Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αναζητώντας την Αρχαία Κύμη: Πρώτος σταθμός- Περίπατος, Ξενάγηση στην Ποταμία


                          

Αγαπητά μέλη και φίλοι των Πολιτιστικών Δεσμών, ο σύλλογός μας υπηρετώντας έναν  από τους βασικούς στόχους του, που είναι « η γνωριμία και αξιοποίηση του πολιτισμού της περιοχής μας», διοργανώνει περίπατο με ξενάγηση στο χωριό Ποταμία  το Σάββατο 30 Μαϊου στις 5.30 μ.μ.
Η ξενάγηση στην Ποταμία περιλαμβάνει:
1)Περίπατο από το σημείο που θα σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα ( στους πρόποδες του λόφου) μέχρι το λόφο Καστρί. Για τις ανασκαφές που έγιναν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ποταμίας-  στο λόφο  Καστρί -και για τα ευρήματα θα μας μιλήσει ο αρχαιολόγος και επιμελητής των κλασικών αρχαιοτήτων Ευβοίας κ. Κ.Μπουκάρας.
2)Επίσκεψη στο χώρο που στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή. Θα μας ενημερώσει ο υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας κ. Γ. Καραχάλιος.
3)Περίπατος στο χωριό. Για τη νεότερη ιστορία του χωριού θα μας μιλήσει η εκπαιδευτικός Γαρυφαλλιά Μοσχάτου. Κατά τον περίπατο θα επισκεφτούμε κι ένα ξεχωριστό  Λιοτρίβι που λειτουργούσε από τα μέσα του 19ου αιώνα και σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο.
Τους επισκέπτες  θα υποδεχθεί ο πρόεδρος του Χωριού και ο Πολιτιστικός σύλλογος Ποταμίας θα προσφέρει αναψυκτικά.
Γι’ αυτήν την ξενάγησή μας στην Ποταμία στις 30 ΜαΪου  και για την επόμενη που  προγραμματίζουμε να γίνει  στις αρχές του φθινοπώρου στο λόφο Βιγλατούρι του Οξυλίθου, δώσαμε ως τίτλο: «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΜΗ».
Δώσαμε αυτόν τον τίτλο ,επειδή επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα για τη θέση της Αρχαίας Κύμης, της δραστήριας πόλης που άποικοί της ίδρυσαν την Αιολική Κύμη στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας και  την Κύμη ή Κούμα της Μεγάλης Ελλάδος στην  Ιταλία, κοντά  στον κόλπο της Νάπολης. Ακόμη  το πεδίο των συζητήσεων και των ερευνών για τον εντοπισμό της αρχαίας Κύμης είναι ανοικτό. 

Από ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους ερευνητές πιστεύεται ότι η περιοχή μας έχει μεγάλη προϊστορία που αρχίζει από το 2.500π.Χ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ποταμία, τα χάλκινα τάλαντα που βρέθηκαν στη θάλασσα της Πλατάνας, οι θολωτοί Μυκηναϊκοί τάφοι στο Στόμιο, οι θαλαμωτοί της Μονής Μάντζαρη ,τα λείψανα του οικισμού στο Βιγλατούρι  καθώς και  πολλά άλλα ευρήματα αποδεικνύουν τη μεγάλη προ- ιστορική  και ιστορική σημασία της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου