Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ο Α.Ο. ΚΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ

       A.O ΚΥΜΗΣ                                                                      Κύμη, 11-10-2014                                 έτος ιδρύσεως 1957
      
                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ο Α.Ο Κύμης καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντί του, η οποία έχει προφανή στόχο να περιορίσει ή ακόμη και να μηδενίσει  την δραστηριότητά του.
Τα τμήματα μπάσκετ  του Α.Ο. Κύμης (ανδρών, εφήβων, παίδων και παμπαίδων), αδυνατούν πλέον να προπονηθούν και κατά συνέπεια να λειτουργήσουν, αφού η Δημοτική Αρχή μέσω του υπεύθυνου Αντιδημάρχου της ΔΕ Κύμης, τους έχει «απαγορεύσει» την είσοδο στο Κλειστό της Κύμης, εκτός από 90 λεπτά κάθε Δευτέρα, όταν δηλαδή όλες οι ομάδες έχουν ρεπό και 2 ώρες κάθε Πέμπτη (8:30μμ – 10:30 μμ), που είναι απαγορευτικές για την άθληση μικρών παιδιών.
Αναφορικά με το τμήμα ποδοσφαίρου, το οποίο εκπροσωπεί την Κύμη και γενικότερα το Δήμο στο Πανελλήνιο, (πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής), η Δημοτική Αρχή, αφενός αδιαφορεί παντελώς για την συντήρηση του γηπέδου, των αποδυτηρίων, του περιβάλλοντος χώρου του, την πραγματοποίηση εργασιών και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προκειμένου να αποκτηθεί η επιβαλλόμενη από τη νομοθεσία άδεια λειτουργίας του  και αφ’ ετέρου διέκοψε  ακόμη και την παροχή λεωφορείου για  μετακινήσεις της ομάδας.
Στην αίτηση του Α.Ο.  Κύμης να καλυφθεί με λεωφορείο η μετακίνηση της ομάδας μπάσκετ  αυτή την εβδομάδα, η Δημοτική Αρχή  μας απάντησε εγγράφως ότι δεν είναι νόμιμο να χρησιμοποιούνται το δημοτικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις σωματείων, την στιγμή που όλες σχεδόν  οι ομάδες του Νομού μετακινούνται με τα λεωφορεία των Δήμων.
Κατόπιν αυτών και επειδή η υπομονή μας πλέον εξαντλήθηκε στο να προσπαθεί μέρες τώρα να πείσει την Δημοτική Αρχή για αντικειμενική και δικαιότερη  αντιμετώπιση της ομάδος μας, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε δημόσια και προς κάθε κατεύθυνση όλα αυτά, θεωρώντας πλέον ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εξαφάνισης του Ιστορικού Α.Ο. Κύμης.
Για τον Α.Ο. Κύμης
Ο πρόεδρος
Παναγιώτης Θωμάς


Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

     
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
                            
                                                                                Αλιβέρι 10-10-2014   

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Η ΑΓΕΤ  ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΦΕΡΝΕΙ  ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΣΤΟ  ΑΛΙΒΕΡΙ
Στα κρυφά, μέσα στο καλοκαίρι, όπως κάνει πάντα, η ΑΓΕΤ  ζήτησε και πήρε αμέσως από το πάντα «πρόθυμο» Υπουργείο Περιβάλλοντος την 4η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μέχρι το 2021. .
Με την νέα άδεια το πολύπαθο Αλιβέρι γίνεται ο σκουπιδοτενεκές της Ελλάδας, καθιστώντας, όχι απλά δυσμενέστερες, αλλά πρακτικά πλήρως καταστροφικές τις συνθήκες περιβάλλοντος της Περιοχής και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της .  :
•             όλα τα απόβλητα της βαριάς βιομηχανίας και  των διυλιστηρίων, ( σκουριές στάχτες κλπ) έρχονται από στεριά και θάλασσα  στο Αλιβέρι.
•             το RDF  έρχεται χύμα πια, σε πολλαπλάσιες ποσότητες, ακόμα και με πλοία, και με υποτυπώδη έλεγχο
•             60.000 τόνοι λυματολάσπης από τους αστικούς βιολογικούς καθαρισμούς (π.χ. Ψυτάλλεια) έρχονται για να καούν σε απόσταση αναπνοής από το Αλιβέρι , φέρνοντας τον καρκίνο και το θάνατο  μέσα στα σπίτια μας.
Οι καρκινογόνες διοξίνες, τα φουράνια, ο υδράργυρος και αλλά βαρέα μέταλλα θα είναι ο αέρας που θα αναπνέουν τα παιδιά μας, θα είναι πια η καθημερινότητα μας, αν η συγκεκριμένη απόφαση υλοποιηθεί..
Ενώ λοιπόν εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής των φορέων και κατοίκων του Αλιβερίου στο Συμβούλιο Επικρατείας για την καύση του RDF, προκλητικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει γη και  ύδωρ στην πολυεθνική ΑΓΕΤ,  με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην παίρνουν θέση και να προσπερνούν για τυπικούς λόγους την καύση των αποβλήτων στο Αλιβέρι. 
Έτσι η πολυεθνική ΑΓΕΤ LAFARGE έλαβε στις 24-9-2014 την πολύτιμη άδεια για αυτήν.
Μια άδεια που επί πλέον δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να εμπορεύεται  ασβεστόλιθο (πρώτη ύλη για το τσιμέντο) από το λιμάνι της, δημιουργώντας  ανησυχίες για τις ποσότητες και τους ρυθμούς εξόρυξης στο νταμάρι της στο Πράσινο αλλά κυρίως για την μετατροπή του εργοστασίου από τσιμεντοβιομηχανία,  σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών , και από παραγωγική μονάδα τσιμέντου σε διακινητή αδρανών υλικών, προγράφοντας το εργοστάσιο στο Μηλάκι, όπως έπραξε στην Χαλκίδα.
Απαιτούμε :
             Άμεσα να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την καύση όλων αυτών των αποβλήτων  της Ελλάδας στο Αλιβέρι.
             Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα την άδεια και να ζητήσει από την ΑΓΕΤ να υποβάλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθότι υπάρχει πλήρης ανατροπή προς το χειρότερο της σημερινής κατάστασης..
Καλούμε:
             το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει άμεση και καθαρή θέση κατά της απόφασης, με την οποία το Αλιβέρι γίνεται ο αποτεφρωτήρας της Ελλάδος.
             την Περιφέρεια να σταθεί στο πλευρό του λάου του Αλιβερίου, που αγωνίζεται κατά της καύσης του RDF.
             τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση. 
Ο λαός του Αλιβερίου δεν θα δεχτεί το νέο έγκλημα!!!  Θα κάνει αυτό που ξέρει και έχει κάνει καλά οχτώ χρονιά τώρα: Αγώνα παντού .
Σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται. και θα αγωνίζονται για το μέλλον και την υγεία των παιδιών τους.
Η ΑΓΕΤ πασχίζει για τα κέρδη της. Οι κάτοικοι του Αλιβερίου για τη ζωή τους.
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ.
                                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο πρόεδρος                                                                        Ο γραμματέας 

Γ.Λαγανάς                                                                            Ευαγ . Σπίθας

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ο ΒΛΑΞ, Η ΑΛΟΓΟΜΥΓΑ ΚΑΙ Ο "ΚΟΚΟΡΑΣ" ΠΟΥ "ΛΑΛΕΙ"

Αντιγράφουμε απο  τις ιστοριες του κ. Κοϊνερ _ του Μπρεχτ
"Ποια Ύπαρξη ενοχλεί περισσότερο τον Βλάκα; Η αλογόμυγα … Γιατί τον βάζει σε υποψίες αυτογνωσίας. –λέει επιτυχημένα ο κ. Κόυνερ
-Ναι κύριε Κόυνερ ..Αλλά γιατί από την άλλη η αλογόμυγα πάει και κολάει στα μούτρα του Βλάκα;
- Διότι δεν μπορεί να ανεχτεί την Βλακεία … Αυτή είναι η μοίρα της Αλογόμυγας .
Και γιατί ο Βλάκας παρόλο που είναι πιο δυνατός δεν εξοντώνει την Αλογόμυγα;
Γιατί είναι Βλάκας και Υπερβολικός. Προσπαθεί να την εξοντώσει με Κανονιές .. Μόνο ένας βλάκας θα προσπαθούσε να εξοντώσει μια Αλογόμυγα με κανόνι…- Και ποια θα ήταν η λύση;
Η λύση θα ήταν να έπαυε να είναι Βλάκας. Αλλά καθώς αυτό είναι αδύνατον δυστυχώς δεν υπάρχει λύση: Ούτε για τον Βλάκα αλλά και ούτε για την Αλογόμυγα …
Και δεν είναι Τραγικό για τον Βλάκα να πρέπει να υποφέρει διαρκώς την ενοχλητική του Αλογόμυγα;
-Ε όχι και τόσο. TI να πούνε και όσοι θα πρέπει να υποφέρουνε τον ΒΛΑΚΑ;
Πως είναι δυνατόν ο Βλάξ να μην έχει ΚΑΘΟΛΟΥ την αίσθηση του χιούμορ;
- Στην ουσία η έλλειψη Χιούμορ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΒΛΑΚΑ. Διότι , αν είχε στοιχειώδη αίσθηση του Χιούμορ Δεν θα έπαιρνε και τον εαυτό του τόσο σοβαρά, οπότε θα έπαυε νάνε και Βλάκας.
-Και ποια είναι τα πιο σημαντικά Χαρακτηριστικά της Βλακείας; Πρώτα απ όλα ο Βλάξ δεν έχει καμιά ικανότητα μεταφορικής σκέψης. Ο βλάξ τα παίρνει όλα Κ Υ Ρ Ι Ο Λ Ε Κ Τ Ι ΚΑ... Έτσι αδυνατεί να καταλάβει ποτέ ο συνομιλητής του μεταφέρει μια άποψη άλλων από την άποψη του ιδίου του συνομιλητή του. Δεν μπορεί να αντιληφθεί την εντός εισαγωγικών φράση …Παράδειγμα: Λέει η Βίβλος: ”Ο Άφρων είπε: Δεν υπάρχει Θεός ”-και λέει ο Άφρων (δηλαδή ο Βλάξ): “Είδατε; Το λέει και η Βίβλος. Δεν υπάρχει θεός”.  Ο κ. Κόυνερ και ο Βλάκας
Άλλο ένα χαρακτηριστικό που περιγράφει τον βλάκα είναι … “Ο ήλιος βγαίνει όταν λαλεί ο κόκορας.” …άρα, λέει ο βλάξ “ο κόκορας βγάζει τον ήλιο…!”. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα για να αντιληφθείς πως μπροστά σου έχεις έναν βλάκα εν πλήρη δράση, όταν προσπαθεί με σθένος, επιμονή και εμπάθεια να σου πλασάρει τις εμφυτεύσεις του σαν την μοναδική αλήθεια πού μόνο αυτός κατέχει."

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ RDF. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-10 Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Την Παρασκευή, 3-10-2014 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό συμβούλιο στο Αλιβέρι. Το παρακολούθησα και πραγματικά αγανάκτησα με την υποκρισία εις βάρος του λαού της περιοχής μας ορισμένων “παραγόντων”. Και εξηγούμαι. Πλέον με υπουργική απόφαση, δίνεται το ελεύθερο  στην ΑΓΕΤ να καίει RDF. O δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κώστας  Μιχαήλ, έθεσε το ζήτημα και έκανε πρόταση να συζητηθεί ώστε να πάρει θέση ο Δήμος μας. Με  ευθύνη του Δημάρχου και της πλειοψηφούσας παράταξης, το θέμα χώθηκε κάτω απ΄το χαλί. Η  σιωπή σας κύριε Μπενάκη, κύριε Κούκη και κύριε Μπόκαρη ήταν εκκωφαντική, τη στιγμή που το  προηγούμενο διάστημα φαινόσασταν πολέμιοι της επιλογής της πολυεθνικής Lafarge. Μάλιστα,  ενάμιση χρόνο πριν είχατε ταχθεί ανοιχτά κατά της καύσης σε τότε δημοτικό συμβούλιο.
Κύριοι, ο λαός του Αλιβερίου δεν τρώει κουτόχορτο. Το επόμενο διάστημα θα κληθείτε να πάρετε  θέση. Αν και ρητορικό το ερώτημα, είστε με την υγεία του λαού της περιοχής ή με τα κέρδη της  πολυεθνικής;
Για τις δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε με τη Λαϊκή Συσπείρωση, η απάντηση είναι προφανής.
Γι αυτό καλούμε αυτούς που δε μοιράζονται τα κέρδη της μεγάλης εταιρίας αλλά που όλο το
επόμενο διάστημα θα αναπνέουν τα δηλητήρια που βγαίνουν απ'τα φουγάρα της, να αντιδράσουν.
Όλοι στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία της περιοχής την Τρίτη 14-10 στις  7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Αλιβερίου!
Γιώργος Λεβέντης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ''ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ''


Με αφορμή το παρακάτω απόσπασμα ενός δημοσιευμένου κειμένου (http://lala-to.blogspot.gr/2014/10/blog-post_5.html) του συνδuασμού ''Νέοι Ορίζοντες για το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου'' στις 05/10/2014
''Να γνωστοποιήσουμε επίσης ότι ο κ. Θωμάς παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, για παράβαση καθήκοντος, επειδή (κατά την κατηγορία), ως Δήμαρχος, δεν μετέφερε την έδρα της Πολεοδομίας στο Αλιβέρι αλλά συνέχισε να τη διατηρεί στη Κύμη. Την  μήνυση είχε υποβάλλει ο κ. Βασίλειος Στρουμπούλης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Μπουραντά και διορισμένος πρόσφατα  από τον ίδιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚΑ'' και κατά συνέπεια το άστοχο σχόλιο στο blog '' http://kimi-aliveri.gr/?p=260''
''Και εμείς συμπληρώνουμε: Όσοι μηνύσουν τον Θωμά θα έχουν λαμπρό μέλλον στην δημοκρατική διοίκηση του Δήμου από τον κ Μπουραντά. Όπως ο κ. Στρουμπούλης έγινε μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚΑ, έτσι κι εκείνοι, κάπου θα βολευτούν. Ας σπεύσουν οι επίδοξοι σωτήρες!''
θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι:
Ως εκπρόσωπος ομάδας μηχανικών προσέφυγα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (Μάρτης 2013) με σκοπό την άμεση εφαρμογή της Ενότητας Δ του Άρθρου 1 του ΟΕΥ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ) του Δήμου μας, δηλαδή τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης (πρώην Πολεοδομικό Γραφείο Κύμης) στο Αλιβέρι. Ο εν λόγω ΟΕΥ ψηφίστηκε από τον ίδιο τον κ. Θωμά (Απόφαση ΔΣ 308/2011) ακολουθώντας τους πρότυπους ΟΕΥ του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι είχαν ενσωματώσει την κείμενη νομοθεσία (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ). Έχοντας παρέλθει χρονικό διάστημα 2 ετών στερώντας το δικαίωμα μας για εξυπηρέτηση όπως η Ελληνική Πολιτεία καθόρισε, κατέθεσα στις 25/07/2014 μηνυτήρια αναφορά (και όχι μήνυση) στην Εισαγγελία Χαλκίδας κατά του Πρώην Δημάρχου κ. Θωμά αλλά και κατά παντός υπευθύνου. Αυτό σημαίνει ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας είναι αυτός που οδηγεί τον κ. Θωμά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας για παράβαση καθήκοντος, έχοντας μελετήσει τόσο την αναφορά μου όσο και τις έγγραφες εξηγήσεις τις οποίες κλήθηκε να καταθέσει ο τότε Δήμαρχος κ. Θωμάς. Εάν δεν υπήρχαν ενδείξεις για παράβαση η υπόθεση απλά θα ετίθετο στο αρχείο.
Όσον αφορά το σκέλος για την τοποθέτηση μου στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚΑ, μου προτάθηκε από τον Δήμαρχο κ. Μπουραντά η θέση αυτή του Μέλους και αποδέχτηκα με χαρά. Η θέση αυτή είναι αμισθί. Σας ενοχλεί ; Μάλλον ναι, διότι είχατε συνηθίσει να ''προικίζονται'' κάποιοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες - συγγενικά πρόσωπα μελών της πρώην Δημοτικής Αρχής με δεκάδες απευθείας αναθέσεις έργων. Αλλά ξέχασα, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς δεν γνώριζε τη συγγενική τους σχέση !!!

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΩ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΑΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΥ ΣΤΕΡΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΜΟΥ.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ...ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ...ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ....

Έχετε ακούσει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται!!!Αυτό  συμβαίνει και με τον απελθόντα Δήμαρχο ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι παρελθόν και ότι έχει κριθεί από τους δημότες λίαν προσφάτως. Είχε μάλιστα ολόκληρα τρία χρόνια για να κάνει απολογισμό και παρουσίαση πεπραγμένων, κυρίως δε να αναδείξει όλα εκείνα που παρέλαβε ή δεν παρέλαβε από τους προηγούμενους Δήμους, συμπεριλαμβανομένου του πρώτα απ΄όλα του δικού του πρώην Δήμου. Το έκανε εξάλλου κατά κόρον μονολογώντας και πριν από τις εκλογές. Τι νόημα έχει σήμερα αυτό το παραλήρημα παρελθοντολογίας; Τι νόημα έχει η αγωνιωδώς επαναλαμβανόμενη παράκληση: μη μας κατηγορείτε γιατί και σεις τα ίδια κάνατε; Εμείς προτιμήσαμε να σώσουμε τον Δήμο και όχι να σας κυνηγήσουμε, γιατί εσείς μας φοβίζετε ότι θα μας κρεμάσετε; Και άλλα τέτοια που αποπνέουν πανικό και επιδιώκουν τον οίκτο!!!
Δεν μας ενδιαφέρει σε ποιους απευθύνεται και τι περιμένει ο πρώην Δήμαρχος!!! Εξάλλου η κάθε εποχή είναι διαφορετική. Σε αυτά τα τρία χρόνια ήρθαν τα πάνω κάτω.
Για να τελειώνουμε μία δια παντός: όποιο μοντέλο διοίκησης του Δήμου στηρίζεται στην αδιαφάνεια, την κατ΄εξακολούθηση και όχι κατ΄εξαίρεση παρέκκλιση από την νομιμότητα, την αλαζονεία, την δημαγωγική αντιστροφή της πραγματικότητας είναι παντελώς απορριπτέο. Είναι γεγονός ότι ο απελθών Δήμαρχος  δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο Δήμο, δεν είχε την πολιτική παιδεία, την οργανωτική ικανότητα, την διοικητική σύνεση. Ο κόσμος αυτό το κατάλαβε και αναζητούσε εναγωνίως  μία άλλη επιλογή. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν πολιτικά ανίκανη και αυτό σήμερα και κάθε μέρα από σήμερα και πέρα θα αποδεικνύεται. Κάνουν λάθος όσοι εστιάζουν την προσοχή στην οικονομική διαχείριση. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η ανικανότητα πολιτικής διαχείρισης, η ανικανότητα διοίκησης, η ακαταλληλότητα. Άλλο να κάνεις για διοργανωτής εκδηλώσεων, για ποδοσφαιρικός παράγων, άλλο να το παίζεις Δήμαρχος και άλλο να μπορείς να είσαι στοιχειωδώς ικανός Δήμαρχος.
Η νέα Δημοτική Αρχή για να αποδείξει ότι είναι μία σωστή επιλογή και όχι μία κατ΄ανάγκη οφείλει αντιστρόφως να δείξει ικανότητα οργάνωσης και διοίκησης, ικανότητα διαφανούς και χρηστής διαχείρισης. Αυτό είναι το πεδίον της και τώρα είναι δικό της. Να κτίσει, να επικοινωνήσει και κυρίως να αναδείξει ένα άλλο  σύστημα διοίκησης, χρηστής, δημοκρατικής και προοδευτικής. Οι πολίτες από αυτό θα την κρίνουν και θα αντιμετωπίσουν πολύ αυστηρά όσους οφείλουν να επιδείξουν την εμπειρία της σύνεσης και εξίσου αυστηρά όσους οφείλουν να επενδύσουν την απόκτηση εμπειρίας σε ένα νέο δημιουργικό και προοδευτικό πολιτικό λόγο. Και οι μεν και οι δεν  έχουν απεριόριστο χρόνο ανοχής. Και ο χρόνος τρέχει σαν ατίθασο άτι!!!

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ RDF. ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΤΑΣΕ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ!!!




Προς  : ΠΡΟΕΔΡO ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ.ΜΠENAKH                                        7/102014
Θέμα : Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου
Παρακαλούμε όπως, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ.2 του ν.3852/10 και μετά την άρνησή σας να συζητηθεί το θέμα στο προηγούμενο συμβούλιο της 3 Οκτ 2014, συγκαλέσετε εντός του προβλεπόμενου χρόνου, Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα:
«Καύση  RDF λυματολάσπης και λοιπών τοξικών υλικών  από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LAFARGE στο Μυλάκι Αλιβερίου»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Δημήτρης Γ. Θωμάς
Βλάχος Αναστάσιος                                                                         Ντόβολης Βασίλης
Κιούσης Νικόλαος                                                                            Ντούρας Στράτος
Μέξη Μαργαρίτα                                                                              Παππάς Βασίλης
Μπάτσα-Θωμά Αρετή                                                                       Ποθητάκης Άγγελος



ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το «μπαλάκι» της αντίδρασης στην καύση του  RDF πετάχτηκε στη Δημοτική Αρχή Κύμης Αλιβερίου διότι ο νυν Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι για να επικαιροποιήσει την προηγούμενη αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι γνωστή ασφαλώς η επιφύλαξη του νέου Δημάρχου υπό την παλαιά ιδιότητά του. Υπό την νέα δεν έχει εκφραστεί. Η αντιπολίτευση σύσσωμη δηλώνει ενάντια στην καύση του RDF, ακόμη και η μείζονα που στο παρελθόν τηρούσε στάση επαμφοτερίζουσα καρπούμενη τις χορηγίες της ΑΓΕΤ.
Επειδή το πράγμα έχει προχωρήσει ενώ οι νομικές αντιδράσεις είναι κατά κανόνα αργόσυρτες αν όχι παρελκυστικές. Χρειάζεται μία δυνατή και κυρίως αυθεντική έκφραση της τοπικής κοινωνίας. Χρειάζεται πολιτική απάντηση. Αυτή δεν είναι άλλη από την απάντηση των ίδιων των πολιτών. Η τοπική κοινωνία του Αλιβερίου πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να μετρήσει όλες τις πτυχές, τις αρνητικές επιπτώσεις, τους κινδύνους που απορρέουν από την καύση και να πάρει την δική της απόφαση την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεούται να αποδεχθεί.
Μετά από μία σύντομη αλλά μεστή περίοδο διαβούλευσης, το εκλογικό σώμα της Δημοτικής Κοινότητας Αλιβερίου να συνέλθει και με τοπικό δημοψήφισμα να εκφράσει την βούληση της τοπικής κοινωνίας του Αλιβερίου. Το ερώτημα του Δημοψηφίσματος δεν μπορεί ασφαλώς να είναι επιστημονικό ή τεχνοκρατικό, δηλαδή εάν βλάπτει ή δεν βλάπτει η καύση των σκουπιδιών. Το ερώτημα μόνο πολιτικό μπορεί να είναι: Δέχεται η τοπική κοινωνία την καύση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων που προβλέπονται στην Άδεια του Εργοστασίου ή όχι;  Αυτή είναι εξάλλου η ουσία της υπόθεσης. Όλα τα άλλα είναι δουλειά των ειδικών επιστημόνων.
Καθαρή λύση λοιπόν η απόφαση της τοπικής κοινωνίας η οποία πιστεύουμε ότι με μεγάλη πλειοψηφία θα πει όχι στο RDF. Αυτό το όχι θα είναι δεσμευτικό για το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο. Όλα τα άλλα είναι υπό την αμφιβολία της ύπαρξης η μη λαϊκής νομιμοποίησης για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο λόγος λοιπόν στους ίδιους τους πολίτες.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π ΟΥ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Γκικόπουλος έθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς στη συνεδρίαση 6 Οκτώβρη 2014,  μεταξύ των άλλων τα εξής ζητήματα :

1. Ερώτηση –ψήφισμα για την ουσιαστική  προστασία των ανέργων καταθέτοντας πλαίσιο στόχων πάλης που περιλαμβάνει ανάμεσα στ άλλα τα ακόλουθα :
•  Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας.
•   Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
•   Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
•   Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  ( Με ευθύνη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δεν υιοθετήθηκε)
2. Ερώτηση- τοποθέτηση που εκφράζεται η αντίθεση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην καύση απορριμμάτων /RDF από την επιχείρηση ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι , στην άναρχη επέκταση των Ιχθυοτροφείων στην ίδια περιοχή, στην ιδιωτικοποίηση τη ενέργειας  και στην επέκταση των Αιολικών πάρκων , στην εγκατάσταση μονάδας καύσης Βιοαερίου, της εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΥ» στο χωριό Άγιος Λουκάς του δήμου Κύμης– Αλιβερίου.
3. Ερώτηση- τοποθέτηση για τον καταρροϊκό πυρετό, την αντιμετώπιση των συνεπειών της ασθένειας και την λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων, την αποζημίωση των κτηνοτρόφων.
4. Ερώτηση- τοποθέτηση για την πεδιάδα της Κωπαϊδας , ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την άλωση της από τα μεγάλα συμφέροντα , καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της μικρής και μεσαίας αγροτιάς που υποφέρει από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ.– ΠΑΣΟΚ.
5. Τοποθέτηση για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της στρατηγικής της Ε.Ε στη παιδεία, καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση της Υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ,  τις συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό , για να γίνει πράξη η δωρεάν σίτιση , στέγαση και μεταφορά των σπουδαστών.
6. Τοποθέτηση και αποκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της «Μελέτης
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», επί του «Επιχειρησιακού Προγράμματος» της Περιφέρειας 2014-2020, θέματα για τα οποία  η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα επανέλθει.     

   

Η ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ

Πηγή: Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Λαμίας, 7-102014
Διαβάζουμε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Λαμίας, στο σημερινό φύλλο ρεπορτάζ σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την παρέμβαση της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Σοφίας Τσολάκη για το πρόβλημα των Αιολικών Πάρκων στην Νότια Καρυστία. Η τεκμηριωμένη παρέμβαση της κ. Τσολάκη αποδεικνύει ότι πρόκειται για την πιο συγκροτημένη πολιτική προσωπικότητα του χώρου της και το πόσο σημαντικό είναι οι νέοι άνθρωποι να εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και γιατί όχι να εκπροσωπούν τον ευβοϊκό λαό στο Κοινοβούλιο αντί των φθαρμένων και επιτήδειων του κομματικού σωλήνα. Αναφέρει σχετικά με το θέμα η ΗΜΕΡΑ.
«Συγκεκριμένα η κ. Τσολάκη ανέπτυξε τις αιτιάσεις που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή, όπου γίνεται λόγος για «σοβαρές παραβιάσεις, αυθαιρεσίες και παραλείψεις από το ΥΠΕΚΑ της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όσον αφορά τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων». Παράλληλα η κ. Τσολάκη έκανε λόγο για κορεσμό στην Κάρυστο από την πληθώρα αιολικών πάρκων καθώς προβλέπεται να αναπτυχθούν 427 ανεμογεννήτριες, από τις οποίες οι 398 σε περιοχή Natura, ενώ παράλληλα προσδιόρισε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του 20% που έχει θεσπιστεί μέχρι το 2020 και χαρακτήρισε τη συνέχιση της επιδότησης στα αιολικά πάρκα ως ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων με μεγάλο κόστος για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Τσολάκη ζήτησε να ενημερωθεί για το αν η περιφερειακή αρχή αποδέχεται τη λογική ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ απαιτεί εθνικό ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης ζήτησε να μάθει για το πού βρίσκεται η μελέτη που είχε αναθέσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή για την αναμόρφωση του περιφερειακού χωροταξικού, για το αν αποδέχεται την ομόφωνη θέση της προηγούμενης Επιτροπής Περιβάλλοντος για κορεσμό της νότιας Εύβοιας σε αιολικά πάρκα και μη εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία, αλλά και για το αν θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Στην απάντησή του για το θέμα των αιολικών πάρκων ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε αρχικά ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωμοδοτούν και το ΥΠΕΚΑ λαμβάνει τις αποφάσεις. Επισήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες, στάθηκε στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Καρπενησίου, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ληφθεί υπόψιν η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης αναφερόμενος συνολικότερα στα θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα που τέθηκαν, μεταξύ των οποίων και αυτό της ΑΓΕΤ και της καύσης RDF, σημείωσε πως «ανοίξαμε σχεδόν όλα τα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία θα μπορούσαμε να συζητάμε για πολλές ώρες». Υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα θα έρθουν για συζήτηση ως θέματα της ημερήσιας διάταξης ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ δεν απέφυγε να κάνει λόγο και για επικοινωνιακή τακτική των παρατάξεων της μειοψηφίας.»


ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΪΝΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Δελτίο Τύπου
Στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 6-10-2014) συζητήθηκαν εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης διάφορα θέματα, στα βασικότερα των οποίων υποστηρίξαμε και προτείναμε τα εξής :
1. Συγκρότηση Γνωμοδοτικών επιτροπών για διάφορα θέματα
Υποστηρίξαμε την συγκρότηση επιτροπών με την συμμετοχή εκπροσώπων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας. Όμως προτείναμε την συγκρότηση ενός ευρύτερου σώματος διαβούλευσης, την οποία ονομάσαμε Γενική Συνέλευση των κοινωνικών εταίρων. Δηλαδή ένα σώμα στο οποίο θα μπορεί να εκπροσωπείται κάθε επιστημονικός και κοινωνικός φορέας της Περιφέρειας. (Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, Εργατικά Κέντρα, περιβαλλοντικοί σύλλογοι κ.λ.π.). Το σώμα αυτό να συγκαλείται για διαβούλευση για όλα τα σοβαρά και μεγάλα θέματα  της Περιφέρειας, ώστε να αποτελέσει έναν πραγματικό Σύμβουλο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης για συγκεκριμένα κλαδικά ή τομεακά θέματα να μπορούμε να συγκαλέσουμε επί μέρους Επιτροπές αυτού του Σώματος για διαβούλευση και γνωμοδότηση. Έτσι θα δώσουμε ένα σημαντικό βήμα στους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και θα υπάρχει μια πραγματική και δυναμική σχέση με το Περιφερειακό Συμβούλιο και έτσι οι αποφάσεις μας θα διασφαλίζουν μεγαλύτερη συναίνεση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Δεν απορρίφθηκε η πρότασή μας, δεν υποστηρίχθηκε όμως από κάποιον άλλον, αλλά και δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία τελικά για άμεση υλοποίηση, αλλά παραπέμφθηκε για το μέλλον. 
2.            Αναμορφώσεις προϋπολογισμού για διάφορα  τεχνικά έργα
Στο θέμα αυτό προτείναμε όταν έρχονται κάποιες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, για χρηματοδότηση κάποιων τεχνικών έργων, να συνοδεύονται πάντα με ολοκληρωμένες τεχνικές εκθέσεις, οι οποίες θα τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Επίσης θα ήταν χρήσιμο να παρίστανται τα στελέχη της αντίστοιχης διεύθυνσης της Περιφέρειας, τα οποία θα ενημερώνουν και θα απαντούν σε τυχόν ερωτήματα των Περιφερειακών Συμβούλων, για το έργο, την πορεία του, την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού κ.λ.π.. Μια τέτοια ολοκληρωμένη διαδικασία συζήτησης για τα διάφορα τεχνικά έργα και την πορεία τους, θα βοηθήσει στην ουσιαστική συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και τα στελέχη της Περιφέρειας θα αισθάνονται χρήσιμα και υπεύθυνα και όχι απλοί διεκπεραιωτές αποφάσεων. Η πρόταση μας υιοθετήθηκε από το ΠΣ.
3. Για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Με αφορμή τα τελευταία προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε μια ανάλυση του προβλήματος που αφορά γενικότερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις που παίρνονται κατά καιρούς και τις ευθύνες που υπάρχουν για την σημερινή κατάσταση από το πολιτικό σύστημα, αλλά και από το τοπικό σύστημα (Βουλευτές, Δήμαρχοι κ.λ.π.). Σημειώσαμε ότι η ίδρυση σχολών και τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, πολλές φορές δεν έγιναν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά περισσότερο ως κινήσεις εξυπηρέτησης ημετέρων και πελατειακών δικτύων και διεκδικήσεων χωρίς να έχουν σοβαρή και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ίδρυσής τους. Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα δημιουργήθηκαν τμήματα έτσι απλά για να υπάρχει κάποιο ΤΕΙ ή κάποιο Πανεπιστήμιο σε μια επαρχιακή πόλη, γιατί έτσι ήθελε ο τοπικός βουλευτής ή ο τοπικός κομματάρχης ή ο εκάστοτε υπουργός παιδείας για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να δημιουργηθούν Σχολές και τμήματα τα οποία πολλές φορές λειτουργούσαν χωρίς διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς προϋπολογισμούς και απολογισμούς, χωρίς έλεγχο και απόδοση ευθυνών για τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονταν, τα οποία συσσωρεύονταν και τα οποία μας οδήγησαν στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές σχολές και τμήματα και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση δεν διορθώνεται, όσα αποσπασματικά μέτρα και αν παρθούν σήμερα για την λειτουργία των σχολών και των τμημάτων, εάν δεν παρθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις που θα ενεργοποιούν και θα συμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο, σε θέματα κλειδιά της λειτουργίας των ιδρυμάτων, όπως η χρηστή οικονομική διαχείριση, η διαφάνεια, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι δημόσιοι απολογισμοί των διοικήσεων και μια σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, που θα κατοχυρώνουν την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα την απόλυτη ευθύνη των διοικήσεων των ιδρυμάτων για όλα τα προβλήματα διαχείρισης.
4.   Για την καύση του RDF από την εταιρία ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Αλιβερίου
Δεν διαφωνήσαμε να ζητήσουμε την πρόταση του Δήμου Αλιβερίου για το θέμα, που προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη και να το ξαναδούμε ολοκληρωμένα σε μια επόμενη συνεδρίαση. Ταυτόχρονα όμως συμφωνήσαμε να εκδοθεί το ψήφισμα που προτάθηκε από την παράταξη “Στερεά σε νέα τροχιά”, κατά της καύσης RDF από την  ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Αλιβερίου το οποίο όμως δεν πέρασε από το ΠΣ. Επισημάναμε ότι η δημιουργία RDF σε τόσο μεγάλες ποσότητες, οφείλεται στην έλλειψη Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες που θέτουν οι ίδιες οι οδηγίες και οι κανονισμοί της ΕΕ για τα αστικά απορρίμματα, όπως η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση κ.λ.π. Και στα υπολείμματα που θα μείνουν να συζητήσουμε τον τρόπο περαιτέρω επεξεργασίας τους, τους κανόνες και τους όρους. Σήμερα δεν κάνουμε τίποτα από όλα αυτά, και στο τέλος απαιτούμε από τις τοπικές κοινωνίες να δεχθούν να κάψουν οι τσιμεντοβιομηχανίες το RDF.  Το θέμα είναι μια πρόκληση και για την Περιφέρεια γιατί συνδέεται με το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των απορριμμάτων, θέμα για το οποίο αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση πρωτίστως, αλλά και εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε λόγο και ρόλο και θα πρέπει να συνεργασθούμε στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του.
Τέλος προτείναμε να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία να διερευνήσει τις διαθέσεις της διοίκησης της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για την προοπτική της μονάδας της στην Χαλκίδα, πρόταση όμως που δεν υποστηρίχθηκε από κάποιον άλλο και τελικά δεν υιοθετήθηκε από το ΠΣ.
6-10-2014
Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος


Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ"

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤ. ΕΥΒΟΙΑΣ
Δελτιο Τυπου

Την ΤΡΙΤΗ 7-10 ο ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤ. ΕΥΒΟΙΑΣ
στα ΛΕΠΟΥΡΑ στο κατάστημα του ΝΑΥΤΙΚΟΥ στις 8 μμ διοργανώνει σύσκεψη κτηνοτρόφων με θέμα  «καταρροϊκός πυρετός.»
Συνάδελφε κτηνοτρόφε η επίθεση που δεχόμαστε επιβάλλει τη συλλογική δράση.

Ο καταρροϊκός πυρετός και η παντελής έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τους δήμους, έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα. H ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών σε κοπάδια σε καραντίνα, έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των ζώων. Τέλος,  η ΕΕ και η συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν ένα δικαίωμα κάθε 6 ζώα, συνεπώς η απώλεια των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Προς, Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου
κ. Δήμαρχε,
κ.κ Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Οι κάτοικοι του Αγίου Λουκά εξετάζοντας τις οδυνηρές συνέπειες που θα προκαλέσει η εγκατάσταση μονάδας καύσης βιοαερίου, της εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΥ» στο χωριό, αντέδρασαν αποφασιστικά και με σχετικό υπόμνημα που υπέγραψαν περίπου 700 συγχωριανοί, απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο εγκατάστασης τέτοιας μονάδας.
Ο Συνδυασμός που εκπροσωπώ έχει τοποθετηθεί ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με πολύ αρνητικές συνέπειες για το λαό.
Όμως, στη σημερινή επιστολή θέλω να θέσω ορισμένα ζητήματα που αφορούν την εγκατάσταση της μονάδας.
Ξεπερνώ προς στιγμής γεγονότα που πληροφορήθηκα για παρεμβάσεις και προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων και θα επανέλθω.
Αλλά, παίρνοντας υπόψη την προσπάθεια της εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΥ» να υποβαθμίσει το πρόβλημα υποτιμώντας τη νοημοσύνη των κατοίκων του χωριού θέλω να σημειώσω τα εξής:
Πρώτο, οι ισχυρισμοί της εταιρείας περί αξιοποίησης κλαδιών και καλαμιών είναι έντονα παραπλανητικοί. Η αλήθεια είναι πως η προτεινόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα λειτουργεί με εισερχόμενα υγρά οργανικά απόβλητα από κτηνοτροφεία (χοίρων και βοοειδών), όπως αναφέρεται και στη σχετική εισήγηση που έγινε στην επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας. Αβάσιμος είναι και ο ισχυρισμός πως οι ανάγκες θα καλύπτονται από «παρακείμενους» σταύλους.

"ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ"ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

          06/10/2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Οι ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ,  καλούν τα ΜΜΕ του Νομού αλλά και τους πολίτες που το επιθυμούν σε ανοιχτή συνέντευξη τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7/10/2014 και ώρα 12:30 το μεσημέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου, προκειμένου να ενημερωθούν   για την εν γένει κατάσταση και τα οικονομικά του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου  κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο.

   

"ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ...ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΟΥ" ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενίοτε, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπάλης κάθε αντιπολιτευτική πρακτική, έχει την λογική της όσες υπερβολές και αν χρησιμοποιεί. Παίρνει όμως διαστάσεις ανοησίας, όταν βασίζεται στην άγνοια και την συλλογική αμνησία. Τότε προκαλεί και έχει ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Όλοι, οι στοιχειωδώς ενημερωμένοι πολίτες, γνωρίζουν πως ο κ. Θωμάς, σε οριακές για τον ίδιο καταστάσεις, καταφεύγει σε επικοινωνιακές συγκρούσεις και φανφαρονισμούς, προκειμένου να κτίσει το δικό του παραμύθι και να το επιβάλλει ως πραγματικότητα.
Όλοι, οι στοιχειωδώς ενημερωμένοι Δημότες, γνωρίζουν ότι, στο χρόνο της θητείας του, ισοπέδωσε τις θεσμικές λειτουργίες, κατήργησε στην πράξη τα όργανα Δημοκρατικής έκφρασης, περιθωριοποίησε και χλεύασε κάθε αντίθετη άποψη, στηρίζοντας την πολιτική λογική του, σε συγκρουσιακές πρακτικές και επικοινωνιακές υπερβολές.
Όλα αυτά, αναφέρονται για να καταδείξουν, ότι ο πρώην Δήμαρχος και οι συν αυτόν αμετανόητοι, εξακολουθούν να μετέρχονται παρωχημένες πρακτικέ, να καλλιεργούν ψευδείς καταστάσεις και να κατασκευάζουν μια εικονική πραγματικότητα, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο μας και για τα οποία φέρουν ακεραία την ευθύνη.
Είναι φανερό για κάθε υποψιασμένο Δημότη, πως ο κύριος υπεύθυνος, έχει προ πολλού χάσει  την ψυχραιμία του και στην προσπάθεια του να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, μετέρχεται κάθε μέσο και κάθε πρακτική, αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις έχουν αυτά στο μέλλον του Δήμου μας.
Σε αυτόν τον κατήφορο, δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε. Για μας μοναδικό μέλημα είναι να επαναφέρουμε το Δήμο σε τροχιά νομιμότητας και χρηστής Διοίκησης, να νοικοκυρέψουμε την άθλια οικονομική εικόνα του, να αποκαταστήσουμε το κύρος του στην αγορά και την κοινωνία, να σχεδιάσουμε την έξοδο του από την δεινή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Δημοτών.
Δεν ξεκινάμε απλά από το μηδέν, αλλά από αρνητική θέση. Σε αυτή τη προσπάθεια καλούμε τον βασικό υπεύθυνο , αναλογιζόμενος τις τεράστιες ευθύνες του, να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, να αξιοποιήσει τον θεσμικό του ρόλο και να συνεισφέρει στον αγώνα για την σωτηρία του Δήμου.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ο άνθρωπος που οδήγησε το Δήμο στα όρια της καταστροφής δεν μπορεί να υπερβεί τον εαυτό του ούτε να αναλογισθεί τις ευθύνες του.
Το μόνο που τον απασχολεί είναι να αποσείσει τις δικές του ευθύνες και να τις μεταφέρει σε πλάτες άλλων, σαν αυτός να μην υπήρξε ποτέ, σαν να μην μπορούσε όταν έπρεπε να τις επιμερίσει, (αν υπήρχαν), μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας σε όσους ανήκαν. Δεν το έκανε, γιατί αυτός ο έλεγχος θα εξέθετε πρώτα και κύρια τον ίδιο.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι αποφασισμένη να βάλλει το δάκτυλο στο τύπο των ήλων, να αναθέσει τον έλεγχο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, να επαναφέρει την νομιμότητα σε όλες τις λειτουργίες της, θεσμικές και οικονομικές και από αυτή την απόφαση της δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω.
 Αυτή μας την απόφαση, δεν μπορούν να την αποτρέψουν, κινήσεις αποπροσανατολισμού, απονενοημένες κραυγές, θεατρινίστικες αποχωρήσεις και εκβιαστικές πρακτικές.
Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, ανήκει στους Δημότες του. Δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο και σε κανένα Δήμαρχο. Εμείς έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε τους Δημότες και να δίνουμε λόγο σε αυτούς.
Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε την πραγματικότητα και όχι να αποδεχθούμε την εικονική πραγματικότητα με την οποία κάποιοι επιβίωναν πολιτικά όλα αυτά τα χρόνια.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι υποχρεώσεις του Δήμου αναφύονται με ρυθμούς Λερναίας Ύδρας. Δήμος, ΔΕΥΑΚΑ, Οργανισμοί και Ιδρύματα, αποκαλύπτουν καθημερινά, ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι χρεών και αδιαφανών συναλλαγών.
 Αφού ο κύριος υπεύθυνος, δεν ένοιωσε την υποχρέωση να ανταποκριθεί στις θεσμικές του υποχρεώσεις, ας το κάνει απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, και ας του επιμερισθούν οι όποιες ευθύνες, εάν αυτές προκύψουν.
Όμως αντί αυτών, επέλεξε το μονόλογο, δραπετεύοντας με προσχηματικές δικαιολογίες από το Δημοτικό Συμβούλιο, καταφεύγοντας στην προσφιλή του τακτική του εντυπωσιασμού και των προκλήσεων. Το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι παράταση και όχι λύτρωση, να συντηρήσει τις εντυπώσεις και όχι να αποτρέψει την πραγματικότητα.
Κατανοούμε την αγωνία του. Δεν συμμεριζόμαστε όμως σε καμιά περίπτωση τις πρακτικές του. Μας είναι αδύνατο να τον παρακολουθήσουμε στον κατήφορο του.
Δεν μπορούμε να διοχετεύουμε την δυναμική μας σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, αλλά στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων στα καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν, ταλαιπωρώντας τον Δήμο και τους Δημότες και για τα οποία φέρει ακεραία την ευθύνη.

                                                                           Γραφείο Τύπου

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΜΕ ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ


ΘΩΜΑΣ: ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΥΜΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

             
Κύμη, 05/10/2014


Επικροτούμε και  επαυξάνουμε την άποψη του τοπικού παραρτήματος Κύμης της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, για την διατήρηση και επαύξηση των όσων ήδη υλοποιούσαμε στην Κύμη
Απόλυτα σύμφωνο βρίσκει τον συνδυασμό μας η εισήγηση του παραρτήματος Κύμης της Εταιρείας Ευβοϊκών  Σπουδών στον Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου.
Σε όλη την διάρκεια της θητείας μας την προηγούμενη Δημοτική περίοδο, η μία επίσημη  παρέλαση του Δήμου γινόταν στην Ιστορική έδρα παρουσία και του Δημάρχου.
Πράγματι υπάρχουν εκδηλώσεις που έχουν καταξιωθεί μακροχρόνια και αναδείχτηκαν ιδιαίτερα στην διάρκεια της θητείας μας, όπως αναφέρονται στην επιστολή. Θα προσθέταμε μόνο την διατήρηση και του επιτυχημένου θεσμού της βράβευσης των αριστούχων μαθητών  στην εορτή του Αγίου Αθανασίου.
Η Κύμη, μια πόλη  με ιστορία άνω των 3.000 χρόνων και ευτύχησε τα τελευταία χρόνια να αναδειχτεί και πάλι Πανελλαδικά ως «λίκνο πολιτισμού». Η πολύ μεγάλη επιτυχία των δεκάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων των τελευταίων χρόνων έφεραν και την λίαν τιμητική βράβευση από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτ. 2013 στο μέγαρο «Παρνασσός» στην Αθήνα, στον Δήμαρχο Κύμης- Αλιβερίου Δημήτρη Θωμά, (ήταν ο τιμώμενος Δήμαρχος για το 2013), για την διαρκή προσφορά του ως Δήμαρχος στον Πολιτισμό,  με τις κυριότερες αναφορές στην πολιτιστική του δράση να αφορούν στην Κύμη.
Για αποφυγή άσκοπων ενεργειών  υπενθυμίζουμε επίσης ότι :
Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου που παρέχει την δυνατότητα διενέργειας  Δημοτικών Συμβουλίων στην ιστορική έδρα του Δήμου. Είναι η με αριθ. 217 που ελήφθη στις 5 Ιουλίου 2011.
Συγχαίρουμε  την Εταιρεία  Ευβοϊκών  Σπουδών παράρτημα Κύμης για αυτή της την παρέμβαση μέσω αυτής της επιστολής. Σε κάθε παρόμοια ενέργεια και ειδικά για την ανάδειξη της Ιστορικής έδρας του Δήμου μας, ο συνδυασμός μας  θα σταθεί αρωγός συνεχίζοντας τον πολυετή του αγώνα ενάντια στην οποιαδήποτε υποβάθμιση της  Κύμης.
Ας μην  ξεχνάμε, ότι ο επικεφαλής των Νέων Οριζόντων κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο, τους  φορείς και τους πολίτες, για να παραμείνουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο, να μην κλείσει η ΗΜΚ, να μην γίνει η Κύμη ο φτωχός συγγενής στο νέο Δήμο και να της αποδοθεί ό,τι της αναλογεί. Κάτι που έπραξε εξάλλου ισότιμα και για κάθε περιοχή του Δήμου.
Να γνωστοποιήσουμε επίσης ότι ο κ. Θωμάς παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, για παράβαση καθήκοντος, επειδή (κατά την κατηγορία), ως Δήμαρχος, δεν μετέφερε την έδρα της Πολεοδομίας στο Αλιβέρι αλλά συνέχισε να τη διατηρεί στη Κύμη. Την  μήνυση είχε υποβάλλει ο κ. Βασίλειος Στρουμπούλης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Μπουραντά και διορισμένος πρόσφατα  από τον ίδιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚΑ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ
Επικεφαλής του συνδυασμού
ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου