Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: για παρεμβάσεις σχετικά με την κατάσταση του ΕΚΑΒ στην Εύβοια

Δελτίο Τύπου 


Η Εύβοια είχε την ατυχία σχεδόν για 4 δεκαετίες να εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από κυβερνητικούς βουλευτές που κατά κανόνα λειτουργούσαν με γνώμονα την ενίσχυση του προσωπικού τους προφίλ και την υποστήριξη των κεντρικών κυβερνητικών επιταγών, παρά την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του ευβοϊκού λαού στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Αυτή είναι μία αλλαγή που επιδιώκει να φέρει στα πράγματα η Αριστερά, ενθαρρύνοντας τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τις τοπικές οργανώσεις λαμβάνοντας  υπ οψιν  τους  τα  θεσμικά  αιτήματα των  συλλογικών  οργάνων  των  πολιτών και  τα  συμφέροντα  της  κοινωνίας να αυτενεργούν, να ασκούν κριτική, να μεταφέρουν στα κέντρα αποφάσεων την πραγματική εικόνα των τοπικών κοινωνιών. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η λειτουργία του ΕΚΑΒ για την Εύβοια, που έχει καταστεί επικίνδυνα προβληματική για την ευρύτερη περιοχή.
Τόσο στην Βόρεια Εύβοια , όσο και στην Κεντρική και Νότια Εύβοια η λειτουργία του ΕΚΑΒ αντί να αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού τείνει να εξελιχθεί σε παράγοντα ανασφάλειας και κινδύνου για μία περιοχή με πολύ ιδιαίτερη γεωμορφολογία και προβληματικό συγκοινωνιακό δίκτυο.  Στο Κ.Υ. Μαντουδίου  το ένα και μοναδικό ο ασθενοφόρο είναι  σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας τακτικά βλάβες, στερούμενο μάλιστα βασικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Δυστυχώς ούτε νοτιότερα η κατάσταση είναι καλύτερη. Το ΕΚΑΒ Καρύστου στερείται του αναγκαίου αριθμού συνοδών/ τραυματιοφορέων, ενώ σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται και στο Κ.Υ. Αλιβερίου.

Στην Κάρυστο την Κυριακή ο Αποστόλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου θα επισκεφθεί την Κυριακή 5 Απριλίου την Κάρυστο και θα έχει μια σειρά συναντήσεων με κατοίκους και θεσμικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα της περιοχής. 

Μαζική Συμμετοχή στις διαδικασίες διαβούλευσης

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ


Γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, αναπτύχθηκε, μεταξύ των πολιτών και των φορέων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, σε μια ακόμα, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, με αντικείμενο την διαβούλευση για την διαχείριση των απορριμμάτων και την δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης.
Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, αναφέρθηκε στην σημερινή πραγματικότητα και την αναγκαιότητα  επιτάχυνσης των διαδικασιών, ολοκλήρωσης του προγραμματισμού για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Μπουραντάς, επεσήμανε, την υποχρέωση της αποκατάστασης των (4) ΧΑΔΑ, (Αλιβερίου, Κύμης, Νεοχωρίου, Μετοχίου), έργο το οποίο έχει ήδη ανατεθεί, την άμεση χωροθέτηση των χώρων εγκαταστάσης των (2) ΣΜΑ και την έναρξη των διαδικασιών για τον προγραμματισμό της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην  ενότητα Νότιας Ευβοίας
Ο κ. Μπουραντάς, έδωσε έμφαση στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις, για να αποφευχθεί η επιβολή των υπέρογκων οικονομικών προστίμων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε ακόμα, τους Δημότες και τους φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν έγκαιρα αποφάσεις προς όφελος του  περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Κατήγγειλε, όσους, κάνοντας βουτιά στο Λαϊκισμό, βαπτίζουν τους ΣΜΑ χωματερές, παραπληροφορώντας την κοινωνία και τους πολίτες στο όνομα του περιβάλλοντος το οποίο επιβαρύνεται με την διαιώνιση του σημερινού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Ξεκαθάρισε, πως η σημερινή Δημοτική Αρχή επιχειρεί με διαφανείς διαδικασίες και καθαρά λόγια να οδηγηθεί σε αποφάσεις που θα έχουν την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, θα είναι οικονομικά συμφέρουσες για τους πολίτες και θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Μας έχουν τρελάνει με τα αισιόδοξα μηνύματα για το ΕΣΠΑ γιατί δεν θέλουν να βλέπουν την φτώχεια που έρχεται

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Λαμίας

Βλέπω τελευταία ότι οι αναφορές στο EΣΠΑ γίνονται τεράστιες. Ισως να νοιώθουν ευτυχισμένοι ότι 190 εκατομμύρια που θα είναι το ΕΣΠΑ για τα επόμενα χρόνια είναι ίσως αρκετά για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες. Δεν το βλέπουν ότι είναι φτώχεια ούτε το αξιολογούν σαν ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιήσει το πολιτικό δυναμικό της περιοχής κυρίως πριν αρχίσουν νέες επιπτώσεις. Μάλιστα διάβασα και μία επιστολή του Μπουραντά προς την ΠΕΔ για να πάρει πρωτοβουλίες η ΠΕΔ προς την κατεύθυνση αναπλήρωσης της μεγάλης χασούρας. Εκείνο το οποίο εισπράττω όμως από την αυτοδιοίκηση κυρίως είναι ότι περιμένουν όπως όπως το νέο ΕΣΠΑ για να μπαλώσουν καμιά τρύπα. Να πούμε για μία ακόμη φορά δυο τρία παστρικά πράγματα. Ετσι όπως έχει κατανεμηθεί το σύνολο των τομεακών προγραμμάτων και το ταμείο συνοχής, μαζί με το κοινωνικό ταμείο, οι συνολικές επενδύσεις στην περιοχή σε επίπεδο δημόσιας δαπάνης δεν θα ξεπεράσουν τα 333 εκατομμύρια και σ’αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε κάποια από το Μπαλτατζή. Πρόκειται για νούμερα ευτελή. Ακόμη και στην περίπτωση που βοηθήσουν κάποια τομεακά προγράμματα για κάτι παραπάνω η κατάσταση είναι τρομακτική σε σύγκριση με το παρελθόν. Εντέλει δεν πρόκειται να πιάσουμε ούτε τα 525 εκατομμύρια που είχαμε στην προγραμματική περίοδο που έληξε ή λήγει. Βεβαίως δεν πρέπει να αναφερόμαστε στην προηγούμενη όπου μόνο το περιφερειακό σκέλος ήταν 720 περίπου εκατομμύρια, ανέβηκε στα 748 για να κλείσει τελικά στα 680 περίπου μετά από πολλές αφαιρέσεις. Μάλιστα σ’αυτά τα 680 εκατομμύρια θα πρέπει να προσθέσουμε και από το ταμείο συνοχής και από το κοινωνικό ταμείο και από τα τομεακά προγράμματα για να βγάλετε λογαριασμό. Βέβαια ο Μπακογιάννης έχει δηλώσει ότι συνολικά το ΕΣΠΑ δεν θα πέσει κάτω από το 1,6 δις ευρώ για την περιοχή, όσα ήταν δηλαδή και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Βέβαια αυτή την δήλωση την είχε κάνει προεκλογικά αλλά μέσα σ’αυτή είχε περιλάβει και τα μεγάλα έργα στον ΠΑΘΕ, στον Ε 65 και στον σιδηρόδρομο. Τώρα έτσι όπως πάνε τα πράγματα και να τα προσθέσουμε όλα αυτά πάλι δεν πρόκειται να φτάσουμε στα 1,6 δις με όλα τα μεγάλα έργα, ακόμη και της ΔΕΗ τα έργα, ακόμη και του φυσικού αερίου τα έργα στα ποσά τα οποία είχαν προαναγγελθεί.
Αντί λοιπόν να καθίσουν κάτω να κάνουν μία σοβαρή δουλειά για να δουν τις επιπτώσεις βλέπουμε επικοινωνιακές κορώνες οι οποίες μέσα σε δύο χρόνια δεν θα έχουν καμία αξία. Πότε τελικά θα μπορέσουμε να γίνουμε πρακτικοί, σύγχρονοι και με σοβαρή τεκμηρίωση ως περιοχή; Πότε θα σταματήσουμε τις φωτοβολίδες και τα επικοινωνιακά τερτίπια;
Γ.Π.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το τοπικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Στο Σχέδιο καταγράφονται τα άμεσα μέτρα καθώς και τα αναγκαία έργα προκειμένου να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Επίσης δίνεται η προοπτική ενόψει της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου να επανεξεταστεί η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Νότια Εύβοια ή να αποτελέσει τελική λύση η κατασκευή νέου κεντρικού ΧΥΤΥ στην Εύβοια. Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για πρώτα δειλά βήματα στην μείωση των απορριμμάτων και επίσης δειλά υπονοείται η διαλογή ανά ρεύμα απορριμμάτων. Για αρχή και υπό την πίεση του χρόνου και των προστίμων είναι ένα καλό ξεκίνημα που θέλει πολύ δουλειά ακόμη για να μπει στον σωστό δρόμο. Η αρχή όμως είναι το ήμιση του παντός.Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα: 
"ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
(εκτός των κ.κ. Θωμά, Παππά, Μπάτσα, Μέξη, Ντόβολη, Ντούρα, Βλάχο, Μιχαήλ)
1. Κατασκευή 2 ΣΜΑ (1 ΣΜΑ και 1 ΣΜΑ/ΣΜΑΥ) με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των παραγόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας που βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία επέκτασης και για να καταστεί εφικτή η αποκατάσταση των 4 ΧΑΔΑ για να αποφευχθεί το Εθνικό Πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ και η ενδεχόμενη μετακύλιση του στον Δήμο. Ο ένας εκ των 2 ΣΜΑ θα έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει και ως σταθμός μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ) ώστε να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος μεταφοράς των υλικών συσκευασίας (μπλε κάδος ) προς το ΚΔΑΥ .
2. Παράλληλα και μέχρι την λειτουργία του ΣΜΑΥ να ζητηθεί από την ΕΕΑΑ (αρμόδιο εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών εποπτευόμενο από το ΥΠΕΚΑ) να ενισχυθεί η ανακύκλωση με τοποθέτηση επιπλέον κάδων με έμφαση στις καμπάνες γυαλιού στις πλατείες.
3. Αποκατάσταση 4 ΧΑΔΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ.
Σχετικά με νέες προτάσεις με σταδιακή υλοποίηση έως το 2020 οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπ όψη στο νέο ΠΕΣΔΑ και στις χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 προτείνονται τα ακόλουθα:

Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων την Δευτέρα του Πάσχα στο ΧΑΝΙ, στον Λοφίσκο


Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

     
                ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Προς : Τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου
            Τους κατοίκους της περιοχής 

Αγαπητοί  συμπατριώτες ,

Λόγω της συνεδρίασης της βουλής δεν θα μπορέσω να πάρω μέρος στη σύσκεψη του δήμου και θα ήθελα να τοποθετηθώ  με την παρούσα επιστολή για το θέμα  των απορριμμάτων.  

Είναι γεγονός,  ότι η  έλλειψη  Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων  που χαρακτήρισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και συνεχίζεται και με τη σημερινή,   είναι καίριο ζήτημα το οποίο  συνδέεται με την  πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων,  την επιλογή των κατάλληλων χώρων εναπόθεσης, την ανακύκλωση , την υγειονομική ταφή κλπ.    
Πραγματικά, η επιλογή των κατάλληλων χώρων  είναι σύνθετο ζήτημα και επιβάλλεται να γίνεται μελετημένα, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε οι χώροι να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές , να εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να τηρούνται κανόνες προστασίας των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων,  να αποφεύγονται προβλήματα που προκαλεί η μεταφορά των απορριμμάτων, να προστατεύεται το περιβάλλον.   
Η αναζήτηση λύσεων που συνδέονται με την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων είναι πολύ επικίνδυνη και αυτό ισχύει και για την περιοχή του δήμου Κύμης –Αλιβερίου.       
Συνεπώς, η συζήτηση που άνοιξαν επιχειρηματίες της περιοχής  για σταθμό απορριμμάτων η μεταφόρτωσης στο χώρο «ΠΛΑΚΕΣ» , «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αποτελεί πρόκληση και στρέφεται κατά των κατοίκων του Αγίου Λουκά ,  Γαβαλά και Λάτα .  

Σήμερα η Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου στην Χαλκίδα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΗ, 7.00 μ.μ.,
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Θα μιλήσει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, 
μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ- ΕΦΑΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ.

Σίμος Κεδίκογλου : Άμεση η ανάγκη ανάπτυξης του ΕΚΑΒ στην Εύβοια

                                                                              
 Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015                                    
                             
    Δελτίο Τύπου

Σε συνέχεια των προσπαθειών και των πιέσεων που ασκεί ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στην Εύβοια  προκάλεσε σύσκεψη  την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, στην έδρα του ΕΚΑΒ στην Αθήνα,  υπό τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ Νίκο Παπαευσταθίου και με τη συμμετοχή  υπηρεσιακών παραγόντων.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού που είναι απαραίτητο για την κάλυψη των κενών και την αντιμετώπιση των περιστατικών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας ο κ Παπαευσταθίου δεσμεύτηκε για την άμεση ολοκλήρωση της πρόσληψης δύο πληρωμάτων από το ΕΚΑΒ στην Εύβοια στον τομέα Καρύστου και Κύμης. Παράλληλα, υπέγραψε άμεσα τη μετακίνηση ενός οδηγού για την ενίσχυση του τομέα ΕΚΑΒ Καρύστου, ενώ θα ζητηθεί και  η προσωρινή διάθεση από το Νοσοκομείο Χαλκίδας ενός οδηγού για το Σταθμό του ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι.  Επίσης, ο  βουλευτής ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ να παρέμβει στην 5η  Υγειονομική Περιφέρεια για την άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (οδηγών).

Ο Σίμος Κεδίκογλου μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και επαφές με τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ και  σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς είχε εξασφαλίσει την ενίσχυση των δομών του ΕΚΑΒ πετυχαίνοντας και τη δημιουργία Σταθμού στο Αλιβέρι. Παράλληλα, έχει ήδη ζητηθεί η άμεση ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στην Εύβοια εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Ησύχασαν οι Εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής μετά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Ήσυχου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                         
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ήσυχος.
                                                                          30/3/2015
  Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων συναντήθηκαν στις 26/3 σε προγραμματισμένη συνάντηση, με τον αναπλ.Υπουργό Εθ.Άμυνας κ. Ήσυχο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ν.Ευβοίας κ. Ακριώτης, ο Γ.Γ. του υπουργείου, ο Διευθυντής του Πολιτικού  Γραφείου του Υπουργού και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου.
Οι εργαζόμενοι έθεσαν τα χρόνια προβλήματα της Ηλεκτρομηχανικής που εμποδίζουν τη λειτουργία της, καθώς και  την απαξίωσή της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και την μεθόδευση των ΕΑΣ ΑΒΕΕ, να την οδηγήσουν σε εκκαθάριση. Επεσήμαναν  την ομηρία που βρίσκονται οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια (έλλειψη διαχειριστή, έλλειψη συμβάσεων, στάση πληρωμών και έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης), αλλά  και την αμετακίνητη στάση τους στη διαφύλαξη του εργοστασίου και των συμφερόντων του. 
Το Δ.Σ. του Σωματείου για όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα,  καθώς και τον τρόπο επαναλειτουργίας της ΗΜΚ, πρότεινε αντίστοιχα εμπεριστατωμένες  λύσεις.

Από την πλευρά του ο Υπουργός,  παρόλο που ο  γενικότερος σχεδιασμός που αφορά στην ΗΜΚ δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, ανταποκρίθηκε θετικά δηλώνοντας τη πρόθεση του να διερευνηθούν  τα νομικά θέματα που άπτονται των προτάσεων του Σωματείου Εργαζομένων προκειμένου να δοθεί άμεση λύση, καθώς και  πως θα επισκεφθεί άμεσα το χώρο του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των θεμάτων,  έτοιμοι να δράσουν θετικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης του εργοστασίου, αλλά και επιφυλασσόμενοι να αντιδράσουν σε κάθε πιθανή προσπάθεια υπονόμευσης του.

Το "Ουράνιο Τόξο" για τη αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στη διαχείριση των δημοτικών ζητημάτων

‘’ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ’’
Κίνηση  δημοτών δήμου Κύμης-Αλιβερίου



Το ‘’ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ‘’  η κίνηση  δημοτών  -η ελεύθερη  κίνηση δημοτών  Δήμου  Κύμης –Αλιβερίου, χωρίς  να έχει  κάποιο πολιτικό πέπλο, χωρίς να έχει συμφέρον  εξουσίας  η αλλιώς  το σύνδρομο της  ‘’ καρέκλας ‘’, δηλώνει ότι  με έκπληξή μας  βλέπουμε  και με την νέα διοίκηση  να μην  υπάρχει λύση  για την διαχείριση  των Στερεών Αποβλήτων.
Με  την φιλοσοφία, τις  πολλαπλές  εξηγήσεις και αναζητήσεις  μόνο οι βαθυστόχαστοι  ποιητές  εμπνέονται όχι οι διοικούντες  ενός  νευραλγικού δήμου, η διαβούλευση  πρέπει να γίνετε κάτω από την σύγκριση  διαφόρων μελετών, όχι απλά  οι πολίτες  να έχουν έναν διάλογο χωρίς την απαιτούμενη γνώση,  ας  φέρουν μελέτες και ας  γίνει διαβούλευση μέσω επιστημόνων  μελετητών  που έχουν  διατριβή  στο θέμα  και μπορούν να δώσουν λύση,  όλα τα άλλα  είναι μέθοδοι  ψηφοθηρικοί, μέθοδοι  καθυστέρησης  και μέθοδοι  άσκοπων  προβληματισμών και ουσιαστικά  ανούσιων  συζητήσεων.
Σε  μερικά θέματα  δεν μπορεί ο λαός να αποφασίσει που του αρέσει, αλλά  η επιστημονική άποψη  του πού μπορεί να γίνει, που είναι εφικτό και όπως κάθε μελέτη να καταλήγει σε ένα αποτέλεσμά , όλα τα άλλα  είναι  κινήσεις  καφενείου   και  δημιουργούν νέους πολιτικούς  φίλους,  όχι  δεν μπορεί  κανείς να κρίνει  αλλά μόνο μια επιστημονική ομάδα να προτείνει, γιατί δεν γεννήθηκαν  όλοι φωτεινοί παντογνώστες, ούτε με το να εκλεγείς  αποκτάς  εγκυκλοπαιδικές  γνώσεις και έχεις άποψή σε όλα  τα θέματα, όχι δεν  είναι  η εκλογή  μια ‘’ μαγική υπερδύναμη’’   που σε κάνει φωτεινό  παντογνώστη .

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο κ. Γιώργος Κότσαρης

Σαν βόμβα έσκασε στα αυτιά του Δημάρχου κ. Θανάση Μπουραντά η είδηση της αποχώρησης του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Κότσαρη. Δεν περίμενε ότι ο κ. Κότσαρης θα κάνει πράξη όσα είχε προαναγγείλει σχετικά με τις διαφωνίες του για την ασκούμενη από τον Δήμο πολιτική στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στο θέμα του αγροτικού πετρελαίου. Είχε ζητήσει να βγει ψήφισμα υπέρ των αγροτών κάτι που αρνήθηκε ο Δήμαρχος θεωρώντας το θέμα ήσσονος σημασίας. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι ο κ. Κότσαρης από καιρό εργάζεται για την συγκρότηση Αγροτικής Συμπολιτείας στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Άλλοι κακεντρεχείς λένε ότι ετοιμάζει το προφίλ του για την θέση του Δημάρχου Αυλώνος- Δυστίων τώρα που θα σπάσει ο Καλλικράτης. Όπως και να το κάνουμε ο κ. Κότσαρης είναι απρόβλεπτος.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Γόνιμη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων διοργάνωσε ο Δήμος στο Αλιβέρι.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Ενημερωτική Συγκέντρωση για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου στο Αλιβέρι. Στην εκδήλωση προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με την λειτουργία των ΣΜΑ και παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους του Αγίου Λουκά και εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τοποθετήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοτικής του Παράταξης ο κ. Νεάκης και η κ. Φρυγανιώτη ενώ κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι φορέων και πολίτες όπως οι. κ.κ. Σπίθας και Λαγανάς εκ μέρους του Συλλόγου Περιβάλλοντος και ο κ. Σιαγιάννης.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την χωροθέτηση των ΣΜΑ και της μονάδας κομποστοποίησης δεδομένου ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της ενόψει του κλεισίματος όλων των υφισταμένων ΧΑΔΑ.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η συμμετοχή του Δημάρχου κ. Μπουραντά στο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσυσταθείσας Ανωνύμου Εταιρείας του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας γεγονός που ενισχύει την συμμετοχή της Νότιας Εύβοιας στην εφαρμογή των περιφερειακών πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η θέση της Νότιας Εύβοιας ενισχύεται επίσης από την συμμετοχή του Αλέκου Αλούκου ως εκπροσώπου του Δήμου Καρύστου καθότι κανείς δεν γνωρίζει στην Εύβοια και στην Στερεά Ελλάδα το αντικείμενο της διαχείρισης των απορριμμάτων όσο ο κ. Αλούκος.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να μην υποκύψει στα διλήματα και την τρομοκρατία που καλλιεργούν οι διαχειριστές του συστήματος στο δήμο μας.

Αλιβέρι 30/3/2015.


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
  Την Δευτέρα 23 Μαρτίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου, και ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν «Οριστικοποίηση τοπικού σχεδίου δράσης, διαχείρισης αστικών αποβλήτων Νότιας Εύβοιας.»

  Πλειοψηφικά από τη συμπολίτευση αποφασίστηκε η κατασκευή 2 ΣΜΑ (1 ΣΜΑ και 1 ΣΜΑ/ΣΜΑΥ) χωρίς ακόμα να έχουν αυτοί ακόμα χωροθετηθεί, ενώ ήδη ακούγονται διάφορες σκέψεις. Μέχρι την κατασκευή τους και έως ξεκινήσουν τη λειτουργία τους να συνεχίσει η χωματερή Αλιβερίου να υποδέχεται τα απορρίμματα όλου του Δήμου.
  ΧΥΤΑ/Υ της Διαχειριστικής Ενότητας Νότιας Εύβοιας θα εξεταστεί στο μέλλον αν και που θα κατασκευαστεί.
   Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, διαχωρίζει τη θέση μας από τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβούλιου, που αν και διαφώνησαν τη δεδομένη στιγμή, στην ουσία συμφωνούν  με την φιλοσοφία διαχείρισης απορριμμάτων και τυχοδιωκτικά – δημαγωγικά προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να εκμεταλλευτούν την λαϊκή δυσαρέσκεια.


  Η δημιουργία των δυο ΣΜΑ είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας μαζί με τη προοπτική κατασκευής ΧΥΤΑ/Υ και την καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ -Lafarge.

  Όλα δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη συνολικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους, για επενδύσεις με κριτήριο το κέδρος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Πράγματι, με τον τρόπο που υλοποιείται το αντικείμενο αυτό, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο σύνολο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων του υπόψη τομέα και στο πενιχρό εισόδημα, όσο απόμεινε, της λαϊκής οικογένειας.
Ιδιαίτερο, φυσικά, βάρος δίνουν και οι ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι, σε συνεργασία με το εγχώριο κεφάλαιο και με το πολιτικό τους προσωπικό, ως πεδίο τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας τους. Πολύτιμο εργαλείο τους είναι η Οδηγία για τα Απόβλητα (του 2008), που ενσωματώθηκε αυτούσια στο Ν. 4042/2012. Προωθείται έτσι με ταχύτερους ρυθμούς στη χώρα μας:
-  Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και η καθολική (μέσω των ΣΔΙΤ) ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας και της υγειονομικής ταφής.
- Η επιλογή των μεθόδων επεξεργασίας των απορριμμάτων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου, που οδηγεί σε λύσεις επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων.
- Η μετατόπιση του αυξημένου κόστους διαχείρισης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας με τριπλασιασμό, περίπου, των ανταποδοτικών τελών εξαιτίας των κερδών  των επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που μετέχουν στο μοίρασμα της πίττας αλλά και των νέων φορομπηχτικών μέτρων και πολιτικών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο όνομα της ευρωενωσιακής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και, προκειμένου για τα σκουπίδια, «πληρώνει όσο πετάει».
   Για το συγκεκριμένο θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων  η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  έχει θέση-πρόταση που είναι σε διαφορετική κατεύθυνση με γνώμονα πάντα τα λαϊκά συμφέροντα και την καταθέτει.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Λουκά αντιδρά στην εγκατάσταση ΣΜΑ στο χωριό


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της δημιουργίας μονάδας Βιοαερίου με ζωικά απόβλητα και σήμερα αντιμέτωπος με το νέο ζήτημα που έχει προκύψει, δηλαδή την χρησιμοποίηση της περιοχής ΄΄ΠΛΑΚΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ΄΄ ως βάση για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ή άλλης παρόμοιας χρήσης, τονίζει ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο και μέσο, προκειμένου να αποτρέψει κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής.
Η θέση που προτάθηκε, δεν προκύπτει από καμία μελέτη σκοπιμότητας, έγινε αυθαίρετα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, προκαλώντας σωρεία αποριών και ερωτημάτων.
Δεν νοείται ΣΜΑ σε μια περιοχή ιδιαιτέρου  φυσικού κάλλους, δίπλα σε λίμνες, πηγές, μνημεία, γήπεδα, κτήματα που καλλιεργούνται και υδροβιότοπους.
Στην ιστοσελίδα http://goevia.com/el/natural-island/bird-spotting-wetlands θα βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για τον υδροβιότοπο της Αποκάλυψης.
Όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου  (Άγιος Λουκάς), η περιοχή ΄΄ΠΛΑΚΕΣ΄΄ αναφέρεται ως μνημείο της περιοχής, διότι το 1976 βρέθηκε σκελετός Μαμούθ, ο οποίος παραλήφθηκε από το Παν/μιο Αθηνών, καθώς επίσης και η πηγή ΄΄ΚΑΝΑΛΟΣ΄΄, της οποίας το νερό, μελλοντικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υδροδότηση του χωριού.
Μετά την κατάργηση του ΧΑΔΑ Αλιβερίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος, η γύρω περιοχή από τον ΣΜΑ, να γίνει μια νέα χωματερή εναπόθεσης αντικειμένων και στερεών αποβλήτων, τα οποία δεν μεταφέρονται από τα απορριμματοφόρα και δεν παραλαμβάνονται από τον ΣΜΑ. (Στρώματα, έπιπλα, μπάζα κ.α)
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή ΄΄ΠΛΑΚΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ΄΄, αποτελείται από κτήματα τα οποία απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά από τη ΔΕΗ, με πολύ χαμηλό τίμημα, για την εκμετάλλευση επιφανειακού λιγνίτη και στη συνέχεια αφού το έργο εγκαταλείφθηκε, η έκταση πέρασε στο Υπουργείο Γεωργίας. Η αρχική σύμβαση με τη ΔΕΗ, προέβλεπε την επιστροφή των κτημάτων στους δικαιούχους.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, καλεί την Δημοτική Αρχή να αποσύρει την πρότασή της για κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή ‘’ΠΛΑΚΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ’’ διότι υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού και της περιοχής και προτείνει να βρεθεί λύση-χώρος έξω από τα όρια της υπάρχουσας χωματερής.

  Την απόφαση αυτή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αποστέλλει στους:
1.            Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
2.            Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
3.            Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Λουκά
4.            Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
5.            Περιβαντολογικός Σύλλογος Αλιβερίου
6.            Κυνηγετικός Σύλλογος Αλιβερίου & Περιχώρων
7.            Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος
8.            WWF ΕΛΛΑΣ
9.            Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συλλαλητήριο Συνταξιούχων την 1η Απρίλη στο Αλιβέρι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς όλους τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, για κάθε άνεργο, εργάτη, εργαζόμενο
ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΑΠΡΙΛΗ 10 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης των Συνταξιούχων που καλούν οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ – ΟΤΑ -  ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ .

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Φτάνει πια !  Δεν πάει άλλο ! Έχουμε χορτάσει ψεύτικες υποσχέσεις και ελπίδες . Καμιά ανοχή . Για μας Περηφάνια και αξιοπρέπεια είναι ο ενωμένος ΑΓΩΝΑΣ δίπλα στην εργατική τάξη για ένα καλύτερο αύριο για μας τα παιδιά και τα εγγόνια μας . Έγιναν εκλογές και έχουμε μια καινούρια κυβέρνηση που από «αριστεράς» έγινε «εθνικής σωτηρίας» . Καταργώντας ;;; Μνημόνια, Τρόικα , Λιτότητα , ΕΝΦΙΑ καλεί τα λαïκά στρώματα να πληρώσουν τα χαράτσια που δεν πλήρωσαν και δεν μπορούν , λέγοντας με το στόμα του Πρωθυπουργού πως είναι πατριωτικό καθήκον η πληρωμή . Ξανανοίγει πάλι το ασφαλιστικό με πιο επικίνδυνη εξέλιξη , την κατάργηση των εισφορών . Απαλλαγή δηλαδή εργοδοτών και κράτους απ’ αυτές , φορτώνοντας το πρόβλημα στις πλάτες του λαού . Φτιάχνει νόμο για να πάρει και τα τελευταία αποθεματικά ή ρευστό των ταμείων και ιδρυμάτων .