Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΘΩΜΑΣ ΠΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗ : " ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ. Η Δ.Ο.Υ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΜΗ."


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ  ΝΙΚΟ ΜΑΝΩΛΗ

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου η απάντηση του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου κ. Δημήτρη Θωμά προς τον Δήμαρχο Καρύστου κ. Νίκο Μανώλη σχετικά με την μεταφορά της έδρας της Δ.Ο.Υ. Κύμης. Ο Δήμαρχος κ. Θωμάς αναφέρει στην επιστολή του:
"Αγαπητέ συνάδελφε,
Κατ΄ αρχάς να επισημάνω  ότι αναφερόμαστε στη ΔΟΥ Κύμης και όχι Καρύστου –Κύμης, όπως εσφαλμένα αναφέρετε.  Καθώς επίσης  ότι η μετάβαση στη Χαλκίδα  θα ήταν δεδομένη, εάν εμείς δεν είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την λειτουργία της ΔΟY στην Κύμη. Το ’’άλλοι σπέρνουν και άλλοι θερίζουν’, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην περίπτωση αυτή.
Σε συνέχεια δε των ερωτημάτων που τέθηκαν, σε σχέση με τη λειτουργία της Εφορίας Κύμης, θέτω υπόψη του Δημοτικού σας Συμβουλίου και των δημοτών σας   τα  εξής στοιχεία:
•    Η ΔOY Κύμης λειτουργεί  από το 1946. Στην Κύμη υπάρχουν και υπήρχαν ανέκαθεν όλες οι κύριες Τράπεζες και οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμοί, κάτι που είναι απαραίτητο και για την λειτουργία μιας ΔΟΥ.  Με κριτήριο και το ύψος των εσόδων, καθώς και  την επερχόμενη αύξηση των  εσόδων αυτών με την λειτουργία του Εθνικής σημασίας  λιμανιού της Κύμης, κρίθηκε σκόπιμο από το Υπουργείο Οικονομικών να διατηρηθεί η ΔΟΥ στην Κύμη. Στα έσοδα αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα από το Δήμο Καρύστου όπως επίσης εσφαλμένα αναφέρετε.  Επειδή δε πολλά και περίεργα ακούγονται, να διευκρινίσουμε  με την ευκαιρία που μας δίνεται, ότι οι μεγάλες εταιρείες (ΔΕΗ, ΑΓΕΤ, ΤΕΡΝΑ κλπ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, δεν  φορολογούνται στην ΔΟΥ  Κύμης, αλλά στην Αθήνα.

•    Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Δημοτική Ενότητα Κύμης (10.735) και ο Δήμος Σκύρου (3.449) αποτελούνται  συνολικά από 14.184 κάτοικους. Όσοι δηλαδή είναι και οι κάτοικοι όλου του  Δήμου Καρύστου(14.643).  Γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη λειτουργίας της ΔOY στην Κύμη. Εάν συνυπολογίσουμε και τους κατοίκους της την Δ.Ε. Κονιστρών καθώς και  του μεγαλύτερου μέρους της Δ.Ε. Αυλώνος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 50% του συνολικού πληθυσμού και των τριών Δήμων (Κύμης-Αλιβερίου, Σκύρου κα Καρύστου) είναι πλησιέστερα, η και  δίπλα στην Κύμη.
•   Όσον αφορά στα ΄΄μισόλογα΄΄ κάποιων για παραχώρηση στο Υπουργείο Οικονομικών  του κτιρίου  του Δημαρχείου των Κριεζών, αυτό  δεν δύναται εκ των πραγμάτων να γίνει, μια και αυτό είναι το πλέον σύγχρονο κτίριο του Δήμου στο οποίο προγραμματίζεται εδώ και καιρό η στέγαση και άλλων Υπηρεσιών του.  Και βέβαια  εκεί πραγματοποιούνται τα Δημοτικά Συμβούλια, αφού είναι ο μοναδικός χώρος που δύναται να τα υποδεχθεί.
•   Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει ομόφωνα αποφασίσει για την παραμονή στην Κύμη της ΔOY και μάλιστα  επόμενος στόχος μας είναι να υπαχθεί σε αυτή και το απομακρυσμένο Μετόχι, τοπική κοινότητα του Δήμου μας.
•    Η  ΔOY Κύμης εξυπηρετεί και την Σκύρο, για την οποία πρέπει  να διασφαλίσουμε και την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων κατοίκων της, που ήδη κάνουν δύο ώρες ταξίδι και σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να το υπεραυξήσουν.
Από τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη διατήρησης της Εφορίας στην Κύμη . Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας , σε έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης μας να συμβάλουμε στην άρτια εξυπηρέτηση και των δημοτών σας, σας γνωρίζουμε ότι θα παραχωρηθεί δωρεάν ισόγειος αποθηκευτικός χώρος πλησίον της ΔOY Κύμης για την πλήρη  εξυπηρέτηση των αυξημένων πλέον αναγκών της.
Κατανοούμε απόλυτα τους προβληματισμούς σας και την δυσαρέσκεια σας, οι οποίοι ήταν πριν από λίγο καιρό και δικοί μας. Τους λόγους αυτούς έχω  εκθέσει κατ’ επανάληψη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και στους εκπροσώπους του Δήμου σας, κατά την συνεδρίαση για το θέμα των ΔΟΥ του Νομού του Επιμελητηρίου της Εύβοιας στις 3-9-2012 στην Χαλκίδα, στην οποία δεν παρευρεθήκατε.
Πιστεύω  και εύχομαι ότι μπορείτε να καταφέρετε το καλύτερο για τον τόπο σας. Η μεταφορά της ΔOY Καρύστου στη Χαλκίδα, εφόσον εσείς το επιθυμείτε, θα μας βρει απόλυτα σύμφωνους. Όπως  και όποια κίνηση σας η οποία δεν λειτουργεί εις βάρος του Δήμου τον οποίο εκπροσωπώ .
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Δημήτρης Γ. Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου