Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Απολογισμός του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για την αντιμετώπιση της ΑΡΙΑΔΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                 Αλιβέρι 16-1-2017

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Το μετεωρολογικό φαινόμενο « Αριάδνη » που χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση, το σύνολο του Δήμου μας, δημιούργησε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις , στην ασφάλεια και τις περιουσίες Δημοτών και επισκεπτών της περιοχής μας.
 Οι έντονες χιονοπτώσεις και το πολικό ψύχος, χτύπησε σε όλη του την έκταση το Δήμο μας, όμως στις Δ.Ε. Κύμης και Κονιστρών ξεπέρασε κάθε κάθε πρόβλεψη, καθώς το ύψος του χιονιού τόσο στην πόλη της Κύμης, όσο και στο σύνολο των Τοπικών διαμερισμάτων έφτασε τα δύο (2) μέτρα.
Ήταν γνωστό, ότι αυτό το διάστημα, θα είχαμε χιονοπτώσεις στην περιοχή μας, δεν ήταν γνωστό όμως το μέγεθος και η ένταση των  φαινομένων που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο Από την πλευρά μας ο Δήμος, είχε προετοιμαστεί  θέτοντας σε ετοιμότητα τα δικά του μηχανήματα, αλλά και μηχανήματα ιδιωτών και επιχειρήσεων. Παράλληλα  με έγγραφό μας προς  την περιφέρεια και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήσαμε τα κατάλληλα μηχανήματα, με σκοπό να συνδράμουν προκειμένου να διανοιχτούν  οι βασικές οδικές προσβάσεις, οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας .
Τα μηχανήματα του Δήμου που πήραν μέρος στους εκχιονισμούς ήταν
·         2 grader
·         1 προωθητήρας( μπουλντόζα) D9
·         1 unimog
·         3 Τσάπες
Με πρωτοβουλία του υπουργού υποδομών κ. Χρ. Σπρίτζη διατέθηκαν:
·         1  Ερπυστριοφόρος  φορτωτής 963
·         1 grader
Από τον Στρατό, ύστερα από γραπτό αίτημα του Δήμου μας, διατέθηκαν από την μονάδα μηχανικού του Λουτρακίου :
·         2 προωθητήρες (μπουλντόζες )  D 7
Από την  επιχείρηση ΤΕΡΝΑ , διατέθηκαν :
·         1 προωθητήρας ( μπουλτόζα ) D 6
·         1 αλατιέρα
Από την  επιχείρηση της ΑΓΕΤ διατέθηκαν :
·         2 φορτωτές
   Επίσης μισθώθηκαν και διατέθηκαν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες πολλά ιδιωτικά μηχανήματα μπουλντόζες, φορτωτές,  JCB, BOBCAT, Τρακτερ κ.λ.π..

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  - Περιφ. Ενότητα Ευβοίας διέθεσε :
·         1 προωθητήρα ( μπουλντόζα )  D 8
·         1 Φορτωτή
·         Παράλληλα μισθώθηκαν και διατέθηκαν πολλά μηχανήματα ιδιωτών.

Όλα τα παραπάνω , μηχανήματα και οι χειριστές τους, έδωσαν πραγματική μάχη με τον χιονιά, το πολικό ψύχος και τις χιονοθύελλες  προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που  δημιουργηθήκαν.
            Τα έντονα, αυτά καιρικά φαινόμενα, δημιούργησαν  προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Οι διακοπές ρεύματος έθεσαν παράλληλα εκτός λειτουργίας αρκετά αντλιοστάσια.            Τόσο οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, όσο και οι εργαζόμενοι στο Δήμο και την ΔΕΥΑΚΑ, έκαναν τεράστιες προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών , αποκαθιστώντας την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε όλη την έκταση του Δήμου και σε όλα τις Δημοτικές και και Τοπικές Κοινότητες . Τα προβλήματα που παραμένουν είναι ελάχιστα και ήδη αντιμετωπίζονται.
            Το Νοσοκομείο Κύμης είχε λάβει μέριμνα συγκεντρώνοντας από την Παρασκευή (6-1-17) όλους του νεφροπαθείς που εξυπηρετεί η μονάδα του, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα αποκλεισμού και δυσκολίες μετακίνησης εξ αιτίας των  χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους.
            Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Σαμαρείτες – Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας, είχαν αναλάβει την μεταφορά  έκτακτων περιστατικών στο Νοσοκομείο της Κύμης, με ειδικό όχημα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα.
 Παράλληλα, ο Δήμος, με έγγραφά του προς τις υπηρεσίες και τους συναρμόδιους φορείς, επιδίωξε την άμεση κινητοποίηση και συνδρομή τους στις μεγάλες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν από όλους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η «Αριάδνη».
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κάτωθι ενέργειες :
1.    ΄Εγγραφο προς την Περιφέρεια (Σάββατο 7-01-2017) για την διάθεση
μηχανημάτων για τον εκχιονισμό του οδικού Δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα της και συγκεκριμένα για τα τμήματα :
- Λέπουρα – Κύμη από την παραλία
- Λέπουρα – Κύμη, διέλευση μέσω Κονιστρών
- Γυμνό – Σέττα – Μακρυχώρι – Μανίκια – Βρύση – Κονίστρα – Κύμη
- Αλιβέρι – Άγιος Λουκάς – Τραχήλι
- Λέπουρα  - Ζάρκα και προς Κάρυστο
- Αμάρυνθος – Λέπουρα
- Στενή – Στρόπωνες – Μετόχι – Κύμη
- Κύμη – Χωνευτικό και Κύμη- Ιερά  Μονή Σωτήρος
- Αυλωνάρι Οκτωνιά
      2.  ΄Εγγραφο προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (8-01-2017), το  οποίο κοινοποιείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητήσαμε την άμεση  κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
      3.Έγγραφο προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (8-01-2017) για την προώθηση αιτήματος προς το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας για να μας διατεθούν μηχανήματα εκχιονισμού.
        4.΄Εγγραφο προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, το οποίο κοινοποιείται προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και άλλους φορείς, με σκοπό να ορισθούν επιτροπές καταγραφής των ζημιών.
 Παράλληλα με το ίδιο έγγραφο ζητείται να επιμηκυνθεί ο χρόνος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται ο Δήμος μας από ένα (1) μήνα που προβλέπει η απόφαση σε έξι (6) μήνες, να ενισχυθεί οικονομικά  ο Δήμος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας και την αποκατάσταση των υποδομών.
Η έκταση και το μέγεθος, των ακραίων για την περιοχή μας καιρικών φαινομένων, δημιούργησε κινδύνους και προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.  ΄Ολοι  οι φορείς που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των οξυμένων και απρόβλεπτων προβλημάτων, παρά τις όποιες αδυναμίες σε συντονισμό και επικοινωνία, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και το τελικό αποτέλεσμα είναι  θετικό.
Σε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αυτή τη μάχη ο Δήμος μας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες. Ειδικότερα, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ελέγχου Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Νοσοκομείο Κύμης και το προσωπικό του, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Ελληνικό Στρατό, τα συνεργεία της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚΑ, τους Σαμαρίτες – Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τις εθελοντικές ομάδες της περιοχής μας, τις επιχειρήσεις που προσέφεραν μηχανήματα εκχιονισμού, όλους τους ιδιώτες που διέθεσαν τα μηχανήματά τους.
Σε όλους αυτούς που από την πρώτη στιγμή, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έδωσαν τον αγώνα για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα  που έζησε ο τόπος μας αυτές τις ημέρες, οφείλουμε να τους εκφράσουμε, ιδιαίτερα τις ευχαριστίες του Δήμου μας και των συμπολιτών μας. 

Γραφείο Τύπου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου