για τον ΣΜΑ και τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη προτεραιότητα λόγω του άριστου οδικού δικτύου πρόσβασης και της μικρής απόστασης από τον κεντρικό οδικό άξονα Αλιβέρι Κύμη. Βέβαια πρόκειται για μία χωματερή με βεβαρημένο παρελθόν αφού πολλές φορές έπνιξε στην κάπνα τόσο το Νεοχώρι όσο και το Κατακαλού ενώ το 2001 έγινε αιτία μίας πολύ μεγάλης πυρκαγιάς.
Οι Νεοχωρίτες είχαν κάνει πολλούς αγώνες για να φύγει η χωματερή από εκεί και αυτός είναι ίσως ο μόνος παράγοντας ανησυχίας για την οριστικοποίηση της επιλογής. Εάν δεν προχωρήσει μελετάται και άλλη λύση λιγότερο κεντροβαρής.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙ.


ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                AΛΙΒΕΡΙ 16-08-2012
Με εξασφαλισμένη πλέον τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την κατασκευή των έργων της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, η Δημοτική αρχή προχωρά στο επόμενο βήμα της επίλυσης και του προβλήματος της χωροθέτησης τους.
Αντιμετωπίστηκαν τα κωλύματα που υπήρχαν και εισάγονται πλέον  νέα δεδομένα ώστε να μπορούν να εξεταστούν νέες θέσεις.
Το προηγούμενο διάστημα τέθηκε σε διαβούλευση, η άμεση και καθαρή λύση της εγκατάστασης του ΣΜΑ στη «Ρέουσα» Αυλωναρίου στο χώρο κατασκευής του ΒΙΟΚΑ Αυλώνος και της Μονάδας Ανακύκλωσης στην υπάρχουσα  κεντροβαρικά της Νότιας Εύβοιας  ενεργή χωματερή των Κριεζών, στη θέση «Λακαπετρέσα». Σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Υπουργείου για το οποίο  προτεραιότητα  στην δημιουργία παρόμοιων έργων έχουν οι ενεργές χωματερές. Με αυτή την απόφαση καταφέραμε να δεσμευτεί η πίστωση της τάξεως των 5 εκ ευρώ για την κατασκευή των έργων, εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έληγε αμετάκλητα τον περασμένο  Ιούλιο.
Όπως πάντα η Δημοτική αρχή αφουγκράστηκε την τοπική κοινωνία. Έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, παρά το ότι η εξέλιξη της εμποδίστηκε κατ’ επανάληψη από κάποιους, που κινούμενοι από ετερόκλητα συμφέροντα, επιχείρησαν να καρπωθούν επικοινωνιακά το θέμα. Υπήρξαν ακόμη και έκτροπα, «επιτροπές» που αρνούνταν και απαγόρευαν ποικιλοτρόπως τον διάλογο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να μην μπορέσει να ενημερωθεί. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των πολιτών συμμετείχε ενεργά στο διάλογο. Γεγονός που δικαίωσε την προσπάθεια που καταβλήθηκε επί  ενάμιση χρόνο, για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στον τόπο μας. Έστω και την τελευταία στιγμή επήλθε η προσδοκώμενη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς και η Δημοτική Αρχή, με επιμονή, υπομονή, σοβαρότητα και μεθοδικότητα ξεπέρασαν τα προβλήματα που υπήρχαν για την εξέταση εναλλακτικών θέσεων για το έργο, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την χωροθέτηση του. Γεγονός που διαψεύδει τις «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για έλλειψη ενημέρωσης, προαποφασισμένες και αμετάκλητες λύσεις και αποφάσεις.
Στη μελέτη σκοπιμότητας, είχαμε εξετάσει τη επιλογή για την κατασκευή μόνο της μονάδας ανακύκλωσης, σε θέση κεντροβαρικά του Δήμου μας, ώστε η διαχείριση να μην απαιτεί την κατασκευή ΣΜΑ. Όμως, κατά τον χρόνο σύνταξης της μελέτης δεν υπήρχαν κεντροβαρικοί  δημοτικοί χώροι με ικανοποιητική οδική σύνδεση με την γύρω περιοχή.  Για να μη χαθεί η χρηματοδότηση οδηγηθήκαμε στην επιλογή των  δύο θέσεων για τα έργα.
Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε, η Δημοτική αρχή κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα, ( όπως εμπλοκής δασαρχείου), που εμπόδιζαν την εύκολη πρόσβαση σε άλλες υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση της μονάδας ανακύκλωσης και που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν. Με την εξέλιξη αυτή δεν απαιτείται πλέον ούτε η κατασκευή ΣΜΑ στο Δήμο μας. Προχωράμε λοιπόν στο επόμενο βήμα έχοντας βέβαια εξασφαλίσει με τις προηγούμενες ενέργειές μας  τη χρηματοδότηση του έργου .
Στη διαβούλευση που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου και μετά για την εξεύρεση χώρων κοινής αποδοχής, κατατέθηκαν προτάσεις για γνωμοδότηση από τους τοπικούς φορείς. Οι χώροι που προτάθηκαν δεν έλυσαν το πρόβλημα για την χωροθέτηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων και μάλλον αποπροσανατολιστικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου πρότεινε ανέξοδα θα λέγαμε μερικές γενικόλογες θέσεις που δεν αφορούσαν δημοτικές εκτάσεις ,μεγάλο μέρος δε των οποίων αποτέλεσε και την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Σιαγιάννη που ακολούθησε. Οι περισσότερες εξ αυτών,  είναι απροσδιόριστης τοποθεσίας, αφορούν  δημόσια δάση  ή γη υψηλής παραγωγικότητας. Εξίσου άστοχες ήταν και οι προτάσεις για τις δύο σαφώς εντοπισμένες θέσεις. Στις « Καθούμενες» 1,5 χλμ από την αστική περιοχή του Αλιβερίου και στις « Πλάκες» Αγ. Λουκά, που επίσης δεν είναι δημοτικές εκτάσεις.
 Ενδεικτικό της προχειρότητας των προτάσεων είναι, ότι ειδικά για τη θέση «Πλάκες», από το 2010 ο ίδιος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το χώρο αυτό, στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης (χωροθέτηση μονάδων Φυσικού Αερίου, δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ίδρυση και λειτουργία Σχολής Ενεργειακών Τεχνολογιών κλπ.). Πρόταση που και από τη Δημοτική αρχή είχε υιοθετηθεί και είχε προταθεί η περιοχή να αποτελέσει την «βάση» του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου στο μέλλον.
Από τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Μπενάκη και Σιαγιάννη, τέθηκε «αβασάνιστα» η πρόταση για τη χωματερή της Κύμης. Παρά τις απαγορευτικές γνωστές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (περιοχή βιότοπου corine) και τα εξίσου γνωστά αποτρεπτικά τεχνοοικονομικά δεδομένα (μη κεντροβαρικός τόπος, δρομολόγια πχ Αυλωνάρι – Κύμη και πίσω στη μονάδα, με το μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για τους δημότες αυτή η  «βόλτα» των σκουπιδιών!!).
Τα Τοπικά Συμβούλια Αγίου Λουκά και Κύμης αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις ανωτέρω προτάσεις. Έτσι έκλεισε άκαρπη αυτή η διαβούλευση.
Μετά τα καινούργια  πλέον δεδομένα, αρχίζει ένας πολύ σύντομος νέος κύκλος διαβούλευσης. Η Δημοτική αρχή εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η λύση, που άμεσα μπορεί πλέον να δοθεί, θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτών. Φυσικά εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση ότι οι κάτοικοι των παρακείμενων οικισμών του χώρου εγκατάστασης της μονάδας, θα επωφεληθούν από τις θέσεις εργασίας και την απαλλαγή των τελών καθαριότητας.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΑΥΛΩΝΑΡΙ: ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.


Ολοκληρώθηκε, στις 12 Αυγούστου, το τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέων Αυλωναρίου.  Στη διοργάνωση συμμετείχαν δέκα τέσσερις ομάδες από διάφορα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, που απέδωσαν ποιοτικό μπάσκετ, αγωνίσθηκαν με εξαιρετικό ήθος και ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό που τους παρακολούθησε. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου Αυλωναρίου
Ο Δήμος αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του να ενισχύσει τη  ριζική ανακαίνιση του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου που διεξήχθη το τουρνουά, παρέχοντας όλα τα υλικά που απαιτήθηκαν για την επιδιόρθωση  του τερέν, την τοποθέτηση  προβολέων και στεφανιών, την αποκατάσταση των αποδυτηρίων και των τουαλετών, την τοποθέτηση πλεγμάτων  κλπ.
 Όλες οι εργασίες εκτελέστηκαν εθελοντικά από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων,  που αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων για την προσπάθεια τους, ενώ ουσιαστική ήταν και η συνδρομή του Γυμνασιάρχη Αυλωναρίου.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν να ανακαινιστεί πλήρως το γήπεδο μπάσκετ στο Γυμνάσιο Αυλωναρίου, που αποτελεί τόπο έλξης και συνάντησης της  νεολαίας του χωριού και να διαθέτει το Αυλωνάρι ακόμα ένα πνεύμονα άθλησης στο κέντρο του χωριού.
Ευχή μας είναι  να διαφυλαχτεί από τους νέους το θαυμάσιο αυτό αποτέλεσμα.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ 5χ5 ΣΤΟ ΒΙΤΑΛΟ




Ένα κόσμημα για την περιοχή αποτελούν οι νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις 5Χ5 που εγκαινιάστηκαν εχθές 12 Αυγούστου, στη θέση Μουρές-Βιτάλου.
Μετά τον αγιασμό, ο Δήμαρχος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε την αναγκαιότητα υγιών διεξόδων για τα παιδιά μας αλλά και τη δυνατότητα εκτόνωσης των μεγαλύτερων  μέσα από αθλητικές δραστηριότητες.  Για τη συμβολή τους στη δημιουργία αυτού του γηπέδου, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του Τ.Σ.Βιτάλων., καθώς και τους δημ. συμβούλους ενώ αναφέρθηκε και στη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά  και του Θανάση Ντοβίνου που με κάθε μέσο, στηρίζει την ομάδα των μικρών αθλητών.
Ο Δημ.Σύμβουλος Γιάννης Βαρλάμος μίλησε για το όνειρο που πήρε σάρκα και οστά για τους Βιταλιώτες, ένα όνειρο που υλοποίησε η παρούσα δημοτική αρχή.
Ακολούθησε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων Βίταλο-Κύμη και στη συνέχεια απονομή αναμνηστικών κυπέλων και μεταλλίων.
Στο χώρο υπήρχε μικρός μπουφές, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιτάλων «Τα Κοτύλαια».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΔΡΑΚΙ


ΑΥΛΩΝΑΡΙ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ.
Ολοκληρώθηκαν από το Δήμο οι εργασίες περίφραξης εκατέρωθεν του δρόμου που τέμνει την νότια πλευρά του παζαριού.
Με τον τρόπο αυτό προφυλάσσονται οι χώροι τόσον   του  κυρίως παζαριού όσον και των παραπηγμάτων της νότιας πλευράς, από την εισβολή και παραμονή  ομάδων περιπλανώμενων αθίγγανων που δημιουργούσαν προβλήματα στους περίοικους αλλά και στη λειτουργία της λαϊκής.
ΜΑΝΤΡΑΚΙ:  ΠΥΛΩΝΕΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ  ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ .

Ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο στο γήπεδο μπάσκετ Συκιών Αχλαδερής, οι εργασίες εγκατάστασης των  τεσσάρων πυλώνων ηλεκτροφωτισμού .
 Έτσι  ικανοποιήθηκε άλλο ένα αίτημα της νεολαίας μας, η οποία έχει στη διάθεση της ακόμα ένα χώρο  άθλησης με σωστές προδιαγραφές