Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΣΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



Σύμφωνα, με έγκυρες κατά την γνώμη μας, πληροφορίες ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου συμπεριλαμβάνεται στους περίπου δέκα Δήμους που τον προσεχή Σεπτέμβρη πρόκειται να  διαλυθούν για να δημιουργηθούν μικρότεροι Δήμοι. Συγκεκριμένα ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου  θα χωριστεί σε δύο Δήμους. Τον Δήμο Κύμης που θα περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Κύμης, Κονιστρών και Αυλώνος και τον Δήμο Αλιβερίου που θα περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Ταμυναίων και Δυστίων. Τον Σεπτέμβρη θα περάσει ο νόμος και πιθανόν να περιλαμβάνει και αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών για τον Νοέμβρη του 2014. Η έναρξη λειτουργίας των νέων Δήμων θα  γίνει την 1η Ιανουαρίου 2015.
Η πρόταση για τη διάσπαση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου αποτελούσε υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας  στην οποία συνηγορούν και τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Εξάλλου υπέρ των δύο Δήμων και μάλιστα με αυτή την οριοθέτηση είχαν ταχθεί και το 2010 οι ισχυροί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στην  Εύβοια (Μπουραντάς, Θεοδώρου, Συμεών Κεδίκογλου  κ.λ.π.). Τώρα που το μικρό ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου θέλει να διαλύσει ότι θεσμούς δημιούργησε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου –Ραγκούση όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά πρωτοστατεί στη διάσπαση εμβληματικών Δήμων του Καλλικράτη.

Για το ίδιο θέμα όχι μόνο δεν θα υπάρξει αντίδραση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά θα εκδηλωθεί και πλήρης υποστήριξη πέραν από λόγους πολιτικής συνέπειας αφού ήταν κόντρα στον Καλλικράτη και για λόγους εκλογικής τακτικής, τουλάχιστον στην περίπτωση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι με τη διάσπαση μπορεί να κερδίσει άνετα τον ένα από τους δύο Δήμους και μάλιστα τον Δήμο Αλιβερίου. Αντίθετα δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει τον ενιαίο Δήμο παρά μόνο συνεχίζοντας να στηρίζει τον νυν Δήμαρχο με την νοοτροπία του οποίου και της στενής-σχεδόν συγγενικής- ομάδας διαφωνεί. Άρα ή δύο Δήμοι ή αναγκαστικά Θωμάς είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς προτιμά το πρώτο.
Τον ίδιο στρατηγικό εκλογικό στόχο φαίνεται ότι έχουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ των οποίων τα στελέχη προτιμούν να κονταροκτυπηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και μεταξύ τους -στον πρώτο γύρο ασφαλώς- παρά να αντιπαρατεθούν με τον Θωμά στον σημερινό ενιαίο Δήμο. Ειδικά η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι με αυτή την εξέλιξη έχει τις δυνατότητες να πάρει τον Δήμο Αλιβερίου αν όχι άνετα τουλάχιστον υπερτερώντας  της πραγματικά ενισχυμένης δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι ένα ντέρμπυ με καλύτερα προγνωστικά γιαυτήν.
Η εξέλιξη ευνοεί ασφαλώς τον Δήμαρχο κ. Θωμά ο οποίος μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές αυτής της εξέλιξης σε αντίθεση με τους αγώνες του το 2010. Το Αλιβέρι του επιτρέπει να έχει πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης για την Κύμη, όπως π.χ. Ινστιτούτου Παπανικολάου από την ΔΕΗ κ.ο.κ. ενώ από τη άλλη έχει εδραιωθεί μάλλον αδιατάρακτα η επικυριαρχία του. Αυτό είναι για τους άλλους το πρόβλημα. Τώρα όμως φαίνεται ότι  πείστηκε να  προτιμά την διάσπαση αφού εξασφάλισε και την δημοτική ενότητα Αυλώνος υπό την «κατοχή» του. Θα κρατήσει τον μεγαλύτερο Δήμο σε έκταση και πληθυσμό σε όλη την Νότια Εύβοια. Εξάλλου σε αυτή την πλευρά, στον νέο Δήμο Κύμης δεν θα απειλείται πλέον από κανέναν αφού όλοι οι σοβαροί ή μη "εν δυνάμει αντίπαλοι" στοιβάζονται στο Αλιβέρι.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το σενάριο αγγίζει την πραγματικότητα και οι σχεδιασμοί των εν δυνάμει ή των φαντασιακών «παικτών» προσαρμόζονται σε αυτή και καλά κάνουν. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου