Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Οι Νέοι Ορίζοντες για το Επιστημονικό Μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανικολάου

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ.        20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016


Σε μια σεμνή τελετή, αντάξια του ονόματος του μεγάλου ευεργέτη Κουμιώτη ιατρού Γεώργιου Ν.Παπανικολάου, τελέστηκε το επιστημονικό μνημόσυνο με αφορμή τα 54 χρόνια από τον θάνατό του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προεξέχοντος του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.
Ο Καθηγητής της Κυτταρολογίας κ. Π. Καρακίτσος ανέλυσε τη διαχρονική αξία του έργου του Γεωργίου Ν Παπανικολάου στην κεντρική του ομιλία.
Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Μπουραντάς και ο πρώην Υπουργός και νυν εντεταλμένος Σύμβουλος του Ινστιτούτου Παπανικολάου κ. Σκουλάκης, αφού επεσήμαναν ότι  οι όποιες δράσεις του Ινστιτούτου θα πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκαν στους σκοπούς και τους στόχους  του Ινστιτούτου.
Επειδή στην εκδήλωση δεν αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του Δήμου οι ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και στην ουσία φάνηκε ότι το Ινστιτούτο Παπανικολάου μόλις τώρα ξεκινά τη δράση του, οφείλουμε να Θυμίσουμε τα όσα πραγματοποιήθηκαν από τον τέως Δήμο Κύμης και τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου με Δήμαρχο τον Δημήτρη Θωμά, πιστεύοντας ότι αυτό του το παρελθόν βοηθά ποικιλοτρόπως την πάρα πέρα δράση του:

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τον Γεώργιο Παπανικολάου

Με μεγάλη επιτυχία έγινε χθες το απόγευμα το Επιστημονικό Μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανικολάου το οποίο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με την συμμετοχή του Ινστιτούτου Παπανικολάου. Η εκδήλωση έγινε στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πολλών επισήμων και πανεπιστημιακών και πλήθος Ευβοέων και κυρίως Κυμαίων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δήμαρχος κ. Μπουραντάς ενώ Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πέτρος Καρακίτσος ο οποίος προαλείφεται και για Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας αντίστοιχα κ. Κουρουπλής και κ. Φίλης, η Υφυπουργός Παιδείας, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χατζηδάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Ακριώτης, κ. Πρατσόλης, κ. Λιβανίου και κ. Κεδίκογλου, ο πρώην Υφυπουργός κ. Θεοδώρου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κρητικός, ο πρώην Υπουργός κ. Σκουλάκης που ομίλησε κιόλας,  ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Παγώνης, η Δήμαρχος Ερέτριας κ. Αλιμπατέ.

Παρών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ καθώς και πρωτοπρεσβύτερος της Αρχιεπισκοπής ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Διακρίναμε επίσης τους πρώην Δημάρχους, Κύμης κ. Σιδεράκη, κ. Θωμά και κ. Στάμου, Αυλώνος κ. Κατσούλη, Ταμυναίων κ. Καράπα. Επίσης παρόντες ήταν οι υποδιοικητές του Νοσοκομείου Κύμης και Καρύστου κ. Χατζημαργαρίτης και κ. Μίχας αντίστοιχα.
Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο και σχεδόν όλους του Αντιδημάρχους ενώ παρόντες ήταν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Παπανικολάου.  Από την Κύμη ήρθαν δύο Λεωφορεία συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο της Δ.Κ. κ. Πόγκα και μεταξύ των άλλων είχαν έρθει  ο Γιατρός κ. Πράγιας, η κ. Χονδρονικόλα, ο κ. Ιωάννου, η κ. Χαρτσά, ο Γυμνασιάρχης κ. Μάστορης. Παρών και ο κ. Λίνος Τριανταφυλλίδης, καθώς και ο κ. Πέππας, ο κ. Γιώργος Νικολάου κ.α.


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σήμερα η επέτειος θανάτου του Γεωργίου Παπανικολάου. Το ψήφισμα του Δήμου Κύμης (21.2.1962)

Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια, στις 18 Φεβρουαρίου 1962, έφυγε από την ζωή ο Γεώργιος Παπανικολάου. Η γενέτειρά του η Κύμη τον αποχαιρέτησε με το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1962  και το οποίο υπενθυμίζουμε σήμερα στο ΛΑΛΑ ΤΟ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του τότε Δημάρχου Κύμης Αλεξάνδρου Κατσούλη ψήφισε:
«1ον Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχον όπως τηλεγραφικών εκφρασθώσι τα συλληπητήρια του λαού της Κύμης προς την αξίαν σύζυγόν του κυρία Μάχην Γ. Παπανικολάου και την αδελφήν αυτού κυρίαν Νίναν Σταματίου.
2ον Να ηχήσωσι σήμερον οι κώδωνες των εκκλησιών της πόλεως πενθίμως
3ον Ν΄αναρτηθη μεσίστιος η σημαία του Δήμου εν τω Δημαρχιακώ καταστήματι επί τριήμερον
4ον Να τελεσθή πανδημον τεσσαρακονθήμερον μνημόσυνο εν των Ιερώ Ναώ του Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεταστάντος
5ον Να φιλοτεχνηθεί η προτομή του Γεωργίου Παπανικολάου και τοποθετηθή εις περίοπτον θέσιν της πόλεως
6ον Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχον όπως αντίγραφον του παρόντος ψηφίσματος αποστείλει προς την χήραν σύζυγόν του ερίτιμον Μάχην Γεωργίου Παπανικολάου»

Σήμερα εξάλλου διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιστημονικό Μνημόσυνο με την συμμετοχή του Ινστιτούτου Παπανικολάου και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου θα χαιρετίσει και ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Θανάσης Μπουραντάς.

Αποστόλου: «Η συνέχιση της χρήσης της βιντζότρατας ως εργαλείο αλιείας θα εξαρτηθεί από την έγκριση ή μη του διαχειριστικού σχεδίου για την αλιεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας  των ΑΝΕΛ Βασίλειου Κόκκαλη σχετικά με το αλιευτικό εργαλείο της βιντζότρατας στον Ευβοϊκό Κόλπο ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στον Κανονισμό που αφορά την αλιεία με το εργαλείο βιντζότρατα, αναφέρεται ότι  κατόπιν αιτήματος κράτους µέλους, η Επιτροπή μπορεί να επιτρέπει παρέκκλιση υπό όρους και προϋποθέσεις και, επίσης, υπό τον όρο ότι αυτός ο τύπος  αλιείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί µε άλλο εργαλείο και ότι υπόκειται σε Σχέδιο Διαχείρισης, στο οποίο θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης της αλιείας με το εν λόγω εργαλείο.
Το Σχέδιο διαχείρισης πρέπει να βασίζεται σε έγκυρα  επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή της δοκιμαστικής αλιείας για ερευνητικούς σκοπούς κρίθηκε απαραίτητη για τη συμπλήρωση των επιστημονικών δεδομένων στήριξης του υπό εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου για αλιεία με βιντζότρατα.
Η συνέχιση της χρήσης του εργαλείου θα εξαρτηθεί τελικά από την έγκριση ή μη του διαχειριστικού σχεδίου. Θέλω να σημειώσω ότι οι πιθανότητες έγκρισης με τα ισχύοντα ως σήμερα  δεν είναι πολλές .
Στην περίπτωση, όμως, που αυτό εγκριθεί από τη ΕΕ, η αλιεία με βιντζότρατα θα διεξάγεται αποκλειστικά βάσει του αυστηρού πλαισίου που το εγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο θα θέτει.
Ένας από τους αυστηρούς όρους που έχει ήδη τεθεί ακόμα και κατά την διεξαγωγή της δοκιμαστικής αλιείας είναι η απαγόρευση της σε περιοχές που ο βυθός καλύπτεται από λιβάδια  Ποσειδωνίας, κάτι που ασφαλώς ισχύει και για περιοχές του Ευβοϊκού κόλπου.
Η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας έχει ήδη ολοκληρωθεί, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τη στήριξη του διαχειριστικού σχεδίου για τη βιντζότρατα αλλά εν γένει για τη χάραξη της θαλάσσιας και αλιευτικής πολιτικής της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στον Ευβοϊκό κόλπο, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία στη διάθεσή μας που φανερώνουν κάτι τέτοιο ειδικά  για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Μάλιστα ο Ευβοϊκός κόλπος λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών, υδρολογικών και κλιματικών συνθηκών (θερμοκρασίες νερού, θαλάσσια ρεύματα, οξυγόνωση υδάτων) θεωρείται σημαντικός ψαρότοπος.
Για τον έλεγχο της δοκιμαστικής αλιείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφασή μας, αρμόδιες είναι οι Λιμενικές Αρχές.
Σχετικά με την ελεγκτική δραστηριότητα της αλιείας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου, βάσει της πληροφόρησης που έχουμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το έτος  2015, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους διενεργήθηκαν:
α) από  τη Λιμενική Αρχή Χαλκίδας: 510 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 185 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 91.400 ευρώ.
β) από  τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας: 111 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 33 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 64.800 ευρώ.
γ) από  τη Λιμενική Αρχή Καρύστου: 132 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 86 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 120.400 ευρώ.

δ) από τη Λιμενική Αρχή Αιδηψού: 450 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 28 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος  12.300 ευρώ».

Η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών για τα επεισόδια στο Μαντούδι

Φωτογραφία από το Μπλόκο Μαντουδίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΛΟΚΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Την Δευτέρα  στις 7.00 το απόγευμα αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο τους ενημερώθηκαν ότι ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης ήταν σε  συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μαντουδίου για αγροτικά ζητήματα.
Όσοι αγρότες βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή στο μπλόκο περίπου 30 άτομα πήγαμε στο Μαντούδι και μπαίνοντας στην αίθουσα ακούσαμε να συζητούν θέματα  του κλάδου μας .
Διακόψαμε τη συζήτηση και είπαμε στο κ. Ακριώτη ότι αν θέλει να κάνει συγκέντρωση στο Μαντούδι θα έπρεπε να έρθει στο μπλόκο των αγροτών -500 μέτρα από το Δημαρχείο – και να μιλήσει στους αγρότες .
Ο κ. Ακριώτης η Νομαρχιακή και τα ντόπια  κομματικά του στελέχη δεν δέχτηκαν και οι ίδιοι διέκοψαν τη συζήτηση και αποχώρησαν
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και συκοφαντική ανακοίνωση της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης- Αγ.Αννας καθώς και τις δηλώσεις του κ. Ακριώτη.
Φαίνεται ότι μετά τον Αποστόλου-Κατρούγκαλο και λοιπούς της κυβέρνησης ο κ. Ακριώτης παραλαμβάνει τη σκυτάλη κατασυκοφάντησης των αγροτών στο μεγαλειώδη και ειρηνικό αγώνα που συνεχίζουν εδώ και ένα μήνα ενάντια και στον αυριανισμό που καλά κρατεί σε νεοπασοκική έκδοση.
Η τρομοκράτηση και η συκοφαντία δεν θα κάμψει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών μας για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΛΟΚΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο Μαντούδι

16-02-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Λίμνης – Μαντουδίου είχε προγραμματίσει γενική συνέλευση των μελών της στο Δημαρχείο Μαντουδίου. Στη συνέλευση συμμετείχαν ο Βουλευτής Ακριώτης Γιώργος και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης στελέχη του ΚΚΕ, ένας από αυτούς υποψήφιος βουλευτής και μερικοί αγρότες εισέβαλαν στο χώρο πραγματοποίησης της συνέλευσης οι οποίοι με τραμπούκικες ενέργειες, ύβρεις και προπηλακισμούς  εμπόδισαν τη διεξαγωγή της.
Στη συνέλευση θα συζητούνταν προβλήματα των αγροτών, ασφαλιστικό – φορολογικό και τοπικά προβλήματα της περιοχής Μαντουδίου, όπως η επαναλειτουργία του ΙΚΑ Μαντουδίου, το κέντρο υγείας κ.α.
Παρότι κλήθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο της οργάνωσης εκείνοι αρνήθηκαν. Ζητούσαν επίμονα τη διακοπή της συνέλευσης και τη μη ενημέρωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες στρέφονται ενάντια στη δημοκρατία, καταδικάζονται από το λαό της περιοχής και της Εύβοιας, θυμίζουν μαύρες μέρες της ιστορίας του τόπου μας και κάνουν ζημιά στο αγροτικό κίνημα.

Γραφείο Τύπου

Νομαρχιακή επιτροπή Εύβοιας.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Δεν είναι μόνο ο Πύργος και η Κοζάνη… «Κάν’ το όπως η Σπάρτη»




Αγαπητέ μου φίλε,
Σε ό,τι αφορά τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Και δύσκολα είναι τα πράγματα - όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι…- και χρόνος δεν υπάρχει, αλλά και χρήμα δεν υπάρχει, να μην το ξεχνάμε…

Ναι υπάρχει, όπως λες, η απειλή του τέλους ταφής για τις ανεπεξέργαστες ποσότητες, που θα πάνε για υγειονομική ταφή. Προς το παρόν δόθηκε αναβολή μέχρι τέλους του 2016 νομίζω. Οι μονάδες ξήρανσης του Ηρακλείου και της Κεφαλλονιάς, αλλά και τα επιχειρήματα των εταιρειών για τις μεγάλες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, οι γνωστές ως ΜΕΑ, στηρίχτηκαν και στηρίζονται στην απειλή αυτού του τέλους. Οπότε, κάνουμε ό,τι να ‘ναι, αρκεί να γλυτώσουμε το πρόστιμο... Κάνουμε και μονάδες ξήρανσης, και κινητές μονάδες ανακύκλωσης, και ΜΕΑ και ΕΜΑΚ. Μόνο σοβαρή προσπάθεια για Διαλογή στην Πηγή δεν λέμε να κάνουμε.
Από πολλούς θεωρούνται υπερβολικοί οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων(ΕΣΔΑ) κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό των σύμμεικτων. Υπερβολικοί, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα για την εναλλακτική διαχείριση, όπως δεκαετίες τώρα φωνάζουν κάποιοι και όπως κάνουν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν εννοούν υπερβολικό το 50% σύμμεικτα και 50% Διαλογή στην Πηγή με χρονικό ορίζοντα το 2020.
Κι επειδή συζητάμε για τις ΜΕΑ, το θέμα δεν είναι μόνο στις φουσκωμένες εγγυημένες ποσότητες και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Είναι η διαστρέβλωση και οι μισές αλήθειες. Είναι χρήσιμο όμως να αντιληφθούμε τι επιτυγχάνει η ΜΕΑ με τα σύμμεικτα. Όντως βιοσταθεροποιεί το οργανικό κλάσμα, αλλά παράγει μόνο RDF, που αν δεν καίγεται, θάβεται μαζί με το υπόλειμμα και επομένως χρειάζεται ο ανάλογων διαστάσεων ΧΥΤΥ. Για τη ΜΕΑ, η μόνη προοπτική που έχει για βελτίωση επιδόσεων, είναι η Διαλογή στην Πηγή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ανοίγουν διάλογο με τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς.


Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνεταιρισμός Γυναικών Αυλώνος "AVALONA" ήταν μεταξύ των έξι Γυναικείων Συνεταιρισμών που μετείχαν στην συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκπροσωπούμενος φυσικά από την πρόεδρό του κ. Σοφία Χροναίου. Επιβεβαιώνεται έτσι όχι μόνο η αναγνώρισή του αλλά και η συμμετοχή του στην πρωτοπορία των Γυναικείων Συνεταιρισμών.

Συνάντηση στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και με εκπροσώπους ομάδας Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) πραγματοποιήθηκε Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο φορέων (ΥΠΑΑΤ-ΓΓΙΦ) με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς,  με συγκεκριμένες δράσεις.
Εκ μέρος των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών παραβρέθηκαν ο Αγροτουριστικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς, ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αυλώνος “η Αβαλόνα”, ο Συνεταιρισμός Γυναικών Χρυσοβεργίου “η Χρυσή Βέργα»,  ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Δαύλειας Βοιωτίας, ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Καπανδριτίου, Α.Σ.Ο.Β.Α ΑΙΑΝΤΙΣ.
Στη συνάντηση,  οι εκπρόσωποι των γυναικείων ΑΣ ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που αφορούν κυρίως τα μεγάλα λειτουργικά κόστη (φόροι, ενοίκια, μεταφορικά κλπ) αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις σε θέματα δικτύωσης και επικοινωνίας μεταξύ τους, την έλλειψη ενημέρωσης για  προγράμματα χρηματοδότησης και εκπαίδευσης, όπως για τη χρήση  ηλεκτρονικών υπολογιστών,  marketing, ποιότητας και προώθησης των προϊόντων τους.
Τα στελέχη των υπηρεσιών  του ΥπΑΑΤ  και της ΓΓΙΦ  ενημέρωσαν  για τις μέχρι σήμερα ενέργειες αλλά και για τις πολιτικές που μπορούν να υπάρξουν για την υποβοήθηση του έργου τους. Συγκεκριμένα:
• Για τις από κοινού προτάσεις τους για ένταξη στο  νομοσχέδιο  για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) άρθρων που ενισχύσουν τους γυναικείους συνεταιρισμούς και τη θέση της γυναίκας αγρότισσας.
•  Για τη δυνατότητα υποστήριξης του έργου τους μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία δράσεων πληροφόρησης, δικτύωσης, προβολής και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και καλών πρακτικών.
• την αναζήτηση  εναλλακτικών προσεγγίσεων όσον αφορά τις εισφορές στον ΟΓΑ των γυναικών αγροτισσών.
Τα στελέχη του ΥπΑΑΤ ενημέρωσαν για τη νέα Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί με αντικείμενο την οικοτεχνική μεταποίηση με σκοπό τη περαιτέρω στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Επίσης συζητήθηκαν προτάσεις, όπως: ο σχεδιασμός δράσεων εκπαίδευσης των γυναικείων ΑΣ στη χρήση των Η/Υ, η οργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών, η ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ τους, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με σκοπό την οριζόντια δικτύωσή τους για την προώθηση των προϊόντων τους εντός και εκτός Ελλάδος. Τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της ΓΓΙΦ δεσμεύτηκαν για την ένταξη όλων των ιστοσελίδων και των στοιχείων των Γυναικείων ΑΣ στις ιστοσελίδες τους.
Η συνάντηση αποτέλεσε ένα πρώτο διερευνητικό βήμα με σκοπό την ουσιαστικότερη και μεθοδικότερη υποστήριξη των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με στόχο τη στήριξη των γυναικείων συνεταιρισμών και   τη δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση του ρόλου τους στην αγροτική παραγωγή και στην αγροτική εργασία προκειμένου να διακοπεί η τάση  φυγής τους από το αγροτικό  επάγγελμα.


Σίμος Κεδίκογλου: Αν θες κυβερνοειρήνη προετοιμάσου για κυβερνοπόλεμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Η κυβερνο-απειλή αποτελεί τη  σύγχρονη ηλεκτρονική μορφή της τρομοκρατίας, δείχνοντας συχνά πόσο ευάλωτα είναι κράτη, οικονομίες και κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, υπεύθυνος τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ,    μιλώντας σε ημερίδα, που διοργάνωσε η εταιρεία MARINE SECURITY INTERNATIONAL στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, προκειμένου να ενημερώσει τη ναυτιλιακή κοινότητα για τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Ο Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε, ότι οφείλουν κράτη, φορείς και αρμόδιες Αρχές να προετοιμαστούν όχι μόνο για άμυνα, αλλά και για τη χάραξη κοινής στρατηγικής προστασίας και αντιμετώπισης νέων ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η επονομαζόμενη κυβερνοαπειλή (cyber threat). Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι το πλοίο, ως ο κύριος μεταφορέας του παγκόσμιου εμπορίου, ελκύει την προσοχή της πληροφορικής και της τεχνολογίας για να βελτιώσει την απόδοσή του, κάτι που  συνεπάγεται, ότι είναι και το πλέον ευάλωτο στις κυβερνοεπιθέσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σίμος Κεδίκογλου επεσήμανε, ότι οι Έλληνες έχουν τους περισσότερους δυνητικούς στόχους κυβερνοαπειλών διεσπαρμένους παγκόσμια, αυτή τη στιγμή 4.500 ελληνόκτητα πλοία ― που αντιπροσωπεύουν το 19.63% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 49,96% της κοινοτικής ― περιμένουν την ανάλογη συμβολή του κράτους στην προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις και πρόσθεσε:
«Η ναυτιλία μας  αυτή η παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη, που συμβάλλει σταθερά στην εθνική οικονομία και στηρίζει διαχρονικά την ελληνική κοινωνία σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία είτε οφείλονται αμιγώς στη λειτουργία του κλάδου είτε προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες. Δραματική μείωση των  ναύλων στο ξηρό φορτίο, μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία, επιβράδυνση του ρυθμού εμπορίου, αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναταραχές, πολεμικές συρράξεις ή εστίες υποβόσκουσας σύρραξης σε πολλά σημεία του πλανήτη. Και δεν πρέπει να αφήσουμε να προστεθεί σ’ αυτά η κυβερνοαπειλή, χωρίς να λάβουμε  αμέσως τα κατάλληλα μέτρα. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε αυτό τον σημαντικό εθνικό μας σύμμαχο χωρίς υποστήριξης στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου».
Ο Σίμος Κεδίκογλου κατέληξε, αναφερόμενος στις δράσεις, που πρέπει να αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του κινδύνου των κυβερνοεπιθέσεων, προτείνοντας τα εξής:
«Καταρχάς να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα του πραγματικού κινδύνου και να τον εντάξουμε στις προϋποθέσεις ασφαλούς ναυσιπλοΐας από δω και πέρα. Δηλαδή όχι μόνον «παίρνω τα κατάλληλα μέτρα για έλεγχο λιμένων, πλοίων, φορτίων, ελέγχω εάν τηρούνται οι κανονισμοί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, παρακολουθώ τη θαλάσσια κυκλοφορία και διαχειρίζομαι τα όποια συμβάντα» Αλλά και «προασπίζω το πλοίο από κάθε κυβερνο-απειλή, χαράσσω στρατηγική ασφάλειας πρώτα και μετά άμυνας.»
Δεύτερον, πλήρης ενημέρωση για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, για τους πιθανούς ή δυνητικούς κινδύνους κυβερνοαπειλής.
Σίγουρα και μια έντονη εκστρατεία ενημέρωσης σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς ή/και εταιρείες, ειδικότερα μετά το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκε τους τελευταίες μήνες και που πιθανώς να εξαπλωθεί. Η σημερινή ημερίδα είναι αναμφίβολα μια καλή κίνηση. Από όσο γνωρίζω έγινε και μία άλλη τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Είναι πολύ χρήσιμες οι ημερίδες στο πλαίσιο της ενημέρωσης από αρμοδίους φορείς, αλλά το σημαντικότερο είναι η δράση. Και, τρίτον, διαβήματα προς τους διεθνείς φορείς που χαράσσουν ναυτιλιακές πολιτικές και συντάσσουν κανονισμούς. Αυτό δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της δράσης, αλλά της υποχρέωσης πλέον. Για παράδειγμα, ο Κώδικας ISM/ISPS του ΙΜΟ δεν αναφέρει πουθενά τις κυβερνοεπιθέσεις. Σίγουρα πρέπει να ενταχθούν και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Ένας κυβερνοπόλεμος, στον οποίο η ναυτιλία θα συμπαρασυρθεί σίγουρα, αποτελεί σήμερα μια υπαρκτή ασύμμετρη απειλή. Ο πέμπτος κοινός χώρος δράσης αλλά και πολέμου, μετά την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και το διάστημα, είναι το διαδίκτυο. Και οφείλουμε να προετοιμαστούμε, όχι μόνο για άμυνα αλλά και να χαράξουμε στρατηγική προστασίας και αντιμετώπισης. Για να γίνουν αυτά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων, αρμοδίων Αρχών και κρατών».


Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου και τοπική ανάπτυξη. Ένα «δώρο» πρόκληση για την Κύμη!!!


Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη

Την προσεχή Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Επιστημονικό Μνημόσυνο  στην μνήμη του Γεωργίου Παπανικολάου καθότι αυτή η  ημέρα είναι επέτειος του θανάτου του (19 Φεβρουαρίου 1962). Η συμμετοχή του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (στο εξής: Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου), του δημοτικού νομικού προσώπου που εδρεύει στην Κύμη, στο Επιστημονικό Μνημόσυνο είναι «πληθωρική» και ανάλογη της εν δυνάμει τεράστιας δυναμικής του.
Είναι πράγματι πλεονασμός να περιγράψει κανείς την εμβέλεια, τη δυναμική αλλά και τις προσδοκίες μίας τέτοιας Δομής  που «εγκαταβιεί» στην γενέτειρα του Μεγάλου Ευεργέτη της Ανθρωπότητας. Απλώς μπορεί να αναλογιστεί την τύχη του τόπου και το βάρος της ευθύνης για να ανταποκριθεί  στην οργάνωση, λειτουργία και κυρίως στη διαφύλαξη του  κύρους που μία τέτοια Δομή έχει ως εκ της «γεννήσεώς της» ως εφόδιο και βάρος. Γιαυτό απαιτείται σύνεση, ανοικτά μυαλά και σοβαρότητα και κυρίως ανοικτά μάτια και κεραίες για να απλωθεί η δράση του Ινστιτούτου, υπό το φως της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. 
Δεν θα σταθώ στο παρελθόν. Έγιναν λάθη και επικράτησαν μεμψίμοιρες αδυναμίες. Κάποια από τα λάθη δεν είναι πλέον αναστρέψιμα όπως ο τρόπος και το περιεχόμενο της αποκατάστασης του Σπιτιού του Γεωργίου Παπανικολάου.  Δεν θα σταθώ και στις ιστορικές ευθύνες εκείνων που είχαν την πρωτοβουλία. Ο καθένας κρίνεται και από τη διαχείριση της συγκυρίας. Σήμερα πρέπει να στοχαστούμε έναν καινούργιο κόσμο. Σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε μόνο μπροστά και κυρίως να αξιοποιήσει ο καθένας την σοφία των λαθών και των αδυναμιών του και να την μετατρέψει σε σύνεση και θετική εμπειρία, σε σοφία δράσης και τολμηρής ευθύνης.

Στη διάρκεια του ενός και πλέον έτους που μετείχα  στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Γεώργιος Παπανικολάου ορθά διαγνώσαμε το χρέος να ξαναπιάσουμε το νήμα της αποστολής του έτσι ώστε να ξαναγεννηθεί και η προσδοκία της τοπικής κοινωνίας στην αναπτυξιακή του υπεραξία την οποία έτσι και αλλιώς έχει ανάγκη ο  τόπος, η οικονομία του και η κοινωνία.  Η επανασύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αυτή την φορά με ενεργητικότητα και αυτονομία στο επιστημονικό και λειτουργικό πεδίο, ήταν το πρώτο ζητούμενο. Η προσαρμογή του Καταστατικού στην αποστολή που είχε το Ινστιτούτου από την ίδρυσή του ήταν το δεύτερο ζητούμενο. Η διαμόρφωση μίας ζωντανής θεσμικής και κοινωνικοπολιτικής σχέσης με την τοπική κοινωνία της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής είναι το τρίτο ζητούμενο. Βήματα έγιναν σημαντικά χωρίς να περισσέψουν τα λάθη. Ο δρόμος  για την δυναμική αφετηρία του Ινστιτούτου είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος.

Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα Ελλάδα Ρωσία. Η Χαλκίδα στο επίκεντρο του Μπασκετικού ενδιαφέροντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Χαλκίδα το 2016 θα βρίσκεται στο επίκεντρο του μπασκετικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, αφού ήδη υπάρχουν στο προγραμματισμό μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που ξεπερνούν τα όρια του Δήμου μας, με τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 B' Κατηγορίας που θα γίνουν τον Ιούλιο στην πόλη μας, να αποτελούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση διοργάνωσης, αθλητικής και εξωστρέφειας της Χαλκίδας.
Σήμερα, με αφορμή τον κρίσιμο αγώνα προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2017, της Ομάδας Γυναικών της Εθνικής Ελλάδος με τη Ρωσία, που θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, και ώρα 17.00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Κανήθου, δόθηκε συνέντευξη τύπου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, κ.Παναγιώτη Τσαγκρώνη.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Βασιλακόπουλος δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω ενός έκτακτου σημαντικού γεγονότος.
Ο Δήμαρχος Χαλκίδας, κ.Χρήστος Παγώνης και οι συνεργάτες του, η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ, κ.Λίλιαν Ζλακώνη και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Κώστας Αναγνωστάκης, επισήμαναν τη σημαντική θέση της Χαλκίδας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 στο καλεντάρι των αθλητικών διοργανώσεων, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση πως το Σάββατο 20/2, όλη η πόλη σύσσωμη, σύλλογοι, φορείς και πολίτες κάθε ηλικίας θα δώσουν και πάλι δυναμικό «παρών» στο πλευρό της Εθνικής μας.
Ο Δήμαρχος Χαλκίδας, τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις και εργασίες στα γυμναστήρια που θα υποδεχτούν τις 21 ομάδες. Σ' αυτή την προσπάθεια της πόλης, ο Δήμος έχει στο πλευρό του, όπως είπε ο κ.Παγώνης, τόσο την Π.Ε. Εύβοιας και τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Φάνη Σπανό όσο και τους φορείς της πόλης, ΟΛΝΕ κλπ.
Ενώ η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ, κ.Ζλακώνη, δήλωσε πως «τα προκριματικά, η Χαλκίδα τα πέρασε με επιτυχία τον Νοέμβρη, με τη δυναμική της παρουσία στον αγώνα Ελλάδα – Ελβετία, που γέμισε το Κλειστό Κανήθου και το ερχόμενο Σάββατο, θα τα ξεπεράσει. Η δική μας συνεισφορά, είναι η κατάθεση ψυχής μας και της Εθνικής μας, είναι η νίκη. Θα είμαστε όλοι παρόντες και πιστεύουμε στην Ομάδα των Γυναικών μας ότι θα μας κάνει υπερήφανους».
Άλλωστε, από τον πρώτο αγώνα, η Ομάδα Γυναικών της Ελλάδας, είχε δηλώσει πως βρήκε το γήπεδό της, δεδομένης της ανέλπιστης παρουσίας των Χαλκιδέων στο Κλειστό Κανήθου και την ένθερμη υποστήριξη που έδειξαν στην Εθνική μας.
Τόσο η Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος, κ.Αναγνωστάκης στάθηκαν ιδιαίτερα στο μεγάλο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων, που απαιτεί συνεργασία με όλους τους φορείς και τους συλλόγους, αλλά και τον εθελοντισμό των Χαλκιδέων πολιτών. Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών, η επιτυχία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στους εθελοντές, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τους 300.
Βέβαια, αναλυτικά για όλα όσα αφορούν την εν λόγω διοργάνωση θα μιλήσουν σε επόμενη συνέντευξη τύπου.
Να σημειωθεί, ότι στον αγώνα της Εθνικής Γυναικών το Σάββατο στο Κλειστό Κανήθου, εορταστική νότα θα δώσουν 70 με 80 μαζορέτες από τις Ακαδημίες της Εθνικής Ομάδας, που θα βρεθούν στο γήπεδο για να εμψυχώσουν με το δικό τους τρόπο τα κορίτσια μας.
Τέλος, ο κ.Τσαγκρώνης από την πλευρά του, ευχαρίστησε το Δήμο Χαλκίδας, για την άρτια διοργάνωση στον αγώνα Ελλάδας – Ελβετίας τον περασμένο Νοέμβρη, και επισήμανε την κρισιμότητα του παιχνιδιού με την Ρωσία, προσκαλώντας όλους να βρεθούν στο γήπεδο.

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 5 το απόγευμα, είμαστε όλοι στο Κλειστό Γυμναστήριο Κανήθου, γεμίζουμε κερκίδες και προαύλιο και στηρίζουμε δυνατά της Ελλάδα! 

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για το διάλογο της κυβέρνησης με τους αγρότες

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Υπουργός: Υποβλήθηκε σήμερα υπόμνημα με τα αιτήματα των αγροτών, ενώ υπήρξαν και άλλα τις προηγούμενες ημέρες. Είναι θετικό το ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε και άλλα αιτήματα να υποβληθούν γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση όχι μόνο να υπάρχει μια αντιπροσωπευτικότητα αλλά και  ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες.
Θα καταβάλλουμε μια προσπάθεια ούτως ώστε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα.
Τα υπόλοιπα θα τα δούμε αύριο, μεθαύριο, όταν θα έχουμε οριστικοποιήσει την Επιτροπή που θα συναντήσει ο Πρωθυπουργός
-Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;
-Υπουργός: Σύντομα, αλλά προέχει αυτήν την ώρα η εκπροσώπηση να είναι αντιπροσωπευτική.


Στέφανος Σταμέλος: Έχεις καταλάβει γιατί δεν υφίσταται ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ΑΕ της Στερεάς;


Αγαπητέ μου φίλε,
Έχεις καταλάβει γιατί δεν υφίσταται ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ΑΕ της Στερεάς; Εγώ καταλαβαίνω, για καθαρά διαδικαστικούς λόγους που ξέφυγαν του νομικού τους συμβούλου. Δηλαδή είναι ερασιτέχνες∙ και τώρα προσπαθούν να εκβιάσουν τα πράγματα για να μην τα κάνουν από την αρχή όπως πρέπει. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απλά εφαρμόζει το νόμο. Δεν κάνει και καμιά επανάσταση.  Βέβαια αν ήταν κανένας προηγούμενος Γενικός Γραμματέας, μπορεί να τα κουκούλωνε. Το απλό είναι δύσκολο στην Ελλάδα.
Τα λέει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης. Στα έχοντας υπόψη στο (3), που είναι η 374/2015 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέει ότι η μετατροπή από Σύνδεσμο σε ΑΕ δεν είναι σύννομη, γιατί δεν προηγήθηκε η συγχώνευση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας (άρ 13 και 16 του ν. 4071/2012)
Η συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ έγινε. Δεν είχαν επί της ουσίας θέμα με κανένα ΦΟΔΣΑ τελικά, αλλά έγινε μετά τη μετατροπή σε ΑΕ. Δεν είναι τόσο έξυπνοι και ικανοί όσο νομίζεις... Και μου τη σπάει που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους και το μόνο που κάνουν είναι να υβρίζουν την Αποκεντρωμένη. Αλλά έτσι έχουν μάθει: Όταν οι υπηρεσίες εφαρμόζουν τη νομιμότητα με συνέπεια και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να τους υβρίζουν και όταν τα κάνουν στραβά και παράνομα, να τους επαινούν…
Σημαίνει κάτι η απόφαση της Αποκεντρωμένης; Πέρα που τους ξαναλέει ότι τα δικονομικά τους δεν πιάνουν και να μην χρεώνουν στους Δήμους τα καθυστερημένα μέσω της ΔΕΗ, στο τέλος νομίζω θα τη γλυτώσουν για να μη γεμίσουμε σκουπίδια και γίνουμε «Πύργος», γιατί πολλοί τοπικοί ΦΟΔΣΑ δεν λειτουργούσαν έτσι κι αλλιώς. Πάρε παράδειγμα τον δικό μας της Κεντρικής Φθιώτιδας. Οπότε θα αναγκαστεί τελικά το Υπουργείο να καλύψει την ανικανότητά τους και να τους νομιμοποιήσει.
Η απόφαση αυτή αφορά την αρμοδιότητα αναθεώρησης και υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ Θα αναθεωρήσει λοιπόν η Περιφέρεια τον ΠΕΣΔΑ, αλλά τελικά να δεις ο ΦΟΔΣΑ θα τον υλοποιήσει είτε ως Σύνδεσμος, είτε ως ΑΕ.
Όμως, αγαπητέ μου φίλε, επειδή εγώ είμαι δυσκολόπιστος και πονηρός, λέω ότι το παιχνίδι παίζεται στις καθυστερήσεις. Ο αγώνας είναι σικέ και σπαταλούν πολύτιμο χρόνο πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Αντί να στρώσουν παιχνίδι, να κάνουν ό,τι καλύτερο με μια σωστή διαβούλευση για την επικαιροποίηση των ΤΟΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ, αντί να έχουν ξεκινήσει τα έργα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων ανά Δήμο και με διαδημοτικές συνεργασίες, μας απασχολούν με τη διαδικασιολογία.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε έναν δύσκολο «αγώνα» αυτή τη φορά, που μάλλον θα κριθεί στα πέναλτι. Οπλίσου με νεύρα και υπομονή!

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Οκολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς

http://oikologiki-sterea.blogspot.com

Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα και το Βυζάντιο στην Βόρεια Ιταλία (Βενετία, Μιλάνο, Παβία, Βερόνα, Μπολόνια)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τον Ελληνοιταλικό Σύλλογο από 4 έως 13 Μαρτίου 2016

 Μία σπάνια και ενδιαφέρουσα περιήγηση στην πανέμορφη, το Μάρτιο, Βόρειο Ιταλία διοργανώνει ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας.
Συγκεκριμένα, ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος αναχωρεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 για την Ιταλία σε μια Προσκυνηματική εκδρομή στην ανακάλυψη της Ελλάδας και του Βυζαντίου στη Βόρειο Ιταλία.
Η Βενετία, το Μιλάνο, η Παβία, η Μπολόνια είναι πόλεις με μεγάλες και ιστορικές σχέσεις με την Ελλάδα, το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό. Παράλληλα με την ιστορική σχέση είναι πόλεις που φιλοξένησαν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί εκ των οποίων έχουν παραμείνει στην Ιταλία  και έχουν δημιουργήσει τις σύγχρονες Ελληνικές Κοινότητες της Ιταλίας.  
Ακόμη στις ίδιες πόλεις έζησε ο μεγάλος Έλληνας Νικόλαος (Ugo) Φώσκολος διαπρέποντας τόσο ως ποιητής, λόγιος, διανοούμενος όσο και ως καθηγητής στην έδρα της Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, σε ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ευρώπης. Ακολουθώντας λοιπόν και τα βήματα  του Μεγάλου Έλληνα Νικολάου (Ugo) Φώσκολου, σε μία δεκαήμερη αποκαλυπτική επίσκεψη στην Ελλάδα και την Ελληνικότητα της Βορείου Ιταλίας (Βενετία-Μιλάνο-Παβία-Μπολόνια), ο Σύλλογος  θα συνδυάσει και τις επαφές  με Ελληνικά Ιδρύματα, φορείς και Συλλόγους (Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Σύλλογος Ελλήνων Παβίας, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιταλίας κ.α.) .
Στη μοναδική αυτή δεκαήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ιταλία θα δοθεί η δυνατότητα  να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές, τις αρχαιότητες, την κουλτούρα, τα σημαντικά Πανεπιστήμια τους που φιλοξένησαν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές και την Ελληνικότητα αυτών των περιοχών.
Η Βενετία, η Γαληνότατη Δημοκρατία, η πιο ερωτική πόλη της  Ιταλίας με τεράστια  ελληνική παρουσία από πολύ παλιά και με Ελληνική Κοινότητα που ιδρύθηκε το 1498(San Giorgio dei Greci-το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών το Μουσείο του Ινστιτούτου, η Φλαγγίνεια Σχολή κ.α.),το Μιλάνο της Σκάλας και της μεγάλης επίσης παρουσίας των Ελλήνων, η Παβία, όπου ο Φώσκολος διετέλεσε  καθηγητής στην έδρα της Ρητορικής και μαζί  με  τους Διονύσιο Σολωμό, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Γεράσιμο Μαρκορά, τον Ανδρέα Κάλβο και πολλούς άλλους Έλληνες αποτέλεσαν την περίφημη ελληνική συντροφιά της Παβίας, που κατά την περίοδο 1808-1810 τραγουδούσαν τα βράδια ελληνικά τραγούδια στο σπίτι του Φώσκολου στην Παβία (ο Φώσκολος θεωρείται δάσκαλος του Σολωμού και του Κάλβου).
 Επίσης, η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη σε όμορφα τουριστικά αξιοθέατα ,τις περίφημες Λίμνες της Βορείου Ιταλίας (Como-Garda-Maggiore), το Λουγκάνο της Ελβετίας, τη Βερόνα, την Μπολόνια και άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα μέρη. Ακόμη στο Μιλάνο και στην Παβία φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αμβροσίου και του Αγίου Αυγουστίνου, τα οποία θα προσκυνήσουμε.
Ακόμη, έχει προγραμματιστεί η παρακολούθηση της Όπερας «I DUE FOSCARI» του μεγάλου  Ιταλού συνθέτη ’’G. VERDI’’ (1813-1901), βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Λόρδου Βύρωνα  με πρωταγωνιστή το διάσημο Ισπανό ’’PLACIDO DOMINGO’’, στη Σκάλα του Μιλάνου.
Για όσους ενδιαφέρονται να  είναι συνοδοιπόροι αυτής της επαφής με την Ελλάδα και το Βυζάντιο της Βορείου Ιταλίας μπορούν να απευθύνονται στον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Νίκου Ευθυμιάδη στα τηλέφωνα 24410-75440/42896 και στο e-mail:nke@otenet.gr


Δήλωση του Γιώργου Ακρίωτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας



«Η επιμονή μας για την μείωση  των εξόδων του Δημοσίου δικαιώνεται με την εκτέλεση της απόφασης  μετεγκατάστασης όλων των υπηρεσιών του ΠΕΔΥ-Μ.Υ Χαλκίδας στο κτίριο του ΙΚΑ (Αγ. Βαρβάρα).
Σχεδόν 2 χρόνια μετά και με εντολή της Υποδιοικήτριας της 5ης ΥΠΕ κα Βαγενά μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά ιατρείων και  Μικροβιολογικού εργαστηρίου, κλείνοντας έτσι το ζήτημα άσκοπων  εξόδων ενοικίου  (7.500 ευρώ μηνιαίως)»

Γραφείο Τύπου

Η ΔΕΥΑΚΑ δεν σηκώνει άλλους λαϊκισμούς

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ       ΚΥΜΗΣ -ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

 ΑΛΙΒΕΡΙ 11-2-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Είναι αλήθεια ότι στα μέρη μας, το θράσος θεωρείται και το πολύ χειρότερο αποδεικνύεται ότι είναι προσόν. Είναι άλλωστε ένας από τους βασικότερους λόγους –αν όχι ο μοναδικός- , της πολιτικής επιβίωσης του κ. Θωμά.
Δεν εννοεί όμως να καταλάβει ότι σε όλα υπάρχουν όρια ,τα οποία κανένας ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει.
Σε μια έκφραση άκρατου λαϊκισμού ,εμφανίζεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής  ασυνεπών καταναλωτών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α , οι οποίοι αποφεύγουν συστηματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους,παρ ότι επανειλημμένα έχουν ειδοποιηθεί για αυτό. Γνωρίζει πολύ καλά  ο κ. Θωμάς , ότι η παρεχόμενη υπηρεσία της υδροδότησης είναι ανταποδοτική και αν δεν υπάρξουν έσοδα δεν θα μπορεί να υπάρχει ούτε η στοιχειώδης ανταπόκριση σε αυτή την υποχρέωση μας απέναντι σε όλους τους Δημότες.
Είναι για μας απαράδεκτο ορισμένοι καταναλωτές να αδιαφορούν συστηματικά , σε βάρος των συνεπών συμπολιτών μας , που σε δύσκολη οικονομική περίοδο πληρώνουν τις οφειλές τους στερούμενη βασικές οικογενειακές και κοινωνικές τους ανάγκες.
Η κοινωνική ευαισθησία της Δημοτικής Επιχείρησης εκφράζεται με πάγια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της όχι επιλεκτικά, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, προς κάθε οικονομικά αδύναμο συνδημότη μας,(χρόνια ανέργους, άπορους, πολύτεκνους κ.λ.π). Ο κ. Θωμάς σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας και αδιαφορίας, οδήγησε με την τακτική του την επιχείρηση στα όρια της οικονομικής καταστροφής, συσσωρεύοντας χρέη και υποχρεώσεις , την ίδια στιγμή που με αποφάσεις του χάριζε οφειλές προς τους δικούς του ανθρώπους, χρησιμοποιώντας την ΔΕΥΑΚΑ για ψηφοθηρία.
Είναι χαρακτηριστική η απόφαση με την οποία προεκλογικά χάρισε οφειλές σε εκατοντάδες πολιτικούς του φίλους, δημοσιεύοντας την απόφαση στη Διαύγεια μόλις δύο μέρες πριν την λήξη της θητείας του.
Στο ίδιο διάστημα, δημιούργησε τεράστιες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργολάβους, σε εφορία, ταμεία εργαζομένων, αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών κ.λ.π , καθιστώντας την ΔΕΥΑΚΑ προβληματική. Η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός ,βρίσκουν στο πρόσωπο του κ. Θωμά την απόλυτη έκφραση. Εμείς έχουμε αναλάβει το δύσκολο έργο να διαμορφώσουμε συνθήκες βιωσιμότητας και εύρυθμης λειτουργίας  προς όφελος του συνόλου των Δημοτών μας, παρέχοντας σε αυτούς ποιοτικές υπηρεσίες.
Σε αυτή την κατεύθυνση αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε τον κ. Θωμά να συνεισφέρει αν πραγματικά ενδιαφέρεται και όχι να υπονομεύει το μέλλον της επιχείρησης συνεχίζοντας το καταστροφικό του έργο, το οποίο καλύπτει κάτω από ψευδεπίγραφη και δήθεν κοινωνική ευαισθησία.


Γραφείο Τύπου ΔΕΥΑΚΑ