Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΛΑΛΑ ΤΟ!!!

Κύριε Κατσούλη, τρία χρόνια μακριά από την τοπική αυτοδιοίκηση, διαρκώς δηλώνετε ότι δεν μετέχετε σε διεργασίες, δεν συμμετέχετε. Γιατί αυτή η επιμονή στην αποχή;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Από την τοπική αυτοδιοίκηση δεν απέχω. Ακριβώς το αντίθετο: Συμμετέχω έντονα αλλά σε άλλο επίπεδο και με άλλες ιδιότητες. Η τοπική αυτοδιοίκηση πέραν από χώρος πολιτικής δράσης και συμμετοχής  έχει την τεχνοκρατική, επιστημονική διάσταση την οποία υπηρετούσα προτού εκλεγώ Δήμαρχος Αυλώνος και συνεχίζω να την υπηρετώ. Ίσως σε αυτή τη διάσταση κάνω δημιουργικότερη δουλειά. Πρόσφατα ολοκλήρωσα μία μελέτη για την Καταστατική Θέση των Αιρετών που μου ανέθεσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ συνεργάζομαι με τεχνοκρατικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης σε μία σειρά από κρίσιμα και επίκαιρα θέματα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση συνεπώς είμαι παρών. Στις διεργασίες του τοπικού πολιτικού συστήματος δεν έχω πολύ ενεργή συμμετοχή. Ούτε όμως και εκεί απουσιάζω, απλώς συμμετέχω με τον δικό μου ανεξάρτητο, αδέσμευτο  τρόπο. Παρεμβαίνω  διατυπώνοντας την άποψη και τις προτάσεις μου. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω επιδιώκοντας διαρκώς αποτελεσματικότερους και δημιουργικότερους δρόμους.

Ας βάλλουμε λοιπόν τον τύπο επί των ήλων. Ποια η γνώμη σας για την τριετή λειτουργία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ:Η τριετής διαδρομή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της σημερινής Δημοτικής Αρχής να αναλάβει τις ευθύνες της, να κατανοήσει και να κάνει πράξη την εντολή που πήρε από τους δημότες. Οι δημότες το 2010 την επέλεξαν, συμμεριζόμενοι ίσως και την αρνητική της  έως πολεμική στάση απέναντι στο Πρόγραμμα Καλλικράτης, για να συγκροτήσει αυτόν τον Δήμο, αποφεύγοντας προφανώς όλες τις «παγίδες» που η δημοτική αυτή παράταξη αναδείκνυε προεκλογικά. Δηλαδή  να συγκροτήσει τον Δήμο με σταθερά και σωστά βήματα χωρίς να εγκαταλείψει τις δημοτικές ενότητες στο έλεος του θεού, να αντιστρέψει δηλαδή όσους κινδύνους είχε επικαλεστεί και να επιδιώξει την ισομερή συμμετοχή όλων των περιοχών στην ενιαία πλέον δημοτική οντότητα. Αντί να κάνει αυτό συνέχισε να λειτουργεί ως Δήμος Κύμης που απλώς είναι και «τοποτηρητής» στις άλλες περιοχές. Ταυτόχρονα αντί να επιδιώξει την οργάνωση φρόντισε για την αποδιοργάνωση και την απραξία του Δήμου. Μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού, λόγια χωρίς αντίκρισμα και απόλυτο ναυάγιο σε όλα τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε. Αυτό συνέβη για δύο βασικούς λόγους. Δεν είχε ποτέ σχέδιο για την οργάνωση, τη διοίκηση και την ανάπτυξη του Δήμου, δεν έχει την ικανότητα να αναλάβει αυτή την αποστολή. Για την σημερινή δημοτική αρχή προέχει η επανεκλογή και μόνο αυτή. Όχι διαμέσου του έργου και της επιβράβευσης αλλά διαμέσου της παλαιού τύπου πελατειακής χειραγώγησης των δημοτών. Είμαι απολύτως απογοητευμένος από την πορεία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Ναι αλλά αλλιώς τα είχε προβλέψει και αλλιώς ήρθαν τα πράγματα. Η οικονομική κρίση, το μνημόνιο, η έλλειψη πόρων. Ακόμη ίσως και ο ίδιος ο Καλλικράτης που έφτιαξε έναν Δήμο μαμούθ. Μήπως όλα αυτά δικαιολογούν την έως τώρα πορεία του Δήμου;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Είναι άλλες οι ευθύνες των μνημονίων και της μη εφαρμογής του Καλλικράτη, δηλαδή των μέτρων υποστήριξης των νέων Δήμων, είναι άλλο το θέμα της πραγματικά δραματικής μείωσης των πόρων και άλλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής. Φταίει η έλλειψη των αναγκαίων πόρων όταν η Δημοτική Αρχή καυχάται ότι τώρα ενόψει του 2014 έχει να διαχειριστεί τα λιγοστά χρήματα της ΣΑΤΑ του 2013,2012, 2011!!! τα οποία  κατανέμει σε μικροέργα και εργασίες τις οποίες ενώ αναθέτει ανεξέλεγκτα απευθείας  δεν τις εκτελούν οι εκλεκτοί της εργολάβοι; και παραμένει  στο Ταμείο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ!!! Ποιος άλλος Δήμος θα άφηνε αυτά τα χρήματα να λιμνάζουν στο Ταμείο σε τέτοιες εποχές;. Μόνο εάν διαπιστώνει ότι οι μικροεργασίες του 2011 ή του 2012 δεν αφορούν επείγουσες ανάγκες και ότι τα χωριά δεν έχουν προβλήματα, τότε μόνο θα κρατούσε τα χρήματα και θα άφηνε ανεκτέλεστες τις εργασίες.  Αυτή η κατάσταση είναι σκανδαλώδης. Σημαίνει απόλυτη αδιαφορία, ανικανότητα ή και υστεροβουλία, διότι το δημοτικό χρήματα μετατρέπεται σε πολιτικό χρήμα και σπαταλιέται για την «αγορά» πολιτικής επιρροής, γεγονός άκρως πολιτικά ανήθικο.
Φταίει το μνημόνιο και η κρίση όταν οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν όπως λειτουργούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια  στην Κύμη ή στο Αλιβέρι, δηλαδή φεουδαρχικά, χωρίς οργανωτική και υπηρεσιακή δομή, γίνονται απλώς άβουλα όργανα σε αδιαφανείς επιλογές των αιρετών και των παρατρεχάμενων, χωρίς να εμπεδώνεται η χρηστή διοίκηση,  όταν συνθλίβεται η προσωπικότητα τόσων επιστημόνων στις υστερόβουλες επιλογές των πολιτικών προϊσταμένων τους; Ποιο είναι το όραμα και το σχέδιο για τον Δήμο που υπηρετεί το προσωπικό του; Κανένα. Ευνοιοκρατία των κολάκων, τρόμος των υπολοίπων, καμία παραγωγικότητα.
Φταίει το μνημόνιο που ο Δήμος δεν πληρώνει έργα για τα οποία έχει ενθυλακώσει στο Ταμείο του τις ειδικές επιχορηγήσεις; Που δεν έχει προχωρήσει κανένα μεγάλο έργο πλην των αναπλάσεων που γίνονται στο Αλιβέρι με χρηματοδότηση της ΔΕΗ και μελέτες που βρήκε έτοιμες; γιατί δεν ξεκινάνε οκτώ μήνες μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, για την οποία πανηγύρισαν,  τον ΒΙΟΚΑ Δήμου Αυλώνος; Γιατί δεν έχει προχωρήσει η οριστική ένταξη του άλλου ΒΙΟΚΑ στην Παραλία Κύμης; Ακόμη και τα έργα της αποκατάστασης των χωματερών τα οποία υποχρεωτικά εντάχθηκαν έχουν μείνει πολύ πίσω. Φταίει η οικονομική κρίση γιαυτό ή η ουσιαστική και πραγματική διαχειριστική τους ανεπάρκεια;

Από ότι φαίνεται δεν είστε ικανοποιημένος από την Δημοτική Αρχή. Να υποθέσουμε ότι σας ικανοποιεί η δράση και η συνεισφορά της Αντιπολίτευσης;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Όχι. Δεν ευσταθεί η υπόθεσή σας. Η Αντιπολίτευση προσπάθησε να αναδείξει ορισμένες από τις αρνητικές καταστάσεις του Δήμου, δεν το έκανε όμως με μεθοδικότητα, επιμονή και κυρίως συνέχεια. Η Αντιπολίτευση πρέπει να έχει και να προσπαθεί να πείσει τους δημότες για την δική της ολοκληρωμένη  πρόταση δημοτικής πολιτικής, αυτή δεν την είδαμε από κανέναν. Υπάρχουν ασφαλώς και επιτυχίες στον τομέα της πολιτικής ηθικής. Λίγες όμως μπροστά στην ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο.

Φταίει ίσως ότι δεν κατόρθωσε να παραμείνει ενωμένη έως το τέλος;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Όχι δεν φταίει αυτό. Ήμουν πάντα επιφυλακτικός στην ανάδειξη της ενότητας της αντιπολίτευσης ως διαδικασία ενδυνάμωσής της. Όταν ενώνονται λάθος αντιλήψεις και πολιτικές δημιουργούν ένα μεγαλύτερο λάθος. Οι συντονισμένες δράσεις ήταν αναγκαίες. Πέραν αυτού ο καθένας όφειλε να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες του στην κατεύθυνση που αναφέρω πιο πάνω. Μόνο η ανάδειξη των εναλλακτικών λύσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα στην κοινωνία  μπορούσε να φέρει αποτελέσματα.


Ερχόμαστε πάλι σε σας. Απαντήστε μας ακριβώς σε αυτό. Άποψη έχετε, εμπειρία έχετε,  γνώση με το παρά πάνω. Γιατί δεν συμμετέχετε στις εκλογές για να κάνετε όλα αυτά πράξη;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Έχω κουραστεί να απαντώ αυτή την ερώτηση. Οι λόγοι είναι δύο, αλληλένδετοι. Πρώτον: έχω διατυπώσει την θέση ότι οι θητείες όλων των πολιτικών αλλά και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης  πρέπει να είναι ορισμένες. Όχι πιάνουμε μία καρέκλα και μένουμε διαρκώς σε αυτήν. Έκανα οκτώ χρόνια Δήμαρχος Αυλώνος. Φτάνει. Μπορώ να υπηρετήσω την τοπική κοινωνία και μέσα σε αυτήν όχι μόνο σε καρέκλες εξουσίας. Συνεπώς δεν υπήρξε διακαής πόθος να παραμείνω ή να επανεκλεγώ Δήμαρχος. Δεύτερον: δεν υπάρχουν αυτές που εγώ ονομάζω πολιτικές προϋποθέσεις: Θα μετείχα ευχαρίστως σε μία δημοτική παράταξη στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχαν νέοι άνθρωποι, όχι μόνο ή κυρίως ηλικιακά αλλά και πολιτικά. Φορείς νέων ιδεών για την οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, φορείς νέων αντιλήψεων για την δημοτική πολιτική, πολίτες απαλλαγμένοι από τις υστεροβουλίες του παλαιού πολιτικού συστήματος. Νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες. Για την δεύτερη προϋπόθεση κάνοντας την αυτοκριτική μου φταίω και εγώ που δεν επεδίωξα να δημιουργηθεί αυτή η νέα πολιτική κατάσταση. Γιαυτό όμως, ανεξαρτήτως των εκλογών,  έχω σκοπό να δουλέψω στην κοινωνία με πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης για  την κινητοποίηση των νέων ανθρώπων  ικανών να αντιληφθούν τις σημερινές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να τις διαχειριστούν με ανοικτά μυαλά. Να έχουν τις κεραίες ανοικτές και να πιάνουν όσα καινούργια πράγματα γίνονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Aυτοδιοίκηση. Γιατί πράγματι η κρίση γεννά νέες καταστάσεις και ανοίγει άλλους ορίζοντες. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, τόλμη και κυρίως γνώση. Αυτά τα εφόδια έχουν οι νέοι άνθρωποι.  Εάν βγουν μπροστά και έχουν κάτι σημαντικό να πουν θα τους στηρίξω.

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια εξέλιξη όταν η νέα γενιά αποστρέφεται την πολιτική;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Η νέα γενιά δεν αποστρέφεται την πολιτική γενικώς, αποστρέφεται την πολιτική της μετριότητας, της διαπλοκής και της μίζας, του κομματικού κατεστημένου που υποθήκευσε τον τόπο. Η νέα γενιά αναζητά έναν άλλο τρόπο άσκησης της πολιτικής και άλλου τύπου πολιτικούς. Ναι ξέρω ότι υπάρχουν αξιόλογες προσωπικότητες στην νέα γενιά, εδώ στην περιοχή μας, τους γνωρίζω και τους γνωρίζετε, αλλά και σε ωριμότερη ηλικία χωρίς να έχουν έως τώρα πολιτικές ή το – καλύτερο- κομματικές περγαμηνές. Αυτοί είναι πολύ πιο  χρήσιμοι στον τόπο από άλλους που έχουν «κατσικωθεί» στα διάφορα μετερίζια της εξουσίας. Το λέω αυτό γιατί ακούω και διαβάζω περίεργες απόψεις περί «εξωτικών» και  άλλα κωμικά. Σε αυτό τον τόπο υπάρχει ένα κατεστημένο το οποίο αρθρώνεται σε διαφορετικά επίπεδα αλλά υπάρχει και διαιωνίζεται μέσα από την άμεση άσκηση εξουσίας ή την ανήθικη συναλλαγή με την εκάστοτε Τοπική Αρχή αλλά και τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα, άλλοτε το τροφοδοτούσε η παντοκρατορία του κομματικού κατεστημένου. Κόμμα, θεσμοί, οικονομικά οφέλη ένας φαύλος κύκλος της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτό το κατεστημένο πετροβολά όσους δεν είναι ενεργούμενά του, όσους είναι  αυτοτελείς και ανεξάρτητοι και κυρίως δεν διακρίνονται για την μετριότητα και την υποτέλεια.
Η περιοχή αλλά και η Εύβοια χρειάζεται ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα με νέα μυαλά και ανθρώπους. Η ενθάρρυνση και η κινητοποίηση αυτού του δυναμικού απαιτεί σχέδιο και δράση πέραν και έξω από την διαδικασία των εκλογών. Θέλει τον δικό της χρόνο και τον δικό της δρόμο. Επηρεάζεται από την παρούσα συγκυρία αλλά δεν καθορίζεται από αυτήν. Συνεπώς χρειάζεται εναλλακτικός, καθαρός και δυναμικός πολιτικός λόγος. Χρειάζεται και ο ηγέτης που θα τον εκφράσει και θα τον εγγυηθεί. Όχι ως αυθεντία αλλά ως ικανός εκφραστής και συντονιστής του προγραμματικού πλαισίου. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα βρεθούμε αρκετοί συνοδοιπόροι σε αυτόν τον δρόμο.

Kύριε Κατσούλη, τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύ σας αποδίδουν το ΛΑΛΑ ΤΟ!!! Τελικά τα έχουμε ή όχι;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Δεν ξέρετε με ποιους τα έχετε; Ανησυχώ για σας.
Έχει πλάκα αυτή η ιστορία. Εγώ ότι έχω να πω το γράφω επώνυμα, το υπογράφω με το όνομά μου. Αυτό δεν είναι μομφή για εσάς. Και εσείς αυτό που κάνετε το κάνετε σωστά και έχετε συμβάλλει σημαντικά στους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας. 
Επιβεβαιώνοντας την απόσταση που μας χωρίζει, σας διαβεβαιώνω ότι μου αρέσει η δουλειά σας, η επιμονή σας να αγωνίζεστε για την διαφάνεια, την δημοκρατία και την πάταξη της διαφθοράς. Για την αλήθεια και την  εντιμότητα. Να παραμείνετε αυτοί που είστε και να μην γίνετε σαν τους άλλους. Σας εύχομαι καλή συνέχεια, και κυρίως να  συνεχίστε να προβάλετε τους νέους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου