Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΑΛΤΑΔΟΡΩΝ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο κ. ΘΩΜΑΣ


Η ακύρωση της Δωρεάς του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου προς τον Δήμο που αφορούσε το περιβόητο αγροτεμάχιο στην "Μεγάλη Βόλτα" Παραμεριτών δεν ήταν για εμάς κεραυνός εν αιθρία. Ούτε για τη Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είναι. Ήταν μάλλον αναμενόμενη  διότι τόσο η πράξη τους αυτή καθεαυτή όσο και η Απόφαση 150/2012 της Οικονομικής Επιτροπής δεν είχε εξαρχής ίχνος νομιμότητας. Βέβαια  πρέπει να επιμένουμε ακόμη και στα αυτονόητα  ιδίως όταν πρόκειται για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον έλεγχο νομιμότητας που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση οφείλει να ασκεί διότι πολλές φορές η κ. Γερακούδη  και οι υπηρεσίες της κώφευσαν και εξακολουθούν να κωφεύουν, να σιωπούν και να εθελοτυφλούν μπροστά στις απροκάλυπτα παράνομες πράξεις του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δημιουργείται η εικόνα ότι μάλλον τον «προστατεύουν».
Στην προκειμένη περίπτωση πάντως και να ήθελαν δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια. Ο Δήμαρχος κ. Θωμάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Κιούσης αλλά και η παραδομένη  στις ανομίες τους πλειοψηφία ξεπέρασαν κάθε όριο. Η αγορά και κατόπιν η δωρεά του αγροτεμαχίου υπήρξε εντελώς παράνομη διότι παραβιάστηκε τόσο η δασική νομοθεσία όσο και το  δημοτικό δίκαιο, ενήργησαν σε βάρος του δημοσίου αλλά και ειδικότερα του δημοτικού συμφέροντος διότι το προϊόν της παράνομης αγοράς θέλησαν να το φορτώσουν στον Δήμο νομίζοντας ότι έτσι θα ξεπλυθεί η ανομία τους.
Έχοντας ταυτιστεί με την αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» νόμιζαν ότι δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να μπει εμπόδιο στον δήθεν "ιερό σκοπό της διαχείρισης των απορριμμάτων". Δυστυχώς γιαυτούς αλλά και για το κύρος του Δήμου «πιάστηκαν στα πράσα». Υπάρχουν τελικά και Δημόσιοι Λειτουργοί που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον  καθώς και άλλοι που αναγκάζονται να αντιτάξουν την έννοια της νομιμότητας στις ανομίες μίας αλαζονικής, ασύδοτης και ανίκανης Δημοτικής Αρχής, όσο και εάν έχουν εκτεθεί με την έως τώρα ανοχή τους.
Το συμφέρον του Δήμου είναι ασφαλώς η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό δεν το υπερασπίζεται μία Δημοτική Αρχή με  ευτελείς μελέτες, με παραβίαση των κανόνων της δημοκρατικής λήψης των αποφάσεων, με παραβίαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και εν προκειμένω με απόλυτη παραβίαση του περιφερειακού σχεδιασμού που διέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν το υπερασπίζεται μία Δημοτική Αρχή που ενεργεί σαν κοινός καταπατητής δημόσιας περιουσίας, που δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.
Εμείς εγκαίρως έχουμε επισημάνει ότι το Σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση των Απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια είναι απολύτως ατυχές και άστοχο, δεν εντάσσεται στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό και δεν λύνει το πρόβλημα με όρους  βιωσιμότητας και οικονομικότητας. Παράλληλα βασίζεται σε εντελώς πρόχειρες και ευτελείς μελέτες σκοπιμότητας. Η κατεύθυνση που  έπρεπε να ακολουθήσει ο Δήμος είναι άλλη και γιαυτήν έχουμε δημοσίως καταθέσει τις προτάσεις μας. Δυστυχώς όμως σε «ώτα μη ακουόντων».
Είμαστε πάντα έτοιμοι να τις επαναλάβουμε στο πλαίσιο ενός ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου με την τοπική κοινωνία ενεργά συμμέτοχη, με τους πολίτες σε πρώτο  πλάνο. Αυτός ο δρόμος του διαλόγου, της σοβαρότητας και της ευθύνης είναι ο μοναδικός που υπηρετεί το συμφέρον του τόπου μας. Ο δρόμος που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή του κ. Θωμά είναι εκείνος της αδιαφάνειας, της ασυδοσίας, των σαλταδόρων και κυρίως του αδιεξόδου. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι δεν οδηγεί πουθενά. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ  - ΤΡΑΧΗΛΙΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΘΑΡΡΟΥΝΙΩΝ
ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΩΝ – ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ - ΚΡΕΜΑΣΤΟΥ
                                                                                     
                                                                                                       Αλιβέρι 8 – 2 – 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Μετά την απόφαση Διοικητικής Αποβολής και επιβολής προστίμου 4.668,30 Ευρώ στο Δήμαρχο κ. Δημήτριο Θωμά και τον Αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Κιούση από το Δασαρχείο, γιατί  «…με σκοπό την απόκτηση δικαιωμάτων νομής και κατοχής επί δημόσιας αναδασωτέας έκτασης, παρά το Νόμο και χωρίς άδεια της αρμόδιας δασικής αρχής προέβησαν στις 05-11-2012 στην παράνομη αγορά δημόσιας δασικής έκτασης στη θέση «Μεγάλη Βόλτα» Παραμεριτών…» προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μια δεύτερη απόφαση, αυτή της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με αριθ. 4915/269265/18-01-2013, ακυρώνει την αριθ. 150/2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου «περί δωρεάς οικοπέδου από το Δήμαρχο κ. Θωμά και τον Αντιδήμαρχο κ. Κιούση στη θέση Μεγάλη Βόλτα Παραμεριτών.»
   Μετά και από την απόφαση αυτή ρωτάμε τα μέλη του ΦΟΔΣΑ και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Πλειοψηφίας που ψήφισαν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:
·  Γνωρίζατε ότι δεν είχε γίνει αποδοχή δωρεάς και άρα δεν υπήρχε δημοτική περιουσία;
·    Γνωρίζατε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες γνωματεύσεις κατά την ψήφιση της Μελέτης  (λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε η απόφαση του Δ.Σ. για τα Κριεζά στην Επιτροπή του Άρθρου 152) και κυρίως η γνωμάτευση του Δασαρχείου και η αποδοχή της δωρεάς;
  Αν τα γνωρίζατε τότε είστε συνυπεύθυνοι και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αν δεν γνωρίζατε ή παραπληροφορηθήκατε από το Δήμαρχο και πεισθήκατε τότε………
   Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που εκπροσωπεί οκτώ χωριά, με σύνεση, υπευθυνότητα, ωριμότητα και μακριά από σκοπιμότητες, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις ενέργειές της, έτσι ώστε να αποτραπεί οριστικά κάθε σκέψη και ενέργεια του Δημάρχου να κατασκευάσει τη Μονάδα Επεξεργασίας – Κομποστοποίησης στην περιοχή μας. Θα αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια που θα επιχειρηθεί ακόμα και με κατά παραγγελία Γνωμοδοτήσεις στον κ. Α.Π. Έχομε το δίκιο με το μέρος μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανέναν λόγo να υποβαθμίσει και να καταστρέψει την  περιοχή μας.
  
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΕ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε ακύρωση της 105/2012 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, υποχρεώθηκε η κ. Γερακουδη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Είναι η γνωστή υπόθεση της «αγοράς» και «δωρεάς» δασικών εκτάσεων στο Δήμο κάτω από σωρεία παραβατικων πράξεων.
Ισχυριζόμαστε ότι «υποχρεώθηκε» διότι το πλήθος των αδιάσειστων μη νόμιμων στοιχείων και η κατά συρροή παραβατικότητα του Δήμαρχου κ. Θωμά και του Αντιδημάρχου κ. Κιουση ήταν σκανδαλωδώς προφανή .
Έτσι δεν χρειάστηκε η κ. Γερακούδη να παραμένει σιωπηλή επί δίμηνο – έτσι όπως συνήθως πράττει – χωρίς να εξετάζει την ουσία των κατατιθέμενων σε αυτήν ενστάσεων και προσφυγών.
Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα απ’ αυτή την πρωτοφανή για την Αυτοδιοίκηση κατάσταση.
Συλλογικά όργανα υποχρεώθηκαν σε συνεδριάσεις – ενώ η ενδοχώρα του Αλιβερίου ήταν ανάστατη – με δεδομένα τα όποια ήταν προϊόν μη νόμιμων πράξεων.
Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν ή έχουν συμβεί σε αυτό το μεγάλο Δήμο, δεν πτοούν όμως την  «πολιτικά αναίσθητη «ηγεσία του.
Η οποία στο κόσμο της «γκρίζας εικονικής της πραγματικότητας» υποκρίνεται πως όλα αυτά δεν την αφορούν.
Το βέβαιο είναι πως τα παραλειπόμενα της απόπειρας χωροθέτησης της διαχείρισης απορριμμάτων  στον οικισμό Παραμεριτων μόλις τώρα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται.
Πλήθος αγωγών, μηνύσεων, προσφυγών θα εκδικαστούν στο επόμενο διάστημα.
Θλίψη και αποστροφή προκαλεί το γεγονός για την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου με αποκλειστική ευθύνη των «ηγετών» του.

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η "ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ" ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



Μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Οικοδόμων και  συναφών επαγγελμάτων Ν. Εύβοιας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη εργαζομένων, αγροτών επαγγελματιών και φορέων της περιοχής Αλιβερίου.
Από τους φορείς συμμετείχαν οι:
Συνδικάτο Μέταλλου Ευβοίας
Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕΚ
Σύλλογος Δασκάλων και νηπιαγωγών περιφέρειας Κύμης
Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ δήμου Κύμης-Αλιβερίου
Επιτροπή Αγροτών δήμου Κύμης Αλιβερίου
Ομάδα Κύμης-Αλιβερίου  της Ομοσπονδία  Γυναικών  Ελλάδας (ΟΓΕ)
Προχώρησαν στον επαναπροσδιορισμό της Λαϊκής Επιτροπής δήμου Κύμης-Αλιβερίου  με πλαίσιο πάλης για:
Οργάνωση και συντονισμό για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την υπεράσπιση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος:
Την προστασία ανέργων - αυτοαπασχολούμενων - αγροτών - λαϊκή στέγη από την αισχροκέρδεια τραπεζών και τη φορολογία.
Μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς.
Υπεράσπιση του δικαιώματος στη δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση, Υγεία -Πρόνοια.
Πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, για τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, για την προστασία των ανέργων, τη μετακίνηση - θέρμανση -σίτιση κ.λπ. των μαθητών, τις άμεσες ανάγκες των νέων ζευγαριών.

Τα μέλη της 9μελούς  Λαϊκής  Επιτροπής
•             Χαρπαντίδης Χρήστος  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
•             Θαλασσινός Γιάννης     ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
•             Παπαρήγας Γιώργος     μέλος της επιτροπή αγροτών
•             Μάλλιος Δημήτρης        μέλος ΔΣ  ΑΓΕΤ
•             Ράπτης Μιχάλης,           άνεργος πρώην πρόεδρος ΣΕΛΜΑΝ
•             Παλαιολόγος Νίκος        έμπορος
•             Ξένος Γιάννης                συνταξιούχος πρώην πρόεδρος Σωματείου ΒΙΟΜΕΚ
•             Νικολόπουλος Γιάννης   συνταξιουχος συνδικαλιστης του ΟΤΕ
•             Ξύγγη Εύη                     άνεργη
•             Παπουτσή Κατερίνα   υπεύθυνη παραρτήματος ΟΓΕ
                Κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα.
 Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια, εναντιωνόμαστε στη φοροληστεία.
Κανείς μόνος του στην Κρίση.
Όλοι για έναν και ένας για όλους.
Το μέλλον μας δεν είναι ο κόσμος αυτός.
Τηλέφωνο επικοινωνίας  6977776496
                                                                     ΑΛΙΒΕΡΙ 6/2/2013

ΑΚΥΡΗ Η ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΤΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΩΝ. Η ΕΚΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ κ. ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ


Με απόφαση που εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013 αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα ακυρώθηκε η Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου περί αποδοχής δωρεάς οικοπέδου στη θέση «Μεγάλη Βόλτα» της κτηματικής περιφέρειας του οικισμού Παραμεριτών της Τ.Κ. Αγίου Λουκά». Πρόκειται για την απόφαση 150/2012 της Οικονομικής Επιτροπής (η οποία ήταν άκυρη και για αρκετούς άλλους λόγους). Ο λόγος της ακυρότητας είναι μη νόμιμη απόκτηση της κυριότητας από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο αφού σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής αλλά και την Έκθεση του Δασονομείου Αλιβερίου η έκταση ήταν δημόσια δασική, αναδασωτέα και εκχερσωμένη κατά μεγάλο μέρος.
Η εξέλιξη ήταν εξάλλου αναμενόμενη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ή ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΝΤΑΗΔΕΣ


Σκηνές από το επικό έργο του Μπερτολούτσι 1900 που διαδραματίζεται στην προφασιστική και φασιστική Ιταλία θυμίζει η υπόθεση των τριών αδελφών που ξυλοκόπησαν άγρια επαγγελματία από το διπλανό χωριό. Τότε οι φασίστες σκορπούσαν τον τρόμο στους συγχωριανούς τους ενώ μέσα από την στολή του μελανοχίτωνα έκρυβαν  τα πιο ζωώδη πάθη τους. Σήμερα είναι η στολή της Χρυσής Αυγής που δίνει υπόσταση φασιστικής βίας στους νταήδες ακόμη και όταν ξεκαθαρίζουν προσωπικούς, επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λογαριασμούς, πόσο μάλλον πολιτικούς.
Η τοπική κοινωνία αντιδρά με απάθεια και υποκρισία, κλείνοντας τα πορτοπαράθυρα και κοιτώντας πίσω από τις γρίλιες ή ακόμη χειρότερα απολαμβάνει την βία και οχυρώνεται πίσω από τον φόβο. Να γιατί σε κάτι τέτοια χωριά οι ναζιστές κερδίζουν υψηλά ποσοστά.
Γιαυτό απλές συμπεριφορές ανθρωπιάς  φαντάζουν και είναι τελικά μεγάλες δημοκρατικές πράξεις όπως  δίδαξε αυτή η  γενναία ηλικιωμένη γυναίκα σε εκείνο το χωριό, η μοναδική που έσπευσε να κόψει τα σχοινιά και να απελευθερώσει τον βάναυσα κακοποιημένο συνάνθρωπό της.
Όλα αυτά στον 21ο Αιώνα. Αλλά δεν είναι και κεραυνός εν αιθρία.  Η ίδια κοινωνία περιέθαλψε με την σιωπή και την συνενοχή της και εντέλει ανέθρεψε τους νταήδες. Κάποιους μάλιστα τους εξέλεξε ως εκπροσώπους της, τους νομιμοποίησε, τους αναγνώρισε ηγέτες της. Αυτή λοιπόν ας αποδείξει ότι δεν της αξίζουν.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η Δ.Ε.Η.



Ξεκίνησε η Μάχη για τα σκουπίδια με τον διαγωνισμό για το Εργοστάσιο της Φυλής. Προσήλθαν επτά συμπράξεις. Από αυτές ορισμένες έχουν ενδιαφέρον γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την περιοχή της Ανατολικοκεντρικής Εύβοιας
Συγκεκριμένα: η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συμπράττει με την ΔΕΗ Α.Ε. Ναι σωστά διαβάζετε, η Δ.Ε.Η  μπαίνει και στα σκουπίδια.
Η ΜΕΤΚΑ ΑΕ μετέχει και εκείνη στο διαγωνισμό με σύμπραξη με την Χρ.Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. 
Και η ENVITEC A.E. συμπράττει με την Ιντρακατ Α.Ε. και την Αρχιρόδον. Τι εστί ENVITEC A.E.; Πρόκειται για εταιρία που μεταξύ των άλλων δραστηριοποιείται στην Αιολική Ενέργεια και την Επεξεργασία Λυμάτων. Έχει κατασκευάσει τον ΒΙΟΚΑ της Κύμης και  έχει αδειοδοτήσεις για Αιολικά Πάρκα στην Νότια Εύβοια.
Μα πείτε καλά και τι σημαίνει αυτό; Τίποτε καταρχήν. Τα σκουπίδια της Νότιας Εύβοιας είναι λίγα για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των κολοσσών. Η μετατροπή όμως παλαιών μονάδων της ΔΕΗ ή η κατασκευή νέων με καύσιμο τα σκουπίδια είναι κάτι που συζητείται. Κάποιοι απλώς ανοίγουν δρόμους.

ΠΑ.Μ.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ



Η μπότα της δικτατορίας των μονοπωλίων χτύπησε για μία ακόμη φορά. Εφοπλιστές, βιομήχανοι και τραπεζίτες φοβήθηκαν από τη μαζικότητα και αποφασιστικότητα του αγώνα των ναυτεργατών. Έδωσαν εντολή στο πολιτικό τους προσωπικό που την εκτέλεσε άμεσα αποφασίζοντας την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.
Η πάλη των ναυτεργατών ενάντια στους εφοπλιστές δεν είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση. Από τέτοιους αγώνες διδάσκεται ολόκληρη η εργατική τάξη, μαθαίνει να οργανώνεται καλύτερα, να οριοθετεί των αντίπαλο, είναι πολύτιμη πείρα που συμβάλει ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των αγώνων.
Κάθε εργαζόμενος έχει συμφέρον να νικήσουν οι ναυτεργάτες. Κάθε πλουτοκράτης έχει συμφέρον να χάσουν. Είναι τεράστια η δύναμη των εργαζομένων, του λαού που αγωνίζεται. Εδώ είναι το πεδίο της ενότητας που πρέπει να τοποθετηθούμε.
Η εργατική τάξη, ο λαός, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω μόλις αποφασίσει να προσπεράσει τις σειρήνες που τον καλούν να συμβιβαστεί, να αγνοήσει ότι η χώρα μας είναι μια πλούσια χώρα, ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να ζήσει καλύτερα.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΙΕΖΩΤΗ


ΦΙΛΟΜΟΥΣΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ
Υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

«ΚΡΙΕΖΗΣ και ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ
Οι Στρατηγοί της Εύβοιας, του έθνους μας ταγοί»

Στων Κριεζών την πατρώα γη, των Κριεζώτη – Κριεζή» στις 17 Φεβρουαρίου 2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π. μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημ. Σχ. Κριεζών, θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης για τα 160 χρόνια από τον θάνατο του Στρατηγέτη Ν. Κριεζώτη, καθώς και αναφορά για την προσφορά των Κριεζήδων στον οκταετή κατά των Τούρκων αγώνα και υπέρ της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Προσκαλούμε όλους τους φορείς και όλους τους πολίτες να πλαισιώσουν την Εκδήλωση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Ώρα 11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση
Ώρα 11:20 Χαιρετισμοί
Ώρα 11:30 Πρόλογος
Ώρα 11:40 Διάλεξη από τον Δάσκαλο κ. Μπαϊρακτάρη Κωνσταντίνο
Ώρα 12:30 Επίλογος και πέρας της Εκδήλωσης
Στην αίθουσα θα λειτουργήσει Έκθεση με κειμήλια της Επανάστασης του 1821 από την συλλογή του κ. Γκότση Βασίλη.
Από τον Ηρακλή ως τον Κριεζώτη, η γλώσσα ελληνική κι η ιστορία επική!
Τους τιμούμε και συνεχίζουμε με γνώση και φρόνηση!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ Φ.Ο.Κ.                                 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΟΥΡΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΡΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ.



Εικόνες σχεδόν λιθοβολισμού και απολύτως δημόσιας διαπόμπευσης βγαλμένες από τον Μεσαίωνα ή τα βάθη του χομεϊνικού Ιράν διαδραματίστηκαν χθες το απόγευμα σε ορεινό χωριό της περιοχής.
Τρία αδέλφια  έκαναν μαύρο στο ξύλο επαγγελματία, γνωστότατο στην περιοχή, από γειτονικό χωριό. Τον σάπισαν κυριολεκτικά στο ξύλο, κάπου έξω από το χωριό,  και έτσι μαύρο όπως τον έκαναν και ημίγυμνο τον έριξαν σαν σφάγιο στην πλατεία του χωριού. Μόνο όταν οι σοκαρισμένοι από το θέαμα συγχωριανοί τους συνήλθαν έσπευσαν να απελευθερώσουν και να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Η κατάληξη του θύματος στο Νοσοκομείο ενώ οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
Η πρωτοφανής αυτή αντίδραση, για οποιοδήποτε λόγο,  μπορεί να θεωρήθηκε εύλογη εάν γνωρίσει κανείς τους πρωταγωνιστές αλλά είναι εντελώς ακραία και ζωώδης στον σύγχρονο πολιτισμό μας. Αποπνέει τα πιο σκληρά ένστικτα του προ προηγούμενου αιώνα (19ος και πίσω) και θυμίζει σκηνές αυτοδικίας από τα πιο σκοταδιστικά καθεστώτα της Αφρικής και της Ασίας.
Το χειρότερο όλων. Να γίνονται αυτά τα ένστικτα εργαλεία εξουσίας. Το θυμηθήκαμε αυτό γιατί οι τρεις σκληροί τιμωροί  έφεραν και την γνωστή μπλούζα της Χρυσής Αυγής όταν έκαναν την απίστευτη ζωώδη βία δημόσιο θέαμα και «έπερναν» με αυτό τον τρόπο «τη τιμή τους» πίσω.
Όσο για την υποκρισία, αυτή περισσεύει. Γιατί πολλοί ξεχνούν την ρήση του Ιησού «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕΚ


Άλλο  ένα κουφάρι εργοστασίου  προστίθεται  στην  Εύβοια.

Η ΒΙΟΜΕΚ μέλος του ΟΜΙΛΟΥ  ΤΕΡΝΑ  ανακοίνωσε στους εργαζόμενους  της  μέσω του Διευθύνοντος  Συμβούλου του κ. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ,  ότι ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ.
Οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο τους παρέστησαν   στο Περιφερειακό  Συμβούλιο  στη Λαμία  και αφού  εξήγησαν  την κατάσταση  που έχει  διαμορφωθεί  αλλά  και τις  προοπτικές  ανάπτυξης  του εργοστασίου, εκδόθηκε ομόφωνα ψήφισμα από όλους τους παρισταμένους για την διατήρηση λειτουργίας του εργοστασίου και άρσης των απολύσεων.
Την ίδια ώρα η Εταιρία  ανακοίνωσε άλλες (5) απολύσεις   από εργαζόμενους  που δούλευαν  στα γραφεία.
Μία Εταιρία  του μεγέθους  της ΤΕΡΝΑ,  όπου  σχεδιάζει  στο Νομό μας  καινούργιες επενδύσεις  (βλέπε Μαντούδι, δημιουργία Αιολικών Πάρκων, Φυσικό Αέριο κ.λ.π.), προσβάλλει τουλάχιστον τον εαυτό της, όταν προβαίνει  σε εκδικητικές πρακτικές απέναντι στους εργαζόμενους  αλλά και την κοινωνία  που τους φιλοξενεί και τους ανέχεται.
Η ΤΕΡΝΑ  οφείλει  θέσεις εργασίας  ανταποδοτικά  για όλα αυτά τα χρόνια  που δραστηριοποιείται  στην Εύβοια  και την  βοήθησαν  να γίνει μεγάλη  και ΤΡΑΝΗ.
Η υγιής   επιχειρηματικότητα  είναι  αυτή που πρέπει  να στηρίζεται  από όλους  και όχι  ο καιροσκοπισμός .
Αναμένουμε και εμπράκτως το συντονισμό  ΟΛΩΝ  αυτών  που δήλωσαν την συμπαράστασή τους  «Υπουργό Εργασίας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Βουλευτές, Δήμαρχος, φορείς »,   για να διατηρήσουμε αλλά και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη ο Νομός μας.
Για το Εργατικό Κέντρο Εύβοια

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΜΗΣ



Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, εξέλεξε και πάλι παμψηφεί  Πρόεδρο τον Υποστράτηγο ε.α. κ. Μαργέλη Άγγελο και αντιπρόεδρο τον Μηχανικό του Εμπορικού Ναυτικού κ. Γεωργίου Ηρακλή.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ



Δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες η απόφαση 329/2012 του Δημοτικού Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου  σχετικά με την «Τροποποίηση απόφασης περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακού τμήματος οικισμού Κύμης…». Μεταξύ των τεσσάρων σημείων στα οποία προτείνεται τροποποίηση παρά την πρόσφατη έκδοση του Διατάγματος δύο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του σχετικού σχολιασμού τους.
Πρώτο: Η κατάργηση της ανέγερσης δημοσίων, δημοτικών ή κοινής ωφέλειας κτιρίων έως 11 μέτρα ύψος και έως τρεις ορόφους. Εκεί αναφέρεται ως παράδειγμα το κτίριο του ΟΤΕ, κτίσμα της δεκαετίας του 60. Σωστός ο περιορισμός και ακόμη σωστότερη η περαιτέρω μείωση του ύψους και των ορόφων. Στο κέντρο όμως της Κύμης μόλις πριν λίγα χρόνια ανεγέρθηκε πολυόροφο κτίριο που θυμίζει κάτι από τα γυάλινα του Βωβού και σε καμία περίπτωση δεν δένει στο χρώμα της Κύμης. Γνωρίζετε άραγε τον μηχανικό που είναι υπεύθυνος για την άδεια αυτού του κτιρίου; Ασφαλώς δεν υπήρχε το διάταγμα αλλά ήταν σε εξέλιξη. Ως μηχανικός όφειλε να προστατεύσει την Κύμη από τα εκτρώματα. Ας μην μιλήσουμε επίσης για άλλα κτίρια στο κέντρο της Κύμης που παραβιάζουν απροκάλυπτα  κάθε έννοια προστασίας της παραδοσιακής μορφής του οικισμού.