Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η ΜΑΚΑΡΙΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ


Του Δημήτρη Κατσούλη
τέως Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας



Χθες αποχαιρετίσαμε την Αγία Ηγουμένη της Μονής του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών, την Γερόντισσα Ευφροσύνη. Με σκέψεις και συναισθήματα συγκίνησης αφήνοντας την σιωπή να μιλήσει  για να ακουστούν οι ύμνοι της Εξόδιας Ακολουθίας και τα λόγια αποχαιρετισμού και ελπίδας  κατά την εκκλησιαστική τάξη.
Εμείς που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί της μέσα από την αποστολή που μας είχε αναθέσει η τοπική κοινωνία οφείλουμε να καταθέσουμε την μαρτυρία μας ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης σε μία σημαντική μορφή της τοπικής μας ιστορίας.
Η Γερόντισσα Ευφροσύνη εγκαταστάθηκε με τη συνοδεία της το 1984 στην μη λειτουργούσα τότε Μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών και στα τριάντα χρόνια που ακολούθησαν κατόρθωσε να την ανακαινίσει και να την καταστήσει κέντρο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή, την Εύβοια αλλά για όλη την χώρα. Πνευματικό Φάρο της Εύβοιας με πανελλήνια ακτινοβολία. Αυτό υπήρξε και είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για τον τόπο μας αντάξιο της ιστορικής διαδρομής του. Ταυτόχρονα όμως υπήρξε το στήριγμα κάθε πονεμένου συνανθρώπου μας, το Μοναστήρι έγινε τόπος προσευχής, παρηγοριάς, δύναμης για την ζωή.
Η μακαριστή Γερόντισσα δίδαξε οργανωτικότητα, μεθοδικότητα, πνευματικότητα, καλογερική συνέπεια και απλόχερη αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Πολλές φορές  δυσκολεύτηκα ως Δήμαρχος να απαντήσω στην εγκάρδια ταπεινότητα με την οποία ευχαριστούσε τον Δήμο για την αυτονόητη και όντως ελάχιστη συνεισφορά του όταν χρειαζόταν κάτι η Μονή. Εμείς δεν κάναμε ούτε μία κουκίδα άμμου μπροστά σε αυτό που η Γερόντισσα και η Μοναστική Αδελφότητα της Μονής όλα αυτά τα τριάντα χρόνια προσέφεραν απλόχερα στον τόπο μας, στον Δήμο Αυλώνος, στην Καρυστία.
Προσφορά για την οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί διαρκώς αυξανόμενη από την Μοναστική Αδελφότητα με την συνεχή καθοδήγηση του Μητροπολίτη μας ακολουθώντας τις διδαχές της δασκάλας Αγίας Ηγουμένης.

Η τοπική μας κοινωνία νοερά εκφράζει την ευγνωμοσύνη  για την συνεισφορά της  μακαριστής Γερόντισσας Ευφροσύνης  στον τόπο μας. Γιαυτό η μνήμη της θα παραμείνει πάντα ζωντανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου