Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ανσκοίνωση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                   Αλιβέρι 20/10/2016
ΝΟΜΟΣ  ΕΥΒΟΙΑΣ                                                               
ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις τελευταίες ημέρες γίνονται διάφορες κινήσεις, σε σχέση με τα απορρίμματα στο Αλιβέρι οι οποίες καθοδηγούνται από αυτούς που ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος.
Τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ούτε ένα (1) θετικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων και οι υπεύθυνοι αντί να κάνουν αυτοκριτική προχώρησαν σε καταγγελίες ενώ γνώριζαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.  Αυτές οι ενέργειες είναι στα πλαίσια του στόχου που προωθούν για να μη γίνει τίποτε σε αυτό τόπο. 
Είχαν επί μήνες εγκαταλείψει τον σκουπιδότοπο να καίγεται και να τροφοδοτεί με διοξίνες τους κατοίκους του Αλιβερίου, με σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Άφησαν τον Δήμο σε κατάσταση χρεοκοπίας και σήμερα δεν υπάρχει η  οικονομική δυνατότητα κάλυψης των δαπανών μεταφοράς και ταφής των απορριμμάτων, στη Χαλκίδα και στη Θήβα.
Οι σκουπιδότοποι έχουν αποκατασταθεί από την σημερινή Δημοτική Αρχή και δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.
Όμως οι αντιδράσεις διαφόρων περιοχών, που στράφηκαν κατά της εγκατάστασης των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), οι οποίοι δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, δεν επέτρεψε να γίνουν τα έργα της εγκατάστασης και λειτουργίας των ΣΜΑ στις περιοχές Αλιβερίου και Κύμης και σήμερα η μεταφορά δεν γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αναγκαστικά γίνεται εκφόρτωση των απορριμμάτων στο έδαφος και στην συνέχεια, φόρτωση στα ιδιωτικά φορτηγά για την μεταφορά  στους ΧΥΤΑ Χαλκίδας και Θήβας .
Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από την  αφαίμαξη του Δήμου από τις πιστώσεις, οι οποίες μεταφέρονταν με « έκτακτες επιχορηγήσεις» στις Σχολικές Επιτροπές και σε άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και κυρίως στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με σκοπό να πάρουν άλλο δρόμο.
Η μεταφορά των πιστώσεων στην εταιρεία ύδρευσης, γινόταν με την πληρωμή του ρεύματος των αντλιοστασίων από τον Δήμο και όχι από την εταιρεία, όπως  προβλέπει ο Νόμος.  Και μόνο για αυτό τον λόγο, ο Δήμος έχανε κάθε χρόνο 1,2εκ €.
Επομένως τα Δημοτικά Τέλη, από τα οποία θα έπρεπε να πληρωθεί η μεταφορά και η ταφή των απορριμμάτων, δεν επαρκούσαν να πληρωθεί ούτε η ΔΕΗ.  Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν αδύνατη η πληρωμή, της μεταφοράς και της ταφής των απορριμμάτων, ύψους περίπου 750.000€ τον χρόνο, τα οποία  αποτελούν νέα δαπάνη, που δεν υπήρχε πριν.     
Αυτός είναι και ο λόγος που κάποια διαστήματα συγκεντρώνονται αρκετά απορρίμματα, γεγονός που εκμεταλλεύονται αυτοί που οδήγησαν τον Δήμο στο γκρεμό όπως και οι πρόθυμοι που τους ακολουθούν.
Είναι φανερό ότι αν  υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, θα είχε εφαρμοστεί χωρίς συζήτηση.
Αν δεν συνεχιστεί η μεταφορά προσωρινά έστω και με αυτό τον τρόπο τότε τα  απορρίμματα θα παραμείνουν στους δρόμους με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κάτι για το οποίο αδιαφορούν, όπως φαίνεται, αυτοί που αδιαφορούσαν και για τις  διοξίνες, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για την δημιουργία προβλημάτων.
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι  παρά τις δυσκολίες, όλα θα προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί.
Ο Δήμος έκανε εξαντλητικό διάλογο και έχει πάρει τις αποφάσεις του και φυσικά δεν υπάρχει πλέον έδαφος για απώλεια  άλλου χρόνου και δεν πρόκειται  να κάνει ούτε βήμα πίσω.
Γιατί εκτός από αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για λύσεις και προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια, με στόχο να οδηγηθεί η περιοχή στην καθυστέρηση και στην οπισθοδρόμηση, υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που θέλει να λυθούν τα προβλήματα  και αυτό θα γίνει με κάθε τρόπο.
Όσο για αυτούς που οδήγησαν τον Δήμο στην  εξαθλίωση και σήμερα αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα, που με τις ενέργειες  τους δημιούργησαν και προσπαθούν με σπασμωδικό τρόπο  να αντιδράσουν, εναντίον των συμφερόντων του Δήμου και των  Δημοτών, γνωρίζουν καλά ότι είναι πλέον πολύ αργά να αλλάξουν τα πράγματα και δυστυχώς για αυτούς θα αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα πρόσωπο με πρόσωπο. 


                                                                                               Γραφείο Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου