Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Χαϊνάς: Ανακοίνωση για τους δασικούς χάρτες


Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα οι Δασικοί Χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα για διαβούλευση, ενστάσεις κ.λ.π.
Είναι αλήθεια ότι όλη η διαδικασία είχε πολλά κενά, αρκετά λάθη και γενικά δεν ακολουθήθηκε μια συστηματική και οργανωμένη μεθοδολογία, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αίσιο πέρας όσον αφορά τους δασικούς χάρτες και την έναρξη της τακτοποίησης μεγάλων ελλειμμάτων, όπως το δασολόγιο, οι χρήσεις γης, το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο. Ελλειμμάτων που κουβαλάμε ως Κράτος από την συγκρότησή του  μέχρι σήμερα. Γιατί μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα και το πελατειακό σύστημα εμπόδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να τακτοποιήσουμε αυτές τις μεγάλες εκκρεμότητες. Γιατί πάνω στο έλλειμμα αυτό του νεοελληνικού Κράτους, βασίσθηκαν κάθε είδους καταπατητές των δασών μας, η ιδιοποίηση από επιτήδειους τεράστιων δασικών εκτάσεων με την μέθοδο της χρησικτησίας και άλλων μεθόδων καταπάτησης και τσιμεντοποίησης αυθαίρετων κατασκευών στην καρδιά πολλές φορές των δασών μας. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2010 που η χώρα ουσιαστικά χρεοκόπησε και χρειάστηκαν μέχρι σήμερα τρία πακέτα διάσωσης άνω των 300 δις. ευρώ από τους εταίρους μας, για να σταθούμε όρθιοι ως χώρα, παρότι αποτελούσαν όλες αυτές οι εκκρεμότητες, μνημονιακές υποχρεώσεις, δηλαδή δεσμεύσεις των ελληνικών Κυβερνήσεων, έναντι των πακέτων βοήθειας, το πολιτικό σύστημα εδώ και επτά χρόνια δεν κατόρθωσε ακόμη να ολοκληρώσει ούτε καν τους δασικούς χάρτες. Έστω όμως και σήμερα ήρθαν από την παρούσα Κυβέρνηση –όπως ήρθαν- οι δασικοί χάρτες. Εκείνο που χρειάζεται δεν είναι να απορρίψουμε την διαδικασία, αλλά να διορθώσουμε τυχόν λάθη, αβλεψίες, κατάργηση των υπέρογκων τελών και άλλα λανθασμένα στοιχεία που τυχόν έχουν και όχι να ακυρώσουμε την θεσμοθέτησής και ολοκλήρωσής τους. Άλλωστε οι δασικοί χάρτες δεν λύνουν θέματα που άπτονται του ιδιοκτησιακού, τα οποία θα αντιμετωπισθούν στην συνέχεια κατά την συζήτηση του εθνικού κτηματολογίου και του περιουσιολογίου.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας, συμφωνήσαμε στην ανάγκη διόρθωσης των λαθών, αλλά σημειώσαμε με έμφαση ότι οι όποιες διαφωνίες δεν πρέπει να αποτελέσουν το άλλοθι ακύρωσης συνολικά της διαδικασίας της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να λυθούν τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα και εκκρεμότητες της χώρας που αφορούν τις χρήσεις γης, το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο.
Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε και τις αναλυτικές προτάσεις που έχει επεξεργαστεί ο συνεργάτης μας,  κος Καπράλος Ηλίας, Διευθυντής Δασών για πολλά χρόνια σε Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι οποίες εκτιμούμε ότι θα είναι χρήσιμες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας των δασικών χαρτών.
13-2-2017

Κώστας Χαϊνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου