Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Να τι λέμε για τα σκουπίδια

Σχόλιο του ΛΑΛΑ ΤΟ 
Μπορεί να μην κατόρθωσε ακόμη ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου να λύσει το θέμα της εγκατάστασης των Σταθμών Μεταφόρτωσης το οποίο έχει σκοντάψει στην μέγγενη των μικροκομματικών και παραγοντικών σκοπιμοτήτων αλλά και της αδυναμίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου να κατανοήσουν  όλες τις πτυχές του προβλήματος αλλά τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά στην Στερεά Ελλάδα.
Η μετατροπή του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ από σύνδεσμο σε Ανώνυμη Εταιρεία σκόνταψε στα κενά του θεσμικού πλαισίου, στην σκοπιμότητα της μετατροπής που ήταν η επίλυση συντεχνιακών ζητημάτων ορισμένων κορυφαίων παραγόντων της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα, στην ανικανότητά τους να λύσουν στοιχειώδη ζητήματα. Το δίλλημα Σύνδεσμος ή Ανώνυμη παρουσιάστηκε με πολιτικο-ιδεολογικό μανδύα ενώ μόνο αυτόν δεν μπορούσε να έχει. Έτσι ακούστηκαν και ειπώθηκαν ανοησίες περί ιδιωτικοποίησης κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να χαθεί η πραγματική διάσταση. Αυτήν όμως την βρήκαν μπροστά τους αφού δεν γνώριζαν στοιχειώδη πράγματα όπως το ότι δεν συγχωνεύονται Σύνδεσμοι με Ανώνυμες Εταιρείες παρά μόνο όταν το προβλέπει ο νόμος, ο νόμος εν προκειμένω πρόβλεψε την λύση των ανωνύμων προκειμένου να καταστεί δυνατή η συγχώνευση στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Γιαυτό χωρίς να το λέει προϋποθέτει την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και των λύσεων των ανωνύμων προκειμένου εν συνεχεία να εφαρμοστεί η διαδικασία μετατροπής του περιφερειακού συνδέσμου σε Ανώνυμη ΦΟΔΣΑ.
Αλλά και στο ζήτημα της Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας τα έχουν κάνει μούσκεμα. Η αναθεώρηση δεν προέκυψε με διαδικασίες συμμετοχικές όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο ούτε φαίνεται να έχει εναρμονιστεί με το νέο Εθνικό Σχέδιο. Όταν η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων είναι προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων καταλαβαίνει κανείς που πάμε….
Μέσα σε αυτό το αλαλούμ όπου το πάνω χέρι έχουν οι επιτήδειοι δήθεν τεχνοκράτες και οι πολιτικοί σχεδιασμοί παραγόντων μικρής εμβέλειας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την περίσκεψη, την πρόταξη της λογικής και την εφαρμογή των προβλεπομένων από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων  το οποίο εναρμονίζεται με την ισχύουσα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς εξασφαλίζει πόρους και υπηρετεί στόχους όπως η πρόληψη, η μείωση των αποβλήτων, η αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων κ.ο.κ.
Επειδή όλα ίσως σύντομα θα αλλάξουν χρειάζεται ένας νέος πολιτικός σχεδιασμός. Πρώτα από όλα χρειάζεται να αποσαφηνιστεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης σε σχέση και ως εφαρμογή του Περιφερειακού και εν συνεχεία του Εθνικού Σχεδιασμού. Αναλόγως θα διαμορφωθούν και οι τυχόν διαδημοτικές συνεργασίες. Ο Σύνδεσμος της Νότιας Εύβοιας πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να αρχίσει να δουλεύει.
Θα πούνε κάποιοι: τρελός είσαι; Ο Σύνδεσμος δεν υπάρχει.
Έτσι νομίζετε θα απαντήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση ξαναφτιάξτε τον …. Θα χρειαστεί!!!
Ο Εθνικός Σχεδιασμός, ατελής στο επίπεδο το οργανωτικό λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων Υπουργών να καταλάβουν τι θέλουν να κάνουν… βάζει τις κατευθύνσεις και τους στόχους, προωθεί την διαλογή στην πηγή, προωθεί την αποκομιδή ανά ρεύματα, προωθεί τις πολιτικές πρόληψης και την ανακύκλωση. Πάνω σε αυτά πρέπει να βασίζεται το τοπικό σχέδιο. Με βάση αυτά θα πρέπει να ορίσει τους χώρους, τα μέσα και την τελική διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση και χώροι συγκέντρωσης απορριμμάτων θα υπάρξουν (πράσινα σημεία θα τα λένε τώρα», και συστήματα μεταφοράς και χώροι τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων. Τα σκουπίδια κάπου θα είναι… Συνεπώς και οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τις μαύρες σημαίες δεν θα βρουν άκρη. Διάλογος χρειάζεται, να ειπωθούν αλήθειες και κυρίως να εξηγηθούν τα πάντα στους πολίτες όσες ώρες διαλόγου και συγκρούσεων χρειαστεί να δαπανηθούν.  Ο δήμος εκεί πρέπει να επικεντρωθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου