Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Χαϊνάς: Ανακοίνωση για τους δασικούς χάρτες


Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα οι Δασικοί Χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα για διαβούλευση, ενστάσεις κ.λ.π.
Είναι αλήθεια ότι όλη η διαδικασία είχε πολλά κενά, αρκετά λάθη και γενικά δεν ακολουθήθηκε μια συστηματική και οργανωμένη μεθοδολογία, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αίσιο πέρας όσον αφορά τους δασικούς χάρτες και την έναρξη της τακτοποίησης μεγάλων ελλειμμάτων, όπως το δασολόγιο, οι χρήσεις γης, το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο. Ελλειμμάτων που κουβαλάμε ως Κράτος από την συγκρότησή του  μέχρι σήμερα. Γιατί μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα και το πελατειακό σύστημα εμπόδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να τακτοποιήσουμε αυτές τις μεγάλες εκκρεμότητες. Γιατί πάνω στο έλλειμμα αυτό του νεοελληνικού Κράτους, βασίσθηκαν κάθε είδους καταπατητές των δασών μας, η ιδιοποίηση από επιτήδειους τεράστιων δασικών εκτάσεων με την μέθοδο της χρησικτησίας και άλλων μεθόδων καταπάτησης και τσιμεντοποίησης αυθαίρετων κατασκευών στην καρδιά πολλές φορές των δασών μας. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2010 που η χώρα ουσιαστικά χρεοκόπησε και χρειάστηκαν μέχρι σήμερα τρία πακέτα διάσωσης άνω των 300 δις. ευρώ από τους εταίρους μας, για να σταθούμε όρθιοι ως χώρα, παρότι αποτελούσαν όλες αυτές οι εκκρεμότητες, μνημονιακές υποχρεώσεις, δηλαδή δεσμεύσεις των ελληνικών Κυβερνήσεων, έναντι των πακέτων βοήθειας, το πολιτικό σύστημα εδώ και επτά χρόνια δεν κατόρθωσε ακόμη να ολοκληρώσει ούτε καν τους δασικούς χάρτες. Έστω όμως και σήμερα ήρθαν από την παρούσα Κυβέρνηση –όπως ήρθαν- οι δασικοί χάρτες. Εκείνο που χρειάζεται δεν είναι να απορρίψουμε την διαδικασία, αλλά να διορθώσουμε τυχόν λάθη, αβλεψίες, κατάργηση των υπέρογκων τελών και άλλα λανθασμένα στοιχεία που τυχόν έχουν και όχι να ακυρώσουμε την θεσμοθέτησής και ολοκλήρωσής τους. Άλλωστε οι δασικοί χάρτες δεν λύνουν θέματα που άπτονται του ιδιοκτησιακού, τα οποία θα αντιμετωπισθούν στην συνέχεια κατά την συζήτηση του εθνικού κτηματολογίου και του περιουσιολογίου.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας, συμφωνήσαμε στην ανάγκη διόρθωσης των λαθών, αλλά σημειώσαμε με έμφαση ότι οι όποιες διαφωνίες δεν πρέπει να αποτελέσουν το άλλοθι ακύρωσης συνολικά της διαδικασίας της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να λυθούν τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα και εκκρεμότητες της χώρας που αφορούν τις χρήσεις γης, το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο.
Στα πλαίσια αυτά καταθέτουμε και τις αναλυτικές προτάσεις που έχει επεξεργαστεί ο συνεργάτης μας,  κος Καπράλος Ηλίας, Διευθυντής Δασών για πολλά χρόνια σε Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι οποίες εκτιμούμε ότι θα είναι χρήσιμες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας των δασικών χαρτών.
13-2-2017

Κώστας Χαϊνάς

Συλλαλητήριο στο Αλιβέρι, Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ


δελτίο τύπου
ΑΛΙΒΕΡΙ 18-02-2017

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια τη μίζερη ζωή για τα κέρδη τους
Δυναμώνουν ξανά οι εκβιασμοί και οι απειλές. Στο οπλοστάσιο τους επανέρχονται μία-μία όλες οι δοκιμασμένες μέθοδοι εκβιασμού. Βάζουν τους εργαζόμενους να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να μπουν στη μέση των Συμπληγάδων, της δήθεν “καλής” ΕΕ και του “ανάλγητου” ΔΝΤ.
Στον ρυθμό των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και επιζητούν τα μνημόνια διαρκείας αλλά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, μας θέλουν στην αδράνεια, το συμβιβασμό στη μοιρολατρική αποδοχή της βαρβαρότητας.
Δε θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωση μας.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΟΛΟΙ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 21 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα

ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΟΥ

Συστράτευση του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού στον αγώνα των Ρητινοκαλλιεργητών


Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των ρητινοκαλλιεργητών της Βόρεια Εύβοια, που ζητούν την στοιχειώδη κρατική στήριξη, προκειμένου να επιβιώσει το πολύτιμο επάγγελμά τους.
Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων συμπαράστασης η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία, θα αποστείλει υπόμνημα προς τον αρμόδιο Υπουργό στο όποιο τονίζεται η τεράστια συμβολή της ρητινοκαλλιέργειας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Μια πολυδιάστατη συμβολή με επιδράσεις τόσο άμεσες όσο και έμμεσες.
Άμεσες γιατί η αξιοποίηση του εξαίρετου αυτού προϊόντος μας, μόνο ως εθνικό κεφάλαιο μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα, εν όψει μάλιστα των προοπτικών ευρύτατης χρήσης της ρητίνης στην σύγχρονη τεχνολογία και την βιομηχανία.
Έμμεσες γιατί είναι σε όλους μας γνωστή η καθοριστική συμβολή του ρητινοκαλλιεργητή στην προστασία των δασών μας και κατ’ επέκταση του αξεπέραστου φυσικού μας περιβάλλοντος, που αξιωθήκαμε να ζούμε και να αξιοποιούμε τουριστικά.
Με αυτό το σκεπτικό όλοι από κοινού πρέπει να συμπαρασταθούμε στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι ρετσινάδες μας προβάλλοντας δίκαια αιτήματα προς το κράτος.
Ένα κράτος που μέσα σε πέντε χρόνια μείωσε στο 1/5 την επιδότηση του ρητινοκαλλιεργητή.
Ένα κράτος που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των επαγγελμάτων στη φορολόγηση.
Ένα κράτος που ξεχνάει ή καθυστερεί τις υποσχέσεις του για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, σαν κι αυτή που έπληξε εφέτος το καλοκαίρι τη Βόρεια Εύβοια.

Πρέπει κάποτε να γίνει κατανοητό από τους κρατούντες, πως υπό οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει πάνω από όλα να γίνεται δίκαια αξιολόγηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, που πρέπει να προηγούνται σε ενισχύσεις και βοήθεια.

Μήνυμα δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά




Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον μεγάλο Χαλκιδέο καλλιτέχνη Δημήτρη Μυταρά, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους , που σφράγισε την ιστορία της τέχνης για περισσότερο από μισό αιώνα. Κάθε έργο, κάθε πινελιά, κάθε δημιουργία του Δημήτρη Μυταρά, δίδαξε και θα συνεχίσει να “διδάσκει” στον αέναο κύκλο της ιστορίας της ελληνικής τέχνης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα πρόσφερε στην Τέχνη, στη χώρα μας, αλλά και στη Χαλκίδα, που τόσο αγάπησε και τον αγάπησε.
Η θλίψει ταυτίζεται με την απώλεια. Όμως, χιλιάδες κομμάτια της αστείρευτης έμπνευσής του υπάρχουν παντού. Έργα, ιδέες και διδάγματα, σε έναν κόσμο που αποχαιρετά την ύλη, αλλά κρατά σφιχτά τις δημιουργίες του, τη βαθιά του αγάπη για τη ζωή, την ομορφιά της ψυχής και της Τέχνης, που με τόση δύναμη υπηρέτησε. 
Νομίζω ότι και εκείνος θα συμφωνούσε σήμερα μαζί μας, πως το μέλλον της τέχνης και του κόσμου, συνυφασμένα με την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, δεν θα σταματήσει ποτέ να παράγει και να εξελίσσεται, όσο στηρίζεται στην σπουδαία παρακαταθήκη όσων την υπηρέτησαν πιστά.  

Ο Δημήτρης Μυταράς πέρασε απέναντι... Για να ζωγραφίζει αγγέλους και να συλλέγει “κοχύλια¨ του ουρανού.  

Συμβολή του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στην αναδάσωση.



Με δεδομένη την ευαισθησία του σε θέματα περιβάλλοντος, ο Δήμος Ιστιαί-ας-Αιδηψού συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία του Δασαρχείου μας για την άμεση αποκατάσταση των πληγών, που άφησε στο περιβάλλον της Βόρειας Εύβοιας η καλοκαιρινή καταστροφική πυρκαγιά, στην ευρύτερη δασική περιο-χή, γύρω από την Λίμνη.
Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής (18/2/2017) τον όμορο Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας, συμμετέχοντας σε συμβολική εκδήλωση αναδάσωσης περιοχής της Λίμνης.

 Πάγια προτεραιότητα του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού είναι η  προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, ανεκτίμητου παράγοντα για την ποιότητα της ζω-ής μας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.