Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΪ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ

Κύμη, 25/10/2014

 Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Θανάσης Μπουραντάς ,
με τους Αντιδημάρχους Γιώργο Μπόκαρη και Αλέξανδρο Θεοδώρου,
 τη Δασάρχη κ. Δέσποινα Κομίλη και τον γεωπόνο κ. Κώστα Ψυχογυιό.
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠOY
Μεγάλη ανταπόκριση των δημοτών στην ημερίδα για το τσάι που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μετόχι
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα για το τσάι που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου το μεσημέρι στο Μετόχι, παρουσία του δημάρχου Κύμης Αλιβερίου, Θανάση Μπουραντά, των αντιδημάρχων Γιώργου Μπόκαρη και Αλέξανδρου Θεοδώρου, του δημοτικού συμβούλου Βαγγέλη Μπελιά, του Προέδρου του Τοπικού Συμβούλιου Tάσου Σφύρλα,  του Τοπικού Συμβούλου Γιάννη Τομαρά και πλήθος δημοτών που θέλησαν να ενημερωθούν για το θέμα.
Την ημερίδα με θέμα : «Τσάι της Εύβοιας: Πλούτος –Προστασία -Προοπτικές» διοργάνωσαν  η Τοπική Κοινότητα Μετοχίου, το Δασαρχείο Χαλκίδος και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μετοχίου , προκειμένου να γίνει σωστή ενημέρωση για την προστασία του Ευβοϊκού τσαγιού, ενός πραγματικά αρωματικού θησαυρού που βγαίνει στο Ξηροβούνι και που εκτός από αφέψημα έχει φαρμακευτικές και (αντιφλεγμονώδες ,ευεργετικές ιδιότητες σέ οστεοπόρωση, μικροβιοστατικό,) ιδιότητες.
Η κ. Ζωή Κούκουρα, Καθηγήτρια Λιβαδικής Οικολογίας του Τμήματος Δασολογίας  και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησε για την συμβολή της απαγόρευσης του ενδημικού είδους του Ευβοϊκού Τσαγιού « sideritis euboea»  στην αειφορική  διαχείριση του. Αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν γίνει και σε αυτές πού  πρέπει να γίνουν προκειμένου να προσδιορισθεί  το είδος, ο τρόπος και οι περιοχές προστασίας τού Ευβοϊκού  τσαγιού προκειμένου να αναπτυχθεί έτσι που να δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα της συγκομιδής.
Στα θέματα προστασίας του  τσαγιού της Εύβοιας,  και τα προβλήματα της, αναφέρθηκε η δασοπόνος  κ. Ολυμπία Αποστόλου, αναπτύσσοντας την ομιλία τού δασολόγου κ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (ο οποίος δεν παραβρέθηκε  λόγω κωλύματος) ενώ πολύ σημαντικά ήταν τα όσα ακούστηκαν από τον γεωπόνο κ. Κώστα Ψυχογυιο που μίλησε για τη  μεταποίηση και εμπορία του.
Είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τα αρωματικά  και φαρμακευτικά φυτά πού αυτοφύονται στην Ελλάδα και ως εκ τούτου  για το  συγκεκριμένο τσάι πού είναι το καλύτερο είδος τσαγιού πού  με μία σωστή διαχείριση  θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα συγκομιδής και εν συνεχεία εμπορίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Κάτι το οποίο ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία η οποία θέλει να αξιοποιήσει τον πλούτο που της παρέχει η φύση.
 Ο κ. Κωστας Ψυχογυιός, η κ. Ολυμπία Αποστόλου, 
η κ. Ζωή Κούκουρα, η κ. Σίσσυ Λαϊου 
με την δασάρχη Χαλκίδας Δέσποινα Κομίλη

Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, το ενδιαφέρον του οποίου για το τσάι της Εύβοιας ήταν έκδηλο εδώ και πολύ καιρό, επεσήμανε ποσό σημαντικό είναι αρχικά να προστατευθεί και στη συνέχεια να αποτελέσει πλούτο για τον τόπο που θα επιφέρει ένα καλό εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής, πάντα όμως με ορθολογιστική διαχείριση.
Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την έκβαση της ημερίδας δήλωσε και ο Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Αλέξανδρος Θεοδώρου, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του θέματος ζήτησε από τους παραβρισκόμενους να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό αναμένοντας να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες, σύμφωνα με τις αναφορές των ομιλητών, για την αξιοποίηση του τσαγιού της Εύβοιας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ο κόσμος που είχε κατακλύσει την αίθουσα του δημοτικού σχολείου Μετοχίου, διατύπωσε τις απορίες του που λύθηκαν με τη βοήθεια των ειδικών. Ενώ είδαν θετικά την προοπτική  της καλλιέργειας τσαγιού που θα αποτελούσε μία λύση και διέξοδο στην οικονομική κρίση από την οποία βάλλονται και τα αγροτικά προϊόντα.
Το συντονισμό της διοργάνωσης και της διεξαγωγής της Ημερίδας είχε η κ.Σίσσυ Λαΐου, η οποία έχει  καταγωγή από την περιοχή.

Αλέξανδρος Ι. Θεοδώρου
 Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου