Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ, ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

Το ΛΑΛΑ ΤΟ συνεχίζει την συζήτηση με νέους συμπολίτες που εκφράζουν θέσεις και απόψεις για τα ζητήματα του τόπου μας. Σήμερα συζητάμε με τον Γιώργο Νικολάου από τις Κονίστρες, Διοικητικό στέλεχος Μονάδων Υγείας και ....έπεται συνέχεια.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Γεννημένος την 3η του Σεπτέμβρη το 1983 στις Κονίστρες Ευβοίας. Αποφοιτώντας από το Λύκειο Κονιστρών, σπούδασε Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας στο Α-ΤΕΙ Αθήνας και φέτος ολοκληρώνει τις Μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Ζέλκα και μένει στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, όπου εργάζεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο «MEDITERRANEO HOSPITAL» στη Γλυφάδα.  Από το 2010 είναι μέλος διοίκησης του νοσοκομείου Κύμης και στη συνέχεια αναπληρωματικό μέλος διοίκησης των νοσοκομείων Χαλκίδας- Κύμης –Καρύστου μέχρι σήμερα. Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση στα σπουδαστικά χρόνια, αφού ως μέλος της ΠΑΣΠ είχε διατελέσει εκπρόσωπος σπουδαστών στα όργανα του Α-ΤΕΙ Αθήνας και σήμερα συνεχίζει ως πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας – Α-ΤΕΙ Αθήνας. Έχει διατελέσει μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Στερεάς Ελλάδος, υπεύθυνος για θέματα υγείας και νεολαίας από το 2008 έως το 2011.   Σε τοπικό επίπεδο, έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του «αείμνηστου» Δ. Παπαναστάση το 2006 και το 2010.  Είχε πρωτοστατήσει για τη δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων στην περιοχή μας και συμμετείχε από τη θέση του Ταμία στο Το.Συ.Ν. Κονιστρών. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προτού ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία να αναδείξετε τις απόψεις νέων ανθρώπων της περιοχής μας. Σαν νέα γενιά δίνουμε καθημερινά μάχη για το αυτονόητο, γιατί τίποτα δεν μας χαρίστηκε, ούτε επαγγελματικά, ούτε κοινωνικά.
Να ευχηθώ και για το νέο έτος  να φέρει υγεία και αγάπη σε όλους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα.

-Κύριε Νικολάου, προφανώς ως νέος εργαζόμενος και οικογενειάρχης βιώνεται την  κρίση. Εργαζόμενος μάλιστα στον τομέα της Υγείας θα βιώνεται προφανώς όχι μόνο την κρίση του ΕΣΥ αλλά και τις βαθιές ανθρωπιστικές συνέπειες της. Ας διαβάσουμε όμως τα πράγματα πιο αισιόδοξα.  Λένε ότι η κρίση θα μπορούσε να γίνει ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα κρατώντας ότι θετικό αφήνει πίσω του το παλιό και πετώντας στον σκουπιδοτενεκές της ιστορίας αρνητικές συμπεριφορές και πρακτικές. Συμφωνείτε;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δυστυχώς, η κρίση επηρεάζει πρώτα απ’ όλα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και στη συνέχεια φτάνει στα όρια τους τις κοινωνικές δομές του κράτους, και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ ήταν το πρώτο βήμα για την κοινωνική ολοκλήρωση στην Υγεία, αλλά και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων κι ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, η στασιμότητα και η αδυναμία να προσαρμοστεί  στα νέα δεδομένα οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων και τη δημιουργία ενός διεφθαρμένου τομέα. Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και καταπολέμησης των κακώς κειμένων στο ΕΣΥ, οδηγηθήκαμε στο άλλο άκρο: της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης του συστήματος της Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών , καθώς δεν μπορούν πια να απολαμβάνουν το βασικότερο κοινωνικό αγαθό : την Υγεία, δικαίωμα για τον κάθε πολίτη και υποχρέωση του κράτους να το εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες του.
Η κρίση μας έδειξε τις αδυναμίες και τις αρνητικές συμπεριφορές του παρελθόντος, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να μας δείξει το δρόμο για να απαλλαγούμε από αυτές. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα αφετηρία, να διαγράψουμε το παρελθόν και να συνεχίσουμε στο μέλλον δυναμικά, δίνοντας στην κοινωνία αλλά και στον εαυτό μας την αξιοπρέπεια που έχει χαθεί. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μέσα από την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο μας, αλλά  και την συμμετοχικότητα στην κοινωνία μας  αφήνοντας πίσω μικροσκοπιμότητες και εγωισμούς που δεν μας αφήνουν να δούμε το καλό του κοινωνικού συνόλου. 


-Εκτός από νέος εργαζόμενος είστε και ενεργός πολίτης. Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου μετέχουν ελάχιστοι Σύμβουλοι από την νέα γενιά. Πως το σχολιάζετε; Τι απωθεί τους νέους από την πολιτική και  εν προκειμένω την τοπική πολιτική; Βλέπετε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και πως;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς δημοτικός σύμβουλος που να εκφράζει τη νέα γενιά, τόσο ηλικιακά, όσο και με τις απόψεις του. Θα μπορούσε να υπάρξει μερική αντιπροσώπευση από νέους ανθρώπους, αν η δημοτική αρχή καλούσε, ως όφειλε, τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Νέων να συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, ενός θεσμού βέβαια που έχει απαξιωθεί, αφού κανείς δεν θέλει τους νέους στα πόδια του.
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι συμβιβασμένο με παλιάς κοπής νοοτροπίες, όπου περισσεύει το κόμπλεξ και η μεγαλομανία και οι περισσότεροι συμμετέχουν για να λένε ότι είναι σύμβουλοι παρά για να προσπαθήσουν για το καλύτερο του τόπου.
Όσον αφορά τους νέους σίγουρα είναι πολιτικοποιημένοι, έχουν άποψη και γνώμη, αλλά προτιμούν την αποχή γιατί συνειδητοποιούν ότι η πολιτική με τους σημερινούς κανόνες συμμετοχής είναι για τους αρεστούς και τους συμβιβασμένους. Θα πρέπει όμως ως νέοι να προσπαθήσουμε  και να δώσουμε τη δική μας προοπτική – πρόταση για τον τόπο μας.  

-Ποιες κατά την γνώμη σας είναι οι άμεσες αναπτυξιακές προτεραιότητες στην περιοχή του Δήμου και σε ποια κατεύθυνση θεωρείτε σκόπιμη  την διεκδίκησή τους;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήμουν από τους ανθρώπους που πίστευε ότι ένας μεγάλος δήμος, όπως ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου θα μπορούσε να δώσει την αναπτυξιακή προοπτική που χρειάζεται η περιοχή μας, και ακόμα το πιστεύω, αρκεί να αξιοποιήσει με πρόγραμμα τα πλεονεκτήματα του τόπου μας όπως είναι το παραλιακό μέτωπο, ο ορεινός όγκος, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι βιομηχανίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Θα έπρεπε να υπάρξει ένας  κοινός διαπαραταξιακός προγραμματισμός των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, αλλά αυτό προϋποθέτει θέληση για συνεννόηση και ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο, κάτι το οποίο είναι λίγο δυσεύρετο στη περιοχή μας.  

- Στην περιοχή μας γνωρίζετε,  και ως κάτοικος αφού εδώ γεννηθήκατε και μεγαλώσατε αλλά και ως νέος επιστήμονας, την κατάσταση των δομών της υγείας (Νοσοκομείο Κύμης, Κέντρο Υγείας). Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουν οι τοπικές αρχές για την διατήρηση και την αναβάθμισή τους. Εσείς σε ποιες πρωτοβουλίες θα καλούσατε  τους νέους της περιοχής σε αυτόν το θέμα;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γνωρίζω την κατάσταση των δομών υγείας της περιοχής μας, τόσο ως χρήστης των υπηρεσιών υγείας, όσο και ως μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου και αυτό μου επέτρεψε να αποκτήσω μια πιο σφαιρική αντίληψη της λειτουργίας, αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν. Οι μονάδες υγείας της περιοχής μας δεν ξεφεύγουν από τις παθογένειες του ΕΣΥ, καθώς δημιουργήθηκαν άλλες δεκαετίες, με άλλες ανάγκες και δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για τη μετεξέλιξη τους στα σύγχρονα δεδομένα.
Θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των συγκεκριμένων μονάδων με στόχευση στον ιατρικό τουρισμό και τους διεθνείς ασθενείς - ιδιαίτερα στον τομέα της αιμοκάθαρσης και της αποκατάστασης - αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να επιτρέψει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Για να μην παρεξηγηθώ όμως, όταν λέω ιδιωτικό τομέα εννοώ δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή νέων ανέργων επιστημόνων σε σύμπραξη με τις συγκεκριμένες μονάδες υγείας.
Με αυτό τον τρόπο θα ανοίγαμε έναν νέο δρόμο στο «Επιχειρείν» της υγείας,  χωρίς να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, θα αξιοποιούσαμε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας και θα βρίσκαμε πόρους και για άλλες δράσεις στην Υγεία.  
                 
-Η Κύμη είναι η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανικολάου. Εκεί λειτουργεί από το 2008 το Ινστιτούτο Παπανικολάου. Σας κάτοικος της περιοχής και εργαζόμενος με σπουδές στην διοίκηση Μονάδων Υγείας, τι θα περιμένατε από ένα τέτοιο Ινστιτούτο. Καταρχήν έχετε ενημέρωση για τον σκοπό της ίδρυσής του, και εάν ναι, νομίζετε ότι κινείται για να πετύχει  σε αυτό τον σκοπό; Τι θα προτείνατε για την πορεία του Ινστιτούτου Παπανικολάου;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γνωρίζω την ύπαρξη του συγκεκριμένου ινστιτούτου, αλλά δεν μπορώ να  κατανοήσω την λειτουργία του, αφού περιπλέκονται διάφοροι στόχοι, όπως είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας του Γεώργιου Παπανικολάου, η πρόληψη, ο συνεδριακός τουρισμός, η ενημέρωση κ.α. . Μάλλον είναι η γνωστή συνταγή ενός καλού πυροτεχνήματος, να κάνει ένα μεγάλο θόρυβο, να βγάλει λάμψη  και μετά τίποτα.  Επειδή αναφέρεστε στην Κύμη ως γενέτειρα του Γεώργιου Παπανικολάου, θέλω να πω ότι είμαι περήφανος που μια τέτοια προσωπικότητα κατάγεται από την περιοχή μας, αλλά θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις το ότι δεν μεγαλούργησε στη Κύμη, αλλά στο εξωτερικό, και 100 χρόνια μετά δεν μπορούμε ως Ελλάδα να αξιοποιήσουμε  το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και οι νέοι αναγκάζονται να ξενιτεύονται.

- Τελικά το μήνυμα στους πολίτες της γενιάς σας ποιο είναι; Αν είναι η Συμμετοχή, πιο κάλεσμα θα τους στέλνατε;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εάν δεν είναι η συμμετοχή, τι άλλο; Θα πρέπει η νέα γενιά να ταρακουνηθεί και να συμμετέχει και δεν εννοώ μόνο στις εκλογές, αλλά στην καθημερινότητα της κοινωνίας μας.  Οι εκλογές όμως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας μας και θα πρέπει να έχουμε την ευθύνη και την ωριμότητα να επιλέγουμε προς όφελος της κοινωνίας και όχι του ατομικισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου