Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Κατάληψη της Εθνικής Οδού από τους φορείς της Εύβοιας ενάντια στα Διόδια

Χαλκίδα  19/11/2015
                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



  Σε κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στο ύψος του γηπέδου Σχηματαρίου, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, κάτοικοι της Εύβοιας, αντιδρώντας στην εγκατάσταση Σταθμού Μετωπικών Διοδίων στην είσοδο της Χαλκίδας.
Με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκιδέων και τη συμμετοχή φορέων του νομού, εκατοντάδες Ευβοείς απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο, ενώ παράλληλα υπήρχαν στο σημείο της κατάληψης και βαρέα οχήματα του Δήμου .
Σημειώνεται ότι σύσσωμοι οι φορείς και οι κάτοικοι της Εύβοιας αντιδρούν στο σχεδιασμό  εγκατάστασης Σταθμού Διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα, στο ύψος της Αυλίδας, που ως γνωστόν κατασκευάστηκε με Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους. Οι Ευβοείς θεωρούν απαράδεκτο να πληρώνουν νέα διόδια και τα χρήματα αυτά να προορίζονται για την Ιόνια Οδό.
Την κινητοποίηση στήριξαν εκτός από τον Δήμο Χαλκιδέων, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, τα Επιμελητήρια του νομού και πολλοί άλλοι φορείς .
Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι δυστυχώς το κράτος εδώ και πολλά χρόνια κωφεύει στην αγωνιώδη απαίτηση των Ευβοέων για την κατασκευή ενός σύγχρονου βασικού οδικού δικτύου στον νομό Εύβοιας. Αντίθετα, επιβάλλει στους συμπατριώτες μας και τους επισκέπτες του νομού να πληρώσουν για την αποπληρωμή της Ιόνιας Οδού, ενός δρόμου που βρίσκεται στο άλλο άκρο της Ελλάδας. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Σπανό, τον Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θ. Μπουραντά και τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Β. Σταματούκο. 
Σημειώνεται ότι οι φορείς της Εύβοιας ενέκριναν το παρακάτω ψήφισμα για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα.

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΟΔΙΩΝ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΧΑΛΚΙΔΑ

Οι Δήμοι και οι συλλογικοί θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της Εύβοιας έχουν διατρανώσει, διαχρονικά, την απόλυτη αντίθεσή τους στην συμπερίληψη του οδικού άξονα Σχηματάρι - Χαλκίδα στην σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή της Ιονίας Οδού, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3555/2007 όπως ισχύει μετά την τροποποίηση με τον ν.4219/2013.
Η απαράδεκτη επιλογή της Πολιτείας, δια των αρμοδίων Υπουργών, να εντάξει τον κατασκευασμένο, ως Δημόσιο Έργο, δρόμο Σχηματάρι -Χαλκίδα στην σύμβαση παραχώρησης για την Ιονία Οδό και να προβλέψει την εγκατάσταση Μετωπικών Διοδίων  δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Εύβοια.
Δυστυχώς έως σήμερα, παρά την  προφορική κατά καιρούς αναγνώριση της δίκαιης διεκδίκησης της Εύβοιας, η απαράδεκτη συμπερίληψη του δρόμου Σχηματάρι- Χαλκίδα στη σύμβαση παραχώρησης δεν ανακλήθηκε αλλά αντίθετα, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών  από κοινού με την παραχωρησιούχο εταιρία «Νέα Οδός- Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης»  κινούν τις διαδικασίες (προώθηση απαλλοτρίωσης 22 στρ.) για την εγκατάσταση του Σταθμού Μετωπικών Διοδίων  επί της οδού Σχηματάρι- Χαλκίδα στο ύψος του Καλοχωρίου – Παντειχίου. 
Η Πολιτεία αφού κατασκεύασε το έργο Σχηματάρι - Χαλκίδα με Δημόσια Δαπάνη έκτοτε συνεχίζει να αγνοεί την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου οδικού δικτύου στην Εύβοια και μας αφήνει να ζούμε με το απαρχαιωμένο και φονικό οδικό δίκτυο. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, υποσχέσεις ή ματαιωθείσες διαδικασίες, η  δημόσια δαπάνη για το βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας, το οποίο μάλιστα έχει τα χαρακτηριστικά του Διευρωπαϊκού Δικτύου, αγγίζει το μηδέν ενώ και οι πιο πρόσφατες υποσχέσεις μάλλον παραπέμπονται στις καλένδες.
                Το Κεντρικό Κράτος  κωφεύει στην αγωνιώδη απαίτηση του Ευβοϊκού Λαού για την κατασκευή ενός σύγχρονου βασικού οδικού δικτύου στον νομό και ταυτόχρονα επιβάλλει στους κατοίκους  και επισκέπτες της Εύβοιας να πληρώνουν, ουσιαστικά για την αποπληρωμή της Ιονίας Οδού, ενός οδικού άξονα μακριά από την Εύβοια που δεν τον χρησιμοποιούν!!!.
Είναι προκλητικά απαξιωτικό για τους Ευβοείς να καλούνται να χρηματοδοτούν την κατασκευή ενός έργου σε άλλη περιοχή  της Χώρας, την ίδια στιγμή που η Πολιτεία δεν τους αναγνωρίζει έμπρακτα και με έργα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στον τόπο τους ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο.
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι  οι Ευβοείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούν αυτά τα διόδια τα οποία πέραν όλων των άλλων νομικών και θεσμικών ζητημάτων συμβολίζουν την απαξίωση και την κοροϊδία σε βάρος μιας ξεχασμένης από την Πολιτεία περιοχής.
Η επίσης αυτονόητη και διαχρονική απαίτησή μας για την άμεση δρομολόγηση της κατασκευής των βασικών οδικών αξόνων της Εύβοιας παραμένει επιτακτική, επίμονη και επίσης αδιαπραγμάτευτη αλλά δεν πρέπει να διανοηθεί κανείς από την πλευρά της Πολιτείας να την θεωρεί αντικείμενο συμψηφισμού με την απαξιωτική και απαράδεκτη συμπερίληψη του δρόμου Σχηματάρι Χαλκίδα στην παραχώρηση της Ιονίας Οδού και την εγκατάσταση  των διοδίων.
Η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης με την αφαίρεση του δρόμου Σχηματάρι - Χαλκίδα είναι μία απαίτηση αδιαπραγμάτευτη. Αυτό πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς!!!
Είναι η ώρα της αποφασιστικής και πιο κρίσιμης κλιμάκωσης του αγώνα μας.
Οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της Εύβοιας
Αποφασίζουν τα ακόλουθα
1.            Διατρανώνουν την Απόφασή τους να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των διοδίων  στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα.
2.            Καλούν την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη:
2.1.           Να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και την αφαίρεση του δρόμου Σχηματάρι- Χαλκίδα από αυτήν.
2.2.         Να δώσουν εντολή για την άμεση αναστολή κάθε νομικής, τεχνικής και επιχειρησιακής διαδικασίας για την εγκατάσταση των διοδίων  στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα.

3.            Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υποδομών και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να θέσουν αναλυτικά και τεκμηριωμένα το δίκαιο αίτημα του Ευβοϊκού Λαού.
4.            Θέτουν προ των ευθυνών τους τα πολιτικά κόμματα και τους Ευβοείς Βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών Ομάδων.
5.            Καλούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και τους λοιπούς θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της Στερεάς Ελλάδας να συμπαρασταθούν με διαβήματα και συμμετοχή  στον αγώνα του Ευβοϊκού Λαού για την αφαίρεση του δρόμου Σχηματάρι Χαλκίδα από την σύμβαση παραχώρησης για την Ιονία Οδό και κατά συνέπεια την αναστολή κάθε διαδικασίας για την εγκατάσταση διοδίων
6.            Καλούν τους πολίτες της Εύβοιας να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και αποτροπής της εγκατάστασης των διοδίων

7.            Ο Δήμος Χαλκιδέων αλλά και οι λοιποί Δήμοι της Εύβοιας καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας διαθέτουν όσα μέσα είναι αναγκαία για την οργάνωση και διεξαγωγή των κινητοποιήσεων έτσι ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου