Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Τριήμερο προληπτικό πρόγραμμα για την ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος στον πληθυσμό των Στύρων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»  στο πλαίσιο της συστηματικής και αδιάλειπτης προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των χρηστών υπηρεσιών υγείας για θέματα προστασίας της υγείας τους αλλά και της προαγωγής της υγείας, υλοποίησε τριήμερο προληπτικό πρόγραμμα για την ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο
του δέρματος στον πληθυσμό των Στυρέων Ευβοίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Γραφείο Πρόληψης  και Αγωγής Υγείας, το τμήμα της Πλαστικής Χειρουργικής – Μικροχειρουργικής και Κέντρο Αναφοράς Μελανώματος του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» σε συνεργασία με τον Εμπορικό και Βιοτεχνικό Σύλλογο Στυρέων.

Συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε ενημερωτική και εκπαιδευτική συνάντηση με τον πληθυσμό της περιοχής για τη σημασία της πρόληψης και της λήψης των μέτρων προστασίας για τον καρκίνο του δέρματος από την Διευθύντρια πλαστικό χειρουργό κ. Γκαμάτση Ειρήνη. Την ενημέρωση χαιρέτησαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου κος Μίχας Τάσος, ο Αντιδήμαρχος Στυρέων κος Ιωάννης Γκεμίσης, η Πρόεδρος του Τοπικού Νέων Στύρων κα. Σοφία Αρχόντη και η Πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου κα. Αραπάκη Αγγελική.
Το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε εκπαίδευση και δωρεάν έλεγχος του πληθυσμού στους χώρους του ανακαινισμένου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νέων Στύρων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Έγιναν 112 ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τα μέτρα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος.
 Εξετάσθηκαν συνολικά 106 άτομα
Ανερεύθησαν συνολικά 13 άτομα με ύποπτους σπίλους σώματος οι οποίοι προγραμματίζονται άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα να αφαιρεθούν και να σταλούν οι απαραίτητες βιοψίες σπίλων.
Παραπέμφθηκαν για χαρτογράφηση και συστηματική παρακολούθηση σπίλων 14 συμμετέχοντες
Η δράση αξιολογήθηκε με χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου αξιολόγησης του προγράμματος και των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν από συνολικά 43 συμμετέχοντες.

Συνολικές Εντυπώσεις – Απολογισμός
Η αξιολόγηση όσο και η συμπεριφορά και τα σχόλια των κατοίκων που έλαβαν υπηρεσίες υγείας κατά την διάρκεια του προγράμματος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ικανοποίηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Οι κάτοικοι προσήλθαν μαζικά στη δράση και ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι έλαβαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που κάλυψαν τις ανάγκες τους.
Η συνεργασία με το Εμποροβιοτεχνικό Σύλλογο των Νέων Στύρων, ο οποίος αιτήθηκε του προγράμματος, ήταν εξαιρετική, λειτουργική και αποτελεσματική και η φιλοξενία και συνεργασία  υποδειγματική.
Η ομάδα της δράσης αποτελούνταν από τον Συντονιστή Διευθυντή της Πλαστικής Χειρουργικής – Μικροχειρουργικής και Κέντρου Αναφοράς Μελανώματος, Τσούτσο Δημοσθένη, την Διευθύντρια  πλαστικό χειρουργό Γκαμάτση Ειρήνη την Δερματολόγο Σοφία Γιατράκου, τον  ειδικευόμενο πλαστικό χειρουργό Μπαλιτσάρη Στάθη, την υπεύθυνη – νοσηλεύτρια του Γραφείου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Θανασά Γεωργία και τη νοσηλεύτρια Μπαλοδήμου Σοφία. Την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος είχαν το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας και η Πλαστική Χειρουργική – Μικροχειρουργική Κλινική (Δντής  Τσούτσος Δημοσθένης) σε συνεργασία με τον Εμποροβιοτεχνικό Σύλλογο Νέων Στυρέων.

  
                                                                          Ο Αναπληρωτής Διοικητής
                                                                             Γ.Ν.- Κ.Υ. Καρύστου
                                                               

                                                                                                                                               ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου