Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Αποχαιρετώντας την προστασία της κύριας κατοικίας


Toυ Δημήτρη Σπυράκου*
 Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος, 
πρώην Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή

Αναδημοσίευση από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η προστασία της κατοικίας, στο πλαίσιο του Ν.  3869/2010 (Νόμου Κατσέλη), δεν σχεδιάστηκε αποκλειστικά για μία κοινωνία που βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Αποτελεί το βασικό και τακτικό  εργαλείο που εισήγαγε η Πολιτεία  για την αντιμετώπιση των τραγικών αδιεξόδων που περιέρχονται οφειλέτες  εξαιτίας της  σύγχρονης πιστωτικής επέκτασης. Γεγονός, ωστόσο,  είναι ότι στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ελλείψει άλλων πολιτικών προσαρμογής των χρεών,  η εν λόγω προστασία προσέλαβε μεγαλύτερη  βαρύτητα και σημασία.
Αξίζει, μάλιστα,  να θυμίσει κανείς ότι πρόκειται για μία προστασία που δεν χαρίζεται στον δανειολήπτη. Αντιθέτως, ο τελευταίος θα πρέπει να την κατακτήσει, αποπληρώνοντας, στο πλαίσιο μίας μακρόχρονης ρύθμισης,  το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ο υπερχρεωμένος οφειλέτης είναι ωσάν να επαναγοράζει ουσιαστικά την κατοικία του. Κύριο γνώρισμα της προστασίας αυτής ήταν λοιπόν ότι ενσωμάτωνε στη λειτουργία της και την προστασία των συμφερόντων  των τραπεζών, εξασφαλίζοντας σε αυτές οφέλη που σε μία διαδικασία αναγκαστικής εκποίησης δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο ν. 3869/2010, δίνοντας με τον πλέον σύγχρονο τρόπο απαντήσεις, εισήχθη στη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ.

Ήδη, εξάλλου, στη χώρα μας έχει καταργηθεί (λήξει) κάθε άλλη προστατευτική από πλειστηριασμούς διάταξη που είχε την εξήγησή της στη οικονομική κρίση. Συγχρόνως δε, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας μεριμνά για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διενέργεια πλειστηριασμών. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε, όμως,  η Κυβέρνηση αποδομεί πλέον και την τακτική προστασία της κύριας κατοικίας, καταργώντας την πλήρως,  και επιτρέποντας,  ως κατ’ εξαίρεση ρύθμιση, για τρία έτη μία περιορισμένη προστασία.
Οι νέες διατάξεις θεσπίζουν σωρευτικά κριτήρια που  αποκλείουν στο μεγάλο πλήθος των υπερχρεωμένων την είσοδο στην προστασία. Δεν είναι μόνο – ίσως και τόσο - η άνευ προϋποθέσεων μεγάλη υποχώρηση των ορίων της αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας που δημιουργεί το πρόβλημα. Ο οφειλέτης, προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση,  υποβάλλεται σε μία εισοδηματική μέγγενη. Δεν πρέπει να έχει υψηλό εισόδημα, γιατί θα αποκλειστεί από τη ρύθμιση. Δεν πρέπει να έχει, όμως,  ούτε μικρό εισόδημα γιατί θα απορριφθεί καθώς δεν παρέχει την απαιτούμενη ικανότητα αποπληρωμής.

Οι ενέργειες της Δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού για την αποτροπή της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού.

Μετά την διατύπωση των τεκμηριωμένων ενστάσεων μου, σχετικά με την σχεδιαζόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού, που υπέβαλα προφορικά κατά την παρουσία μου στην ενημερωτική συνάντηση της Λαμίας, θα ακολουθήσουν οι παρακάτω ενέργειες με σκοπό τη διατήρηση του εν λόγω Τμήματος:
α) Καλώ, την Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει ομόφωνη απόφαση, εκφράζουσα τη διαφωνία και την αγανάκτηση της Τοπικής Κοινωνίας για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού, χωρίς καν να έχουν αξιολογηθεί οι ιδιαιτερότητες του τόπου μας, οι πραγματικές του ανάγκες και οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει σε σχέση με την ανάπτυξη του τουρισμού μας. Μία ανάπτυξη άμεσα συνδεδεμένη με την παροχή ασφάλειας, τόσο στους πολίτες, όσο και στους επισκέπτες του τόπου μας.
β) Με την ειλημμένη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. καλώ τους Φορείς του τόπου και όλοι μαζί επισκεπτόμαστε το Υπουργείο του Πολίτη και τον κ. Αναγνωστάκη και του υποβάλουμε ιδιοχείρως τις ενστάσεις μας και τις προτάσεις μας, τεκμηριώνοντας πρακτικά τις επιπτώσεις που θα έχει στην Εθνική μας Οικονομία η εφαρμογή μιας τέτοιας βιαστικής και επιπόλαιας απόφασης.

Ελένη Ευσταθίου

Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις συλλήψεις απεργών εργατών του Ομίλου Ζούρα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη της περιοχής  την εργοδοσία της επιχείρησης «Ζούρα» και την κυβέρνησή της για το όργιο τρομοκρατίας και συλλήψεων απεργών-εργατών και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/11, ξημερώματα στο εργοστάσιο Χάρμα, στη Θεσσαλονίκη.
Με οργανωμένη και μαζική επέμβαση μονάδων καταστολής, παρουσία Πταισματοδίκη, προσήγαγαν 28 απεργούς που περιφρουρούσαν την απεργία καθώς επίσης και εργαζόμενους από μονάδες της Χαλκίδας, που βρέθηκαν στο εργοστάσιο για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.
Η επίθεση αυτή, στις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες αποφασισμένες από Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, έρχεται και μετά την βρώμικη στάση της εργοδοσίας στην απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 20/11. Εκεί οι απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με «αγνώστους» που βρίσκονταν μέσα από την πύλη, ο ένας από αυτούς οπλοφορούσε και φαίνονταν να παίρνουν οδηγίες από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, ανάκληση απολύσεων, τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας επί μήνες αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εγκληματίες. Την ίδια στιγμή η εργοδοσία που τους αφήνει απλήρωτους, τους τρομοκρατεί και τους απολύει, όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερη και ανενόχλητη αλλά δίνει εντολές για συλλήψεις.
Αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που πρέπει να γκρεμίσουμε! Μισή ζωή, απληρωσιά, ανεργία, δουλειά χωρίς δικαιώματα και όταν οι εργαζόμενοι τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην αδικία, να αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή και την ταξική δικαιοσύνη.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εργάτες των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων "Ζούρα", να καταδικάσουν τη νέα προσπάθεια εκφοβισμού και καθυπόταξης των εργαζόμενων, την κρατική καταστολή, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν τώρα στα σωματεία τους. Μόνο η δική μας οργάνωση και αγώνας μπορούν να απαντήσουν στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στα νέα και παλιά αντεργατικά μέτρα, να δυναμώσουν τις γραμμές μας, να γίνει πράξη το σύνθημα
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ,

ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η Κύμη λέει ΟΧΙ στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος

Χθες το απόγευμα διοργανώθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην Κύμη ενάντια στην υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος σε Σταθμό. Ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις κινήσεις του Δήμου και τις απαντήσεις των αρμοδίων. Κοινή απόφαση όλων ήταν η συνέχιση της διεκδίκησης για να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης.

Ο Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Παγώνης καταγγέλλει την προσβλητική στάση του κ. Σπίρτζη προς τους Ευβοείς

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την ακύρωση της προγραμματισμένης για χθες 19/11/2015, συνάντησης φορέων του νομού Εύβοιας με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη, για το θέμα της εγκατάστασης Σταθμού Μετωπικών Διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο τμήμα Καλοχωρίου – Παντειχίου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χαλκιδέων επεσήμανε:
Η ακύρωση μιας τόσο σημαντικής συνάντησης και μάλιστα την τελευταία στιγμή, είναι άκρως προσβλητική όχι μόνο για το σύνολο των φορέων του νομού μας, που παρέμεναν σε αναμονή μέχρι αργά χθες το μεσημέρι, αλλά κυρίως για τους κατοίκους της Εύβοιας, που παραμένουν μακριά από τη μέριμνα του Κράτους σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Σπίρτζης, απόλυτα αδικαιολόγητος, προσπάθησε να αποφύγει τους εκπροσώπους 200.000 πολιτών, που χωρίς σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο και έργα υποδομής, καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη “φόρο διέλευσης”προς την Αθήνα.
Κύριε Υπουργέ, χιλιάδες συμπολίτες μας – χτυπημένοι από την ανεργία της Εύβοιας - μετακινούνται καθημερινά σε όμορους Δήμους της Αττικής για να εργαστούν , αλλά και αντίστοιχα χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας επιθυμούν να επισκεφτούν τον νομό μας.
Η χθεσινή μεγαλειώδης κινητοποίηση, με τη συμμετοχή των πολιτών, στο χώρο που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε νέα διόδια ήταν μόνο η αρχή.
Κύριε Σπίρτζη, όπως γνωρίζετε “τους νόμους έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να διαφυλάττουν οι αδύνατοι, παρά οι δυνατοί....”

            Γραφείο Τύπου  

Ευχαριστίες του Δημάρχου Χαλκίδας για την συμμετοχή στη κινητοποίηση για τα διόδια.

                                                             

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την κινητοποίηση που έγινε την Πέμπτη 19/11/2015, ενάντια στη σχεδιαζόμενη  εγκατάσταση Σταθμού Μετωπικών Διοδίων στον εθνικό δρόμο Χαλκίδας – Σχηματαρίου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετείχαν.
Συγκεκριμένα, ευχαριστεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ακριώτη και Αν. Πρατσόλη που παρέστησαν στη συγκέντρωση και ακόμη την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων , την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς, τους παριστάμενους Δημάρχους Κύμης - Αλιβερίου Αθ. Μπουραντά, Διρφύων - Μεσσαπίων Γ. Ψαθά, Τανάγρας Β. Περγαλιά, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, το Εμποροβιομηχανικό, το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο, τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας, το Σωματείο ΡΑΔΙΟΤΑΧΙ, τους Ιδιοκτήτες Φορτηγών ΔΧ , το ΚΤΕΛ Εύβοιας, τον Οδοντιατρικό και Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας, το προσωπικό του Δήμου Χαλκιδέων και γενικά όλους όσοι έδωσαν το “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε .
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί, για να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός που θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στο Νομό μας.



            Γραφείο Τύπου  

Ο Κώστας Χαϊνάς για τον Προϋπολογισμό 2016 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Σε ειδική συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συζήτησε και ψήφισε τον οικονομικό προϋπολογισμό για το έτος 2016.
Στην παρέμβαση μας τονίσαμε τα εξής σημεία :
Συζητάμε ένα πολύ σοβαρό θέμα στα πλαίσια ενός πολύ δύσκολου περιβάλλοντος. Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης. Άρα δεν είναι δυνατόν να δούμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας μας έξω και πέρα από το πλαίσιο αυτό. Μια πρόσθετη δυσκολία είναι ότι η νέα διακυβέρνηση δεν φαίνεται μέχρι σήμερα διατεθειμένη να αναθεωρήσει τις απαράδεκτες πολιτικές που ακολουθούνται χρόνια τώρα απέναντι στην αυτοδιοίκηση και όσον αφορά την οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και γενικότερα στην διατήρηση των δομών εξάρτησης της Περιφέρειας από την κεντρική εξουσία ακόμη και για υποδεέστερα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Και με λύπη μας από τη μείζονα αντιπολίτευση που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση ακούσαμε ουσιαστικά ως μοναδική κριτική σήμερα την ύπαρξη του παρατηρητηρίου παρακολούθησης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ (το οποίο συστήνει το Υπουργείο Εσωτερικών), λες και αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα της Περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης.  Αν θεωρούν ότι αυτό είναι το πρόβλημα ας το καταργήσουν. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα της Περιφέρειας είναι μεγαλύτερα και βαθύτερα, που συνδέονται με τις ουσιαστικές μας αρμοδιότητες και την πραγματική μας οικονομική αυτοτέλεια σε σχέση με την κεντρική εξουσία, στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποια διάθεση να τα αγγίξει η νέα διακυβέρνηση. Αναμένουμε και μακάρι να διαψευστούμε.
Όμως παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε και να αποφασίσουμε τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας μας και να κάνουμε μια δίκαιη κατανομή των οικονομικών μας πόρων και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και για τα μείζονα περιφερειακά προβλήματα.

Η κινητή Μονάδα Μαστογράφου φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας

Στην φωτογραφία: Η Δήμαρχος Ελένη Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του ΣΚΑΠΑ Αλέξανδρος Τατάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας Ελένη Μπαλαλά και η τεχνολόγος - ακτινολόγος Χαρά Ρέτσα.
Από την Τετάρτη 18 ως και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας προσφέροντας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο, σε γυναίκες 40 ως 70 ετών με χαμηλό εισόδημα, έπειτα από πρωτοβουλία των συλλόγων: ΣΚΑΠΑ (Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας Ανάπτυξης) και Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας.
Η Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Ελένη -Λίνα- Ευσταθίου υποβλήθηκε σε συμβολική μαστογραφία. Μετά το τέλος της διαδικασίας δήλωσε:
«Θέλω να συγχαρώ τους δύο συλλόγους, τον Σύλλογο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας Ανάπτυξης και τον Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας, για αυτή τους την πρωτοβουλία. Η συμβολική μαστογραφία που υποβλήθηκα σήμερα αποτελεί κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, αλληλεγγύης στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και συμπαράστασης στο άξιο έργο των τοπικών συλλόγων. Μην ξεχνάμε πως η σωστή πρόληψη σώζει και η έγκαιρη διάγνωση θεραπεύει. Ευχαριστώ το προσωπικό της κινητής μονάδας μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.»

Στην φωτογραφία: Η Δήμαρχος Ελένη Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του ΣΚΑΠΑ Αλέξανδρος Τατάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας Ελένη Μπαλαλά και η τεχνολόγος - ακτινολόγος Χαρά Ρέτσα.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Γιώργου Ακριώτη για τα διόδια

Αθήνα, 9 Νοέμβρη 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα:  Κατασκευή Σταθμού Μετωπικών Διοδίων επί της οδού Σχηματάρι – Χαλκίδα

Είναι δυστυχώς δεδομένο αλλά όχι ευκόλως  αποδεκτό ότι οι προηγούμενες δυο κυβερνήσεις έχουν προβεί σε σύμβαση παραχώρησης έργου στην εταιρία «Νέα οδός Α.Ε.» για την κατασκευή Σταθμού Μετωπικών Διοδίων επί της οδού Σχηματάρι – Χαλκίδα στο ύψος Καλοχωρίου – Παντειχίου. Πλέον αυτή η επιχείρηση μπαίνει σε φάση υλοποίησης και η παραχωρησιούχος εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προώθησης απαλλοτρίωσης στα 22 στρέμματα που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου, γεγονός που καταδεικνύει την άμεση εγκατάσταση του Σταθμού.
Η Εύβοια είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας με το πιο απαρχαιωμένο όμως οδικό δίκτυο στη χώρα. Ο αυτοκινητόδρομος Σχηματαρίου- Χαλκίδας είναι το μοναδικό μεγάλο οδικό έργο που έγινε την τελευταία 20ετία.
Η Εύβοια νομός ανεργίας και αποβιομηχάνισης με εμφανέστατες τις επιπτώσεις της κρίσης κύρια στα επίπεδα της τοπικής απασχόλησης που τώρα δέχεται και αυτήν την πρόκληση.
Επειδή οι εργαζόμενοι στην Εύβοια που έχουν απομείνει και λόγω της αποβιομηχάνισης της περιοχής εργάζονται  κατά πλειοψηφία στην ΒΙ ΠΕ Σχηματαρίου ή ακόμη και στην Αττική
Επειδή το κόστος στον ήδη πληγωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό θα οδηγήσει  τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τον παλαιό δρόμο- καρμανιόλα Σχηματαρίου- Χαλκίδας που μετρά ήδη δεκάδες θύματα
Επειδή είναι ουσιαστικά παράδοξο ο Ευβοιώτης να πληρώνει αντίτιμο για ένα σταθμό που συμπεριλαμβάνεται στα πλαίσια έργου κατασκευής της Ιόνιας Οδού η όποια απέχει χαρακτηριστικά ( Αντίρριο – Γιάννενα) από την Εύβοια
Επειδή ο αυτοκινητόδρομος Σχηματαρίου- Χαλκίδας είναι έργο τυπικά δημόσιο που συγχρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και πουθενά δεν συνέβαλλε η ιδιωτική εταιρία «Νέα οδός Α.Ε.»
Επειδή το έργο αυτό βρίσκει κάθετα αντίθετους όλους τους πολίτες και όλους τους φορείς  του Νομού που στοχεύον σε κινητοποιήσεις μέχρι την αποτροπή κατασκευής του έργου
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Είναι στο σχεδιασμό σας  να ανατραπεί ή να αναμορφωθεί η σύμβασης με τους παρχωρησιουχους προς όφελος των πολιτών και τον επισκεπτών της Εύβοιας;
2. Στην περίπτωση μη ευελιξίας στην διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιουχους έχει σχεδιαστεί πλάνο ελαφρύνσεων  (αναλογικού συστήματος αποπληρωμής διοδίων, ατέλεια για τους μόνιμους κατοίκους, για τους εργαζόμενους στη ΒΙΠΕ Σχηματαρίου κ.λ.π.);

Ο ερωτών Βουλευτής
Ακριώτης Γιώργος



Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου έδωσε δυναμικό παρών στην κατάληψη της Εθνικής Οδού ενάντια στα Διόδια



Πολυπληθής η συμμετοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα για την κατάληψη της Εθνικής Οδού ενάντια στην εγκατάσταση διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα. Παρόντες ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Μπουραντάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπενάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μπόκαρης, κ. Μούντριχας, κ. Μπαράκος, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚΑ κ. Αναστασίου κ.α. Στην φωτογραφία διακρίνονται μπροστά στο πανώ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου εκτός των προαναφερθέντων, ο Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Παγώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Σπανός, η Πρόεδρος της Δ.Κ. Δροσίας κ. Κούτρα, ο πρώην Δήμαρχος Αυλώνος κ. Κατσούλης, οι συνεργάτες του Δημάρχου κ. Σταύρου και κ.Βαρδακώστας και το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚΑ κ. Γκοσιμίδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βαρδακώστας, ο Αντιδήμαρχος Χαλκίδας κ. Γιώργος Μπουραντάς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαλκίδας κ. Τσάμαρης και κ. Μπαρούτας

Κατάληψη της Εθνικής Οδού από τους φορείς της Εύβοιας ενάντια στα Διόδια

Χαλκίδα  19/11/2015
                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



  Σε κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στο ύψος του γηπέδου Σχηματαρίου, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, κάτοικοι της Εύβοιας, αντιδρώντας στην εγκατάσταση Σταθμού Μετωπικών Διοδίων στην είσοδο της Χαλκίδας.
Με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκιδέων και τη συμμετοχή φορέων του νομού, εκατοντάδες Ευβοείς απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο, ενώ παράλληλα υπήρχαν στο σημείο της κατάληψης και βαρέα οχήματα του Δήμου .
Σημειώνεται ότι σύσσωμοι οι φορείς και οι κάτοικοι της Εύβοιας αντιδρούν στο σχεδιασμό  εγκατάστασης Σταθμού Διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα, στο ύψος της Αυλίδας, που ως γνωστόν κατασκευάστηκε με Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους. Οι Ευβοείς θεωρούν απαράδεκτο να πληρώνουν νέα διόδια και τα χρήματα αυτά να προορίζονται για την Ιόνια Οδό.
Την κινητοποίηση στήριξαν εκτός από τον Δήμο Χαλκιδέων, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, τα Επιμελητήρια του νομού και πολλοί άλλοι φορείς .
Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι δυστυχώς το κράτος εδώ και πολλά χρόνια κωφεύει στην αγωνιώδη απαίτηση των Ευβοέων για την κατασκευή ενός σύγχρονου βασικού οδικού δικτύου στον νομό Εύβοιας. Αντίθετα, επιβάλλει στους συμπατριώτες μας και τους επισκέπτες του νομού να πληρώσουν για την αποπληρωμή της Ιόνιας Οδού, ενός δρόμου που βρίσκεται στο άλλο άκρο της Ελλάδας. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Σπανό, τον Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θ. Μπουραντά και τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Β. Σταματούκο. 
Σημειώνεται ότι οι φορείς της Εύβοιας ενέκριναν το παρακάτω ψήφισμα για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα.

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΟΔΙΩΝ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΧΑΛΚΙΔΑ

Δημήτρης Κατσούλης: Κυνικά προκλητική η απάντηση Σπίρτζη στην Βουλή για τα διόδια στο Σχηματάρι- Χαλκίδα.


Το θέμα της εγκατάστασης Διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι- Χαλκίδα επανήλθε στο προσκήνιο ενώ σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, και ενόψει της – τελικά ματαιωθείσας- συνάντησης επιτροπής φορέων της Εύβοιας με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη διοργανώθηκε  κινητοποίηση με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκιδέων.
Προηγήθηκε, προχθές, 16 Νοέμβρη 2015, η συζήτηση στην Βουλή όπου ο Υπουργός απάντησε σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Ακριώτη. Είχε προηγηθεί προ εβδομάδων η σύσκεψη των φορέων της Εύβοιας όπου συζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε η διεκδίκηση της ματαίωσης των διοδίων, για άλλη μία φορά.
Από την απάντηση του Υπουργού ( Βλ. http://www.euboia2020.blogspot.gr/2015/11/blog-post_17.html)  διαπιστώνεται ότι ο κ. Σπίρτζης θεωρεί το ιδιαίτερο διακύβευμα των συγκεκριμένων διοδίων υποδεέστερο, αν όχι ανύπαρκτο, και κατανοεί τη διεκδίκηση ως μία συνήθη διεκδίκηση τοπικής κοινωνίας κατά των διοδίων. Είναι βέβαιο ότι με μία τέτοια άποψη δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να διαπραγματευτεί με θετικό αποτέλεσμα για την τροποποίηση της σύμβασης και την αφαίρεση του δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα από την σύμβαση παραχώρησης και συνεπώς την ματαίωση της εγκατάστασης των διοδίων. Εξάλλου ο ίδιος υποστήριξε ότι η Βοιωτία και η Αττική έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι στην Εύβοια   το πρόβλημα είναι άλλο. Εδώ θα πληρώνουμε για την κατασκευή ενός δρόμου που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, δεν θα έχουμε κανένα ανταποδοτικό όφελος, αλλά αντιθέτως θα πληρώνουμε για να περάσουμε στα «σύνορα» της υπόλοιπης Ελλάδας βγαίνοντας από έναν νομό όπου η Πολιτεία, αυτή που δέσμευσε διαχρονικά σε αυτή την σύμβαση, δεν έχει κάνει τίποτε για την απόδοση ενός στοιχειωδώς ασφαλούς και σύγχρονου οδικού δικτύου. Αντιθέτως μας καταδικάζει στην χρήση ενός φονικού και απαρχαιωμένου οδικού άξονα. Ακόμη πιο ανεπίτρεπτο για Υπουργό και μάλιστα συνδικαλιστή του ΤΕΕ, να παραπέμπει στην Περιφέρεια, ίσως και στους Δήμους, για να αναλάβουν την ευθύνη της προώθησης των οδικών έργων της Εύβοιας, λες και το ζητούμενο είναι το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο και όχι το εθνικό που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου του.
Η απάντηση του κ. Σπίρτζη στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Ακριώτη δεν ήταν απλώς απογοητευτική, ήταν και κυνική και προκλητική.
Συνεπώς στην σημερινή συνάντηση (η οποία τελικά δεν είναι βέβαιη)  δεν πρέπει να περιμένουν οι εκπρόσωποι της Εύβοιας κάτι καλύτερο να ακούσουν. Άντε να πάρουν κάποια υπόσχεση ακόμη ή να ανακουφιστούν γιατί ο κ. Σπίρτζης «πρόκειται να διαπραγματευτεί» με τους παραχωρησιούχους για τα αναλογικά διόδια!!!. Λες και το πρόβλημα των Διοδίων στο Σχηματάρι - Χαλκίδα είναι το κόστος των διοδίων!!! και όχι αυτό το γεγονός της απαξίωσης της Εύβοιας και της κοροϊδίας.
Επειδή όμως τα πράγματα πρέπει να μπαίνουν στην σωστή διάσταση, όχι μόνο δεν απαλλάσσονται  για την υπογραφή της σύμβασης και την κύρωσή της από την Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης το 2006-2007 και 2013 αλλά αντιθέτως η ευθύνη τους υπάρχει διαχρονικά πολλαπλασιαζόμενη και "αναπαλλοτρίωτη". Σήμερα όμως στην ίδια ευθύνη μετέχει και η Κυβέρνηση που οφείλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η πολιτική ευθύνη του κ. Σπίρτζη είναι ανάλογη, αν όχι εφάμιλλη, της ευθύνης των κ.κ. Σουφλιά και Χρυσοχοϊδη καθώς και των αντίστοιχων Πρωθυπουργών και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών.
Οι φορείς της Εύβοιας, πρέπει να δουν επιτέλους κατάματα την πραγματικότητα. Εάν πράγματι θέλουν να ανατρέψουν την εγκατάσταση των διοδίων στο Σχηματάρι Χαλκίδα πρέπει να επιδιώξουν την αφαίρεση του δρόμου από την σύμβαση παραχώρησης για την Ιονία Οδό. Για να γίνει αυτό πρέπει να διαπραγματευτεί αυτό ακριβώς το αίτημα ο Υπουργός Υποδομών και η Κυβέρνηση με την παραχωρησιούχο κοινοπραξία, την «Νέα Οδό». Αρκεί ο Υπουργός να το θέλει, να το μπορεί και να το κατορθώσει. Κατόπιν η τροποποιημένη σύμβαση θα πάει για κύρωση στην Βουλή. Αυτή είναι η διαδικασία τροποποίησης και όχι η εντύπωση ότι αρκεί μία βουλευτική ή και υπουργική τροπολογία για να αλλάξει ο κυρωτικός της σύμβασης νόμος 3555/2007.
Για να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος, μετά και την αποκάλυψη των απόψεων του Υπουργού, χρειάζεται τεράστια, σχεδιασμένη και οργανωμένη πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση. Επίσης η οργάνωση της διεκδίκησης επιβάλλει αλληλοσυμπληρούμενους δρόμους σε θεσμικό, επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο. Κυρίως όμως επιβάλλει τεκμηρίωση των επιχειρημάτων, δηλαδή δεν αρκούν τα συνθήματα και η αίσθηση ότι έχουμε δίκιο. Συνεπώς χρειάζεται τεκμηριωμένη και πολυεπίπεδη διεκδίκηση με επίκεντρο την άσκηση πολιτικής πίεσης στην Κυβέρνηση.

Βέβαια υπάρχει και ο άλλος δρόμος: της επαναστατικής γυμναστικής, της μετάθεσης των πολιτικών ευθυνών για έναν αγώνα που δεν δόθηκε ή δόθηκε ασύνταχτα και για την «τιμή των όπλων», για έναν ακόμη ατελέσφορο και άγονο αγώνα. Εάν είναι έτσι όχι μόνο μας αξίζουν τα Διόδια της Κοροϊδίας αλλά και ακόμη χειρότερα….

Το ΠΑΜΕ για τα Διόδια

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ!
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ- ΧΑΛΚΙΔΑΣ!

Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει τους οδικούς άξονες μέσα από τη βαριά φορολογία που επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις.
Πληρώνουν διπλά και τριπλά για να μπορούν να τους χρησιμοποιούν, για να πηγαίνουν στις δουλειές τους, στις υποχρεώσεις τους, καταβάλλοντας διόδια, το αντίτιμο των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά σχεδιάζεται κατασκευή νέων διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου- Χαλκίδας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης των οδικών αξόνων. Διατηρεί τις συμβάσεις παραχώρησης σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο με τα διόδια, παλιά και νέα, αλλά με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή των μέτρων που συμφώνησε με τους εταίρους της με το 3ο μνημόνιο.
Η λαϊκή απαίτηση για σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο σε όλη χώρα, και στην Εύβοια, για δωρεάν μετακινήσεις στους δρόμους που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των εργαζομένων, δε συμβαδίζει με αιτήματα που δεν αμφισβητούν την ύπαρξη διοδίων, αντίθετα τα φέρνουν με διάφορα προσχήματα από την πίσω πόρτα.
Γιατί την ανάγκη για σύγχρονο οδικό δίκτυο στην Εύβοια δεν την παζαρεύουμε με αντάλλαγμα την επιβολή διοδίων.
Γιατί οι προτάσεις για διαφορετικό υπολογισμό του αντιτίμου των διοδίων (π.χ. χιλιομετρική χρέωση, εκπτώσεις για κατοίκους των γύρω περιοχών) θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη διοδίων και την επιβάρυνση του λαού.  
Καλούμε τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, το λαό της περιοχής, να δυναμώσουμε τον αγώνα για:
• Κατάργηση άμεσα όλων των διοδίων.
• Κατάργηση κάθε δίωξης και την ακύρωση κάθε καταδίκης όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων ή αρνήθηκαν να πληρώσουν.
• Κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους.
•  Οδικά έργα που θα κατασκευάζονται από έναν εθνικό κατασκευαστικό φορέα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού.

•Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές.

Τοποθέτηση της Λαικής ΕΝότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης 18 /11/2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. Προϋπολογισμός 2016 και συνοπτικός πίνακας προϋπολογισμού της επόμενης τριετίας.
Έχουμε τοποθετηθεί για το σχέδιο του προϋπολογισμού που ετοιμάσατε, σημειώνοντας πως αποτελεί πιστή εφαρμογή και υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, που – παρά τις όποιες δημαγωγικές διακηρύξεις – υποστηρίζουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος.
Όλοι μαζί - όπως φαίνεται ολοκάθαρα στην βουλή αλλά και στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των δημοτικών Συμβουλίων – υιοθετείτε τις οδηγίες και τους περιορισμούς της Ε.Ε και των δανειστών. Υποστηρίζετε τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις ολιγαρχίας του πλούτου και προσπαθείτε να δείξετε πως κάτι κάνετε για τον λαό, όταν είναι ξεκάθαρο πως τις ανάγκες τους τις ιεραρχείτε τελευταίες.
Γι αυτό τον λόγο  :
•  Σιωπάτε για την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, που δεν αφήνει περιθώρια κάλυψης των λαϊκών αναγκών σε έργα και υπηρεσίες.
•  Επιχειρείτε να παραπλανήσετε τον λαό λέγοντας μεγάλα λόγια και κάνοντας μεγαλεπήβολα σχέδια, που εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης θα γίνουν μετά 15 ή 20 χρόνια…. Άλλωστε το ίδιο το τεχνικό σας πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, παραμένοντας ανοιχτό και χωρίς έλεγχο υλοποίησης για να διευκολύνει την δημαγωγία σας. 
• Δεν λέτε κουβέντα για την εξώθηση της Περιφέρειας σε λειτουργία με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και επιχειρηματική δραστηριότητα…. Σε λογικές ανταποδοτικότητας και ΣΔΙΤ…. Σε επιβολή τελών και πρόστιμων.
• Κρύβετε τις ανάγκες σε υποδομές και έργα αναγκαία για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.
• Δημαγωγείτε χρησιμοποιώντας τα προγράμματα της Ε.Ε, που παρ’ ότι είναι χρήματα των εργαζομένων προορίζονται για δραστηριότητες και υλοποίηση σχεδίων, που διευκολύνουν κυρίως τα μονοπώλια , τους εργολάβους και μια μικρή ομάδα βολεμένων.
•  Σιωπάτε για την έλλειψη προσωπικού και για την μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων…. Για τους έκτακτους που καλύπτουν πάγιες σταθερές και οπωσδήποτε σημαντικές ανάγκες.
Και μέσα σε όλα αυτά σιωπάτε και αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα τον θεσμό του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ…. Αποδέχεστε την περιοριστική πολιτική της λιτότητας και υλοποιείται τις κατευθύνσεις τους.

Η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού διαμαρτύρεται για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού

Η Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου
Χθες 18/11/2015 η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, προσκληθείσα υπό του Υποστρατήγου κ. Ανδρέα Αποστολόπουλου, παρευρέθη στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου Αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. Εκεί πληροφορήθηκε επισήμως για την πρόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να καταργήσει το Αστυνομικό Τμήμα της Αιδηψού, ενισχύοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο τμήμα της Ιστιαίας.
Η κα. Δήμαρχος έλαβε το λόγο, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στον σχεδιασμό, εκθέτοντας ταυτόχρονα τους πολλούς και σημαντικούς λόγους,που με την απόφαση αυτή, πέραν των κοινών προβλημάτων περιορισμού αστυνόμευσης σε πολύ ευαίσθητες περιοχές, οι εξοικονομούμενοι οικονομικοί πόροι θα είναι υποπολλαπλάσιοι των πόρων που πρόκειται να απολεσθούν.
Μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού τόνισε πως η Αιδηψός ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς θερμαλιστικά και τουριστικά κέντρα, αποτελώντας ως εκ τούτου τον βασικό οικονομικό πυλώνα της Βόρειας Εύβοιας. Ως εκ τούτου και με το δεδομένο πως η απόσταση Ιστιαίας-Αιδηψού σε συνδυασμό με την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθιστά δύσκολη την ταχεία μετάβαση, θα υπάρξει εμφανής υποβάθμιση της αστυνόμευσης της Αιδηψού, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα με άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική εικόνα της πόλης εντός και εκτός Ελλάδος.
Το πρόβλημα αυτό θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο άμεσο μέλλον με το δεδομένο μάλιστα της εξασφάλισης του πλεονεκτήματος της «Πύλης Σέγκεν» για την Αιδηψό. Το πλεονέκτημα αυτό, ως γνωστόν, αφορά την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Αιδηψού και την αποβίβαση των επιβατών τους, που θα προστίθενται στον ήδη μεγάλο αριθμό των τουριστών της πόλης. Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ η υπάρχουσα δύναμη Λιμενικού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δυναμικού της,θεωρείται ανεπαρκής ακόμη και για την λειτουργία των πορθμείων σε περιόδους τουριστικής αιχμής, επιχειρείται αποδυνάμωση επιτήρησης της πόλης, ο πληθυσμός της οποίας δεκαπλασιάζεται κατά την θερινή περίοδο.
Στα προβλήματα προστίθενται τόσο η απομόνωση της τουριστικής περιοχής της Λιχάδας, αφού διπλασιάζεται η απόστασή της από το αστυνομικό τμήμα, όσο και η ασφαλής μετακίνηση των πολυάριθμων Γάλλων επισκεπτών του κλαμπ Μεντιτερανέ που πηγαινοέρχονται ανά εβδομάδα.

Καταλήγοντας η κ. Δήμαρχος τόνισε πως η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος της Αιδηψού, ανεξάρτητα με την ενίσχυση του αντίστοιχου τμήματος Ιστιαίας, θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Εύβοιας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα της, που αντικατοπτρίζει και την ελπίδα της τοπικής κοινωνίας, πως η απόφαση αυτή θα ανατραπεί, αφού, ενώ έχει ληφθεί με στόχο την ενδυνάμωση της εθνικής μας οικονομίας θα επιτύχει τελικά ακριβώς το αντίθετο.

Σίμος Κεδίκογλου: «Δεν πρέπει να γίνουν λάθη και αδικίες εις βάρος της Εύβοιας»

   Δελτίο Τύπου

«Δεν πρέπει να γίνουν πάλι λάθη και αδικίες εις βάρος της Εύβοιας» τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Δυνάμεων στην  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σήμερα στη Λαμία.
Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις κατάργησης Αστυνομικών Τμημάτων στην Αιδηψό και την Κύμη υπογραμμίζοντας:  «Μόλις καταφέραμε να γίνουν τα λιμάνια της Κύμης και της Αιδηψού Πύλες Εισόδου της Ζώνης Σένγκεν για να μπορούν να υποδέχονται κρουαζιερόπλοια με την κατάργηση των Τμημάτων αυτών μάς στερείτε αυτήν την προοπτική ανάπτυξης, γιατί καμία εταιρεία κρουαζιερόπλοιων- παρότι ήδη ενδιαφέρονται για νέους προορισμούς στην Εύβοια- δεν θα δεχτεί να αποβιβάσει χιλιάδες τουρίστες σε μία περιοχή, όπου έχει καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα».
Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι αφήνεται μόνο ένα Αστυνομικό Τμήμα ανά Καλλικρατικό Δήμο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Οι δύο αυτοί Δήμοι Κύμης-Αλιβερίου και Ιστιαίας-Αιδηψού είναι υπερδιπλάσιοι των Καλλικρατικών Δήμων σε άλλους Νομούς της Στερεάς Ελλάδας, που έχουν κατά μέσο όρο 10.000 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού  έχει 23.000 και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου 28.000 κατοίκους. Δηλαδή, με βάση την πληθυσμιακή αναλογία θα πρέπει να παραμείνουν δύο Αστυνομικά Τμήματα σε αυτούς τους Καλλικρατικούς Δήμους»

Ο Σίμος Κεδίκογλου ευχαρίστησε, παράλληλα, τους άνδρες και τις γυναίκες Αστυνομικούς που υπερβάλλουν εαυτό για να προστατέψουν την κοινωνία μας και κατέληξε λέγοντας: «είναι αναμφισβήτητο ότι η Αστυνομία χρειάζεται ενίσχυση των Δυνάμεών της. Χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς. Εκεί είναι θέμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, πώς είχατε προτεραιότητα την πρόσληψη καθαριστριών στο Υπουργείο Οικονομικών και όχι την πρόσληψη Αστυνομικών που τόσο χρειαζόμαστε».

Για την οζώδη δερματίτιδα συζήτησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Επίτροπος Υγείας

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση με τον Επίτροπο Vytenis Andriukaitis, αρμόδιο για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, είχαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG SANTE) της Ε.Ε., στελέχη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Νίκος Στουπής και Χαράλαμπος Κασίμης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου  και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας.
Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας και ενδιαφέροντος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και  ιδιαίτερα θέματα υγείας των ζώων.
Ειδική αναφορά έγινε στο φλέγον θέμα της εισόδου στη χώρα μας (και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος) της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, ενός πολύ σημαντικού νέου νοσήματος.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠAΑΤ όσο και ο Επίτροπος της Ε.Ε. σημείωσαν με έμφαση την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών της χώρας μας και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το θέμα.
Ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε τις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλει το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου, υπό αντίξοες συνθήκες και ζήτησε την ουσιαστική αρωγή της Ε.Ε. στις προσπάθειες αυτές.
Ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει με πόρους και τεχνογνωσία τις ελληνικές αρχές στο δύσκολο έργο τους.

Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νόσου και την δημιουργία αποτελεσματικότερου συστήματος πρόληψης των ζωωνόσων, με κύριο άξονα την προμήθεια των απαραίτητων εμβολίων απευθείας από την Ε.Ε.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο των πλειστηριασμών

Σε ανακοίνωση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τους πλειστηριασμούς το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το νέο πολυνομοσχέδιο προαπαιτουμένων που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την κατεπείγουσα διαδικασία, ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή στις λαϊκές οικογένειες.
Όσο και αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θολώσει τα νερά με την προπαγάνδα της, η συμφωνία με το κουαρτέτο και το νομοσχέδιο που κατέθεσε δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την πολιτική της σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τα "κόκκινα" δάνεια.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΚΚΕ στην Χαλκίδα


Η κατοχύρωση της Φέτας αλλά και η προστασία του ελαιολάδου και του βαμβακιού στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, που εκπροσώπησε τη χώρα, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη, και στη συζήτηση σχετικά με το διεθνές εμπόριο των γεωργικών προϊόντων επικεντρώθηκε για μία ακόμη φορά στο θέμα της προστασίας της Φέτας και των ευαίσθητων προϊόντων της χώρας.
Ο Υπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του από την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με πολύ σημαντικούς εταίρους, όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, όσον αφορά στην προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και κυρίως της Φέτας. Υπογράμμισε ότι «η υψηλή ποιότητα αλλά και η μοναδικότητα ορισμένων προϊόντων, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας των αγροτών, αλλά και των ποιοτικών μας συστημάτων, όπως οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, δεν πρέπει να αμφισβητούνται από τους εμπορικούς μας εταίρους». Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «η Φέτα, πέρα από εμβληματική Γεωγραφική Ένδειξη, αποτελεί στυλοβάτη της κτηνοτροφίας μας, νευραλγικό τομέα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Δήλωσε ότι «η ελλιπής προστασία της Φέτας με τον Καναδά, δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες εμπορικές συμφωνίες» και κάλεσε την Επιτροπή «να εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Ελληνική πλευρά, ώστε να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση ώστε να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός για τη Φέτα στις αγορές τρίτων χωρών, από προϊόντα που δεν είναι συγκρίσιμα».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των δασμολογικών παραχωρήσεων της Ένωσης για ευαίσθητα προϊόντα μας και τόνισε ότι «πρέπει να μελετώνται προσεχτικά οι επιπτώσεις τέτοιων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η πρόσφατη περίπτωση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας». Η παραχώρηση αυτή, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να προκαταλάβει τις σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τυνησία, ενώ θα πρέπει η διαχείριση και ο ρυθμός των εισαγωγών να γίνεται προσεκτικά. Όπως ανέφερε, η κατάργηση των μηνιαίων ορίων για τις εισαγωγές αυτές δεν υπήρξε συνετή ενέργεια από πλευράς Επιτροπής.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προστασία των ενισχύσεων για τους βαμβακοπαραγωγούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ και υπογράμμισε τις ανησυχίες του για τις απαιτήσεις των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών για μείωση της εσωτερικής στήριξης. Όπως δήλωσε «Το βαμβάκι έχει ζωτική σημασία για τη χώρα μου ενώ η Ένωση αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής και δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τις χώρες αυτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να τηρήσει σθεναρή στάση σε αδικαιολόγητες επιδιώξεις, που απειλούν τον τομέα».

Επιστολή Μπουραντά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης

ΘΕΜΑ : «Κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων στην Εύβοια και στο Δήμο                     Κύμης Αλιβερίου».


Κύριε Υπουργέ,
Ενημερωθήκαμε, ότι εξετάζετε την περίπτωση επαναφοράς παλαιότερης πρότασης, προηγουμένων κυβερνήσεων, για κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων, ώστε να παραμείνει ένα τμήμα για κάθε Δήμο.
Για την περίπτωση του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού τα δυο βασικά κέντρα του Δήμου, Κύμη και Αλιβέρι, στα οποία λειτουργούν αστυνομικά τμήματα, απέχουν μεταξύ τους 45 χιλιόμετρα όσο και η Χαλκίδα από το Αλιβέρι ενώ η έκταση είναι 804 τετρ. χιλιόμ.
Είναι τελείως αδύνατη η αστυνόμευση, αφού εκτός της μεγάλης έκτασης, ο Δήμος έχει 47 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και συνολικά (111) εκατόν έντεκα οικισμούς.
Ο συνολικός πληθυσμός που ήταν γραμμένος στα δημοτολόγια στην απογραφή 2011, ανέρχεται στους 34.284, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι διπλασιάζεται , όπως άλλωστε και όλα τα Σαββατοκύριακα.
Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Εύβοιας μετά τη Χαλκίδα.
Το Αλιβέρι, που είναι η έδρα του Δήμου, είναι επίσης το δεύτερο βιομηχανικό κέντρο μετά τη Χαλκίδα, αφού  λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες & βιοτεχνίες ( ΔΕΗ – ΑΓΕΤ κ.λ.π. ), ενώ η Κύμη είναι η ιστορική έδρα του Δήμου με παράδοση στον Πολιτισμό.
Το λιμάνι της Κύμης είναι το μεγαλύτερο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το πλέον ολοκληρωμένο.
Ο άξονας Σχηματάρι – Χαλκίδα – Αλιβέρι – Κύμη, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο 2003, που ισχύει, έχει χαρακτηριστεί πρωτεύον Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τροποποίηση του, που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, τον προηγούμενο μήνα, ενώ το Λιμάνι της Κύμης προτείνεται να χαρακτηριστεί διευρωπαϊκό, αφού έχει την μοναδική δυνατότητα σύνδεσης της περιοχής της Αττικής με τα Τουρκικά παράλια, τον Εύξεινο Πόντο, το Βόρειο Αιγαίο κλπ.
Επίσης το λιμάνι της Κύμης προτείνεται ως λιμάνι Κρουαζιέρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή της Κύμης και την ευρύτερη περιοχή.
Να θέσουμε επίσης υπόψη σας ότι στις αρχές του ερχόμενου χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμο το μουσείο Παπανικολάου, η επισκεψιμότητα του οποίου προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη με επισκέπτες  από το εξωτερικό αλλά και από Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει νέα διάσταση στην κίνηση και στην οικονομία της περιοχής.
Να προστεθεί ακόμα ότι τον επόμενο χρόνο ολοκληρώνεται και πρόκειται να λειτουργήσει το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης, στο εξαιρετικό, ανακαινισμένο κτίριο του "Μυλωνοπούλειο", στο οποίο  προβλέπεται ότι θα έρχονται για εκπαίδευση μαθητές από άλλες περιοχές, και αυτό σημαίνει ότι θα μένουν κάποιες ημέρες στην Κύμη, ενώ προβλέπεται να συνοδεύονται και από γονείς.
Σας ενημερώνουμε για όσα έχουν σχεδιαστεί και έχουν δρομολογηθεί για την περιοχή της Κύμης και είναι φανερό ότι δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη για κατάργηση του αστυνομικού τμήματος, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί και η ενίσχυσή του.
Εχουμε επίσης την γνώμη ότι πρέπει να ξεφύγουμε, κατά κάποιο τρόπο, από το άγχος που υπάρχει γενικότερα, για μειώσεις εξόδων, που είναι επιβεβλημένη, αλλά σε περιοχές με αναπτυξιακή προοπτική, τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολλαπλάσια, αν οι επενδυτές και οι πολίτες γνωρίζουν ότι δίπλα τους υπάρχει η αστυνομία και εξασφαλισμένη η αστυνόμευση.
                                                                                                                 Με εκτίμηση
                                                                                                                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
                                                                                                      Αθανάσιος Γ. Μπουραντάς
                                                                                                                                                                

Ολοκληρώνεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΥΜΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σημερινή Δημοτική Αρχή και η Δημοτική Ενότητα Κύμης από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους έθεσαν ως στόχο, εκτός των άλλων, την ολοκλήρωση όσων έργων είχαν ξεκινήσει και μας παραδόθηκαν ημιτελή.
Προτεραιότητά μας ήταν η ολοκλήρωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το οποίο έχουν ήδη διατεθεί μεγάλα ποσά, που κινδύνευαν να χαθούν, μετά από την πολύχρονη εγκατάλειψη.
Ο Δήμος, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη μας, έκανε συντονισμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο με τη λειτουργία του μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά την Κύμη και την ευρύτερη περιοχή. Καθένας αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της προσπάθειας λόγω της οικονομικής κρίσης, που όλοι μας βιώνουμε, και των περιορισμένων πόρων που διαθέτει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και των αυξημένων κοινωνικών και άλλων αναγκών που πρέπει να καλύψει. 
Παρά ταύτα, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, όπως μας γνώρισε η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, το έργο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης δημοπρατείται στις 24 Νοεμβρίου 2015 με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει την αξία της συνεργασίας του Δήμου με τους τοπικούς φορείς, αλλά και της σωστής και χωρίς υστεροβουλίες διεκδίκησης.  
Η Δημοτική Ενότητα Κύμης εκφράζει τις ευχαριστίες της στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας Φάνη Σπανό για την αποδοχή του αιτήματος της ολοκλήρωσης του έργου που ξεκίνησε ως Νομάρχης ο σημερινός Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου.
Θέλουμε παράλληλα να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της επίλυσης και άλλων τοπικών προβλημάτων με την ειλικρινή συνεργασία που ξεκινήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, η οποία, με τη συμπαράσταση των συνδημοτών μας, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς.  

Κύμη 16 Νοεμβρίου 2015
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.Ε. ΚΥΜΗΣ

Αλέξανδρος Ι. Θεοδώρου

Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη με προέδρους των καταναλωτικών οργανώσεων ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους προέδρους των καταναλωτικών οργανώσεων ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ, Ελένη Αλευρίτου και Νικόλαο Τσεμπερλίδη αντιστοίχως. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τις καταγγελίες παραγωγών και μεταποιητών για παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων.
Οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ κατέθεσαν τις γνώσεις τους στο θέμα της παραπλάνησης του καταναλωτή μέσω παράνομων μεθοδεύσεων. Συμφωνήθηκε, ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη πρακτική που οδηγεί στην εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες των Ελλήνων παραγωγών και των οργανώσεων τους, των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας και των οργανώσεων προστασίας του Καταναλωτή. Για την επίτευξη του στόχου της ενημέρωσης και της προστασίας του καταναλωτή, της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της ποινικής διαχείρισης των παραβατών αποφασίστηκε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης των ανωτέρων φορέων