Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Αυτά τα Μηχανήματα μίσθωσε ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου για τον εκχιονισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απευθείας μίσθωση των Μηχανημάτων για τον εκχιονισμό ανά Δημοτική Ενότητα. Στον Πίνακα φαίνονται πέραν του ονόματος το είδος του Μηχανήματος και η αμοιβή ανά ώρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΥΜΗΣ
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΥΠΟΣ ΜΗΧ/ΤΟΣ ΤΙΜΗ /ΩΡΑ ( Πλέον ΦΠΑ 24%)
1 ΓΑΝΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Φορτωτής ερπυστριοφόρος από 101 HP και άνω   55
2 ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΛΑΜΟΥ– ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ Ο.Ε Φορτωτής Ελαστ. από 101
-180 HP    50
3 ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Εκσκαφέας φορτωτής 70 HP και άνω (J.C.B) Bobat 45  21
4 ΔΡΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Bobcat 21
5 ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Bobcat Εκσκαφέας φορτωτής 70 HP και άνω (J.C.B) 21    45
6 ΚΑΡΤΕΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τρακτέρ 25
7 ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  Τρακτέρ 25
8  ΚΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Τρακτέρ 25
9 ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Τρακτέρ 25
10 ΚΡΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Τρακτέρ 25
11 ΓΕΡΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Τρακτέρ 25
12 ΓΕΡΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Τρακτέρ 25
13 ΜΠΕΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Τρακτέρ 25
14 ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Τρακτέρ 25
15 ΚΑΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Τρακτέρ 25
16 ΔΗΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Τρακτέρ 25
17 ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του  ΑΡΤΕΜΙΟΥ Τρακτέρ 25
18 ΠΟΓΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟ Bobcat 21
19 ΜΠΕΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τρακτέρ 25
20 ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  Φορτηγό από 10 ton και   άνω 35

Ζημιές σε ελαιόδεντρα από τα χιόνια Προτάσεις για τους παραγωγούς

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΗΜΙΩΝ
Διαχείριση σπασμένων κλάδων / κλάδεμα: Άμεσα όταν δουν κλαδιά σπασμένα λόγω τους βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέμων να λειάνουν τις τομές που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο (Εικόνα Α). Έτσι θα σταματήσουν το σάπισμα του δέντρου.
Επίσης είναι αναγκαίο στη συνέχεια να καλυφθεί με ειδική αλοιφή η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιμο για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής του ξύλου από ασθένειες και σαπίσματος (Εικόνα Β). Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό και άσπρισμα μεγάλων κλαδιών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Εκτός από τα σπασίματα κλαδιών που είναι οι άμεσες ζημιές, οι ζημιές που θα φανούν αργότερα είναι ξηράνσεις κλαδιών από πάγωμα που θα μειώσουν την παραγωγικότητα των δέντρων τα επόμενα χρόνια. Την άνοιξη που θα ξεκινήσει η νέα
βλάστηση και θα φανεί ποια κλαδιά είναι ζημιωμένα να γίνει κλαδοκάθαρος με αφαίρεση ξερών κλαδιών με τομή στο υγιές ξύλο. Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό.
Μέσα συγκομιδής / ποιότητα καρπού και ελαιολάδου: Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής όντως ζημιώνονται από την πτώση σπασμένων κλαδιών αλλά δεν προτείνουμε το μάζεμα τους κάθε φορά που αναμένεται κακοκαιρία γιατί αυτό είναι ασύμφορο.
Η ποιότητα του ελαιολάδου επηρεάζεται αρνητικά από τα χιόνια γιατί ο καρπός παγώνει και σαπίζει. Αυτό που προτείνουμε είναι η άμεση συγκομιδή του καρπού και η εξαγωγή του ελαιολάδου.
Λίπανση: Σε περίπτωση που η αφαίρεση των σπασμένων κλάδων αντιστοιχεί σε ένα βαρύ κλάδευμα, τότε το πρόγραμμα λίπανσης που αφορά στη συντήρηση των ελαιοδέντρων, τροποποιείται ώστε να δοθεί έμφαση στην λίπανση με άζωτο, περιορίζοντας τη χρήση καλίου μέχρι τα δένδρα να επανέλθουν σε κανονική παραγωγή. Επισημαίνεται ότι υπάρχουσες ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων που έχουν ήδη διαγνωσθεί από αναλύσεις εδάφους και φύλλων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άσχετα με το μέγεθος της ζημιάς από τα χιόνια.
Φυτοπροστασία: Τα κομμένα κλαδιά θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μάρτη να έχουν απομακρυνθεί από τον ελαιώνα ή να ψεκαστούν με κατάλληλο εντομοκτόνο για αποφυγή προσβολών από τα ξυλοφάγα έντομα. Η νέα βλάστηση πρέπει να προστατευτεί από τις προσβολές από
διάφορους εχθρούς και ασθένειες όπως μαργαρόνια (Margaronia unionalis, Εικόνα Γ), πυρηνοτρήτης (Prays oleae), ακάρεα της οικ. Εriophyidae, κηκιδόμυγα των βλαστών της ελιάς (Resseliella oleisuga) με χημική αντιμετώπιση μέχρι να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της κόμης τους.

ΠΡΟΛΗΨΗ
 Ο φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκό σκληραγωγεί τη βλάστηση.
 Η μείωση των φθινοπωρινών αζωτούχων λιπάνσεων συντελεί στο να μην έχουμε νέα τρυφερή βλάστηση μέσα στο χειμώνα.
 Η συγκομιδή του καρπού Κορωνέικης να γίνεται το αργότερο έως τέλη Δεκεμβρίου και Τσουνάτης και Θρομπολιάς από τα δίχτυα πριν την αναμενόμενη κακοκαιρία.
 Να κλαδευτούν τα δέντρα σε ύψος έως 4 μέτρα στην Κορωνέικη και έως 5-6 μέτρα στην Τσουνάτη και Θρομπολιά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σπασίματος κλαδιών από δυνατούς ανέμους και χιόνια.



Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αναζητά συνεργάτες στη Νότια Εύβοια


Αναζήτηση Συνεργατών – Νότια Εύβοια

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες (αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, συμβουλευτική επί της διαδικασίας οργάνωσης-παραγωγής- και εμπορίας  αγροτικών εκμεταλλεύσεων και προϊόντων) ενδιαφέρεται για συνεργάτες.
Περιοχή Απασχόλησης : η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Εύβοιας και ειδικότερα οι πόλεις Αλιβέρι, Κύμη, Κάρυστος.
Απαιτούμενα Προσόντα: Πολύ καλή χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καλή γνώση του αγροτικού χώρου και δυνατότητα καλής επικοινωνίας με τους  αγρότες.
Ιδιαίτερα θα συνεκτιμηθούν οι κατέχοντες ειδικά προσόντα, κατά προτεραιότητα πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) των σχολών με κατεύθυνση τη Γεωπονική, τα Οικονομικά  και Ηλεκτρονικούς  Υπολογιστές (Πληροφορική), και οι διαθέτοντες εμπειρία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στον αγροπεριβαλλοντικό χώρο. 
Αποστολή βιογραφικού στο :   hr@c-gaia.gr αναφέροντας στο θέμα «ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ»
Αιτήσεις ενδιαφέροντος δεκτές έως 23 Ιανουαρίου 2017.

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ │ Κηφισίας & Παραδείσου 2, Μαρούσι, 15125, Αττική

Τ : +30 213 0187300 │ F: 213 0187399 │ W : www.c-gaia.gr

Αλ. Θεοδώρου: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια



Ο λαός μας λέει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν μπορεί να πάει μακριά.
Αυτό επιβεβαιώνεται όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό με τον κ.Δημ.Θωμά. Το πιό πρόσφατο επεισόδιο αφορά την υπόθεση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε κατά της Δημοτικής Αρχής (του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων Κύμης και Πολιτικής Προστασίας) για τη δήθεν ολιγωρία της στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς για τις τελευταίες 10ετίες θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας.
Όμως, όλοι οι συμπατριώτες μας, εκτός από τον κ.Θωμά, έγιναν μάρτυρες της υπεράνθρωπης προσπάθειας που κατέβαλε η Δημοτική Αρχή, προσπάθεια που είχε ευτυχή κατάληξη. Όχι μόνο δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όπως αλλού, αλλά ούτε καν κινδύνευσε σοβαρά κάποιος.
Μας κατηγορεί, επίσης ο κ.Θωμάς ότι "τα διαθέσιμα μηχανήματα του Δήμου ήταν μηδαμινά". Δεν μας λέει, όμως πόσα απ' αυτά μας άφησε διαθέσιμα και ενεργά, ούτε πόσα χρήματα άφησε στο ταμείο του Δήμου για να τα επισκευάσουμε........
Το ευχάριστο είναι ότι τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση των ακραίων αυτών φαινομένων αναγνωρίζουν όχι μόνο οι συμπατριώτες μας, που μέρα-νύχτα έβλεπαν δίπλα τους τους ανθρώπους του Δήμου, αλλά και κάποιοι από αυτούς που φέρονται να έχουν υπογράψει τη μηνυτήρια αναφορά του κ.Θωμά.
Ήδη, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ένας απ' αυτούς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποταμίας Γεράσιμος Μοσχάτος, με ΕΝΟΡΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ σε συμβολαιογράφο ΑΝΑΚΑΛΕΙ "καθ' όλο το περιεχόμενό της και για κάθε έναν εκ των μηνυομένων την μηνυτήρια αναφορά που συνυπέγραψα και κατατέθηκε την 13-1-2017 στο Αστυνομικό Τμήμα Κύμης".
Εμείς δεν θα μπούμε στη λογική να ρωτήσουμε αν το κείμενο αυτό ήταν σε γνώση όσων φέρεται να το υπογράφουν, ούτε αν γνώριζαν ότι πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά ή για απλή ανακοίνωση.
Αυτά ας τα βρουν μεταξύ τους.

Εμείς, σαν Δημοτική Αρχή, θέλουμε για άλλη μιά φορά με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα και ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας για την υπομονή και κατανόηση που επέδειξαν σ' αυτές τις δύσκολες μέρες για τον τόπο μας.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις χιονοπτώσεις.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                         ΑΛΙΒΕΡΙ 19/1/2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν το τελευταίο διάστημα την περιοχή μας, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, στις Δημόσιες και Δημοτικές υποδομές, στις περιουσίες των πολιτών, και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
Για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε όλη την έκταση του Δήμου, με απόφαση του Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου, συγκροτήθηκαν δύο (2) επιτροπές , οι οποίες θα επισκεφθούν όλα τα Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα.
Στις επιτροπές θα συμμετέχουν ένας υπάλληλος από την Πολεοδομία του Δήμου, ένας υπάλληλος από τις τεχνικές υπηρεσίες και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας στην οποία γίνεται η καταγραφή της ζημιάς.
Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των επιτροπών καταγραφής, καλούνται οι Δημότες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά να την δηλώσουν άμεσα στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.
Όσοι έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά στο ζωικό ή φυτικό τους κεφάλαιο, καλούνται να τα δηλώσουν έγκαιρα στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών, θα αρχίσουν την καταγραφή κατά προτεραιότητα από τις Δ.Ε Κύμης και Κονιστρών που είχαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις εκτεταμένες χιονοπτώσεις, το πολικό ψύχος και τον παγετό.
Προκειμένου οι επιτροπές να ολοκληρώσουν όσο περισσότερο έγκαιρα γίνεται το έργο τους, παρακαλούνται όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές που προέρχονται από τις χιονοπτώσεις και το παγετό να τις γνωστοποιήσουν στους προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων για να καταγραφούν και να εκτιμηθούν.

                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναρτήθηκε ο Δασικός Χάρτης της Εύβοιας. Από 6/2/ έως 6/4/2017 η υποβολή αντιρρήσεων


Αναρτήθηκε σήμερα ο Δασικός Χάρτης της Εύβοιας. Η Διεύθυνση Δασών του Νομού με την της Απόφαση Ανάρτησης ορίζει και τις προθεσμίες εντός των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις.
Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται στην αρμόδια Επιτροπή του Κτηματολογίου και εφόσον δεν γίνουν δεκτές τότε υπάρχει μόνο η δικαστική οδός για την διεκδίκηση αποχαρακτηρισμού εκτάσεων που ορίζονται από τον Χάρτη ως Δασικές αλλά ο ενδιαφερόμενος έχει εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα σε αυτήν.
Οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται μέσα στις δασικές εκτάσεις ουσιαστικά δεσμεύονται και ανήκουν πλέον στο Δημόσιο. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποδείξει με έγγραφα αλλά και φωτοερμηνείες τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης. Μαζί με τον ισχύοντα Χάρτη δημοσιεύεται και ο ιστορικός δασικός χάρτης, δηλαδή ορθοφωτοχάρτης του 1945.
Ημερομηνία έναρξης των αντιρρήσεων είναι η Δευτέρα 06-02-2017 και λήξης η Πέμπτη 06-04-2017.
Ιδιαιτέρως, για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, και συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία λήξης των αντιρρήσεων είναι η Τετάρτη 26-04-2017.
Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν φυσικά και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του έννομου συμφέροντός τους, εμπράγματα ή ενοχικά  δικαιώματα, στις περιληφθείσες στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.
Απόσπασμα του Χάρτη για την περιοχή Καλάμου Αχλαδερής

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται στα Σημεία Υποβολής Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη  (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.)Νομού Εύβοιας
Τα Σ.Υ.Α.Δ.Χ. Νομού Ευβοίας είναι:
1. ΣΥΑΔΧ Ιστιαίας, με έδρα τα γραφεία του Δασαρχείου Ιστιαίας, Ισόγειο, 342 00 Ιστιαία τηλ.Επικοινωνίας: 22260 69297 e-mail: dasxart_istiaias@apdthest.gov.gr
2. ΣΥΑΔΧ Λίμνης, με έδρα τα γραφεία του Δασαρχείου Λίμνης, 2 ος όροφος, 340 05 Λίμνη  τηλ. Επικοινωνίας: 2227 0 31218 & 2227 0 29107  e-mail: dasxart_limnis@apdthest.gov.gr
3. ΣΥΑΔΧ Χαλκίδας, με έδρα τα γραφεία του Δασαρχείου Χαλκίδας, Χαινά 97 341 32 Χαλκίδα 2ος όροφος τηλ. Επικοινωνίας: 2221080401 e-mail: dasxart_chalkidas@apdthest.gov.gr
4. ΣΥΑΔΧ Αλιβερίου, με έδρα τα γραφεία του Δασαρχείου Αλιβερίου, Θέση Πλάτωμα, 345 00 Αλιβέρι τηλ. Επικοινωνίας: 2223025812 e-mail: dasxart_aliveriou@apdthest.gov.gr
5. ΣΥΑΔΧ Καρύστου, με έδρα τα γραφεία του Δασονομείου Καρύστου. 340 01 Κάρυστος τηλ. Επικοινωνίας: 2224 0 22390 e-mail: dasxart_karystou@apdthest.gov.gr
6. ΣΥΑΔΧ Σκύρου, με έδρα τα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Σκύρου, 1 ος όροφος, 340 07 Χώρα Σκύρου τηλ. Επικοινωνίας: 2222 0 92934 e-mail: dasxart_skyrou@apdthest.gov.gr

Το ΛΑΛΑ ΤΟ θα επανέλθει στο θέμα με Οδηγίες.


Ολόκληρη η Απόφαση Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη της Εύβοιας ΕΔΩ
Το Δασικό Χάρτη τον βλέπετε ΕΔΩ

Ο Σύλλογος "Ρέουσα" καταγγέλλει: Κόβουν παράνομα τις ελιές στο Αυλωνάρι!!!!

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές διαμαρτυρίας και αγανάκτησης κατοίκων του Αυλωναρίου για την παράνομη και εγκληματική κοπή ελαιόδεντρων στην περιοχή μας. Ο Σύλλογός μας έχει γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών και εκκλήσεων βοήθειας από απελπισμένους ανθρώπους, που απειλούν μάλιστα ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Καλούμε λοιπόν όλους τους αρμόδιους φορείς, Δασαρχείο, Αστυνομία, Δήμο κλπ. να επέμβουν άμεσα και να προβούν σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι εκείνοι που λυμαίνονται τις περιουσίες των συμπολιτών τους, τους στερούν τον πολύτιμο κι ευλογημένο καρπό της ελιάς και υπονομεύουν παράλληλα και την υγεία όλων μας, συντελώντας στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

H Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου ΑντωνίουΑχλαδερής ευχαριστεί την Πυροσβεστική/Κλιμ. Αλιβερίου

Προς
Τον κ. Διοικητή της Π.Υ. Χαλκίδος
(Κοινοποίηση Π.Κ. Αλιβερίου)

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς το Κλιμάκιο της Π.Κ. Αλιβερίου για την άμεση ανταπόκριση στις εκκλήσεις μας κατά τον πρόσφατο αποκλεισμό της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου Αχλαδερής και την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα επικίνδυνης καταστάσεως, ενόψει της ετοιμασίας για την επικείμενη εορτή του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) και την πανήγυρη του Ι. Ναού μας.
Οι αρχιπυροσβέστες Φωτιάς Ιωάννης και Μανέττας Ιωάννης επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για τον αποχιονισμό του χώρου μας˙ σας παρακαλούμε να τους εκφράσετε τις θερμές μας ευχαριστίες και τις ευχές μας να έχουν πάντοτε την ευλογία του Αγίου μας.
Ηγουμένη
Αντωνία μοναχή

15-1-17


Τους αποκλεισμένους κτηνοτρόφους της Κύμης επισκέφθηκε ο Βαγγέλης Αποστόλου

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Κύμης Εύβοιας, οι οποίες ήταν αποκλεισμένες από το χιόνι επί μέρες, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και συναντήθηκε με τους κτηνοτρόφους - ιδιοκτήτες τους, αλλά και φορείς της περιοχής, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι μια μερίδα κτηνοτρόφων σε περιοχές της χώρας μας, όπως η Κύμη την οποία επισκεπτόμαστε σήμερα, χτυπήθηκαν πολύ από την τελευταία κακοκαιρία με τα χιόνια και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη φάση της διαπίστωσης και της εκτίμησης των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος. Όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ. Όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών θα φροντίσουμε να υποβάλλουμε φάκελο για ΠΣΕΑ. Διερευνούμε όμως και τις δυνατότητες να χορηγηθεί κάποια στοχευμένη ενίσχυση (από de minimis ή άλλα μέτρα) για την απώλεια εισοδήματος και τα αυξημένα κόστη ζωοτροφών που είχαν οι μονάδες που ήταν αποκλεισμένες  επί πολλές ημέρες.»




Υφυπουργός, Βουλευτές και Προϊστάμενοι της εκπαίδευσης στα σχολεία της Ιστιαίας»

  Χαλκίδα, 19 Ιανουαρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου (ΕΕΕΕΚ) Καμαρίων την 17η Ιανουαρίου 2016 και μετά το πέρας της εκδήλωσης  ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δ. Μπαξεβανάκης συνοδεία των  βουλευτών  ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Γιώργο Ακριώτη και Τάσο Πρατσόλη επισκέφτηκαν τα σχολεία της περιοχής. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης  ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Χρ. Δημητρίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας Δ. Κυριτσόπουλος, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Γ. Καπενέκας συνοδευόμενοι από την Δήμαρχο Ιστιαίας- Αιδηψού Ε. Ευσταθίου.
Με ικανοποίηση για την επίσκεψη, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων (Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Γενικό και ΕΠΑ.Λ.)  υποδέχτηκαν το κλιμάκιο, έγινε διάλογος για το παρών και το μέλλον της εκπαίδευσης ενώ βουλευτές και Υφυπουργός ευχαρίστησαν τον εκπαιδευτικό κόσμο για την άοκνη στήριξη τους στη Δημόσια Παιδεία και τους μαθητές κόντρα στις αντιξοότητες και την απαξίωση που βίωσαν σαν κλάδος τα προηγούμενα χρόνια.


Κοινή Ανακοίνωση Φορέων της Εύβοιας για το θέμα των Διοδίων



Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιας Φάνη Σπανού, σύσκεψη φορέων της Εύβοιας με θέμα την επικείμενη επιβολή διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας - Σχηματαρίου και αφορμή την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης του σταθμού.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας κκ Γιώργος Ακριώτης και Τάσος Πρατσόλης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, η Δήμαρχος Ερέτριας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κύμης - Αλιβέρίου κκ Γιώργος Μπόκαρης και Νίκος Μπαράκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Λιονάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Εύβοιας κ. Στέφανος Μπασινάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Λάμπρος Γκάνης, εκπρόσωπος της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας κ. Ζωής Λιβανίου και η Νομική Σύμβουλος της ΠΕ Εύβοιας κ. Ελένη Θαλασσινού. Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Μαυραγάνης, η κ. Λιβανίου και ο Βουλευτής ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου, κωλυόμενοι να παραστούν, απέστειλαν επιστολές με τις θέσεις τους και την έκφραση συμπαράστασής τους στο ζήτημα των διοδίων. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου.
Στη συνάντηση επικαιροποιήθηκε η απόλυτη εναντίωση όλων των παρευρισκομένων και των φορέων που αυτοί εκπροσωπούν, στην επιβολή διοδίων στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι η εγκατάσταση σταθμού διοδίων σε εκτέλεση όρου της σύμβασης παραχώρησης της οδού στην "Ιονία Οδό", συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος των πολιτών και των επισκεπτών της Εύβοιας. Επιτονίστηκε δε, ότι εφόσον αυτή η εξέλιξη δεν αποτραπεί, οι Ευβοείς θα πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην παραχωρησιούχο ως "αμοιβή" για έργα που αυτή εκτέλεσε πιθανώς στη Δυτική Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι στην Εύβοια, καθώς η ΕΟ Χαλκίδας - Σχηματαρίου κατασκευάστηκε μέσα από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ.
Με βάση τα παραπάνω και ύστερα από εκτενή ανταλλαγή απόψεων, συμφωνήθηκε το ακόλουθο πλαίσιο ενεργειών για την αποτροπή της επιβολής διοδίων στην ΕΟ Χαλκίδας - Σχηματαρίου.
1. Διενέργεια άμεσης συνάντησης των φορέων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αίτημα την τροποποίηση των επίμαχων όρων της σύμβασης παραχώρησης με νομοθετική ρύθμιση.
2.  Φυσική παρουσία των φορέων στο σημείο της επικείμενης εγκατάστασης του σταθμού διοδίων, σε περίπτωση επανέναρξης των εργασιών.
3.  Εξέταση της σύμβασης και των συνοδών κειμένων από το Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας και τη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη τυχόν νομικών πλημμελειών και τη μέσω αυτών αποτροπή ή αναστολή της εγκατάστασης σταθμού διοδίων.
4. Ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς και πολίτες της Εύβοιας για εγρήγορση και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα, ενάντια στην επιβολή διοδίων.


Η παρούσα υπογράφεται από το σύνολο των ως άνω φορέων και θεσμικών εκπροσώπων.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

“Φρένο” για δεύτερη φορά στην εγκατάσταση διοδίων

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 3 ημερών ο δήμαρχος Χαλκιδέων σταμάτησε την επιχείρηση μεγάλης εταιρείας να προχωρήσει στην εγκατάσταση Σταθμού Διοδίων στον δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα.
Η δεύτερη προσπάθεια από τη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, ωστόσο και πάλι η αντίδραση του δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη, ήταν άμεση.
Συνοδευόμενος από συνεργάτες του, εργαζόμενους του Δήμου Χαλκιδέων, δημάρχους όμορων Δήμων και εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμαρχος Χαλκιδέων ζήτησε την απομάκρυνση των συνεργείων, όπως και έγινε.





            Γραφείο Τύπου  

Αίτημα του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την παράταση πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εκπροσωπώντας το Νομό Ευβοίας σας  - σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης – σας  γνωρίζω ότι  δύο εκ των οκτώ συνολικά Δήμων μας και συγκεκριμένα ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Μεσσαπίων-Διρφύων, έχουν κηρυχθεί μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που υπέστησαν οι περιοχές τους, σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.
Είναι αυτονόητο ότι οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών θα καθυστερήσουν σημαντικά να λειτουργήσουν και πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αφού τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν είναι απρόβλεπτα και δυσεπίλυτα. 
Υπενθυμίζοντας σας ότι συν τις άλλοις η Εύβοια έχει κηρυχτεί από το έτος 2007 πυρόπληκτος νομός  - που ακόμη προσπαθεί να απεμπλακεί από την σωρεία των τότε αρνητικών επιπτώσεων, όπως και οι ευβοϊκές επιχειρήσεις - σας παρακαλώ όπως προχωρήσετε στην άμεση εφαρμογή της αντίστοιχης των περιπτώσεων υπουργικής απόφασης που αφορά σε περιπτώσεις καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. 
Εν προκειμένω, λόγω των πρόσφατων καταστροφών που υπέστησαν από τα γνωστά και ακραία φυσικά φαινόμενα, (θεομηνίες, χιόνια και παγετούς) οι περιοχές των Δήμων Κύμης-Αλιβερίου και Μεσσαπίων-Διρφύων, σας ζητώ να παραταθεί για έξι μήνες η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών - που λήγουν ή έληξαν μέσα στο διάστημα της κήρυξης έκτακτης ανάγκης – των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους στις περιοχές που ανήκουν στους εν λόγω Δήμους. Σας παρακαλώ επίσης για την άμεση ανακοίνωση των μέτρων και την άμεση εφαρμογή τους χωρίς γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες για την απόδειξη των όποιων αυτονόητων.   
Σε δεύτερο χρόνο, σας παρακαλώ να εξετάσετε την διεύρυνση των δυνατοτήτων  των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερες προϋποθέσεις αναστολής καταβολής οφειλών, ληξιπρόθεσμων ή μη αλλά και ενεργητικές πολιτικές αποζημίωσης και ανακούφισης των επιχειρήσεων, προτείνοντας το όποιο συγκεκριμένο πλαίσιο να σταθεροποιηθεί και να εφαρμόζεται αυτόματα κάθε φορά που σημειώνονται ανάλογα φαινόμενα που πλήττουν τις τοπικές αγορές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή, για τα Αγροτικά




Αγαπητοί συνάδελφοι, καλή η συζήτηση και βέβαια όλοι συμφωνούμε ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα, όπως έχουν και όλοι οι υπόλοιποι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Γι αυτό τους στηρίζουν ιδιαίτερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση  με την ΚΑΠ, όσο και η κυβέρνησή μας  με τα ιδιαίτερα μέτρα που παίρνει  για τον αγροτικό χώρο .
Όμως  στους  δικούς  μας αγρότες  , πρέπει να πούμε και μια αλήθεια :  ότι αυτή την περίοδο ειδικά, έχουν λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες τους .
Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία της eurostat  στο εισόδημα   δείχνουν   ανοδική τροχιά τόσο το  2015, όσο και το 2016 .
 Καταθέτω σχετικό πίνακα, που δείχνει ότι από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε.  13 έχουν αύξηση με τρίτη την Ελλάδα σε ύψος 12,1% και οι υπόλοιπες 15 έχουν μείωση.
Βέβαια το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το ακαθάριστο εισόδημα που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, από 4,87 το 2014 σε 5,28 δις ευρώ το 2015.

Επειδή το κείμενο του αιτήματος για προ ημερησίας συζήτηση είναι γενικόλογο ,σε μια προσπάθεια να υιοθετήσει  ό,τι μπορεί να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών εν όψει των φετινών κινητοποιήσεων ,  εγώ οφείλω ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είμαι συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος , γιατί πάνω από όλα στόχος της Κυβέρνησης και δικός μας, ήταν και είναι η προστασία του Έλληνα αγρότη.
Ας δούμε τι κάναμε εμείς για αυτά που αναδεικνύονται ως βασικά προβλήματα του αγροτικού χώρου .     

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι χαρακτήρισα παραμονές του δημοψηφίσαματος τα μέτρα που ζητούσαν οι θεσμοί ως ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο. Ναι όντως αυτά αποτελούσαν ταφόπλακα, ξέχασε όμως να πει ότι ακολούθησε ένα δημοψήφισμα και το «όχι» του δημοψηφίσματος μας έδωσε αυτή τη δυναμική για να διαπραγματευτούμε. Αυτό το 26% που έλεγε για παράδειγμα φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα, να το φέρουμε σε αυτό που σήμερα όλοι συζητάμε και δεν είναι άλλο από την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ, των 9.500 ευρώ για μια μέση οικογένεια που αν υπολογίσουμε βεβαίως και το κομμάτι των ενισχύσεων που δεν εμφανίζεται ως φορολογητέο εισόδημα, φτάνουμε στα 12.000 ευρώ.

Σε πανηγυρική ατιμόσφαιρα έγιναν τα αγκαίνεια του ειδικού σχολείου ΑμΕΑ Καμαριών


Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε σήμερα (17/1/2017) με κάθε επισημότητα ο Αγιασμός Εγκαινίων του Ειδικού Σχολείου ΑμΕΑ Καμα-ρίων, η λειτουργία του οποίου έχει ήδη αρχίσει.
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός του Μητροπολίτη ο υφυπουργός Παιδείας κ. Mπαξεβανάκης, οι Βουλευτές Ευβοίας κ.κ.  Ακριώτης, Πρατσόλης, Σίμος Κεδίκογλου, Συμεών Κεδίκογλου, κα. Λιβανίου, ο Περιφερεικός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπέδευσης κ. Δημήτρίου, ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κυριτσόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και Υπηρεσιών καθώς  και μεγάλος αριθμός πολιτών.
Μετά την Ευλογία του Μητροπολίτη, χαιρετισμούς απηύθυναν οι όλοι οι βουλευτές και επίσημοι ενώ για την ίδρυση του Σχολείου μίλησαν ο διευθυντής του ειδικού σχολείου κ. Δαυίδ Κωνσταντινάκης ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Σπανός και η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, με την ομιλία της οποίας έκλεισε η εκδήλωση.
Η κ. Ευσταθίου τόνισε ιδιαίτερα στην ομιλία της για τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αρωγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αφού ως θεσμός είναι εξ ορισμού εγγύτερα στην κοινωνία, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου με πρόσφατη απόφαση ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, αποφάσισε να απαλλάξει ή να ελαφρύνει από τα βάρη των οικονομικών τελών ευπαθείς και οικονομικά αδύνατες κοινωνικές ομάδες του Δήμου, έχοντας ως βασικό στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητες του προς αυτή την κατεύθυνση.



Ζωή Λιβανίου: Για τη λειτουργία σταθμού διοδίων στο Σχηματάρι

Χαλκίδα, 18 Ιανουαρίου 2017


1. Η σύμβαση με την οποία προβλέπονται διόδια στο Σχηματάρι είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά διαχειρίστηκαν τη δημόσια περιουσία σε μια σχέση διαπλοκής που εξυπηρέτησαν πολλούς, όχι όμως το δημόσιο συμφέρον. Ο δρόμος Σχηματάρι Χαλκίδα μήκους 11 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε αποκλειστικά με πόρους της Ευρώπης και του ελληνικού κράτους χωρίς καμία απολύτως ιδιωτική συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά ο δρόμος αυτός αποτέλεσε μέρος σύμβασης του ελληνικού κράτους με εταιρία για την δημιουργία της Ιονίας Οδού. Παρά τις αντιδράσεις συνολικά των φορέων και των κατοίκων της Εύβοιας οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά υποστήριξαν την παράλογη αυτή επιβάρυνση των κατοίκων της Εύβοιας για την κατασκευή ενός αναγκαίου έργου στην Δυτική Ελλάδα.
2.  Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά το ότι δεν είχε καμία σχέση με την ενορχηστρωμένη διαπλοκή των προηγούμενων δεκαετιών βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ του αυτονόητου, ότι δηλαδή δεν μπορούν οι κάτοικοι της Εύβοιας να υποστούν μια ακόμη παράλογη και μεγάλη επιβάρυνση για την μετακίνησή τους ενώ ταυτόχρονα το νησί μας διαθέτει το χειρότερο οδικό δίκτυο της χώρας, απαρχαιωμένο, χρονοβόρο και επικίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα τα δικαιώματα της εταιρίας που προκύπτουν από τη σύμβαση δεν μπορούν να αναιρεθούν χωρίς αποζημίωση.
3.  Οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις στην εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού διοδίων στο Σχηματάρι που προκύπτουν κυρίως λόγω των δικαιολογημένων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η απαράδεκτη σύμβαση παραχώρησης. Η σημερινή κυβέρνηση αφουγκραζόμενη μέχρι σήμερα τις δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις καθυστερεί όσο μπορεί την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρόβλεψης . Είναι όμως σαφές ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα διόδια σε βάρος όλων μας. Σε βάρος διότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Εύβοιας θα πληρώνουν για έργα στην άλλη άκρη της Ελλάδας τη στιγμή που ο νομός μας είναι μόνιμα αποκλεισμένος από οποιαδήποτε ουσιαστική υποδομή στους οδικούς άξονες.
Σε αυτή την πραγματικότητα μπορούμε να προσβλέπουμε μόνο σε δύο κατά τη γνώμη μου λύσεις:
 Α. Να τροποποιηθεί η σχετική σύμβαση και να αποζημιωθεί η εταιρία εκμετάλλευσης από το ελληνικό δημόσιο με ότι ποσό θεωρηθεί δίκαιο, ενδεχομένως και με επέκταση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Ιόνιας οδού που αποτελεί άλλωστε και το πραγματικό έργο της σύμβασης του 2007.
Β. Να ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται τα έργα δημιουργίας σύγχρονου οδικού δικτύου σε όλο το μήκος και πλάτος της Εύβοιας και να μπει ένα τέλος στη διαχρονική κοροϊδία των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων που μόνιμα καταλήγουν στις καλένδες.
Οφείλω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η σημερινή κυβέρνηση να αλλάξει συνολικά τον τρόπο χρέωσης των διοδίων ώστε αυτοί να γίνουν πιο δίκαιοι, ιδίως για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών όπου αναπτύσσονται και λειτουργούν σταθμοί διοδίων. Είμαι υπέρ της αναλογικής χρέωσης των χρηστών με σημαντικές βέβαια εκπτώσεις για τους μόνιμους και υποχρεωτικά διερχόμενους μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται όμως ακόμα για μια θεωρητική συζήτηση αφού δεν υπάρχει κάποια τιμή πάνω στην οποία να μπορούμε να εκτιμήσουμε το πραγματικό κόστος μετακίνησης για μια οικογένεια. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί το αντίτιμο να είναι δίκαιο και ανεκτό. Υποθέτουμε όμως ότι οι μεγαλοεργολάβοι που έχουν στα χέρια τους ισχυρές συμφωνίες δεν θα δεχτούν εύκολα τον δραστικό περιορισμό των κερδών τους. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε στην προοπτική ενός πιο δίκαιου υπολογισμού του αντιτίμου. Οι κάτοικοι της Εύβοιας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη νοοτροπία των υποσχέσεων. Προσωπικά έχω τη βεβαιότητα ότι η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ότι υπόσχεται αλλά ως κάτοικοι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε μόνο με την υπόσχεση διευθέτησης των ζητημάτων που προκύπτουν.  
Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι δεν πρέπει  να δεχτούμε να πληρώνουμε για δρόμους που δεν έχουμε, για δικαιώματα που δεν μας αναγνωρίζονται, για την ευημερία των δυτικών ακτών της χώρας σε βάρος της ευημερίας των κατοίκων της Εύβοιας. Το οικονομικό πλήγμα για το νησί μας είναι τεράστιο σε όλα τα επίπεδα και χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος. Ο παραλογισμός αυτός πρέπει να σταματήσει. Μέχρι η Εύβοια να αποκτήσει το οδικό δίκτυο που δικαιούται εξίσου με τους υπόλοιπους κατοίκους και τους Νομούς της χώρας οφείλει η πολιτεία να μας απαλλάξει από το παράλογο βάρος στο οποίο μας υπέβαλαν οι στενές σχέσεις διαπλοκής μεγαλοεργολάβων με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στην λειτουργία διοδίων στο Σχηματάρι. Να διεκδικήσουμε την δωρεάν διέλευση όλων των μόνιμων κατοίκων και των επαγγελματιών με έδρα την Εύβοια τουλάχιστον μέχρι να υλοποιηθούν τα έργα υποδομών που έχουμε ανάγκη. Να διεκδικήσουμε έστω σημαντικές εκπτώσεις για όσους διέρχονται υποχρεωτικά τους συγκεκριμένους δρόμους λόγω επαγγελματικής απασχόλησης ή για λόγους υγειονομικής περίθαλψης. Εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας να μην επιτρέψουμε σε κανένα επίπεδο τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού διοδίων με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.


Με λαμπρότητα η Αρχιερατική Λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο Κύμης

Αναδημοσίευση από Romfea.gr
Για την Romfea.gr | Γιάννης Κούκης
Με κάθε λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε και εφέτος η σύναξις των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης.
Ο άγιος Αθανάσιος ως πολιούχος της Κύμης αποτελεί σέμνωμα των Κυμαίων και τιμάται εξαιρέτως στην Ιερά μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου.
Το πρωί της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του όρθρου και εν συνεχεία η πανηγυρικη και αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.
Ο Σεβασμιώτατος στο μεστό και εμπνευσμένο κήρυγμά του τόνισε τις μεταφορικές ιδιότητες του χιονιού (για περίπου μια εβδομάδα η Κύμη είχε αποκλεισθεί από το φυσικό αυτό φαινόμενο, το οποίο άφησε πολλές καταστροφές...).
Την λευκότητα του, η οποία αναφέρεται αρκετές φορές στα αγιογραφικά κείμενα, αλλά και την παιδαγωγική που δύναται να προσφέρει η εμπειρία του.
Εν συνεχεία εψάλη δοξολογία για τον νέο ενιαυτό, αλλά και για την υποχώρηση του φυσικού φαινομένου του χιονιού χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Προ του Δι΄ευχών ευχήθηκε σε όλους τους εορτάζοντες και επικαλέσθηκε την πρεσβεία του αγίου Αθανασίου για τις δύσκολές ώρες της δοκιμασίας της όμορφης Κύμης.

Περιοδεία της Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Λιβανίου στην Βόρεια Εύβοια

Χαλκίδα, 18 Ιανουαρίου 2017

Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής  ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Νίκος Σιόλιας και το μέλος της Νομαρχιακής, Τρύφωνας Καρύγιαννης  περιόδευσαν την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στην Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στην Ιστιαία, τους Ωραιούς, το Νέο Πύργο και τον Ταξιάρχη.
Στα πλαίσια της περιοδείας παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του ΕΕΕΕΚ Βόρειας Εύβοιας στην Ιστιαία, στην ίδρυση του οποίου προχώρησε η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας και σε αντίθεση με την πάγια τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να κλείνουν αναγκαίες δομές  αντί να τις επεκτείνουν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, θέμα το οποίο είχε αναδείξει πρόσφατα με ερώτησή της στη Βουλή η Ζωή Λιβανίου για να ακολουθήσει η ίδρυση του ΕΕΕΕΚ από τον τότε Υπουργό, Νίκο Φίλη.

Την προηγούμενη ημέρα  επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και είχαν συνάντηση με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας, Αλέκο Δάβρη. Αφορμή για τη συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν τα πολλά παράπονα των κατοίκων της Ιστιαίας και της ευρύτερης περιοχής για την κατάσταση και τις δυνατότητες του Κέντρου Υγείας. Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προβλημάτων που αναφέρθηκαν είναι διαχρονική και προκλήθηκε από τη συστηματική υποβάθμιση των δημοσίων δομών υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια ανάπτυξης δικτύου  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα επιλύσει πολλά από αυτά προβλήματα εξοικονομώντας και πόρους και δυνάμεις για το σύνολο των δομών. Ακολούθησαν συναντήσεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιστιαία και με κατοίκους των Ωρεών, του Νέου Πύργου και του Ταξιάρχη. Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας, η δύσκολη καθημερινότητα των περισσότερων και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξέλθουμε όλοι μαζί της πολυεπίπεδης κρίσης με την κοινωνία όρθια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η βοήθεια που παρείχε την περίοδο των εορτών η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεων και της αντίληψης της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική πειθαρχεία. Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, τόνισε ότι παρά τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα με γνώμονα τα συμφέροντα των αδυνάμων. Το 2017 θα αποδειχτεί καλύτερο του 2016, ήδη φαίνεται η διέξοδος και σύντομα όλοι θα αρχίσουν αν αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της μεγάλη προσπάθειας της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο διάστημα η Ζωή Λιβανίου θα παρέμβει σε σειρά θεμάτων που έθιξαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, ενώ προγραμματίζει και νέα επίσκεψη στην περιοχή.    

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Αθανάσιο, τον πολιούχο της Κύμης

Αναδημοσίευση από Romfea.gr
Εν μέσω χειμώνος με παρά πολύ χιόνι και πληγωμένη από την άγρια επέλαση του χιονιά, μετρώντας τις πληγές της, η όμορφη Κύμη εορτάζει και πανηγυρίζει τη μνήμη του πολιούχου, της Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, στο όνομα του οποίου τιμάται ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, σε αυτό το παραδείσιο μπαλκόνι του Αιγαίου.
Στον αρχιερατικό εσπερινό που τελέστηκε, παρά όλες τις δυσκολίες, ο πιστός λαός τίμησε τον πολιούχο Άγιο του, με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Με το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε από καρδιάς προς όλον τον κόσμο η χάρις των μεγάλων και τιμωμένων Αγίων να είναι πάντοτε μέθη ημών.