Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ENERGY TRADING A.E. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ LALA TO 
ENERGY TRADING AE
Αμαρουσίου Χαλανδρίου 94
151 25 Μαρούσι
τηλ. (+30) 210 6996260
φαξ. (+30) 215 5306979
url. www.entrade.gr
                                                                                                               
Μαρούσι, 21 Οκτωβρίου 2014
               
ΠΡΟΣ
Δήμο Κύμης – Αλιβερίου
Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Κύμης – Αλιβερίου
Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Λουκά

Θέμα: Ενημέρωση Πολιτών και Δημοτικού Συμβουλίου σε συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής  17 Οκτωβρίου 2014 σχετικά με τη μονάδα Βιοαερίου.

Στις 17.10.2014 ημέρα Παρασκευή πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Μετά από σχετική πρόσκληση η εταιρία μας έδωσε το παρόν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Σκοπός της παρουσίας μας ήταν τόσο να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο για την επένδυση μας, όσο και για να διευκρινίσουμε τυχόν απορίες που δημιουργούνταν κατά την διαδικασία.
Η εταιρία μας παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο με δύο από τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της και πιο συγκεκριμένα με τους Γιώργο Μάρκου, Διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕΜΠ και Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ και τον Δρ. Παναγιώτη Ζέρβα, Διδάκτωρ Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ. Η κατάρτιση των εν λόγω είναι άριστη και εξειδικευμένη πάνω στο αντικείμενο και στόχο είχαμε να διαφωτίσουμε κάθε θολό σημείο που τυχόν υπήρχε ή δημιουργούνταν. Για λόγους που δεν κατανοούμε και δεν μπορούμε να αναλύσουμε βρεθήκαμε σε θέση κατηγορούμενου για ζητήματα που όχι απλώς δεν προκαλέσαμε, αλλά αντιθέτως δεν έχουν βάση.
Πιο συγκεκριμένα με την παρούσα νιώθουμε την ανάγκη να αποσαφηνίσουμε ζητήματα που ακούστηκαν και ανέκυψαν κατά την συνεδρίαση και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.
Ιστορικό
Για την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και του δήμου ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες καμία εκ των οποίων δεν παρέλειψε να ακολουθήσει η εταιρία μας. Πιο συγκεκριμένα:
Α) Αιτήθηκε από 03.09.13 την έκδοση βεβαίωσης χρήσεων γης για την επικείμενη θέση εγκατάστασης στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου κάνοντας γνωστή την πρόθεση της για εγκατάσταση της εν λόγω τεχνολογίας και έλαβε στις 04.09.2013 τη σχετική βεβαίωση.
Β) Στις 25.07.2013 υπέβαλε προς έγκριση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην αδειοδοτούσα αρχή, ενώ στις 18.11.2013 υποβλήθηκε εκ νέου η ΜΠΕ κατόπιν διευκρινίσεων που ζητήθηκαν από την υπηρεσία.
Γ) Με την ολοκλήρωση του ελέγχου της πληρότητας του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία, αντίγραφα της ΜΠΕ διαβιβάστηκαν σε όλους τους αρμόδιες υπηρεσίες στις 19.02.2014. Στις εν λόγω υπηρεσίες συμπεριλαμβάνεται τόσο ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης)
Σύμφωνα με το έγγραφο της ΠΕΧΩ της ΑΔΘΣτΕ, η διαδικασία γνωμοδοτήσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός τριάντα πέντε (35) εργάσιμων ημερών από τη δημοσιοποίηση της ΜΠΕ.
Δ) Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με εντολή του Περιφερειακού Συμβουλίου, πραγματοποίηθηκε δημοσίευση στις κάτωθι εφημερίδες σχετικά με την ΜΠΕ του έργου
 «ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» (καθημερινή κυκλοφορία φύλλο Τρίτης 11 Μαρτίου 2014)
 «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΥΒΟΙΑ» (καθημερινή κυκλοφορία φύλλο Σαββάτου 8 Μαρτίου 2014)
«ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΒΗΜΑ» (εβδομαδιαία κυκλοφορία φύλλο Πέμπτης 13 Μαρτίου 2014)
Η μελέτη ήταν διαθέσιμη στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα από 6/3/2014 – 6/4/2014 για παροχή στοιχείων και πληροφοριών. Σύμφωνα με την υπηρεσία δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις από ενδιαφερόμενους φορείς ή πολίτες.
Η προθεσμία των τριάντα πέντε (35) ημερών εντός των οποίων έπρεπε να έχουν γνωμοδοτήσει όλες οι υπηρεσίες έληξε στις 6/5/2014. Με την πάροδο της προθεσμίας η εταιρεία είχε έννομο συμφέρον να αιτηθεί στην ΠΕΧΩ της ΑΔΘΣτΕ την σύνταξη της ΑΕΠΟ άνευ των γνωμοδοτήσεων του Δήμου και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εταιρεία όμως δεν ακολούθησε αυτή την πρακτική γιατί δεν ήθελε να «λειτουργήσει εν κρυπτώ» όπως κατηγορείται από διαφόρους, αντ’ αυτού περίμενε την συνεδρίαση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να λάβουν γνώση οι κάτοικοι της περιοχής
Ε) Στις 13 Αυγούστου δημοσιεύτηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση ανακοίνωση που διατύπωνε επιφυλάξεις ως προς το έργο και έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, κυρίως τεχνικής φύσεως. Η εταιρία μας εκείνη τη χρονική στιγμή κατανόησε ότι είχε ανακύψει μία συζήτηση γύρω από το έργο που στην τοπική κοινωνία έπαιρνε διάσταση άνευ λόγου. Ουδέποτε είχαμε φανταστεί αυτή τη διάσταση του ζητήματος καθότι η εγκατάσταση μας είναι μικρής δυναμικής και σε κάθε περίπτωση, όπως και ανάλογες εγκαταστάσεις αυτού του είδους, καλούνταν να λύσει τοπικά προβλήματα παρά να δημιουργήσει νέα (κοπριά που δεν δύναται να επεξεργαστεί σήμερα με άλλο τρόπο και αναγκαστικά γίνεται διάθεση αυτής στο έδαφος, υπολείμματα αγροτικών προϊόντων που μέχρι σήμερα στην καλύτερη περίπτωση καίγονται ανεξέλεγκτα στα χωράφια πριν την νέα σπορά ή καλάμια που αποτελούν πόλο εντόμων και παράγοντα αρνητικής ανάπτυξης για τις παρακείμενες καλλιέργειες). Η εταιρία μας με συνέπεια και καλή προαίρεση απαντά στις 21.08.2014 στην εν λόγω ανακοίνωση με τεχνικούς όρους και ανάλυση, καλώντας σε ανοικτή συζήτηση επεξήγησης της τεχνολογίας. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω ετοιμάζουμε τετρασέλιδο έντυπο και το μοιράζουμε στον Αγ. Λουκά προς ενημέρωση των κατοίκων.
ΣΤ) Σε συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών η εταιρεία στις 21.08.2014 απηύθυνε πρόσκληση διοργάνωσης ημερίδας.
Η) Η ΠΕΧΩ της ΑΔΘΣτΕ απηύθυνε εκ νέου επιστολή στις 27.08.2014 στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, υπενθυμίζοντας ότι έχει παρέλθει το προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα για την αποστολή γνωμοδότησης και παρακαλεί για την άμεση αποστολή των απόψεων του Δήμου.
Είναι εμφανές ότι η εταιρεία σε κανένα σημείο σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του έργου δεν λειτουργήσει κάτω από μυστικότητα και ουδέποτε είχε στόχο να αποκρύψει την επένδυση και να παρακάμψει την τοπική κοινωνία.

Θέση Εγκατάστασης
Επειδή η θέση εγκατάστασης της μονάδας έχει κριθεί ιδιαίτερα ως προς την καταλληλότητά της με την επιφύλαξη της έγκρισης ή μη της Υδρογεωλογικής Μελέτης, αυτή είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση μίας μικρής μονάδας, χαμηλής όχλησης, σύμφωνα με την νομοθεσία.
Απόσταση από χωριό
Η θέση της σχεδιαζόμενης μονάδας βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την κεντρική πλατεία του χωριού και εκτός του οικισμού Αγ. Λουκάς και στην περιοχή δεν υπάρχουν καθορισμένες χρήσεις γης. Από τα όρια του οικισμού απέχει απόσταση μεγαλύτερη από 1.700μ.
Χρήσεις Γης
Σύμφωνα με τη βεβαίωση χρήσεων γης «δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαγορευτικές χρήσεις, με την επιφύλαξη ότι α) σε απόσταση 500μ από το όριο οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων ….. απαγορεύεται η ίδρυση και εγκατάστασης βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσης και υψηλής όχλησης, β) σε απόσταση 500μ από τα όρια οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων χαμηλής όχλησης.». Σημειώνουμε ότι η μονάδα κατατάσσεται στην περίπτωση 303.γ) «Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με χρήση Βιοαερίου» της ΥΑ Αριθ. οικ. 3137/191/Φ.15 (ΦΕΚ Β’ 1048/2012) και χαρακτηρίζεται ως μονάδα χαμηλής όχλησης και η μονάδα σύμφωνα με το νόμο θα μπορούσε να χωροθετηθεί ακόμα και σε απόσταση 500μ από τα όρια του οικισμού.
Κίνηση Οχημάτων
Σύμφωνα με τη μελέτη στη μονάδα θα εισέρχονται 13.865tn πρώτων υλών και θα εξέρχονται 8.395tn χωνεμένου υπολείμματος, σύνολο 22.260 που αντιστοιχεί σε 1.113 φορτηγά δηλαδή 1113/365= 3,05 φορτηγά/ημέρα. Τα φορτηγά θα κινούνται από περιφερειακούς δρόμους που δεν περνάνε μέσα από το χωριό.
Και ρωτάμε την κοινή λογική, η κυκλοφορία κατά μέσο όρο τριών (3) φορτηγών την ημέρα από περιφερειακούς δρόμους (έξω από το χωριό) θα «βασανίσει του κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής»;
Υδροφόρος Ορίζοντας
Η εταιρεία μας, ανέθεσε σε ειδικό ανεξάρτητο Υδρογεωλόγο την σύνταξη Ειδικής Υδρογεωλογικής μελέτης και αναμένει την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας.
Η σύνταξη της μελέτης έγινε κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς η μονάδα γειτνιάζει σε απόσταση μικρότερη των 600μ από υδροληψίες, και απαιτείται η εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης προς ικανοποίηση των απαιτήσεων του μέτρου RBD07-OM06-066, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 1004/2013  «Έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου». Δεν αποτελεί λοιπόν παράλειψη της Μελέτης –όπως επανειλλημένα ακούστηκε- η μη ύπαρξη εξ’ αρχής της υδρογεωλογικής μελέτης αλλά απαίτηση από την αδειοδοτούσα αρχή κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης και στην οποία απαίτηση συμμορφώθηκε η εταιρεία εκπονώντας τη σχετική μελέτη.
Επίσης, από επιστημονικής σκοπιάς, ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του κ. Μαρίνου στην ομιλία του που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς επιβεβαιώνει ότι η περιοχή είναι βάλτος, δηλαδή ότι τα στρώματα είναι αδιαπερατά, και το νερό δεν κατεισδύει στο έδαφος, άρα και δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Παρόλα αυτά εμείς αναμένουμε την έγκριση ή μη της μελέτης και δε θέλουμε να συμμετέχουμε σε υποθετικές συζητήσεις επί  του θέματος.
Περιβάλλον (φυσικό κάλλος, βυζαντινές αρχαιότητες)
Η περιοχή δεν εντάσσεται σε κάποιο δίκτυο προστασίας (NATURA2000, CORINE, Δρυμός, Καταφύγιο άγριας ζωής, κλπ), άρα από την  νομοθεσία δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση της μονάδας. Επίσης, έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση περί φυσικού κάλλους τη μία φορά ενώ την άλλη φορά η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βάλτος.
Ενημερώνουμε τους κατοίκους του χωριού ότι η αρμόδια για τη διαφύλαξη βυζαντινών αρχαιοτήτων 23η ΕΒΑ έχει γνωμοδοτήσει θετικά, καθώς η θέση «δεν βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και δεν εντοπίζονται σε αυτή ορατά μνημεία ή αρχαιότητες αρμοδιότητας της». Η εν λόγω απόφαση προέκυψε έπειτα από αυτοψία στη περιοχή. Το ίδιο το έγγραφο της υπηρεσίας αναφέρει «μετα από αυτοψία αρμόδιου υπαλλήλου της υπηρεσία μας, σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε καταρχήν αντίρρηση ….. για την πραγματοποίηση της εγκατάστασης».
Σύνοψη
Συνοψίζοντας, σημειώνουμε ότι όλες οι αρμόδιες κατά Νόμο υπηρεσίες (πλην της Υδάτων η οποία αναμένει την έγκριση ή μη της Υδρογεωλογικής Μελέτης) έχουν γνωμοδοτήσει θετικά ως ακολούθως:
-              Δασαρχείο Αλιβερίου
-              Δ/νση Δασών ΑΔΘΣτΕ
-              Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας
-              Επιτροπή ΠΕΧΩΠ Π.Ε. Εύβοιας
-              Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Εύβοιας
-              ΓΕΕΘΑ
-              ΙΑ’ ΕΠΚΑ
-              23Η ΕΒΑ
-              Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Εύβοιας
-              Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Επίσης κανένας πολίτης ή φορέας δεν υπέβαλλε νομίμως και εμπρόθεσμα παρατηρήσεις επί  τη ΜΠΕ.
Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε σχετικά με τη νομοθεσία ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είναι μία γνωμοδοτούσα υπηρεσία, η οποία λαμβάνει υπόψη την εισήγηση της υπηρεσίας και τις γνώμες των πολιτών και των φορέων στο πλαίσιο Δημόσιας Διαβούλευσης της ΜΠΕ, και δεν οφείλει να έχει λάβει την γνώμη του Τοπικού και του Δημοτικού Συμβούλιο, καθώς και ο ίδιος ο Δήμος είναι μία άλλη γνωμοδοτούσα υπηρεσία (στο άρθρο 19 του ν.4014/2011 αναφέρεται ότι  «1. Ως γνωμοδοτούντες φορείς ορίζονται: α) Οι δημόσιες αρχές της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της κ.υ.α. υπ’ αριθμ. Η.Π. 11764/653/2006 (Β΄ 327).  β) Η οικεία Περιφέρεια μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη απόψεις που διατυπώνονται από τα όργανα των άρθρων 73, 76 και 178 του ν. 3852/2010, το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου, Συμβούλια Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας του άρθρου 8 του ν. 3852/2010, το ενδιαφερόμενο κοινό και το κοινό», δηλαδή ότι η οικεία Περιφέρεια γνωμοδοτεί ανεξάρτητα από το Δημοτικό ή το Τοπικό Συμβούλιο.

Απόψεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και η απάντηση της εταιρίας μας
Διευκρινίσεις – Απαντήσεις επί των ερωτήσεων – απόψεων του κ. Μαρίνου
1. Διατυπώθηκε η άποψη ότι «η περιοχή έχει σημαντικές αρχαιότητες και πιο συγκεκριμένα βυζαντινά μνημεία»
Όπως αναφέραμε και παραπάνω για το συγκεκριμένο έχει απαντήσει με τη σχετική της γνωμοδότηση η πλέον αρμόδια αρχή (23η ΕΒΑ) και η συγκεκριμένη άποψη είναι αβάσιμη.
2. Διατυπώθηκε η άποψη ότι «η διέλευση των βαρέων οχημάτων θα κάνει την ζωή των κατοίκων του χωριού κόλαση»
Όπως αναλύθηκε σε προηγούμενη σημείο, μόλις 3 φορτηγά την μέρα κατά μέσο όρο θα διέρχονται από το χωριό και μάλιστα από δρόμους παρακείμενους. Είναι αδιανόητο να θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μέγεθος δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα. Είναι σίγουρο πως κάτι δεν υπολογίστηκε σωστά, αφού ακόμα και σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς ζωής είναι δεδομένο ότι από το χωριό διέρχονται περισσότερα οχήματα την μέρα, χωρίς να έχουμε ακούσει κάποιον να διαμαρτύρεται, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό αφού δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του.
3. Διατυπώθηκε η άποψη ότι «Η απόσταση από τα σπίτια του χωριού είναι 1.200μ.»
Στην πραγματικότητα η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 1700μ από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Σε κάθε περίπτωση η μονάδα θα μπορούσε να έχει χωροθετηθεί βάσει νομοθεσίας ακόμα και στα 500μ από τα εγκεκριμένα όρια του χωριού.
4. Διατυπώθηκε η άποψη ότι: «Δημιουργούμε πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα» και «η περιοχή βαλτώνει»
Αυτά τα δύο είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Βαλτώδες έδαφος σημαίνει συμπαγές/αδιαπερατό  που δεν επιτρέπει το νερό να κατεισδύσει από την επιφάνεια του εδάφους προς τον υδροφόρο και δείγμα ότι τα στρώματα είναι στεγανά και αδιαπερατά από το νερό. Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε και την σχετική απόφαση της υπηρεσίας επί της Υδρογεολογικής Μελέτης.
5.Ο κ. Μαρίνος στην τοποθέτηση του συσχέτισε μία μικρή μονάδα ισχύος 250kW (335hp) όσο τρία (3) αυτοκίνητα με τα Μεσσάπια και τον Ασωπό.
Είναι προφανές ότι τα μεγέθη όχι απλά είναι δυσανάλογα, αλλά γίνεται αναφορά σε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Στον Ασωπό γίνεται λόγος για ανεξέλεγκτη μόλυνση μίας περιοχής από Βιομηχανίες πολλαπλάσιου μεγέθους από την εν λόγω επένδυση και διαφορετικής δραστηριότητας. Στην περίπτωση της μονάδας μας σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται παραπροϊόντα άλλων δραστηριοτήτων. Επίσης το τελικό προϊόν της δραστηριότητας μας αποτελεί βιολογικό λίπασμα.
6.  Στην τοποθέτηση έγινε επίσης επίκληση στη διεθνή εμπειρία και αναφέρει ότι «σε τέτοιες μονάδες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και λυματολάσπη».
Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η μονάδα χαρακτηρίζεται ως ΑΠΕ και ως τέτοια δύναται να χρησιμοποιεί μόνο κτηνοτροφικά και αγροτικά υπολείμματα, και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιεί λυματολάσπη.
7. Ακόμα στην τοποθέτηση του ο κ. Μαρίνος επικαλείται αορίστως την διεθνή εμπειρία για μολυσματικούς παράγοντες, μύγες, παράσιτα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Αναφέρεται ότι σε ερευνητικά κέντρα (δηλαδή in-vitro) έχουν επιβιώσει βακτήρια στις κοπριές.
Η απορία που γεννιέται εύλογα σε όλους μας είναι «όλοι οι αγρότες δεν χρησιμοποιούν την κοπριά ως λίπασμα και ενοχλεί η χρήση βιολογικού λιπάσματος (υπόλειμμα της επεξεργασίας) χωρίς παθογόνα και πολύ πιο πλούσιο σε Άζωτο και Φωσφόρο;»
8. Τέλος διατυπώθηκε η άποψη ότι: «Τα πτυχία σας δεν μετράνε τίποτα, εγώ από το ίντερνετ και οι ειδικοί σύμβουλοι μου γνωρίζουμε περισσότερα»
Η διατύπωση είναι μάλλον κολακευτική, αφού εν τη ρύμη του λόγου η έκφραση ήταν πολύ πιο προσβλητική ακόμα και από την ίδια την ουσία της φράσης. Μία άποψη άκρως προσβλητική τόσο για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ήταν παρόντα όσο και για την ίδια την παράταξη που εκπροσωπεί ο κ. Μαρίνος. Τα πτυχία, μας συγχωρείτε αλλά δεν είναι κουρελόχαρτα, ούτε και τα ιδρύματα που μας τα έδωσαν είναι αυτού του επιπέδου για να βγάζουν τέτοιους αποφοίτους. Δεν περιμέναμε ποτέ αυτή την έλλειψη σεβασμού προς την εκπαίδευση από ανθρώπους που παλεύουν για την ανάδειξη της.

Διευκρινίσεις – Απαντήσεις επί των ερωτήσεων – απόψεων του κ. Λαγανά και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος
Σχετικά με τις απόψεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, παρότι υποβάλλονται καθυστερημένα, θα επανέλθουμε σε επόμενη επιστολή μας, καθώς ο Σύλλογος υποβάλλει συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί της ΜΠΕ.
Σύντομα απαντάμε ότι:
-    Ήδη εκπονήθηκε ειδική υδρογεωλογική μελέτη
-   Ο Σύλλογος συγχέει τη μονάδα βιοαερίου με τις μονάδες ΣΗΘΥΑ, και σημειώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας χρησιμοποιείται εντός της μονάδας για την διατήρηση της θερμοκρασίας της αναερόβιας χώνευσης και της ξήρανσης του λιπάσματος
- Η δεξαμενή κρίνεται επαρκής καθώς επαρκεί για τριάντα έξι (36) ημέρες, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η μονάδα τους χειμερινούς μήνες θα σταματάει τη λειτουργία της για συντήρηση.
- Σχετικά με τις οσμές σημειώνουμε ότι η μονάδα θα πληρεί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και η εκφόρτωση των πρώτων υλών θα γίνεται σε κλειστό σύστημα και σε στεγανές δεξαμενές.
-  Όπως αναφέρει το έγγραφο του συλλόγου σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν απαιτείται μονάδα παστερίωσης
- Σχετικά με το σενάριο αστοχίας, το προτεινόμενο μέτρο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία, τις βέλτιστες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόταση του Συλλόγου
Σχετικά με τις επιμέρους παρατηρήσεις σημειώνουμε ότι:
-  Σχετικά με τη κίνηση οχημάτων, αναλύσαμε ότι πρόκειται για μόλις τρία (3) οχήματα ημερησίως. Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις είναι μικρότερες από την ανεξέλεγκτη καύση των αγροτικών υπολειμμάτων ή την ανεξέλεγκτη διάθεση της κοπριάς των χοιροτροφίων και των βουστασίων.
-  Η διαδικασία ελέγχου περιγράφεται συνοπτικά στην ΜΠΕ.
-  Συμφωνούμε με την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων.
-  Η εξάλειψη των παθογόνων στη μεσόφιλη διεργασία εξασφαλίζεται με τις παραμέτρους σχεδιασμού (κατλά κύριο λόγο όγκο χωνευτή και χρόνος παραμονής) και αποτελεί εξασφάλιση από τον πάροχο τεχνολογίας
- Οι Α΄ Ύλες της περιοχής και μόνο ΕΠΑΡΚΟΥΝ για τη λειτουργία της μονάδας,. Άλλωστε η εισαγωγή Α΄ Ύλης από άλλες περιοχές θα εκτόξευε το κόστος της Α’ Ύλης καθιστώντας την επένδυση μη βιώσιμη. Οι μονάδες βιομάζας είναι βιώσιμες μόνο όταν οι πρώτες ύλες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της εγκατάστασης ενσωματώνοντας ουσιαστικά τη διαχείρισή τους σε μία τεχνολογία ΑΠΕ. Αυτό αποτελεί τον ΟΡΙΣΜΟ της ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
- Συμπληρωματικά με το παραπάνω αλλά και με την τοποθέτησή μας περί του προσωπικού (βλ. παρακάτω) σημειώνουμε ότι η εταιρεία επέλεξε την ισχύ η οποία είναι συμβατή με τις Α’ Ύλες που υπάρχουν στην περιοχή. Γενική μας θέση είναι ότι η εν λόγω τεχνολογία έρχεται να καλύψει και διορθώσει προβλήματα στο σημείο που δημιουργούνται και όχι να φέρει νέα.. Με αυτό το σκεπτικό πορευτήκαμε επιβαρύνοντας τον οικονομικό σχεδιασμό της λειτουργίας καθώς το κόστος προσωπικού είναι το ίδιο είτε η μονάδα είναι 250 kW, είτε 500 kW είτε 1 MW αλλά καθιστώντας τη μονάδα βιώσιμη και πλήρως ενταγμένη στις ανάγκες και την οικονομία της περιοχής.
-   Στην σελ. 42 της ΜΠΕ αναφέρεται το αεριοφυλάκιο στον πρωτογενή χωνευτή
- Το αναφερόμενο αεριοφυλάκιο είναι επιπλέον μονάδα, πλέον του αεριοφυλακίου του δευτερογενούς χωνευτή.
-  Σχετικά με το 6ο σχόλιο, όπως λέει και ο Σύλλογος, πρόκειται για την καταλληλότητα του χωνευτή να δουλέψει μέχρι και 12% περιεκτικότητα σε στερεά, πόσο μάλλον σε 24,5%
-   Σχετικά με το 7ο σχόλιο, σαφώς και περιγράφονται δύο (2) μάλιστα δεξαμενές χωνεμένου υπολείμματος.
-    Σχετικά με το 8ο σχόλιο, η μονάδα θα πληρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και την νομοθεσία. Επίσης στην ΜΠΕ αναφέρονται όλα τα συστήματα αφαλείας (πυρανίχνευση, πυρόσβεση, σχέδιο διαφυγής, ανιχνευτές φωτιάς, ανιχνευτές αερίου).
-  Σχετικά με το 9o σχόλιο, τα τυχόν ιζήματα θα διατίθενται σε αδειοδοτημένη εταιρεία.
-   Σχετικά με το 10ο σχόλιο δεν κρίνεται σκόπιμο στο στάδιο της ΜΠΕ, αλλά σημειώνουμε ότι η εταιρεία διαθέτει και εφαρμόζει σύστημα ποιότητας ISO.
Τέλος ο Σύλλογος παρότι δεν θέτει καμία παρατήρηση σχετικά με τη θέση της μονάδας, αναφέρει αβάσιμα, ότι ο επενδυτής θα μπορούσε να εξετάσει εναλλακτική χωροθέτηση.

Διευκρινίσεις – Απαντήσεις επί των ερωτήσεων – απόψεων λοιπών Δημοτικών Συμβούλων
Σχετικά με τις ομιλίες των Δημοτικών Συμβούλων δεν έχουμε να κάνουμε ιδιαίτερα σχόλια καθώς όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζονται επενδύσεις στην περιοχή, δεν είναι κατά των μονάδων ΑΠΕ, συμφωνούν ότι πρέπει να διαχειριστούν τα απόβλητα της περιοχής. Συμφωνούμε ότι πρέπει να αναμένουμε την έγκριση ή μη της υδρογεωλογικής μελέτης, και ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση για τη μονάδα της εταιρείας μας. Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία πέντε (5) νέων θέσεων εργασίας οι οποίες αμφισβητήθηκαν εντόνως γιατί «αυτές για σταθμούς βιομάζας 1 MW είναι τρεις, πώς εσείς λέτε πέντε και παραπλανείτε;» δηλώνουμε ότι:
•  Είτε πρόκειται για σταθμό 1.000 kW είτε 250 kW το ανελαστικό κόστος του προσωπικού είναι το ίδιο λόγω της φύσης του σταθμού.
•  Συμφωνούμε και εμείς με αυτά που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο ότι  απαιτούνται τρία (3) άτομα προσωπικό για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων. Λόγω όμως των αργιών και των αδειών (και τα σαββατοκύριακα λειτουργεί η μονάδα) και εργατικής νομοθεσίας που όλοι γνωρίζουμε, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε (5) θέσεις εργασίας (πέραν των λοιπών εποχιακών και των απαιτούμενων τεχνικών για τη συντήρηση).

Σύνοψη
Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή θέσης εγκατάστασης, καθώς η μονάδα έχει λάβει όρους σύνδεσης από την ΔΕΗ και εκτός των άλλων η θέση εγκατάστασης πληρεί τους περιορισμούς της νομοθεσίας.
Η εταιρεία έχει τηρήσει μέχρι σήμερα τη νομοθεσία, έχει λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια, και όχι εν κρυπτώ και είναι παρούσα και πρόθυμη να ενημερώσει του κατοίκους για την αλήθεια.
Η εταιρεία δεν μπορεί να απαντήσει σε αστειότητες, σχετικά με την χρησιμοποίηση λυματολάσπης (καθώς αυτό απαγορεύεται σε μονάδα ΑΠΕ και είναι και τεχνικά δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο), και στη μεταφορά οργανικών από άλλες περιοχές καθώς το μεταφορικό κόστος είναι τεράστιο. Η μονάδα θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά κτηνοτροφικές και αγροτικές πρώτες ύλες που παράγονται στα όρια του Δ.Κύμης-Αλιβερίου.
Τα επιχειρήματα που θέλουν την εν λόγω μονάδα να δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία δεν έχουν καμία βάση σύμφωνα με την επιστήμη και την κοινή λογική και πρακτική, όπως αναλύθηκε και ανωτέρω. Η εν λόγω επένδυση έρχεται να λύσει υπάρχοντα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση αγροκτηνοτροφικών υπολειμμάτων. Η χωροθέτηση της καλύπτει πλήρως τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νομοθέτης. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά ότι η μονάδα είναι μικρή (από επιλογή) και είναι ΑΠΕ.
Η περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών και αγροτικών αποβλήτων αποτελεί την κορωνίδα της Πράσινης Ανάπτυξης. Καμία άλλη τεχνολογία ΑΠΕ δεν προσφέρει τόσες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες), καμία άλλη τεχνολογία ΑΠΕ δεν λύνει τόσα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων μετατρέποντάς τα σε πράσινη ενέργεια και βιολογικό λίπασμα, καμία άλλη τεχνολογία ΑΠΕ δεν απαιτεί τη συνεργασία και τη συνέργεια της αγροτοκτηνοτροφικής κοινότητας προσδίδοντας συμπληρωματικό εισόδημα και αντικείμενο σε μία ρημάζουσα οικονομία, καμία άλλη τεχνολογία ΑΠΕ δεν αποτελεί ουσιαστικά τον ορισμό της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Η εταιρεία θα αναμένει την έγκριση ή την απόρριψη της Υδρογεωλογικής Μελέτης.
Η εταιρεία θα οργανώσει το συντομότερο ενημερωτική συγκέντρωση για την πλήρη και ακριβή ενημέρωση των κατοίκων. Δεν συντασόμαστε σε καμία περίπτωση με την άποψη του κ. Μαρίνου ότι «οι πολίτες του Αγίου Λουκά δεν θέλουν καμιά ενημέρωση καθώς γνωρίζουν όλη την αλήθεια», καθότι αυτό αποδείχτηκε από το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν ισχύει. Αντιθέτως ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα από ποιόν ενημερώθηκε ο κόσμος που υπέγραψε ένα τέτοιο κείμενο εναντίωσης στην μονάδα και ποιες είναι οι προθέσεις αυτών που το διοργάνωσαν.
Τέλος είναι εμφανές ότι η εταιρία και πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος, ο Κώστας, ο Πάνος, ο Παναγιώτης, -γιατί αυτή είναι η εταιρία μας- είναι εδώ και δεν κρύφτηκαν ούτε προσπάθησαν να ξεγελάσουν κανένα. Προσπαθούν να στηρίξουν μία επένδυση για την οποία μέχρι τώρα έχουν θυσιάσει τόσο χρόνο όσο και χρήματα, κινούμενοι πάντοτε σύμφωνα με τον νόμο και πάντοτε τηρώντας τις αρχές τους, να αναδείξουν εκείνη την μορφή ανάπτυξης που θα πάει τον τόπο τους μπροστά. Δουλεύουμε πάνω σε μία επένδυση που και για μας θα αποτελούσε ένα καλύτερο αύριο, αλλά και για τον τόπο θα αποτελούσε μια μορφή βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, αφού πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως η διαχείριση αποβλήτων αντιμετωπίζονται. Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να αποδείξουμε πως έχουμε δίκιο, γιατί νοιώθουμε πως έχουμε στοχοποιηθεί όχι μόνο αδίκως αλλά και εκούσια βρισκόμενοι στην μέση μικροσυμφερόντων και μικροπολιτικών αντιδικιών, όταν εμείς ουδεμία σχέση έχουμε με όλα αυτά. Το ότι είμαστε μέτοχοι μιας εταιρίας δεν μας καθιστά ούτε εγκληματίες ούτε διαπλεκόμενους.
Παρακαλούμε για τον σεβασμό σας, όπως εμείς με την στάση και την πορεία μας δείχνουμε τον δικό μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου