Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Γιάννης Μανώλης: Περί συμμετοχής στην ανακύκλωση και άλλα παραμύθια!


Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Καρύστου, κ. Αλέξανδρου Αλούκου, για την αναγκαιότητα συμμετοχής των δημοτών στην ανακύκλωση: http://neastyranews.blogspot.gr/2015/04/blog-post_17.html . Για να λειτουργήσει, βέβαια, ικανοποιητικά ο συγκεκριμένος θεσμός χρειάζεται, εκτός από στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, και η απαραίτητη αξιοπιστία εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες, μπορεί να διαπαιδαγωγήσει την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στην καλλιέργεια της αναγκαίας περιβαλλοντικής συνείδησης. Δυστυχώς, πριν περίπου 2 μήνες με απόφαση του επικεφαλής της συμπολίτευσης, κ. Ραβιόλου, αρκετοί από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης μετατράπηκαν σε συμβατικοί. Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών από την τοπική κοινωνία και την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να ανακαλέσει την λανθασμένη απόφαση της.

Έτσι, λοιπόν, με την ανακοίνωση του κ. Αλούκου πείστηκα ότι επιτέλους θα διορθωθεί αυτό το τερατώδες σφάλμα. Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες μου γρήγορα διαψεύστηκαν. Το Μεγάλο Σάββατο, πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο μου προς τον Άγιο Δημήτριο, συνάντησα αρκετούς μπλε κάδους διάσπαρτους στα ορεινά χωριά της δημοτικής ενότητας Μαρμαρίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως συμβατικοί (βλ. φωτογραφίες). Όταν δε, ρώτησα τους αρμόδιους για ποιο λόγο οι μπλε κάδοι έχουν εξαφανιστεί από το Μαρμάρι και χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους εκτός της ανακύκλωσης, η απάντηση που πήρα ήταν ότι αυτό αποτελεί απόφαση της δημοτικής αρχής.
Η εμπειρία του κ. Αλούκου σίγουρα θα τον έχει διδάξει ότι ασυνείδητη δημοτική αρχή, αδυνατεί να καλλιεργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στους δημότες. Θα γνωρίζει, επίσης, ότι από τη σύμβαση, που υπέγραψε ο δήμος Καρύστου προ διετίας, απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να επιχειρείται η επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, να ενσκήψουν σε αυτά και να δώσουν άμεση λύση, διότι εκτός από τους εαυτούς τους κοροϊδεύουν και τους δημότες, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον και διασύροντας, ταυτόχρονα, την περιοχή μας στους επισκέπτες.

Με εκτίμηση,
Γιάννης Μανώλης

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου