Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΜΑΧΗ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ;


Το «συνεταιριστικό κίνημα» βρίσκεται σε κινητικότητα στην περιοχή της Κύμης. Ο νεοσύστατος συνεταιρισμός ταράζει τα νερά μίας σταθερής άλλοτε αλλά σήμερα βαλτώδους κατάστασης. Δεν έχει άδικο όμως ο φίλος που μας ενημερώνει σχετικά όταν διαπιστώνει ότι το τάραγμα των νερών δεν σκοπεύει στην εξυγίανση του κινήματος αλλά στο μοίρασμα της πίττας του «συνεταιριστικού βάλτου». Δηλαδή ποιος θα διαχειριστεί τα δικαιώματα, ποιος θα αποκτήσει πρόσβαση στη διαχείριση των επιδοτήσεων που αναμένεται να έρθουν στη νέα προγραμματική περίοδο, ποιος ελέγχοντας τον συνεταιρισμό θα προσθέσει έναν ακόμη φιλικό φορέα στο στρατόπεδό του. Παλιό δοκιμασμένο παιχνίδι από την εποχή της κομματοκρατίας το οποίο ορισμένοι συνεχίζουν να το παίζουν με ενθουσιασμό ενώ οι άλλοι σέρνονται σαν τα κουρασμένα άλογα λίγο πριν το τέλος.
Από το σκηνικό που περιγράφουμε λείπει  το νεύρο της αναγέννησης, της σύγχρονης συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας  και κυρίως η εμπέδωση της πραγματικής συμμετοχικής νοοτροπίας που πρέπει να διέπει τους σύγχρονους συνεταιρισμούς έτσι  από μικρομάγαζα του κομματικού κατεστημένου δεξιού, κεντρώου ή αριστερού να γίνουν δυναμικές και ανταγωνιστικές κυψέλες μίας σύγχρονης και αναδυόμενης κοινωνικής οικονομίας.
Σε όλα αυτά έρχεται ως «κερασάκι» η μεθοδική και μεθοδευμένη εμπλοκή των δημοτικών παραγόντων που αντί να κρατούν στάση αντικειμενική και ίσων αποστάσεων εμπλέκονται στον ανταγωνισμό του «συνεταιριστικού» χώρου επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω. Βρήκαν φως και μπήκαν ή βρήκαν λεία παραταξιακής πελατείας και έπεσαν σαν τα κοράκια.
Γι αυτό ας προσέξουν ιδιαίτερα οι έχοντες καλές προθέσεις, να έχουν ανοικτές τις κεραίες και να αποφεύγουν τις φάκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου