Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Απάντηση Θανάση Μπουραντά σε τοπική εφημερίδα

Δήμος Κύμης – Αλιβερίου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                 Προς: Τον εκδότη
                                                                                 της Εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ"


ΘΕΜΑ: Δημοσίευμα, στο φύλλο με Αρ. 40, με τίτλο: "ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ" – ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

Στο δημοσίευμα σας, στο πιο πάνω φύλλο, αναφέρεστε στις "Διαρκείς εκκρεμότητες του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου" και ασκείται κριτική στην Δημοτική Αρχή. Είναι δικαίωμα του εντύπου σας, όπως και κάθε πολίτη η κριτική, έστω και αν ακόμα είναι ισοπεδωτική, αφού όλοι κρινόμαστε και κυρίως όσοι διαχειρίζονται τα κοινά μας προβλήματα πρέπει να κρίνονται, για να διορθώνουν τυχόν λάθη και παραλήψεις και να βελτιώνουν την αποδοτικότητα του Δήμου για το συμφέρον των πολιτών.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν για τα εξής:
-              Ανακύκλωση: Όπως είναι γνωστό η ανακύκλωση είχε σταματήσει, όπως σταμάτησε κάθε τι που είχε σχέση με τα απορρίμματα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Τα απορριμματοφόρα είχαν εγκαταλειφτεί, χωρίς συντήρηση και επισκευές, χωρίς ελαστικά κ. ά.
Για να επανέλθουν σε ασφαλή λειτουργία, αυτά τα οχήματα, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, με την οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος, η οποία και σήμερα χειροτερεύει, αφού πλέον δεν αποδίδονται από την πολιτεία ούτε και οι δραματικά μειωμένες πιστώσεις, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες του Δήμου να είναι απολύτως περιορισμένες.
Παρ΄ όλα αυτά, η ανακύκλωση, όπως θα έχετε ενημερωθεί, έχει πλέον ξεκινήσει, με μεγάλες μεν οικονομικές δυσκολίες, αλλά και με απρόσμενη επιτυχία.
Οι πολίτες ανταποκρίνονται και αυτή η ανταπόκριση μας κάνει αισιόδοξους, γιατί χωρίς την συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση, ανακύκλωση δεν μπορεί να υπάρχει.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την αύξηση της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, θα πρέπει όλοι μας, Δήμος, πολίτες, φορείς, μέσα ενημέρωσης, να ρίξουμε το κύριο βάρος της προσπάθειας. Άλλωστε αυτή είναι και η πολιτική της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.
Για το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δυσκολίες υπάρχουν, η καχυποψία από τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου είναι μεγάλη, αλλά τα πράγματα προχωρούν. Το μόνο εμπόδιο που υπάρχει είναι η μη πληρωμή των αναδόχων, που έχουν αναλάβει το κλείσιμο και την αποκατάσταση των δύο ενεργών ΧΑΔΑ, Κύμης και Αλιβερίου και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε τα αδιέξοδα, για όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, σε όλη τη χώρα, θα μεγαλώσουν και όπως φαίνεται θα χαθούν χρήματα και σημαντικά έργα.
Για την αναφορά σας στην δήθεν "Τακτική που εφάρμοσε ο νυν Δήμαρχος στην προηγούμενη Διοίκηση, που του γύρισε μπούμερανγκ", δεν γνωρίζουμε γιατί χρησιμοποιείτε όχι απλά μια ανακρίβεια, αλλά ένα καθαρό ψέμα.
Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι απλά υιοθετήσατε άκριτα την ρητορική του πρώην Δημάρχου, ο οποίος έχει απάντηση σε κάθε πρόβλημα, αφού έχει αποφασίσει ότι, «για όλα φταίνε οι άλλοι».
Άλλο τίποτε που να δικαιολογεί αυτό που γράφετε δεν υπάρχει, γιατί απλά ο σημερινός Δήμαρχος είχε άλλα καθήκοντα, δεν είχε καμία ανάμειξη, ούτε του ζητήθηκε άλλωστε, ενώ ο πρώην Δήμαρχος με την τακτική του, είχε διώξει μακριά όλους τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής.

Αντίθετα ως μπούμερανγκ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, για τον πρ. Δήμαρχο, η περίπτωση με τον ΧΥΤΑ της Νότιας Εύβοιας, για τον οποίο υπήρχε οριστική μελέτη, αλλά το 2006, παραμονές των Δημοτικών εκλογών, «επαναστάτησαν» κάποιοι μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμαρχος, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να εμφανιστεί αγωνιστικός, αλλά το κλίμα που δημιουργήθηκε το βρήκε μπροστά του και το αποτέλεσμα είναι , η Βόρεια Εύβοια, από Προκόπι και πάνω, να έχει ΧΥΤΑ και επομένως δεν βαρύνεται με πρόστιμα, όπως και η κεντρική Εύβοια από Ψαχνά μέχρι Αμάρυνθο, αλλά και η Σκύρος, ενώ η περιοχή μας  στην οποία δημιούργησαν ορισμένοι μέγα ζήτημα, όπως έχουν μέχρι αυτή την στιγμή τα πράγματα, θα πληρώσει τα πρόστιμα, αν δεν αλλάξει κάτι και φυσικά θα τα επιβαρυνθούν οι πολίτες.
Έτσι η Νότια Εύβοια είναι η μόνη περιοχή της στερεάς Ελλάδας που έχει ακόμα σε λειτουργία τρείς (3) ΧΑΔΑ. Δύο (2) ο Δήμος μας και ένα(1) η Κάρυστος. Αλλά κατά την προηγούμενη Δημοτική αρχή φταίνε οι άλλοι.

-              Βιολογικός: Η κατάσταση που επικρατεί με τον δευτεροβάθμιο καθαρισμό που πραγματοποιεί ο ΒΙΟΚΑ του Αλιβερίου είναι απαράδεκτη. Απορούμε ειλικρινά πώς έγινε αποδεκτή η συνέχιση λειτουργίας του Βιολογικού, μέχρι σήμερα με αυτές τις περιορισμένες δυνατότητες.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και επείγον. Δεν θα παραμείνει όμως σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν κάποια εμπόδια, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα τα ξεπεράσουμε. Ο Βιολογικός Αλιβερίου χρειάζεται αναβάθμιση και επέκταση, για να καλύψει όλους τους οικισμούς.
Εκτός από το πρόβλημα του ΒΙΟΚΑ Αλιβερίου, υπάρχει και όλος ο Δήμος που πρέπει να αποκτήσει Βιολογικούς, δηλαδή οι 45 Τοπικές Κοινότητες, εκτός από τις δύο Δημοτικές Κοινότητες (Αλιβέρι – Κύμη) και αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, αλλά χωρίς συνεχή προσπάθεια τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται.
Τέλος γίνεται αναφορά, σε αυτά που ο συντάκτης θεωρεί αξιοποιήσιμες πηγές πλούτου, όπως καλλιεργήσιμη γη, βουνά, ακτογραμμή, λιμάνι φυσικό, βιοτεχνίες, βιομηχανίες για απασχόληση κ. ά, αλλά όπως τονίζει χρειάζεται συγκερασμός, οργάνωση του πλούτου, κ.ά.
Αλλά αυτό δεν γίνεται, γιατί οι δημοτικοί άρχοντες, δεν έχουν όραμα και η μικροπολιτική δεν τους αφήνει περιθώρια κ. ά .
Και αν κάποιος προσπαθούσε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, πέφτανε πάνω να τον φάνε…
Τώρα για ποια δημοτική αρχή γίνεται η αναφορά δεν γνωρίζουμε. Εμείς γνωρίζουμε ποιοι αντιστέκονταν σε κάθε πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί για επενδύσεις και ποιους βρίσκαμε μπροστά μας σε αυτές τις προσπάθειες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν επενδύσεις οι οποίες θα έδιναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, ενώ πολέμησαν λυσσαλέα και την μονάδα φυσικού αερίου.
Και αν ο σημερινός Δήμαρχος, με την προηγούμενη ιδιότητα του, δεν έπαιρνε κάποιες δύσκολες, αλλά επιβεβλημένες αποφάσεις νέα μονάδα δεν θα υπήρχε σήμερα στο Αλιβέρι.
Η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, δεν είναι μόνο άδικη ενέργεια αλλά και τελείως απαράδεκτη.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή Δημοτική Αρχή επιζητεί τον διάλογο με όποιον έχει να καταθέσει προτάσεις.
Οι  τυχόν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στον επιβεβλημένο διάλογο με κάθε πολίτη και φορέα, που έχει να καταθέσει ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη του Δήμου, για να σταματήσει η φυγή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού προς άλλες περιοχές του Νομού και της χώρας
               

                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου