Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ

 
 Φίλες και φίλοι δημότες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
               
Συμπληρώθηκαν ήδη  3 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας και αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε για όσα παραλάβαμε, για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας, για τα προβλήματα που κληθήκαμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε καθώς και για τις ενέργειες που κάναμε για να δρομολογήσουμε λύσεις .
Ο πρώην Δήμαρχος παρά τις μεγαλόστομες και θεατρινίστικες διακηρύξεις του περί συνεργασίας, είχε απαγορεύσει στους υπαλλήλους και στις υπηρεσίες να ενημερώνουν την νέα Δημοτική Αρχή, ενώ δεν ανταποκρίθηκε στην στοιχειώδη υποχρέωση του να παραδώσει και να ενημερώσει για την οικονομική κατάσταση του δήμου, τις υποχρεώσεις του και την εξέλιξη διαφόρων προβλημάτων.
Διαπιστώσαμε, από την πρώτη στιγμή μια χαοτική κατάσταση που είχε οδηγήσει σε αποδιοργάνωση των υπηρεσιών, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών που επέτρεπαν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή να <<κινείται στα όρια της νομιμότητας >>, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος.
Βρεθήκαμε, μπροστά στο κίνδυνο, να χαθούν σημαντικά έργα που είχαν ενταχθεί από προηγούμενες Δημοτικές αρχές και είχαν εγκαταληφθεί στην τύχη τους.
Χαρακτηριστικά αναφερόμαστε στα έργα :
-              Βιολογικός Καθαρισμός Αυλώνος, (ΒΙΟΚΑ). Ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με 190.000 ευρώ για πληρωμή της μελέτης , τα χρήματα όμως δεν δόθηκαν ποτέ στον μελετητή του έργου . Βάζοντας σε κίνδυνο την εξέλιξη του. Εμείς προχωρήσαμε σε
ενέργειες, ελπίζοντας πως θα μπορέσουμε τελικά να το σώσουμε και να  μπορέσουμε να το εκτελέσουμε.
-              2ου ΒΙΟΚΑ Κύμης. Αφορά την Παραλία και τμήμα της Κύμης. Και σ΄ αυτό το έργο υπήρξαν ολιγωρίες .Κάνουμε προσπάθεια ώστε να μην χαθεί .
-              Αποκατάσταση ΧΑΔΑ, Μετοχίου,  Νεοχωρίου, Κύμης, Αλιβερίου. Η απειλή των προστίμων είναι προ των πυλών, δεδομένου ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην αποκατάστασή τους.
-     Το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν λύθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με δική της ευθύνη, δεδομένου ότι επιχείρησε να επιβάλλει λύσεις ερήμην της κοινωνίας .
Προχωρήσαμε άμεσα στην πραγματοποίηση
διαγωνισμού για την αποκατάσταση των 4 ΧΑΔΑ βρισκόμαστε ενόψει της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.
-    Πλατεία Κύμης . Οι τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης, που είχαν γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχαν την έγκριση της αρμόδιας διαχειριστικής Αρχής, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι πληρωμές των λογαριασμών και να δημιουργηθεί σοβαρός  κίνδυνος πληρωμής του έργου από χρήματα του Δήμου, ο οποίος βέβαια, με την σημερινή του οικονομική κατάσταση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί .
-  Ανάπλαση Κέντρου Αλιβερίου. Η καθυστέρηση υλοποίησης των έργων, δημιούργησε σοβαρά εμπόδια στην λειτουργία της πόλης και στους επαγγελματίες. Με συντονισμένες προσπάθειες προχωράμε σε άμεση ολοκλήρωση του έργου, με την προσθήκη και άλλων  έργων που είναι αναγκαία για την αρτιότητα της ανάπλασης.
Παράλληλα με όλα τα πάρα πάνω, βρεθήκαμε μπροστά σε μία απερίγραπτη εικόνα οικονομικής διαχείρισης. Μια χαοτική κατάσταση στο Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα, χαρακτηρίζει τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών, που είχε επιβάλλει ο πρώην Δήμαρχος.
Διακίνηση χρημάτων με προφορικές εντολές, πληρωμές   εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν παρανόμως και παρατύπως με διπλή εντολή προς τους υπαλλήλους και προσωπική ευθύνη του Δημάρχου.
Τα χρέη έχουν κυριολεκτικά πνίξει το Δήμο και καθημερινά αποκαλύπτονται και νέες υποχρεώσεις.
Δικαστικές αποφάσεις, αγωγές, εξώδικα και κατασχέσεις    καταφθάνουν σωρηδόν στο Δημαρχείο.
Προμηθευτές και εργολήπτες επικαλούνται προφορικές συμβάσεις και αναθέσεις, από το πρώην Δήμαρχο, διεκδικώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προκύπτουν συνεχώς και χωρίς τελειωμό. Απλήρωτες εισφορές σε ταμεία για τα έτη 2013 και 2014 (με αντίστοιχα ποσά 230.000 και 274.000), ενώ η υπηρεσία αδυνατεί να βεβαιώσει αν έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις για τα έτη 2011 και 2012 .
Η μη ανταπόκριση σε αυτή την υποχρέωση επιβάλλει πρόστιμα ύψους 100% στο αρχικό ποσό.
Η ΔΕΥΚΑ εμφανίζει χρέη προς την Δ.Ο.Υ. 347.000ευρώ, τα οποία προέρχονται από φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, που έχουν παρακρατηθεί από εργαζόμενους και δεν έχουν αποδοθεί.
Υπάρχουν χρέη από σταθερή και κινητή τηλεφωνία που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και χρέη προς την ΔΕΗ το ύψους των οποίων δεν έχει προσδιορισθεί.
Η ίδια εικόνα εμφανίζεται στην ΔΕΥΑΚΑ, στο ΝΠΔΔ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟ Ν.Π.Ι.Δ  ΔΗ.Κ.Ε.ΠΕ.ΠΟ.Κ.Α, ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ , τις Σχολικές επιτροπές Α΄βάθμιας  και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης και όπου υπάρχει εμπλοκή του Δήμου. Υπάρχει η σκοτεινή διαχείριση των λαϊκών αγορών στις οποίες ενώ εισέπρατταν χρήματα, αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του Δήμου.
Τέλος επισημαίνουμε, ακόμα μια φορά την καταγγελία των Προέδρων των Κοινοτήτων , για έργα που πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ.
Όλα αυτά και αλλά, τα οποία έχουν  υποπέσει στην αντίληψη μας, έχουν κατατεθεί με υπόμνημα μας στις αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης, στις οποίες θα καταθέτουμε επίσης ότι   άλλο προκύπτει στην συνεχεία.
Θα αποφύγουμε να ασχοληθούμε και πάλι με το θέμα  αυτό, όπως κάνουμε  εξ΄ άλλου έως τώρα, έχοντας εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές, οι οποίες πλέον είναι αρμόδιες για τα περαιτέρω.
Είχαμε όμως την υποχρέωση να πληροφορήσουμε τους Δημότες, ώστε να είναι γνωστές οι ενέργειες μας, γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα.
Θα επανέλθουμε μόνο αν υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό, για το οποίο πρέπει να ενημερώσουμε.
Συνεχίζουμε την  προσπάθεια, που είναι προσπάθεια σωτηρίας του Δήμου , ώστε να αποφύγουμε άλλες επώδυνες εξελίξεις.
Έχουμε έναν δήμο χωρίς καμία οργάνωση και χωρίς δομημένη ιεραρχία. Έναν Δήμο που τα πάντα έπρεπε να εκπορεύονται από ένα (1) πρόσωπο.
Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν ριζικά, γιατί χωρίς οργανωμένες υπηρεσίες , χωρίς προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, χωρίς κατανομή αρμοδιοτήτων, χωρίς γνώση των αντικειμένων, χωρίς πειθαρχία, αλλά και αμοιβαίο σεβασμό και στήριξη κυρίως  της πολιτικής ηγεσίας προς τους εργαζόμενους για να φύγει ο φόβος και η ανασφάλεια και να απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους, είναι αδύνατο να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκουν ανταπόκριση και να έχουν συμμάχους τους εργαζόμενους και την πολιτική ηγεσία και να μη στερούνται τις υπηρεσίες που έχει την ευθύνη ο Δήμος να παρέχει .
Πρέπει και οι Δημότες να συνειδητοποιήσουν ότι ο Δήμος δεν είναι κάτι απόμακρο και ξένο προς τους Πολίτες – Δημότες .
Ανήκει σε όλους και σε καθέναν χωριστά,
Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, με την δική τους εντολή έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τα κοινά προβλήματα του τόπου και των δημοτών για όσο διαρκεί η εντολή.
Πρέπει επομένως, όλοι να είμαστε και στις υποχρεώσεις μας εντάξει , γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα . 
Η σημερινή ηγεσία του Δήμου, έχοντας γνώση του ρόλου της θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο Δήμο και στους Δημότες.                                                                                            
 Γραφείο Τύπου
   
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου