Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ανακλήθηκε άδεια οικοδομής λόγω μικρής απόστασης από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης



Η Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ανακάλεσε σήμερα με απόφαση της Προϊσταμένης κ. Καραβά η οποία αναρτήθηκε στο Διαύγεια (βλ.  https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A8%CE%9A%CE%9B%CE%A5%CE%A9%CE%9B%CE%A1-%CE%9F%CE%98%CE%9D ) την άδεια οικοδομής για το κτίριο που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Θωμάς σε μικρή απόσταση από το ήδη κατεστραμμένο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης. Στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται στο αιτιολογικό και η αλληλογραφία μεταξύ Πολεοδομίας και Ιδιοκτήτη για την νομιμοποίηση των κτιριακών εργασιών. Ως βασικός λόγος αναφέρεται η απαγορευτική για την χρήση ως καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω της απόστασης από το Δημοτικό Σχολείο υπόθεση για την οποία πάντως ο πρώην Δήμαρχος έχει αθωωθεί πανηγυρικά από τη δικαιοσύνη.  Φαίνεται πάντως ότι δεν είχαν γίνει η αναγκαίες ενέργειες για να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και να εκδοθεί άδεια για χρήση συμβατή με την θέση του κτιρίου. Πάντως λέγεται ότι οι καταγγελίες Μπελιά είχαν κάποια βάση. Η Απόφαση της Προϊσταμένης της Πολεοδομίας Κύμης μάλλον το επιβεβαιώνει.

Όπως αναμένεται εξάλλου ένας νέος πόλεμος ανακοινώσεων και αλληλοσπαραγμού βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των γνωστών πρωταγωνιστών (Θωμάς, Μπελιάς, Θεοδώρου) στην πολύπαθη πολεοδομικά Κύμη. 

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Εκπαιδευτική αποστολή του Προγράμματος Erasmus + 2016

Χαλκίδα 05/10/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια του προγράμματος «ERASMUS+ 2016» με τίτλο Σχεδίου «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» το Επιμελητήριο Εύβοιας διοργανώνει  εκπαιδευτικές αποστολές:
1. στην Ιταλία για 12 ημέρες 11 διανυκτερεύσεις το πρώτο 15 ήμερο του Νοέμβρη για 25 συμμετέχοντες. 
2. στην Κύπρο για 12 ημέρες 11 διανυκτερεύσεις το πρώτο 15 ήμερο του Δεκέμβρη για 25 συμμετέχοντες.   
Στην αποστολή θα συμμετέχουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι κατά προτεραιότητα Μεταποιητικών Μονάδων καθώς και επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του εμπορικού κλάδου.  Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
-              Εκπαίδευση/ επισκέψεις αναφορικά με τις αντικείμενο κατάρτισης στο φορέα υποδοχής. 
-              επισκέψεις σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.    
-              πολιτιστικές επισκέψεις.
Οι καταρτιζόμενοι θα πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους με την έκδοση των κάτωθι πιστοποιητικών:
·         Europass Mobility &
·         Βεβαίωση παρακολούθησης από τον Φορέα Υποδοχής με τον τίτλο του σχεδίου.
Το σχέδιο καλύπτεται από Επιχορήγηση του Προγράμματος ERASMUS+. 
Οι ημερομηνίες που προαναφέρονται είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων– δικαιολογητικών επικοινωνήστε με τον κ. Κοκκάλα Νικόλαο ή τον κ. Μουτουσίδη Χρήστο στα τηλέφωνα 2221023510/2221086452 ή στο site του Επιμελητηρίου www.eviachamber.gr  /Κατάρτιση – Εκπαίδευση.  Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων έως 20/10/2016 με όλα τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα  (σε περίπτωση μη προσκόμισης όλων των δικαιολογητικών η αίτηση απορρίπτεται).

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος

ΛΙΟΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  

Αναμένεται το ξεκίνημα των έργων για να σωθεί η παραλία της Χαλκίδας.

Με χρήματα από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μετά από επίμονη προσπάθεια των τοπικών παραγόντων προεξέχοντος του Δημάρχου της Χαλκίδας Χρήστου Παγώνη, προωθήθηκε η χρηματοδότηση του έργου για την επισκευή φθορών των κρηπιδωμάτων της Ευβοϊκής ακτής στην περιοχή από το παλιό εμπορευματικό λιμάνι έως την προβλήτα του Αγ. Νικολάου.

Το έργο ήταν από την πρώτη στιγμή στις προτεραιότητες του Δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη ο οποίος είχε κατανοήσει εγκαίρως την κρισιμότητα της κατάστασης εξάλλου την αγωνία αυτή ξεκίνησε την θητεία του την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Το έργο είναι μείζονος σημασίας για την Χαλκίδα διότι οι σπηλαιώσεις έχουν διαβρώσει την παραλία και ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ορατός με δυσάρεστες συνέπειες. Εκτιμάται από τους ειδικούς ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω των επιχώσεων επί των οποίων διαμορφώθηκε η παραλία χωρίς ασφαλώς να ληφθούν μέτρα, την εποχή που η πόλη καταστρεφόμενη θεωρούσε ότι εκμοντερνίζεται.

Το ποσό που εγκρίθηκε φθάνει τα 2,5εκ.ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται και η επισκευή των κρηπιδώσεων των δύο βάθρων – πύργων της παλιάς Γέφυρας του Ευρίπου. Ο  Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, με δηλώσεις του στο lamiastar τόνισε ότι η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε από την διεύθυνση Λιμενικών Έργων και η σύμβασή του με τον ανάδοχο υπογράφηκε πριν από ένα μήνα από την Γ.Γ.Υ. Ο κ. Δέδες δήλωσε ότι πλέον είναι έτοιμοι για την έναρξη των έργων, η οποία προβλέπεται να γίνει τους χειμερινούς μήνες, όπου η κίνηση τον χειμώνα στην παραλία είναι πιο μειωμένη. 

Ενημέρωση για το Πρόγραμμα ERASMUS+ 2016


Στην περίοδο που διανύουμε, περίοδο οικονομικής κρίσης,  είναι ευρύτατα αποδεκτή η πεποίθηση ότι η καινοτομία αποτελεί ταυτόχρονα «αντίδοτο» για την ύφεση της αγοράς μιας επιχείρησης, αλλά και «ελιξίριο» που αναζωογονεί την ανάπτυξή της. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο  προγραμματισμός και η δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων είναι αναγκαία για την επιβίωση των επιχειρήσεων.  Η επανάπαυση μιας εταιρίας στα υπάρχοντα (προϊόντα, υπηρεσίες) όσο επιτυχημένα και αν είναι αργά ή γρήγορα θα την οδηγήσουν στην περιθωριοποίηση και στον μαρασμό. Αν η εταιρία ενδιαφέρεται να παραμείνει ανταγωνιστική και κερδοφόρα, πρέπει να παρουσιάσει προϊόντα και υπηρεσίες καλύτερα σε ποιότητα, απόδοση και διαφορετικά από των ανταγωνιστών.
Βάσει των ανωτέρω  το Επιμελητήριο Ευβοίας πήρε το έναυσμα για το σχεδιασμό του εν λόγω προγράμματος «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», το οποίο έρχεται να καλύψει την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση των πωλήσεων και τη παρακολούθηση των νέων εξελίξεων- τάσεων στον τομέα των εξαγωγών.
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν– υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού μεταποιητικών μονάδων διότι στην περιοχή της Εύβοιας οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου προϊόντων 1ης μεταποίησης αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο με ιδιαίτερα προϊόντα ωστόσο όμως υπάρχει επιτακτική η ανάγκη για εξωστρέφεια αυτών των επιχειρήσεων και αλλαγή της ενδοεπιχειριασιακής τους κουλτούρας ώστε να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους προκειμένου να μεταβάλουν  το εταιρικό τους προφίλ και να το προσαρμόσουν σ ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πως η τεχνολογική αλλαγή και η καινοτομία μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη μέσω εισαγωγής καινούργιων προϊόντων, υλικών, μεθόδων παραγωγής, πηγών προμηθειών, υπηρεσιών, τεχνικών διαδικασιών και οργανωτικών μορφών. 
Η ενέργεια θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα :
1. σε επίπεδο Επιχειρηματία: μπορεί να αποφέρει κέρδη και να εξασφαλίσει της μακροημέρευση μιας εταιρίας.
2. σε επίπεδο επιχείρησης: η καινοτομία θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή, την ποιότητα των προϊόντων, τα επίπεδα απασχόλησης, τα κέρδη.
3. σε γενικό επίπεδο: οι αλλαγές στην τεχνολογία έχουν σημαντική επίδραση στην απόδοση, στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και επίπεδο διαβίωσης.
Η καινοτομία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων θα:
1. Συμβάλλει στην προσαρμοστικότητα τους στο μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
2. Αυξήσει την παραγωγικότητα και την κερδοφορία τους.
3. Αυξήσει την ευελιξία της παραγωγικής διαδικασίας.
4. Αυξήσει την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων/ υπηρεσιών.
5. Συμβάλλει στη διατήρηση η αύξηση του μεριδίου της αγοράς.
6. Αυξήσει τη δυνατότητα για εισαγωγή σε νέες αγορές.
Μέσα από το σχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα εργαλεία εφαρμογής της καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα:
1. στο ενδοεπιχειρισιακό περιβάλλον να γνωρίσουν πως θα εφαρμόζουν εργαλεία χρηματοδότησης, να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, να αναπτύσσουν νέα διαφοροποιημένα προϊόντα στην αγορά.
2. στο ευρύτερο σύστημα θεσμών αξιοποιώντας τα δίκτυα που συνδέουν την επιχείρηση με το περιβάλλον της: πανεπιστημιακά εργαστήρια, δημόσια ινστιτούτα Έρευνας και Ανάπτυξης, τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης άλλων επιχειρήσεων, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, συστήματα τεχνολογικής πληροφόρησης, οργανισμοί χρηματοδότησης και τέλος, κρατικά όργανα άσκησης πολιτικής.
3. στο πλαίσιο συνεργειών, στις ευνοϊκές προϋποθέσεις που δημιουργούνται για την καινοτομία από την ενίσχυση εταιρειών υπηρεσιών παραγωγής που ιδρύονται από ομάδες επιχειρήσεων, όπως εταιρείες έρευνας αγοράς, πληροφόρησης, εμπορικής προώθησης, προώθησης εξαγωγών.
4. στο πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος, οι νέες προοπτικές που δημιουργεί το διαδίκτυο ενισχύουν την καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα συμβάλλει στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών επιχειρήσεων των αγροτικών προϊόντων του Νομού και θα ακολουθηθούν όλες οι εκπαιδευτικές μεθόδους  εκπαίδευσης ενηλίκων προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η δράση προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ενέργεια γιατί δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου εκτός από την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την απόκτηση νέων γνώσεων για τους δικαιούχους, προωθεί  παράλληλα ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον συνεργασιών.

Οι οργανισμοί υποδοχής EDEX στην Κύπρο και CESVITEC στην Ιταλία που επιλέχθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν σπουδαία εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, αλλά και στο αντικείμενο κατάρτισης. 

Η συνολική διάρκεια του σχεδίου είναι 12 ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και την Κύπρο με τη συμμετοχή 50 δικαιούχων (25 ανά ροή) αντίστοιχα.    

Αγιασμός στο Κολυμβητήριο Χαλκίδας

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με τον καθιερωμένο αγιασμό, που τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου στο Κολυμβητήριο Χαλκίδας, από τον αιδεσιμώτατο π. Ιωάννη Φαφούτη, ξεκίνησε η νέα κολυμβητική περίοδος για τους τρεις ναυταθλητικούς ομίλους της πόλης, τον ΝΟΧ, τον ΑΚΟΧ και τον Ευβοϊκό.
Η φετινή τελετή είχε ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του Κολυμβητηρίου το 1989, η παρούσα Δημοτική Αρχή, προχώρησε στη ριζική επισκευή του. Συγκεκριμένα, έγιναν παρεμβάσεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό, που είχε φτάσει πλέον στα όριά του και εγκυμονούσαν κίνδυνοι για την ασφάλεια των αθλητών και των λοιπών εμπλεκομένων. Επίσης, έγιναν ελαιοχρωματισμοί, οικοδομικές εργασίες για την επέκταση των αποδυτηρίων, αφού ο αριθμός των αθλητών έχει αυξηθεί.
Στην τελετή του αγιασμού παρέστη και ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο, προχώρησε στην επισκευή του Κολυμβητηρίου, θέλοντας να υπάρχουν συνθήκες απόλυτης υγιεινής και ασφάλειας, σε αθλητές, προπονητές και γονείς. Παράλληλα, ανέφερε ότι η λειτουργία του σε ετήσια βάση, έχει κόστος 350.000,00€ και για τον λόγο αυτό, κάλεσε όλους να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και να συνεργαστούν με τους υπευθύνους του Δήμου και του ΔΟΑΠΠΕΧ για την εύρυθμη λειτουργία του Κολυμβητηρίου.
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από την πρόεδρο του ΔΟΑΠΠΕΧ Λ. Ζλακώνη, η οποία ευχήθηκε η νέα κολυμβητική περίοδος να έχει επιτυχίες και για τους τρεις ναυταθλητικούς ομίλους της Χαλκίδας.
                                                                                                     

                                                                                                   Γραφείο Τύπου  

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ισότητας της ΠΕΣ Στερεάς Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 12.30 μ.μ. συνεδρίασε η Θεματική Επιτροπή Θεσμών & Ισότητας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, σε συνέχεια της  πρόσκλησης της Προέδρου, κας Λίνας Ευσταθίου – Σπανού, Δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού,στην  αίθουσα  συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.
Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,προκειμένου αυτή να κατατεθεί στα πλαίσια των εργασιών του ΕιδικούΣυνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθείστις 17 &18 Οκτωβρίου 2016, στον Βόλο και θα αφορά την «Αλλαγή του Καλλικράτη & το Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους».
Η κα. Ευσταθίου – Σπανού κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής αναλύοντας την εισήγησή της, η οποία και αποτέλεσε τη βάση των τελικών θέσεων της Θ.Ε. Θεσμών & Ισότητας. Τα μέλη πραγματοποίησαν στοχευμένες και άκρως τεκμηριωμένες προτάσεις για τις καίριες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα κι έπειτα από διαλογική συζήτηση διαμορφώθηκε η επίσημη εισήγηση της Επιτροπής.
Η εν λόγω εισήγηση θα συζητηθεί στην ερχομένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Στέρεας Ελλάδας, που θα  πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ούτως ώστε να λάβει γνώση το Σώμα και ενδεχομένως να εμπλουτιστεί περαιτέρω, με στόχο τη συνέχιση της μεστής και ουσιαστικής συμμετοχής της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στα συνέδρια της ΚΕΔΕ για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας γενικότερα.

Για  τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών &Ισότητας
της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας
Η Πρόεδρος
Ευσταθίου-Σπανού Ελένη

Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού

Η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ συμμετέχει στην δράση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ STOP TTIP

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας (ΕΠΚΑ-ΣΤΕ) συμμετέχει στην δράση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ STOP TTIP

To Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 12.00, Ερμού και Νίκης στο Σύνταγμα,
ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατά των διατλαντικών συμφωνιών που καταργούν
"κεκτημένα" ετών στην διατροφική ποιότητα και ασφάλεια,
 καταστρατηγούν τα δικαιώματα των καταναλωτών στην ενημέρωση και την άμεση παρέμβαση.

Αναχώρηση από Χαλκίδα το Σάββατο στις 10.30, κάτω από τα γραφεία της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, Ελ. Βενιζέλου αρ. 22

(για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με ηλεκτρονικό μήνυμα ή τηλεφωνικά στο 2221020509)

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο Δήμος Σκύρου για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Σκύρο το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12:00π.μ. Επικεφαλής ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Μπακογιάννης Κώστας και παρόντες η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα.Παπαναστασίου Μίνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ.Σπανός Φάνης ,o Αντιπερειφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Καραΐσκος Ευθύμιος ,ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Φωκίδας κ.Κατσαγούνος Ευάγγελος , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ.Τάσιος Αριστείδης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Βοιωτίας κα.Παπαθωμά Φανή, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ.Μπακομήτρος Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Αργύρης Δημήτριος , ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ.Αποστολόπουλος Κώστας, ο Αντιπεριφεριάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ.Ταγκαλέκας Ιωάννης, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου και Υπηρεσιακοί Παράγοντες.

Με την έναρξη της συνεδρίασης από την Πρόεδρο, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σκύρου ο οποίος έθεσε υπόψιν του Περιφερειακού Συμβουλίου σημαντικότατα θέματα για τα οποία ζητείται άμεση λύση, όπως το έργο της αντιστήριξης του βράχου που είναι χτισμένο το «Κάστρο» και το Μοναστήρι της Μονής του Αγίου Γεωργίου, το έργο της συντήρησης και αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού άξονα, το έργο της αποκατάστασης του αποχετευτικού συστήματος στις περιοχές «Γυρίσματα», «Μαγαζιά» και «Μώλος», το πολύ κρίσιμο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και αυτό της ανέγερσης του νέου κτιρίου όπου θα στεγάζεται το Γυμνασίου και το Λυκείου Σκύρου.
Στην συνέχεια οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που παρευρέθησαν στην συνεδρίαση, έθεσαν ζητήματα για τα οποία ζητούν την αρωγή και υποστήριξη της Περιφέρειας. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νησιού που και εκείνοι με την σειρά τους έθεσαν υπ`όψιν του Συμβουλίου τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού.

Τέλος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου προχώρησε στην συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης .
Η συνεδρίαση στέφτηκε με επιτυχία, ενώ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της απόφασης της Διοίκησης της Περιφέρειας και σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου να πραγματοποιούνται Περιφερειακά Συμβούλια σε όλους του απομακρυσμένους δήμους, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Περιφερείας με τη Σκύρο- το μοναδικό νησί στην Στερεά Ελλάδα. Επίσης, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σκύρου να θέσουν τα θέματά τους υπ'όψιν του Περιφερειακού Συμβουλίου και να αποσπάσουν την δέσμευση της άμεσης λύσης των προβλημάτων, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι από τη μεριά τους να "δουν" από κοντά τα μείζονα ζητήματα της Σκύρου και να προβληματιστούν επ'αυτών προκειμένου να επιληφθεί η Περιφέρεια για την καλύτερη και ταχύτερη επίλυση τους.

Εκ του Δήμου

Επίσκεψη Ιατρικού Κλιμακίου από το 251 ΓΝΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 επισκέφτηκε την Σκύρο κλιμάκιο γιατρών από το 251 Γ.Ν.Α. ,οι οποίοι εξέτασαν εθελοντικά πάνω από 500 άτομα.
Το κλιμάκιο απαρτιζόταν από τους εξής γιατρούς : κ.Χατζηγεωργίου Δημήτριο Ταξίαρχο-Διοικητή Γ.Ν.Α. , τον κ.Ηλιόπουλο Θεμιστοκλή Καρδιολόγο, κ.Γεωργούλη Στυλιανό Ορθοπεδικό, τον κ.Σύψα Σπυρίδων Ακτινολόγο, την κα.Ντόλιου Παρασκευή Καρδιολόγο, τον κ.Αναγνώστου Τηλέμαχο Ενδοκρινολόγο, τον κ.Τσώνη Γρηγόριο Πνευμονολόγο, τον κ.Αρώνη Παντελεήμων Δερματολόγο , τον κ.Μέγγουλη Σταύρο Παθολόγο, τον κ.Ναούμη Δημήτριο Νευρολόγο, τον κ.Γκότση Αντώνιο Ω.Ρ.Λ. ,κ.Τζιάμαλη Κωνσταντίνο Γενικό Χειρούργο, και τις Νοσηλεύτριες κα.Καραμπέτσου Αντιγόνη, κα.Τζαγκά Σοφία, κα.Γκουτζίδου Αναστασία και κα.Μήτκα Ευαγγελία.
Το βράδυ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Σκύρου, ο Δήμαρχος Σκύρου διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για όλους τους γιατρούς της αποστολής. Στον χαιρετιστήριο λόγο του τόνισε την πολύτιμη προσφορά των γιατρών του 251 Γ.Ν.Α. στους κατοίκους της Σκύρου και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους γιατρούς προσωπικά για την εθελοντική προσφορά τους. Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Μπακογιαννης Κώστας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα.Παπαναστασίου Μίνα, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ.Αργύρης Δήμητρης, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Διοικητής ΝΑΣΣΚΥ κ.Πετράκος Παναγιώτης , ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού κ.Γεραλής Ιωάννης, εκπρόσωποι της 135ΣΜ, της 7ης ΜΣΕΠ, ο κ.Μαυρίκος Νίκος επικεφαλής δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων και συλλόγων της Σκύρου.
Με το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σκύρου κ Χατζηγιανάκης Ε.Μιλτιάδης προσέφερε τιμητική πλακέτα προς τον κ.Χατζηγεωργίου Δημήτριο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης των Σκυριανών και αναμνηστικά δώρα προς τον ίδιο, αλλά και προς όλα τα μέλη της αποστολής.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Νέοι χορωδοί για το Δ.Ω.Χ. ''Νίκος Σκαλκώτας'' του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.


Ξεκίνησαν οι πρόβες της '' Χορωδίας Κοριτσιών - Γυναικών '' του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας ''Νίκος Σκαλκώτας'' του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.
Νέοι χορωδοί θα γίνονται δεκτοί κατόπιν ακρόασης. Για πληροφορίες:

Τηλέφωνα:  22210 21500 και 22210 83702 από τις 17.00 έως τις 21.00

Το "τερπνόν μετά του ωφελίμου" ή το "λακωνίζει εστί φιλοσοφείν"

Λακωνικές και με βαθύ νόημα οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπανού, στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργεί. Αυτές που κάνουν την διαφορά είναι κάποιες πρόσφατες:
Μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Σκύρο:
"Θα θέλαμε πολύ (και θα μας άρεσε εξίσου) να βρισκόμαστε συχνότερα στη Σκύρο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως, είναι η - σίγουρα τερπνή και ελπίζουμε ωφέλιμη - στοιχειώδης κάλυψη αυτής της ανάγκης για ενημέρωση, διάλογο και ανάδειξη ζητημάτων της τοπικής κοινωνίας του νησιού!"
Μετά την δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης στην παραλία της Χαλκίδας:

"Υπογράψαμε και ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης των σπηλαιώσεων στην παραλία Χαλκίδας. Για να περπατάμε αμέριμνοι και να κοιμόμαστε ήσυχοι!"

Έναρξη Οφθαλμολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Κύμης

Δελτίο Τύπου

Με γνώμονα την συνεχή και απρόσκοπτη παροχή δωρεάν Υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Κύμης, σας ενημερώνουμε ότι από 03-10-2016 ανέλαβε καθήκοντα ως Επιμελητής Β΄, ο οφθαλμίατρος κος Ψαλλίδας Δημήτριος.
Η προσπάθεια ένταξης οφθαλμολογικών υπηρεσιών υγείας στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου ΚΥ Κύμης ξεκίνησε προ έτους όπου έγινε η απαραίτητη αξιολόγηση της σκοπιμότητας αυτής, καθώς ουδέποτε το Γενικό Νοσοκομείο ΚΥ Κύμης δεν είχε στο δυναμικό του Οφθαλμίατρο.
Το γεγονός ότι, οι κάτοικοι της περιοχής για να εξετασθούν σε οφθαλμίατρο, είτε θα έπρεπε να απευθυνθούν σε ιατρό εκτός του δημοσίου συστήματος υγείας, είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Όπου δυστυχώς ως μόνη δημόσια δομή παροχής οφθαλμιατρικών υπηρεσιών στην περιοχή έχει συσσώρευση περιστατικών η οποία οδηγεί σε τεράστια αναμονή προγραμματισμού εξέτασης περίπου τους 4 μήνες.
Η σωστά συντονισμένη και σχεδιασμένη αυτή προσπάθεια όχι μόνο αναβαθμίζει το ρόλο και το σκοπό του Γενικό Νοσοκομείο ΚΥ Κύμης, αλλά ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει  το οφθαλμιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας από την αναμονή των ραντεβού.
Σημειώνουμε δε ότι, έγιναν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες προμήθειας εξοπλισμού και υλικών ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία προμήθειας μηχανημάτων για την διενέργεια οφθαλμολογικών επεμβάσεων στο ΓΝ-ΚΥ Κύμης.
Μπορείτε να κλείνετε τα ραντεβού στα εξωτερικά Ιατρεία του ΓΝ-ΚΥ Κύμης στο 2222350126 καθημερινά.
Η αύξηση των ποιοτικών και σύγχρονων υγειονομικών υπηρεσιών είναι πρωταρχικός μας στόχος, ώστε κατά το δυνατό και πάντα με σωστή αξιολόγηση να καλύπτεται ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιοχής.
Καλή μας αρχή.
                                       Ο Διοικητής
                                    του ΓΝ-ΚΥ Κύμης

                                       Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης

Ο Χαϊνάς για το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Σκύρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε στην Σκύρο, με την συμμετοχή στην συζήτηση που αναπτύχθηκε, εκτός των εκπροσώπων του Δήμου Σκύρου και πολλών πολιτών και εκπροσώπων φορέων των νησιού. Αυτή η άμεση επαφή των περιφερειακών συμβούλων με τις τοπικές κοινωνίες, τους βοηθά όχι μόνο να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και να θέτουν προτεραιότητες και να κάνουν ιεραρχήσεις στην χρηματοδότηση των έργων. Από την πλευρά μας σημειώσαμε τα εξής :
Για τη Σκύρο και τους Σκυριανούς, θέλουμε να σημειώσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει το νησί τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόοδος που οφείλεται κυρίως στους Σκυριανούς και τις Σκυριανές, οι οποίοι ανέπτυξαν μια πολύπλευρη και δημιουργική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον πρωτογενή τομέα, στο τουρισμό και στις υπηρεσίες. Δεν περίμεναν το Κράτος να τους λύσει όλα τα προβλήματα τους. Πήραν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Δημιούργησαν κατ΄αρχήν το καμάρι τους την ακτοπλοϊκή εταιρία και το πλοίο τους τον “Αχιλλέα”, που συνδέει σταθερά το νησί με το λιμάνι της Κύμης, αλλά και τελευταία και με άλλα νησιά. Δεν έμειναν στην καταγγελιολογία, για τα προβλήματα του νησιού, τα οποία ασφαλώς και υπάρχουν  και ταλαιπωρούν τους πολίτες του νησιού. Και οι ευθύνες για την λύση τους βαρύνουν ασφαλώς, όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό. Την κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και την αυτοδιοίκηση.
Το επαρχιακό δίκτυο με τους κινδύνους κατάρρευσης ενός διαβρωμένου τμήματος, που συνδέει την δυτική με την ανατολική Σκύρο. Το έργο αντιστήριξης του περίφημου βράχου. Τα προβλήματα ύδρευσης πολλών περιοχών του νησιού και η οριστική λύση με την δημιουργία φράγματος. Τα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία του νησιού, με την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου με κατάλληλες υποδομές, για την επίλυση του προβλήματος με τους σταύλους και το πότισμα των κοπαδιών. Το ξακουστό αλογάκι της Σκύρου, που με την επιμονή και την δουλειά των Σκυριανών παραγωγών, κατ’αρχήν διεσώθη από την εξαφάνιση και στην συνέχεια το ανέδειξαν, όχι μόνο ως ένα σπάνιο είδος που χρειάζεται προστασία, αλλά και για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως η θεραπευτική ιππασία για άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες. Σήμερα θέλουν να το προωθήσουν στο εξωτερικό και πρέπει να τους βοηθήσουμε να λυθούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα συναντούν. Οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας, με την αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου σε Κέντρο Υγείας, όπου σήμερα ελάχιστοι γιατροί και ανύπαρκτο υγειονομικό προσωπικό, δίνουν τη μάχη της παροχής στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε χιλιάδες επισκέπτες και στους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Το πρόβλημα της επέκτασης της σχολικής μονάδας για την κάλυψη των αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών. Την έξυπνη επέκταση του λιμανιού για την υποδοχή περισσοτέρων τουριστικών σκαφών. Την επέκταση της σύνδεσης της Σκύρου με τις Βόρειες Σποράδες, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου  και γιατί όχι με λιμάνια - πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η Σκύρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον Πρωτογενή Τομέα, με την παραγωγή σήμερα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (Μέλι, κρέας, κ.ά.). Οι παραγωγοί όμως θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα. Να δημιουργήσουν μέσω συμπράξεων μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Leader, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ)). Απευθυνόμενοι όχι μόνο στη εσωτερική αγορά, αλλά και γιατί όχι στο εξωτερικό. 
Στον τουριστικό τομέα κάθε χρόνο η Σκύρος ανεβαίνει σταθερά στις προτιμήσεις των τουριστών ελλήνων (κυρίως οικογενειακός τουρισμός) και αλλοδαπών. Στόχος των τουριστικών μονάδων του νησιού, θα πρέπει να είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Και αυτό θα γίνει με την επιμονή σε ποιοτικές υπηρεσίες μεγάλης προστιθέμενης αξίας, αλλά και με την αξιοποίηση πλέον των νέων υποδομών του αεροδρομίου, που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόνομα πλέον πτήσεις τσάρτερ μεγάλων αεροσκαφών, το μελλοντικό υδατοδρόμιο, την επέκταση του λιμανιού και την δημιουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών και την διασύνδεση της Σκύρου με άλλους θαλάσσιους και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας.
Η Περιφέρεια μπορεί  να συμβάλλει στον βαθμό που της αναλογεί και σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου, να προωθήσει άμεσες λύσεις σε πολλά επείγοντα προβλήματα, όπως σημείωσαν και αρκετοί πολίτες της Σκύρου και στα υπόλοιπα σε συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση  να δρομολογηθούν λύσεις για το άμεσο μέλλον. Εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στους πολίτες της Σκύρου και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην προώθηση των αναγκαίων λύσεων.
Σκύρος 3-10-2016
Κώστας Χαϊνάς

Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Η Αρτάκη βραβεύει πολίτες της



 Μετά από πρόταση της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κας Ζ. Ματζάνα και ομοφωνία των μελών, αποφασίστηκε  στη συνεδρίαση του Συμβουλίου  με ημερομηνία  8-8-2016   η βράβευση των συμπολιτών  μας που με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στην  καλή λειτουργία, την ωραία εικόνα και την  ανάδειξη του πολιτισμού  της πόλης μας.
1.Κρίνουμε άξια να επαινεθεί  την προσπάθεια των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Αρτακηνών – Κυζικηνών,  που κατά τη διάρκεια της θητείας των, από τον Μάιο  του  2013 έως τον Μάιο του 2016 ίδρυσαν το Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Αρτάκης,  στην παραλιακή οδό Αγίου Νικολάου  6.   
Τα μέλη του Δ.Σ.  ήταν τα εξής:     Πρόεδρος: Ασπασία Χατζάκη – Λαγού, Αντιπρόεδρος:  Γεωργία  Αναστασιάδου, Γραμματέας : Χαρίκλεια Καμπάκη , Ταμίας:   Θεοφανώ Κοτρώνη  Μέλη:  Σμαρώ  Ψαθέρη, Ρούλα Ματζάνα, Γιάννης Τσόγκας.
Συγχαίρουμε όλους τους δωρητές που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του συλλόγου και κατέθεσαν τα πολύτιμα κειμήλια που είχαν φέρει από την Παλαιά Πατρίδα , την Αρτάκη Κυζίκου της  Μικράς Ασίας. Χάρη στις προσπάθειες του Συλλόγου, η Νέα Αρτάκη απέκτησε το δικό της Μικρασιατικό Σπίτι και εμφανίστηκαν οι πολύτιμοι θησαυροί που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας. 
2. Κρίνουμε άξια να επαινεθεί η προσφορά των συμπολιτών μας Αντώνη  Παππά (Μιτάφη),  Νικολάου Γεωργαλά, Ιωάννη Βαφείδη και Παναγιώτη - Γεωργίας Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία τους να προσφέρουν στην παραλία της Νέας  Αρτάκης δύο πανέμορφα και γραφικά κτίσματα. Συγκεκριμένα,  μετά την ολοκλήρωση των έργων του αλιευτικού καταφυγίου και του λιμενοβραχίονα,  τοποθέτησαν  σε περίοπτη θέση το εκκλησάκι  του Αγίου  Νικολάου από κοινού  και τον  Ανεμόμυλο  στην πλατεία των πολιτιστικών  εκδηλώσεων αποκλειστικά από τον  Παναγιώτη Αναστασιάδη.
Σήμερα ο Άγιος Νικόλαος και ο Ανεμόμυλος, εκτός από την ομορφιά που πρόσθεσαν στο λιμάνι μας, έγιναν σημεία αναφοράς ως  χώρος αναψυχής , ξεκούρασης, περιπάτου, συνάντησης  για όλες τις ηλικίες.
Οι συμπολίτες μας τόλμησαν και ξεπέρασαν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και χάρισαν στην πόλη μας δύο πολύτιμα κοσμήματα που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης.
3.         Κρίνουμε άξια να επαινεθεί για την όλη προσφορά της την κα  Εύη Σαραντέα – Μίχα, Ζωγράφο και Φαρμακοποιό, η οποία το 1977 ανακάλυψε στην Ν. Αρτάκη όπου έζησε επί 27 έτη, τόπους κατασκευής προϊστορικών λίθινων εργαλείων. Για την τοπική σκληρότητα τσακμακόπετρα (πυριτόλιθο), οι προϊστορικοί κυνηγοί και οι νομάδες των γύρω περιοχών έρχονταν στο Βολέρι και στην περιοχή  της Φανερωμένης και κατασκεύαζαν εργαλεία από την τοπική σκληρότατη τσακμακόπετρα: πέλεκες,  τσεκούρια, μαχαίρια, αιχμές, ξέστρα για την επεξεργασία δερμάτων και ξύλων κ.α. Οι θέσεις της Ν. Αρτάκης συγκαταλέγονται στις πλέον σημαντικές υπαίθριες στο χάρτη παλαιολιθικών θέσεων της Ελλάδας. 
Ο Αρτακηνός προϊστοριολόγος κ. Χρήστος Ματζάνας, που έχει ειδικευτεί στον κλάδο της Παλαιολιθικής εποχής εξ αιτίας των ευρημάτων της κας Σαραντέα, συμπεραίνει ότι τα παλαιότερα δείγματα ανθρώπινης δραστηριότητας στο Βολέρι, δηλώνουν εγκαταστάσεις ανθρώπων του Νεάντερνταλ.
Το βιβλίο της ¨Το εντός Άγαλμα¨ περιέχει αναπαραστάσεις  39 γλυπτών προσώπων αρχαίων Ελλήνων. Σαν ζωγράφος έχει εκθέσει έργα της σε 20 εκθέσεις.
 Έχει δημιουργήσει Βοτανολόγιο με 320 αποξηραμένα είδη φυτών,  της έχουν απονεμηθεί μετάλλια από την Εταιρεία Ευβοιϊκών Σπουδών και την Ευβοιϊκή Αρχαιόφιλο Εταιρεία.


4. Κρίνουμε άξια να επαινεθεί την κ. Φεβρωνία Αργυροπούλου – Διακουμή που διακρίθηκε για την πολιτιστική προσφορά της στην πόλη της Ν. Αρτάκης, κυρίως με το καλλιτεχνικό, λαογραφικό  & συγγραφικό της έργο. Ως Πρόεδρος  του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου τη χρονιά  1973-74 γίνεται η αιτία  για τη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης αναπαράστασης του Αρτακηνού αρραβώνα  & γάμου,  με κείμενα που έγραψε  & δίδαξε στα παιδιά του Δημοτικού η ίδια.
 Ως μέλος του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ν. Αρτάκης το 1980 -81,  αποτελεί μία από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του νέου κτιρίου για τη στέγαση των μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου στην περιοχή Αλώνια.
Ως πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών  ¨Κύζικος¨ έγραψε και δίδαξε σε παιδιά  του Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου, με σκοπό  την αναπαράστασή τους σε διάφορες  εκδηλώσεις, 18 θεατρικά έργα όπως: 15 μουσικοχορευτικά δρώμενα, αρκετά ποιήματα και διηγήματα.  Επίσης συγκέντρωσε περίπου 2.000 λέξεις και φράσεις του Αρτακηνού ιδιώματος . Μ΄ αυτόν τον τρόπο ενέπνευσε πολλά παιδιά ν΄ ασχοληθούν αργότερα με την υποκριτική, τη φωνητική  & τη μουσική.
 Παράλληλα έγραψε δύο βιβλία:  ¨Η Αρτάκη στο πέρασμα των αιώνων¨  το 1993 και το  ¨Μνεία ζωής & γλώσσας των Νεοαρτακηνών ¨ το 2007,  με τα οποία ανέδειξε κι έκανε γνωστή την πόλη μας στο Πανελλήνιο.

Η Πρόεδρος  της  Δημοτικής Ενότητας
ΜΑΤΖΑΝΑ   Ζαφειρία  
Και τα Μέλη του Συμβουλίου
ΧΑΛΙΟΣ  Νικόλαος
ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ Στυλιανός
ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ   Αγγελής

ΓΕΤΙΜΗΣ Παναγιώτης

Δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Λιονάκη

                                     
             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                           
Αμέσως μετά την εκλογή μου στην θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας με χαιρετισμό μου  προς την τοπική επιχειρηματική κοινότητα κατέστησα σαφές ότι o Φορέας που θα εκπροσωπήσω θα λειτουργήσει με συνέπεια και με  ευθύνη  και θα αποτελέσει πραγματικά τον πυρήνα  της τοπικής επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάπτυξη της και την ανάπτυξη του τόπου. 
Αξιολόγησα ωστόσο και έθεσα ως προσωπικό μου στοίχημα αυτό που μέσα από την ως τότε πορεία μου έκρινα ως άκρως απαραίτητο για την πορεία της νέας διοίκησης.
Αυτό ήταν η  διαμόρφωση και η εγκαθίδρυση μιας νέας επιμελητηριακής κουλτούρας, διότι πολύ απλά η παλιά αποτελούσε τροχοπέδη  της προσπάθειας να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας ανατέθηκε από τους ευβοείς επιχειρηματίες.
Μιας νέας επιμελητηριακής κουλτούρας μιας νέας φιλοσοφίας  όχι μόνο στο επίπεδο του συμβουλευτικού και διεκδικητικού ρόλου του Επιμελητηρίου, όχι μόνο στο επίπεδο των υπηρεσιών του αλλά πρωτίστως στο επίπεδο της διοίκησης του.
Ζήτησα από όλους ενωμένοι και αφοσιωμένοι να καταστήσουμε το Επιμελητήριο μας, Φορέα του πλουραλισμού, της προόδου,  της συνεργασίας και της αξιοκρατίας, για να σταθούμε όλοι μας εποικοδομητικά και επικεντρωμένοι στον κοινό και αυτονόητο ρόλο μας. Να προασπίσουμε την ευβοϊκή επιχειρηματικότητα και να φανούμε αντάξιοι των δυσκολιών αλλά και των ευκαιριών της εποχής.
Τα ατυχή συμβάντα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 28.9.2016 κατά την οποία όπως ήδη γνωρίζετε παρακωλύθηκε η ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών της, αποτέλεσαν παρένθεση μιας ώριμης και εποικοδομητικής πορείας.
Θεωρούνται όμως λήξαν, αφού ο φυσικός αυτουργός διοικητικός σύμβουλος ζήτησε δημόσια συγνώμη από το ΔΣ αλλά κυρίως και από τα Μέλη του Επιμελητηρίου.
Θεωρώντας την μεταμέλεια του αληθινή, δηλώνω υπεύθυνα ότι η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Εύβοιας θα βαδίσει, με όποιο κόστος, να ασκεί το έργο της δημοκρατικά, ανιδιοτελή, αξιοκρατικά και με ήθος, παράγοντας ουσιαστικό αποτέλεσμα, σεβόμενη - μέσω της ιδίας της διαδικασίας των εργασιών της - τον επιμελητηριακό θεσμό, τον στόχο της και τα μέλη που εκπροσωπεί.
Στο πλαίσιο αυτό θα σταθώ απέναντι σε όποια ανήθικη, ιδιοτελή και εγωκεντρική συμπεριφορά παρεμποδίσει την λειτουργία του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου του οποίου προεδρεύω. Θα σταθώ απέναντι σε όποιον αυτουργό, φυσικό ή ηθικό, αποσκοπήσει εσκεμμένα να διασαλεύσει ή να υπονομεύσει την ομαλή διαδικασία εποικοδομητικής παραγωγής έργου του Φορέα για την οποία και εκλέχτηκε.
Ιωάννης Λιονάκης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την επίθεση των ΜΑΤ στους συναξιούχους



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επίθεση με ΜΑΤ σε βάρος των συνταξιούχων το Γραφείο Τύπου της ΚΕτου ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι ‘’αριστεροσύνης’’ και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Με σύμφωνη γνώμη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για τους ΣΜΑ



 ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, ίσως και το μεγαλύτερο, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όσο και η σημερινή, δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο πρόβλημα μέχρι σήμερα.     
Εμπόδιο στις προσπάθειές τους θεώρησαν και το γεγονός ότι με το Ν 998/79 απαγορεύονταν η εγκατάσταση και λειτουργία ΣΜΑ σε πρώην χωματερές που βρίσκονταν σε δασικές εκτάσεις και κάθε προσπάθειά τους προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αρθεί η απαγόρευση απέβησαν άκαρπες.
Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της άρσης κάθε αδικίας, αφού επιτρεπόταν σε όλη την ελληνική επικράτεια εκτός από την Εύβοια και την Κρήτη, η εγκατάσταση και λειτουργία ΣΜΑ σε δασικές εκτάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Κύμης Αλιβερίου, με κοινή υπουργική απόφαση τροποποίησε την παράγραφο 3α του άρθρου 53 του Ν998/1979, επιτρέποντας την εγκατάσταση και λειτουργία ΣΜΑ και συνοδών έργων σε ΧΑΔΑ που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στην Εύβοια και την Κρήτη.
Θέλουμε όμως να τονίσουμε το αυτονόητο, το οποίο όμως μερικοί ή δεν κατανοούν ή εσκεμμένα παραποιούν. Η παραπάνω τροπολογία σε καμία περίπτωση δε σημαίνει χωροθέτηση των ΣΜΑ στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτό είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου που πρέπει να έχει ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (Το.Σ.Δ.Α) σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α) που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015. Πάνω σε αυτό το Τοπικό Σχέδιο το Τμήμα Αυτοδιοίκησης, αν χρειαστεί, θα πάρει θέση για τις χωροθετήσεις που θα προταθούν, το σχέδιο διαχείρισης και θα κάνει τις δικές της προτάσεις.

ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΧΑΛΚΙΣ, ΧΑΛΚΟΣ, ΦΩΤΙΑ: Ιστορίες φωτιάς στη ζωή και το μύθo


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2016» με τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας –Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» θα πραγματοποιήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδος «Αρέθουσα» εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού με θέμα: ΧΑΛΚΙΣ, ΧΑΛΚΟΣ, ΦΩΤΙΑ- ιστορίες φωτιάς στη ζωή και το μύθο.
Η εκπαιδευτική δράση εστιάζει σε δύο γλυπτά του μουσείου με στόχο να αποκαλύψει τις πολλαπλές μεταμορφώσεις της φωτιάς: αιτία καταστροφής, διαχρονικό σύμβολο δύναμης, πηγή φωτός– ενέργειας, κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη των τεχνών-τεχνικών και μέσο κάθαρσης - θεραπείας.
Με αφορμή τα δύο επιλεγμένα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδος «Αρέθουσα», θα συζητήσουμε για τη φωτιά, δύναμη που καταστρέφει και αναγεννά, για το «αείζωον πυρ» του Ηράκλειτου και της μυθολογίας καθώς και για τη φωτιά ως «οικείο αγαθό» της καθημερινής ζωής.
Οι σχολικές ομάδες, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη δράση, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας έως τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016.
(Τηλέφωνο επικοινωνίας :22210 22402, 22210 94090)
Μέγιστος αριθμός ομάδας: 25 έως 30 μαθητές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Χρόνος διεξαγωγής εκπαιδευτικού προγράμματος:
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου & Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ώρες : 9:30-11:00 & 12:00-13:30.
Τόπος διεξαγωγής εκπαιδευτικού προγράμματος:
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδος «Αρέθουσα»
Όνομα υπεύθυνου: Κατσάλη Σοφία, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ευβοίας

[φωτογραφία: Λύχνος με απεικόνιση εργαστηρίου, Χαλκίδα, 2ος αι. μ.Χ.]

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Βασιλικού

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Υπεγράφη την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η σύμβαση για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Βασιλικού, από τον δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Ι.Δ. Χρυσοσπάθης Τεχνική”, Ιωάννη Χρυσοσπάθη.
Πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, αφού οι διαδικασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν πριν από 15 περίπου χρόνια, με την ένταξή του στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2004” και μελέτη που συντάχθηκε από την ΤΥΔΚ. Η σύμβαση κατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος υπεγράφη το 2004, για ποσό 1.400.000,00€ περίπου, αλλά οι εργασίες δεν ξεκίνησαν, ελλείψει πιστώσεων. Από τις αρχές του 2010 το συγκεκριμένο έργο βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε, παρά μόνο το κτιριακό του μέρος, παρότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωσή του μέσα στο 2014.
Με την ανάληψη των καθηκόντων από την παρούσα Δημοτική Αρχή, το έργο αποπεράτωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Βασιλικού, τέθηκε σε προτεραιότητα και μάλιστα το 2015 ενεγράφη στον προϋπολογισμό του Δήμου, πίστωση 600.809,00€. Δυστυχώς η δημοπρασία αναβλήθηκε τρεις φορές μέσα στο 2016, λόγω της πανελλαδικής αποχής των πολιτικών μηχανικών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην Επιτροπή του Διαγωνισμού.
Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Βασιλικού είναι μεταξύ άλλων: σκυροδέματα – εξωτερικές κλίμακες και ράμπες ΑΜΕΑ, εγκατάσταση των ειδών υγιεινής των λουτρών και του κυλικείου, πλήρης καλωδίωση ηλεκτρικής εγκατάστασης, φωτιστικά σώματα, ηλεκτρικοί πίνακες, θερμοσίφωνες και αλεξικέραυνο, επιστρώσεις δαπέδων, ξύλινες θύρες, δάπεδα και ερμάρια, κιγκλιδώματα, ελαιοχρωματισμοί, εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού, κ.α. 
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης τόνισε: “η αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Βασιλικού αποτέλεσε για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, έργο πρώτης προτεραιότητας και σίγουρα θα είχε προχωρήσει πιο γρήγορα, αν δεν υπήρχαν προβλήματα, όπως η συνεχόμενη αποχή των πολιτικών μηχανικών. Η τοπική κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων και κυρίως οι νέοι της περιοχής έχουν ανάγκη το έργο αυτό και θα γίνει ό,τι απαιτείται, για να παραδοθεί το ταχύτερο δυνατόν, αφού τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από ιδίους πόρους του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο και υπευθυνότητα για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, όπως και των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων, έστω και αν κάποιοι συνεχίζουν να έχουν παρωπίδες και να μην βλέπουν τίποτα, από λόγους σκοπιμότητας, ευτέλειας και ιδιοτέλειας”. 
                                                                                 

                                                                                                   Γραφείο Τύπου