Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Στην Χαλκίδα γεννιέται κάτι ΝΕΟ…!



2/2/2017
Μπροστά σε αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ως απόρροια της παράδοσης της νομισματικής κυριαρχίας το 2002 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (2002-2017 δέκα πέντε (15) χρόνια χωρίς το Εθνικό μας Νόμισμα).
Μπροστά στην ολοκληρωτική προπαγάνδα, γκεμπελικής μορφής, ότι η «ΕΥΡΩ-κατοχή» είναι μονόδρομος και πως όσοι προσπαθούν με επιχειρήματα και αναλύσεις να αρθρώσουν αντίθετες φωνές είναι εχθροί της πατρίδας, κατασυκοφαντούνται και διαστρεβλώνονται  οι  θέσεις τους από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας ,
Αποφασίσαμε να οργανώσουμε την αντίστασή μας με αντεπίθεση ενημέρωσης του λαού, να πούμε δηλαδή, πως τίποτα δεν είναι θέσφατο και πως οι λαοί μπορούν να χαράξουν οι ίδιοι την μοίρα τους χωρίς επικυρίαρχους και πάτρωνες οι οποίοι έχουν στόχο την αλλοίωση της ποιότητας της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας και μπορούμε να κατακτήσουμε την Εθνική μας Ανεξαρτησία επιστρέφοντας οργανωμένα και μελετημένα στο Εθνικό μας Νόμισμα.!  
Οι πολίτες παρά την έντονη και ενορχηστρωμένη προπαγάνδα αντιστέκονται και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενστικτωδώς οι περισσότεροι, δεν υποκύπτουν, αμφισβητούν και αντιστέκονται  και απαντούν  με ποσοστά πάνω από το 50% ότι θα ήμασταν καλύτερα με το εθνικό μας νόμισμα.
Η συντονισμένη και οργανωμένη απάντηση σε όλα αυτά έρχεται από την Χαλκίδα με την σύσταση του:
«Συλλόγου ενημέρωσης του λαού για την αναγκαιότητα επιστροφής
στο Εθνικό Νόμισμα».
Σκοπός του Συλλόγου είναι η με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο και τρόπο, ενημέρωση του λαού περί της δυνατότητας επιστροφής στο Εθνικό Νόμισμα ως απόφαση σωτηρίας της χώρας και του λαού.
Η διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων με ανάλογα θέματα, η ενημέρωση κοινωνικών φορέων όπως Δ.Σ. σωματείων εργαζομένων, Εργατικών κέντρων,  επιστημονικών συλλόγων, επιμελητηρίων, Δημοτικών αρχόντων, Εκκλησίας και λοιπών φορέων.
Η κοινοποίηση θέσεων και απόψεων σχετικών με τον κύριο σκοπό του Συλλόγου, η έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και σχετικών εντύπων.
Μέλη του συλλόγου μπορούν να γίνουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τους προτίμησης, που έχουν τις ίδιες απόψεις και ενστερνίζονται τα άρθρα του καταστατικού μας και μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθεια ενημέρωσης του λαού στην κατεύθυνση της δημοκρατικής και προοδευτικής ανάπτυξης και προοπτικής της χώρας.
Καλούμε τους πολίτες στην πρώτη μας εκδήλωση που θα γίνει την

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2/2017 στο Ξεν. Παλίρροια στις 7 το απόγευμα

με ομιλίες σε ανοιχτή συζήτηση και με απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα από τους ειδικούς επιστήμονες
καθώς επίσης στη συνέχεια κοπή της πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου.
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βλαχογιώργος Γεώργιος     κιν.6932482348
Δαύρης Αλέκος                 κιν. 6932908032
Μητροπέτρος Γεώργιος     κιν. 6932603718

Φραντζής Γιώργος               κιν. 6972177420

Βαγγέλης Αποστόλου στη Zootechnia: Μέτρα για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση της αγοράς αγροτικών προϊόντων

Αθήνα,  2 Φεβρουαρίου 2017



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συγκεκριμένα μέτρα για την  καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων καθώς και μέτρα για την στήριξη των παραγωγών στη σχέση τους με την αγορά εξήγγειλε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία (Zootechnia).

Ειδικότερα για το θέμα των ελληνοποιήσεων ο Υπουργός επεσήμανε  ότι «παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. Είμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των  αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι δίνεται τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρόταση του ΥΠΑΑΤ για το χώρο της κτηνοτροφίας η οποία  αφορά στην υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά,  νομοθετική ρύθμιση - σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας: Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη Χώρα άμελξης, τη Χώρα επεξεργασίας και τη Χώρα συσκευασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου «με την πρότασή μας αυτή υλοποιείται ο στρατηγικός μας σχεδιασμός που,
α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων,
β) προασπίζει μέσω της διαφάνειας και της ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας που υπηρετεί, τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, και
δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών κ.α.
Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δε φτάνει μέχρι τον καταναλωτή».

Επιπλέον, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ένα ακόμη σημαντικό μέτρο-τομή για τη στήριξη των παραγωγών νωπών και ευπαθών προϊόντων σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη πληρωμή τους από τους εμπόρους.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου «Με την ίδια νομοθετική πρόταση θεσμοθετούμε κι άλλη μια τομή για το χώρο της κτηνοτροφίας, αλλά και συνολικά του αγροτικού χώρου:
Αντιμετωπίζουμε το τεράστιο πρόβλημα με τις πληρωμές των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων.
Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες. Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του Υπουργείου.

Στόχος της ρύθμισης είναι να προωθηθούν οι δίκαιες συναλλαγές και να προστατευθεί ο αδύναμος κρίκος στην διατροφική αλυσίδα που είναι ο μικρός και ανίσχυρος αγρότης».

Έκοψε τη Βασιλόπιτα η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης
Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, το απόγευμα,  η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στα Γραφεία της, στην οδό Βενιζέλου 22 στη Χαλκίδα. Παρόντα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Δικηγόροι της Ένωσης καθώς και αρκετά μέλη. Το φλουρί το κέρδισε το μέλος του Δ.Σ. Τάσος Μπελίτσος εκ των συντονιστών της Πρωτοβουλίας «Μία Στάση». Το φλουρί αντιστοιχούσε σε ένα «σάκκο» παραδοσιακών προϊόντων της Εύβοιας προσφορά του επί της οδού Νεοπτολέμου παραδοσιακού καταστήματος «Το κουκί και το Ρεβύθι». Η βασιλόπιτα συνοδεύτηκε με τα εξαιρετικά λικέρ Filevia που προσέφερε ο πρώην Πρόεδρος και Ιδρυτής της Ένωσης Γιώργος Μητροπέτρος.
Κόβοντας την βασιλόπιτα η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας  Ευαγγελία Βλάχου ευχήθηκε το 2017 να είναι χρονιά αγώνων για την στήριξη των καταναλωτών μέσα στην κρίση, για την βελτίωση   της θέσης τους  και χρονιά ενδυνάμωσης της Ένωσης προς όφελος των καταναλωτών της Στερεάς Ελλάδας.
Η Νομική Ομάδα της Ένωσης 


 
Η Πρόεδρος της Ένωσης κ. Ευαγγελία Βλάχου, Δικηγόρος, κόβει την πίτα. Διακρίνεται η επίσης Δικηγόρος κ. Κατερίνα Καλαμακίδη
Ο τυχερός Τάσος Μπελίτσιος

Μέχρι τις 21 Μαρτίου η υποβολή συμμετοχών για τα Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 02/02/2017



Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των συμμετοχών στα Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim, τον μεγαλύτερο και πλέον καταξιωμένο θεσμό στον τομέα των βιώσιμων κατασκευών, έχει ήδη ξεκινήσει. Μέχρι τις 21 Μαρτίου 2017 τόσο επαγγελματίες όσο και η νέα γενιά του κατασκευαστικού κλάδου έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν κορυφαία έργα και καινοτόμες ιδέες για αειφόρες κατασκευές στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού και να διεκδικήσουν βραβεία ύψους 2 εκατ. δολαρίων.
Η σημαντική αυτή διοργάνωση του Ιδρύματος για Αειφόρες Κατασκευές της LafargeHolcim, μητρικής του Ομίλου Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ, λαμβάνει χώρα για 5η χρονιά σε πέντε γεωγραφικές περιοχές ταυτόχρονα: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή-Αφρική και Ασία-Ειρηνικός. Σε κάθε περιοχή έχει συσταθεί κριτική επιτροπή από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αναζητούν και αναδεικνύουν έξυπνες λύσεις για βιώσιμες πόλεις.
Πιο αναλυτικά, η κύρια κατηγορία του διαγωνισμού των Βραβείων LafargeHolcim απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, κατασκευαστικές εταιρίες και φοιτητές συναφών επιστημών, που δίνουν αειφόρες λύσεις σε τεχνολογικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά θέματα στον κατασκευαστικό κλάδο. Τα υποψήφια έργα θα πρέπει να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης και να έχουν μεγάλη πιθανότητα εκτέλεσης, ενώ η κατασκευή τους δεν θα πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν τις 4 Ιουλίου 2016. Επιπλέον, φοιτητές και νέοι επαγγελματίες από 18 έως 30 ετών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κατηγορία «Επόμενη Γενιά» και να υποβάλουν τις φρέσκες ιδέες τους ανεξάρτητα από την πιθανότητα υλοποίησης του έργου.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων έργων βασίζονται στην ολιστική προσέγγιση των πέντε στόχων για αειφόρες κατασκευές του Ιδρύματος LafargeHolcim, και συγκεκριμένα είναι: καινοτομία και δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε άλλες εφαρμογές, ηθικά πρότυπα και κοινωνική ενσωμάτωση, πόροι και περιβαλλοντική επίδοση, οικονομική βιωσιμότητα και συμβατότητα, και αισθητική.
Οι νικητές της κάθε επιμέρους περιοχής θα ανακοινωθούν σε ειδικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο μισό του 2017. Τα 15 έργα που θα διακριθούν με τα Χρυσά, Ασημένια και Αργυρά Βραβεία LafargeHolcim προκρίνονται αυτομάτως στον παγκόσμιο διαγωνισμό Διεθνών Βραβείων LafargeHolcim το 2018.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα http://www.lafargeholcim-awards.org/intro

Ανακοίνωση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια

Χαλκίδα, 2 Φεβρουαρίου 2017


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την «βιομηχανία» ερωτήσεων από συναδέλφους βουλευτές της Αντιπολίτευσης για σοβαρά θέματα που αφορούν την Εύβοια.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι και αξιέπαινο, αν υπήρχε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα εκκρεμή ζητήματα και δεν κραύγαζε η απύθμενη υποκρισία και ιδιοτέλεια πίσω από τέτοιες ενέργειες.
Αλλά,  Ποιοι άραγε κυβερνούσαν αυτόν τον τόπο για 40 και πλέον χρόνια; Ούτε υπόνοια αυτοκριτικής; Ούτε λέξη για την εγκληματική αδιαφορία τους;
Αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχαν ή δεν ήθελαν να τα δουν;
Δεν δικαιούνται να φωνάζουν για την τάχα υποβάθμιση των κέντρων υγείας  και για τα κενά του εκπαιδευτικού προσωπικού σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί αυτοί και οι πολιτικές τους τα δημιούργησαν.
Το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, είναι η βασική αιτία υποβάθμισης και καθυστέρησης του Νομού εδώ και δεκαετίες. Τώρα το ανακάλυψαν;
Πρόσφατα άλλωστε διαπίστωσαν την ανάγκη για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Λήλα, για την κατασκευή οδικού δικτύου στη Νότια Καρυστία, τη χρηματοδότηση της μελέτης του φράγματος μεταξύ Μονοκαρυάς και Μηλέων, του Αλιευτικού Καταφυγίου στον κόλπο Αμυγδαλιάς και πολλών άλλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην Εύβοια.
 Επειδή λοιπόν έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας των θεμάτων που πράγματι πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας αλλά και να ανοίξει το μονοπάτι της Ανάπτυξης στον τόπο μας, δρομολογούμε λύσεις και προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι.
Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε τούτο:
Η πιο αποκρουστική μορφή λαϊκισμού είναι αυτή που φτιασιδώνεται με δήθεν «συμφωνίες αλήθειας» οι οποίες βέβαια καταλήγουν σε «συμφωνίες θράσους και υποκρισίας»
Και κάτι ακόμη, αυτή η τακτική ευτελίζει την πολιτική και τους πολιτικούς.
Αλλά αυτό φαίνεται είναι σύνηθες γι’ αυτούς.
Για εμάς όμως όχι.
Δεν τρέφαμε ελπίδες ότι οι θυσίες και οι ταλαιπωρίες των πολιτών τα τελευταία δύσκολα μνημονιακά χρόνια, θα τους ξυπνούσαν ενοχές, αλλά πιστεύαμε ότι θα τους έκαναν λίγο πιο σεμνούς. Κάναμε λάθος. Είναι στη φύση τους η υποτίμηση της νοημοσύνης των άλλων και η αυτοαναγόρευσή τους σε τιμητές και κήνσορες.
 Δυστυχώς γι αυτούς ο κόσμος διαθέτει και μνήμη και κρίση.


ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ για το θάνατο του βρέφους στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας
Παπαναστασίου 10Α, 3ος όροφος, Χαλκίδα 34100
Τηλ. 2221082680, fax: 2221081166

Το περιστατικό με το θάνατο του βρέφους στη Ριτσώνα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό. Το τραγικό αυτό συμβάν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε μεταφραστή και πρώτες βοήθειες τις καθημερινές μέχρι τις 4 το απόγευμα και μάλιστα η πρόσβαση τους είναι ελλιπής. Τις υπόλοιπες μέρες και ώρες στηρίζονται στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του νοσοκομείου που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις ελλείψεις στον κλάδο της υγείας και το πρόβλημα της μετάφρασης. Η κατάσταση αυτή είναι φυσικό επακόλουθο της παράδοσης από την κυβέρνηση κάθε ευθύνη υποδοχής, περίθαλψης, φροντίδας, φιλοξενίας και διάσωσης στις ΜΚΟ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν  ΕΕ και ΝΑΤΟ, έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα όχι μόνο με την εμπλοκή τους στον πόλεμο στη Συρία αλλά και με τις εγκληματικές πολιτικές τους στο μεταναστευτικό- προσφυγικό. Τα φανταχτερά σόου πριν δύο μήνες στον καταυλισμό με αφορμή την τοποθέτηση κοντέινερ, έπειτα από 9 μήνες διαμονής των προσφύγων σε σκηνές, παρόντων των κυρίων Βίτσα και Μουζάλα, είναι πρόκληση μπροστά στο δράμα των προσφύγων.
Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί τους όλους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να σταματήσει  τώρα ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα. Να μεταφερθούν όλοι με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν. Στο διάστημα της παραμονής τους, με ευθύνη του κράτους, να παρέχεται ανθρώπινη στέγαση, οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους μετανάστες, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ματοκυλίζουν και ξεκληρίζουν τους λαούς.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον Σπουδαστή της ΕΠΑΣ Βασιλικού

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ
ΤΗΣ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σε συνέχεια του ψηφίσματος – καταγγελία που προσυπέγραψαν εικοσιτέσσερα εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής μας, αντιπροσωπεία τους βρέθηκε την Τρίτη 31/1/2017 στην πύλη της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βασιλικού προκειμένου να το μοιράσει στους σπουδαστές και να καλέσει τον Διευθυντή να πάρει πίσω την αποβολή του συναδέλφου.
Ανάμεσα στα σωματεία και τους φορείς που υπογράφουν την καταγγελία είναι:
Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, Σωματείο Εργαζομένων Νηρέα, Σωματείο Εργαζομένων Κελαϊδίτη ΑΕ, Σωματείο Εργαζομένων Ζούρα, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Σύλλογος Δασκάλων Χαλκίδας, Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Β. Εύβοιας, Ένωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, Σωματείο Οικοδόμων Λουτρών, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, Σωματείο Εργαζομένων Αιγίς, Σωματείο Μετάλλου Βοιωτίας, Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας, Δ.Ε.Σ. Ε.Α.Β., Ένωση Συνταξιούχν ΙΚΑ Νομού Εύβοιας, Σωματείο Συνταξιούχν Καρύστου, Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας (μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας ΤΕΙ, Ένωση Γονέων Χαλκίδας.

Επίκαιρη Ερώτηση ΚΚΕ για τους δασικούς χάρτες


Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τις κυβερνητικές ευθύνες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Οι κυβερνητικές ευθύνες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 33 περιοχές της Ελλάδας αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Αφού αποδεικνύονται καθαρά οι κάθε είδους αλλαγές στη χρήση, στο χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων σε αγροτικές ή σε εκτάσεις που έχουν γίνει σπίτια, οικισμοί, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.
Εκτός από τις παράνομες αυτές αλλαγές, ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα και δεν είναι τυχαίο ότι στις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους διαμαρτυρόμενοι διαδηλώνουν έξω από Διευθύνσεις Δασών. Τα λάθη οφείλονται στο ότι σε μεγάλες εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από πυρκαγιές, έχουν συμπεριληφθεί και εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν μη δασικές, αλλά κυρίως γεωργικές εκτάσεις.
Για παράδειγμα, στο Νομό Ηλείας με έκταση 2,6 εκατ. στρεμ, η αναδασωτέα περιοχή από την πυρκαγιά του 2007 έχει έκταση 720.000 στρεμ., δηλαδή το 28% περίπου της έκτασης του νομού. Η κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας έγινε με βάση την αρχική αποτύπωση με πολιτική ευθύνη της τότε κυβέρνησης με χονδρικό περίγραμμα και δεν υπήρξε περιγραφή - αποτύπωση - εξαίρεση για τις εντός του περιγράμματος μη δασικές εκτάσεις.
Στην Εύβοια με 4 εκατ. στρέμματα από τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές, στην Ερέτρια το 1998 έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα 90.000 στρεμ., στον Άγιο Γιάννη το 2007 έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα 180.000 στρεμ. στο Αλιβέρι κλπ.
Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές και από άλλες αιτίες π.χ. γεωργική γη κοντά σε δασικές εκτάσεις, όταν εγκαταλείφθηκαν, λειτούργησε φυσική αναδάσωση κ.ά.
Οι επιπτώσεις από τα προβλήματα αυτά αφορούν:
1. Την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλ­λιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπω­σή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκή­σι­μων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
2. Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, για προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, διαμορφώνονται από 300-4.000 ευρώ. Απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα.
Ερωτάται με βάση τα παραπάνω τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες;
2. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
3. Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
4. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις - αντιρρήσεις αφού το ίδιο το κράτος τα δημιούργησε.

5. Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Χρήσιμες Οδηγίες για τον Δασικό Χάρτη Εύβοιας και την υποβολή αντιρρήσεων


Αναλυτικές και χρήσιμες οδηγίες για την Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Εύβοιας και για την υποβολή Αντιρρήσεως καθώς και παράρτημα με τα έντυπα των Αντιρρήσεων μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δει στο ενημερωτικό δελτίο της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ




Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Δήμος Κύμης Αλιβερίου: Ο Θωμάς εγκαλεί τον Μπενάκη

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                    
        Κύμη, 30/1/2017

κ. Μπενάκη, την ημέρα μνήμης κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, επιλέξατε το ΔΣ της 27-1-2016, για να επιδείξετε και πάλι την πολιτική σας μισαλλοδοξία.
κ. Πρόεδρε του ΔΣ,
για μια ακόμη φορά και μάλιστα στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο του έτους, διακριθήκατε για την επιλεκτική ακοή σας (δεν ακούσατε τις ύβρεις του κ. Σαμαρά στον πρώην Δήμαρχο), για την με το έτσι θέλω διακοπή ομιλητών της συμπολίτευσης (κ. Βασίλη Ντόβολη), με αποκορύφωμα την αφαίρεση του λόγου- διακοπή της ομιλίας του επικεφαλής του συνδυασμού μας Δ. Θωμά στη δευτερολογία του για το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Αποφασίσατε δε τη διακοπή του Συμβουλίου ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μιλούσε και αφαιρώντας του τον λόγο με την «επιχειρηματολογία» ότι μπορείτε να διακόψετε το Συμβούλιο όποτε εσείς θέλετε.
κ. Πρόεδρε,
Για άλλη μια φορά δεν υπηρετήσατε με σεβασμό και αντικειμενικότητα τον θεσμικό σας ρόλο, τον οποίο όλο και περισσότερο ευτελίζετε.
Τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με το δημοκρατικό ήθος που θα πρέπει να διέπει τον τρόπο λειτουργίας σας.
Τέτοιες επιλεκτικές συμπεριφορές δεν προκύπτουν από κανένα Δημοτικό Κώδικα.
Για τους λόγους αυτούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας,
Απέχουμε από τη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου που ορίσατε για σήμερα 30/1/2017 .

Επιπρόσθετα,  επειδή πολλάκις στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην  εμπαθή και μισαλλόδοξη συμπεριφορά σας ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας απέναντί σας.