Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Λουκά αντιδρά στην εγκατάσταση ΣΜΑ στο χωριό


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της δημιουργίας μονάδας Βιοαερίου με ζωικά απόβλητα και σήμερα αντιμέτωπος με το νέο ζήτημα που έχει προκύψει, δηλαδή την χρησιμοποίηση της περιοχής ΄΄ΠΛΑΚΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ΄΄ ως βάση για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ή άλλης παρόμοιας χρήσης, τονίζει ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο και μέσο, προκειμένου να αποτρέψει κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής.
Η θέση που προτάθηκε, δεν προκύπτει από καμία μελέτη σκοπιμότητας, έγινε αυθαίρετα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, προκαλώντας σωρεία αποριών και ερωτημάτων.
Δεν νοείται ΣΜΑ σε μια περιοχή ιδιαιτέρου  φυσικού κάλλους, δίπλα σε λίμνες, πηγές, μνημεία, γήπεδα, κτήματα που καλλιεργούνται και υδροβιότοπους.
Στην ιστοσελίδα http://goevia.com/el/natural-island/bird-spotting-wetlands θα βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για τον υδροβιότοπο της Αποκάλυψης.
Όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου  (Άγιος Λουκάς), η περιοχή ΄΄ΠΛΑΚΕΣ΄΄ αναφέρεται ως μνημείο της περιοχής, διότι το 1976 βρέθηκε σκελετός Μαμούθ, ο οποίος παραλήφθηκε από το Παν/μιο Αθηνών, καθώς επίσης και η πηγή ΄΄ΚΑΝΑΛΟΣ΄΄, της οποίας το νερό, μελλοντικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υδροδότηση του χωριού.
Μετά την κατάργηση του ΧΑΔΑ Αλιβερίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος, η γύρω περιοχή από τον ΣΜΑ, να γίνει μια νέα χωματερή εναπόθεσης αντικειμένων και στερεών αποβλήτων, τα οποία δεν μεταφέρονται από τα απορριμματοφόρα και δεν παραλαμβάνονται από τον ΣΜΑ. (Στρώματα, έπιπλα, μπάζα κ.α)
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή ΄΄ΠΛΑΚΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ΄΄, αποτελείται από κτήματα τα οποία απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά από τη ΔΕΗ, με πολύ χαμηλό τίμημα, για την εκμετάλλευση επιφανειακού λιγνίτη και στη συνέχεια αφού το έργο εγκαταλείφθηκε, η έκταση πέρασε στο Υπουργείο Γεωργίας. Η αρχική σύμβαση με τη ΔΕΗ, προέβλεπε την επιστροφή των κτημάτων στους δικαιούχους.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, καλεί την Δημοτική Αρχή να αποσύρει την πρότασή της για κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή ‘’ΠΛΑΚΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ’’ διότι υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού και της περιοχής και προτείνει να βρεθεί λύση-χώρος έξω από τα όρια της υπάρχουσας χωματερής.

  Την απόφαση αυτή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αποστέλλει στους:
1.            Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
2.            Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
3.            Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Λουκά
4.            Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
5.            Περιβαντολογικός Σύλλογος Αλιβερίου
6.            Κυνηγετικός Σύλλογος Αλιβερίου & Περιχώρων
7.            Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος
8.            WWF ΕΛΛΑΣ
9.            Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου