Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Εύσημα του Διοικητή Γ.Ν Χαλκίδας στο Γ.Ν-Κ.Υ Καρύστου και Γ.Ν.-Κ.Υ Κύμης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαλκίδα, 11/05/2017

Μετά και την πρόσφατη επίσκεψή μου ( 09/05/2017 ) στο Κ.Υ-Γ.Ν Καρύστου και την προηγηθείσα πριν λίγες μέρες στο Κ.Υ-Γ.Ν Κύμης, οφείλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου για το αντικειμενικά σημαντικό έργο που καθημερινά εκτελείται στα Νοσοκομεία αυτά, προσφέροντας υψηλού επιπέδου Υπηρεσίες Υγείας στις τοπικές κοινωνίες.
Συγχαρητήρια λοιπόν στους επικεφαλής Αναπληρωτές Διοικητές τους, κ.κ. Χατζημαργαρίτη Βαγγέλη ( Κύμης ) και Μίχα Τάσο ( Καρύστου ) και βέβαια στους εξαιρετικούς Γιατρούς επιστήμονες που διαθέτουν, το ακούραστο Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό Προσωπικό.
Τα ως άνω τεκμηριώνονται και από τις πραγματοποιηθείσες επαφές μου με τους ασθενείς που συνάντησα στο Νοσοκομείο αλλά και από σχετική έρευνά μου σε αρκετούς κατοίκους της περιοχής τους, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για το επίπεδο των προσφερομένων Υπηρεσιών Υγείας.
Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να αποτυπώνεται το οποιοδήποτε θετικό έργο ακυρώνοντας τις αόριστες και επικίνδυνες καταστροφολογίες που θέλουν να απαξιώσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Επίσης θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω για τις σημαντικές υπηρεσίες του υπευθύνου του ΕΚΑΒ Εύβοιας κ. Κόκκου Νίκου, που νυχθημερόν μοχθεί για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα ( εντός του Ιουνίου θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση της δύναμης των οδηγών του ΕΚΑΒ).
Συνεχίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, γιατί η κοινωνία και τις έχει ανάγκη και τις δικαιούται.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ του Γ.Ν.Χαλκίδας – Γ.Ν.-Κ.Υ.ΚΑΡΥΣΤΟΥ - Γ.Ν.- Κ.Υ. ΚΥΜΗΣ

Παναγιώτης Τζαφέρος

Η έκθεση re-View στο TEDX Chalkida

Δελτίο Τύπου
Χαλκίδα, 11/5/2017
Η έκθεση re-View σηματοδοτεί την έναρξη του διαλόγου των θεατών με τις εικαστικές τέχνες και τη σύγχρονη έκφανσή τους. Ο σκοπός της νέας αυτής πλατφόρμας είναι να προκαλέσει το κοινό να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή την δουλειά σύγχρονων, ανερχόμενων και καταξιωμένων, Ελλήνων καλλιτεχνών προκειμένου να καταλάβει, ότι η σύγχρονη Ελληνική δημιουργία έχει σημαντική αξία, έχει παρόν και μέλλον.
Στην πρώτη έκδοσή της η re-View φιλοξενεί 11 καλλιτέχνες και ακολουθώντας τη γενικότερη θεματολογία του 2ου TEDx Chalkida, εισάγει ενεργά την τέχνη στον ευρύτερο διάλογο με θέμα την ΕΞΕΛΙΞΗ και θέτει μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και της τέχνης γενικότερα. Καθώς η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και της ανθρώπινης φύσης και έκφρασης ακολουθεί την εξέλιξη τους και ‘αφουγκράζεται’ τις μεταβολές του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος μεταφράζοντας τες σε καλλιτεχνικούς και δημιουργικούς όρους. Έτσι, γίνεται ενεργό μέρος του κοινωνικού σχολιασμού σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Τα έργα που συμμετέχουν στην έκθεση όχι μόνο προβάλουν σύγχρονες μορφές τέχνης, όπως οι παραστατικές τέχνες και οι εγκαταστάσεις, αλλά ταυτοχρόνως αναφέρονται σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα στην οποία οδηγούμαστε εξελικτικά λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται γύρω μας. Οι καλλιτέχνες μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, την αναθεώρηση παραδοσιακών αξιών, τη διερεύνηση των μορφών και των εκφράσεων της τέχνης, και την άμεση ανάμειξη με διάφορες κοινωνικές ομάδες πραγματεύονται την πολύ-επίπεδη ερμηνεία της εξέλιξης.
 Στην έκθεση συμμετέχουν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Jennifer Nelson, Γεωργία Κοτρέτσος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης και Χαρίτων Μπεκιάρης. Παράλληλα, επτά νέοι καλλιτέχνες εκθέτουν τη δουλειά τους και προβάλουν τη δική τους ερμηνεία για την έννοια της εξέλιξης.
Η πρώτη έκθεση re-View καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημιουργεί πολλαπλές διασυνδέσεις με την έννοια της εξέλιξης. Με μια γενικότερη θεώρηση, όλα τα έργα προτρέπουν τους θεατές να αναλογιστούν τα όρια της τέχνης και να αναθεωρήσουν την αλληλεπίδρασή της με το κοινωνικό γίγνεσθαι και κατ’ επέκταση με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Επιμέλεια: Δημήτριος Σπύρου, Ιστορικός Τέχνης | Επιμελητής | Κριτικός Τέχνης   
Όλα αυτά θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 2ου TEDx Chalkida στις 27 Μαΐου 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxChalkida:
http://tedxchalkida.com
https://www.facebook.com/tedxchalkida/
https://www.instagram.com/tedxchalkida/


Η Ομάδα του TEDxChalkida

Η 2η Προσκυνηματική διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο

Χαλκίδα, 11-05-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η 2η Προσκυνηματική διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
8.00: Αναχώρηση από το Διοικητήριο της Π.Ε. Εύβοιας (Λεωφόρος Χαϊνά 93, Χαλκίδα)
8.15: Στάση για παραλαβή προσκυνητών από την κεντρική πλατεία Νέας Αρτάκης
8.30: Στάση για παραλαβή προσκυνητών από το Δημαρχείο Ψαχνών
9.00: Άφιξη στον Άγιο και εκκίνηση πεζοπορίας
18.00: Επιστροφή από το Προκόπι
Κατά την εκκίνηση καθώς και κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν σημεία προαιρετικής ανάπαυλας και διανομής νερού, χυμών και δυναμωτικών τροφών. Οι συμμετέχοντες καλό είναι να προσέλθουν ξεκούραστοι, σε καλή φυσική κατάσταση και να φορούν κατάλληλα υποδήματα και ρουχισμό, προκειμένου να απολαύσουν με ασφάλεια και ευεξία τη διαδρομή.
Η μετακίνηση είναι δωρεάν και θα γίνει με μισθωμένα λεωφορεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για χρήση της δωρεάν μετακίνησης είναι η δήλωση συμμετοχής έως την  Παρασκευή 19 Μαΐου στα τηλέφωνα 2221353690 & -790.

Η 2η Προσκυνηματική διαδρομή διοργανώνεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Π.Ε. Εύβοιας με την υποστήριξη των δήμων Διρφύων - Μεσσαπίων και Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας, τη Δασική Υπηρεσία, τον Ορειβατικό Σύλλογο, το Περιφερειακό τμήμα Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Σύλλογο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης. 

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Μεγάλη ποσότητα θράψαλων και καλαμαριών κατάσχεσε το Λιμεναρχείο Κύμης


Σε κατάσχεση μεγάλης ποσότητα θράψαλων και καλαμαριών προχώρησε το Λιμεναρχείο Κύμης, την Τρίτη 9 Μαΐου.
Μεγάλη ποσότητα αλιευμάτων των ειδών οστρακοδέρμων (θράψαλα & καλαμάρια) εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, σε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του  Λιμεναρχείου Κύμης στις 9 Μαΐου, κατόπιν ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια περιπολίας σε ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφοι , κατά την διάρκεια αλιείας τους καθώς και κατά τον κατάπλου τους σε παραλίες Χιλιαδού & Μεσοχώρια  και Θαψά Νομού Ευβοίας.
Από τη Λιμενική Αρχή Κύμης βεβαιώθηκαν δυο αλιευτικές παραβάσεις, ενώ κατασχέθηκαν τα ανωτέρω αλιεύματα.



Να γίνουν όλα τα σχολεία σημείο αναφοράς για τις πόλεις και τις γειτονιές, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης


Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ,  Ζωή Λιβανίου,  επισκέφτηκε το  2ο Δημοτικό σχολείο Νέας Αρτάκης  μετά από  πρόσκληση της Διευθύντριας του σχολείου, Άννας Καραγιάννη,  με αφορμή την παρουσίαση – ξενάγηση του Μουσείου Σχολικών Ενθυμημάτων «Το παλιό Σχολείο».
Πρόκειται για ένα σχολείο κύτταρο της ιστορίας και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής, με δραστηριότητες και κοινωνική συμμετοχή που «δραπετεύουν» από την τυπική σχολική διαδικασία προσφέροντας εντυπωσιακά οφέλη τόσο στους μαθητές όσο και στο σύνολο των κατοίκων της πόλης. Οι καλά φροντισμένοι χώροι του σχολείου και ο κήπος του υπηρετούν εξαιρετικά την διαδικασία της μάθησης αλλά και ευαισθητοποιούν περιβαλλοντικά τους μικρούς μαθητές. Το πρωτότυπο graffiti που δημιούργησαν οι νέοι της Αρτάκης μετά από σχετική πρωτοβουλία του σχολείου, αποδεικνύει τον τρόπο που επικοινωνεί το εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα με τη νεολαία και τις σύγχρονες μορφές δημιουργικότητας. Πρόκειται για μια  σχέση μοναδική αλλά και διαχρονική όπως αποδεικνύει η συλλογή  του Μουσείου με θέμα την σχολική ζωή και εκπαίδευση! Η πρωτοβουλία αυτή μαθαίνει στα παιδιά την ιστορία του σχολείου, υπενθυμίζει στις προηγούμενες γενιές τη δική τους προσωπική σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, φέρνει πιο κοντά τις μνήμες των σχολικών δραστηριοτήτων, συγκινεί και βέβαια αφυπνίζει το σύνολο για την σταθερή αξία της παιδείας.
Στο «Παλιό Σχολείο» εκτίθενται αντικείμενα παλιά σχολικά βιβλία, χάρτες, θρανία, αλλά και πολλές παλιές φωτογραφίες, μερικά από τα οποία χρονολογούνται σχεδόν έναν αιώνα πριν, στο 1930. Τα ιστορικά αυτά κειμήλια είναι πολύτιμα καθώς απεικονίζουν την ιστορία του σχολείου αλλά και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αποτελώντας ταυτόχρονα θησαυρό για την τοπική ιστορία της Αρτάκης και της Εύβοιας.  Η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με αντικείμενα δημιουργώντας προϋποθέσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της όλης προσπάθειας σε σημείο αναφοράς για όλη την Εύβοια και όχι μόνο. Άλλωστε οι μαθητές του σχολείου αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της όλης προσπάθειας αφού κατάφεραν να διακριθούν στο μαθητικό διαγωνισμό της Περιφέρειας «οι μαθητές της Στερεάς Ελλάδας γράφουν για την Ιστορία του σχολείου τους» κάτι που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι η Βουλευτής Εύβοιας, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον την όλη προσπάθειά τους σε μια ξεχωριστή προβολή και ανάλυση του project.

Η Ζωή Λιβανίου συνεχάρη την διευθύντρια, τους δασκάλους και τα παιδιά για το μεράκι και την φροντίδα που διαπνέει το σύνολο της σχολικής μονάδας. Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να δραστηριοποιηθεί και η ίδια στην κατεύθυνση ενίσχυσης του σχολείου δεδομένου ότι ο ρόλος του και η σημασία του ξεπερνά σημαντικά τις τυπικές εκπαιδευτικές διαδικασίες, αποτελεί πρότυπο της κοινωνικής διάστασης της σχολικής μονάδας ενώ η συνεισφορά του στην διάσωση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι τεράστια.  

Νησιωτικότητα, εξωστρέφεια και επιχειρείν στο επίκεντρο της Γ. Σ. του ΕΟΑΕΝ στη Σκύρο


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή  πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη Σκύρο, από την Παρασκευή 5 ως και την Κυριακή 7 Μαΐου, η 41η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.
Τις διαδικασίες της Γ.Σ. του Επιμελητηριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και απλοί πολίτες.
 Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός εξέφρασε τη βαθιά του «εκτίμηση στο έργο που έχει παράξει ο ΕΟΑΕΝ»   και την πάγια θέση ότι «ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. είναι ένας χρήσιμος σύμβουλος και συνεργάτης για εμάς που προσπαθούμε να σχεδιάσουμε θετικές πολιτικές για την Νησιωτικότητα της οποίας η ύπαρξη είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί και αποτελεί τον δίαυλο μέσα από τον οποίο εκφράζονται οι πραγματικές ανάγκες του νησιωτικού επιχειρείν».
Ο Δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι “Σε μια περίοδο 7 χρονών οικονομικής κρίσης ο τουρισμός κινείται με θετικούς δείκτες σημασία όμως δεν έχει αυτή καθ αυτή η τουριστική ανάπτυξη αλλά η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Όσο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χρειάζεται πολλή και σοβαρή δουλειά, που δυστυχώς δεν ξέρω αν οι δήμοι ενώ προσπαθούν και παλεύουν, έχουν τις οικονομικές  δυνατότητες και τα μέσα να ανταπεξέλθουν.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Ευβοίας (οικοδεσπότης της Γ.Σ. σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου)  Γιάννης Λιονάκης  υποστήριξε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας απαιτεί την επίτευξη επί μέρους στόχων, όπως επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, άνοιγμα νέων αγορών κλπ καθώς επίσης και συνέργειες τουριστικών δραστηριοτήτων με άλλες, όπως αυτές του Αγροδιατροφικού τομέα. Χαρακτήρισε ως κρίσιμο εργαλείο ανάπτυξης την καινοτομία, που συνίσταται κυρίαρχα στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των ελληνικών νησιών με αυτό του ανταγωνισμού. Επεσήμανε δε, ότι κάθε νησί πρέπει να αναδείξει το συγκριτικό του πλεονέκτημα, ως έμβλημα της τουριστικής του ταυτότητας.
 Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης  Γιώργος Τζιάλλας αφού  αναφέρθηκε στα πολύ θετικά πρώτα στοιχεία αναφορικά με τις αυξημένες προσδοκίες της χώρας  από το μεγάλο και ισχυρό για την οικονομία μέτωπο του τουρισμού και επεσήμανε πως ο τουρισμός είναι υπερκομματικός και αφορά όλη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες.

 Από την πλευρά της ΝΔ ο Βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, K Μητσοτάκη τόνισε την ανάγκη ειδικής Νησιωτικής πολιτικής και την σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την χρήση υδροπλάνων
Στην επί 24 και πλέον χρόνια διαρκή και αποτελεσματική δράση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ευρωπαϊκό,  σε συνεργασία με   τον INSULEUR,  για την καθιέρωση, προάσπιση και επέκταση της νησιωτικότητας καθώς και την οικονομική και εν γένει κοινωνική ζωή των νησιών της χώρας μας στάθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του  Θράσος Καλογρίδης  και επεσήμανε ότι «για κάθε νομοθέτημα πρέπει υπάρχει Ρήτρα Νησιωτικότητας».
Το ρόλο του INSULEUR στα θέματα επιχειρηματικότητας τόνισε ο Πρόεδρος του Γιώργος Μπενέτος,  που αναφέρθηκε  στις σημαντικές και αποτελεσματικές προσπάθειες από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων  Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιχειρηματική ανάπτυξη των Νησιών. Αναφέρθηκε στην συνεδρίαση στη Μάλτα όπου κατάφεραν να συμπεριλάβουν στις αποφάσεις το θέμα του Φ.Π.Α στα Νησιά, ενισχύοντας με τις αποφάσεις τους το ειδικό καθεστώς που θα πρέπει να ισχύει για τις Νησιωτικές Περιοχές,
Από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος παραβρέθηκε,  και χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός,
Τις θέσεις του Δικτύου Μικρών Νησιών παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λευτέρης Κεχαγιόγλου σχετικά με τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε επιχειρηματική δράση και στα μικρά νησιά της πατρίδας και τόνισε πως «για να καταστεί αυτό ασφαλές χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης μία θέση για την οποία το ΕΔΜΝ κατέθεσε και μερικές ανάλογες εμπειρίες από τη Σκωτία και την Ιαπωνία».
Τέλος στα «αγκάθια» του νέου Νόμου για τα υδροπλάνα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου της Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι το νέο νομοσχέδιο «μπλοκάρει» τη λειτουργία των υδατοδρομίων και δε δίνει τη δυνατότητα για απευθείας επενδύσεις στους ιδιώτες.
 Στις ενότητες, εισηγήσεις και παρουσιάσεις που ακλούθησαν   ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ  Κώστας Γαλιάτσος  στην εισήγησή του τόνισε ότι  έως τις 31 Ιανουαρίου 2017, που έληξε το προηγούμενο πρόγραμμα «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα», εγκρίθηκαν από την ETEAN 1.825 αιτήσεις δανείων για νησιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 39,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και κρίσης, εγκρίθηκε η υπαγωγή στο πρόγραμμα συνολικά περίπου 1.380 υφιστάμενων νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων, για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους» Επίσης ανάφερε ότι το ταμείο μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στην υποβοήθηση της πρόσβασης των νησιωτικών επιχειρήσεων σε τραπεζικά κεφάλαια, όσο και στη δημιουργία  Ταμείου Νησιωτικής επιχειρηματικότητα ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος αποκλειστικά για τα νησιά.
Ο  Γιάννης Σπιλάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εισήγηση του παρουσίασε την στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιωτικού χώρου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για τη διαδικασία χρειάζεται να δημιουργηθεί συναντίληψη για το περιεχόμενο της νησιωτικής πολιτικής με εξειδίκευση και διαφοροποίηση του περιεχομένου από την υπόλοιπη χώρα και με ταυτόχρονες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές.
Ο Χρήστος Πετρέας, σύμβουλος Τουρισμού του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, παρουσίασε ενδιαφέρουσες προτάσεις για την «Τουριστική Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών», ενώ συμπερασματικά πρότεινε την συμμετοχή των νησιωτικών Επιμελητηρίων στην διαδικασία προετοιμασίας των Σχεδίων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης των Νησιών, με προετοιμασία/διερεύνηση στις επιχειρήσεις-μέλη των «εμβληματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων» (πρωτογενούς, δευτερογενούς, τριτογενούς τομέα και τουρισμού), για την επισήμανση των «προτεραιοτήτων» στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων της ανασυγκρότησης. ,
Στην Γενική Συνέλευση, το παρόν έδωσε  και η δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλιμπαντέ.
Στη μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 10 ώρες υπογράφηκε    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Δικτύου Αειφόρων Νησιών «ΔΑΦΝΗ» .

Η 2η κεντρική ημέρα των εργασιών περιλάμβανε τις παρακάτω θεματικές ενότητες, εισηγήσεις και παρουσιάσεις :       
1)      «Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νησιωτικό Χώρο: αρχές, στόχοι, μέσα και προϋποθέσεις» ( Συντονιστής:  Ιωάννης Λιονάκης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας    και  Εισηγητές:    - Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιάννης Σπιλάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Εργαστηρίου Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, και Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύου Μικρών Νησιών, Κώστας Γαλιάτσος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ, Χρήστος Πετρέας, Σύμβουλος Τουρισμού Ε.Ο.Α.Ε.Ν., Ρέτσας Ιωάννης, Διευθυντής Διεύθυνσης Έρευνας & Μελετών   Enterprise Greece.                               
 Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν να συνταχθεί υπόμνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιωτικού χώρου, το οποίο μετά από διαβούλευση με όλα τα νησιωτικά Επιμελητήρια-μέλη του ΕΟΑΕΝ, θα υποβληθεί στα αρμόδια Κυβερνητικά όργανα.

2) «Στηρίζοντας την εξωστρέφεια των νησιωτικών επιχειρήσεων» (Συντονιστής: Νικόλαος Τσίπηρας, Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Α.Ε.Ν.  Εισηγητές: Άννα Κρεμλή, ανάδοχος έκδοσης Οδηγού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Ε.Ο.Α.Ε.Ν. 2017, Lena  Kalinina, Μέλος Δ. Σ Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παρουσίαση του Κέντρου Επικοινωνίας & Εμπορίου , ICCT στη Μόσχα, και Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις, Οικονομολόγος – Συγγραφέας.

3)  «Παρουσίαση Δικτύου Αειφόρων Νησιών ΔΑΦΝΗ -  Εισηγητής:  Κώστας Κομνηνός, Διαχειριστής Δικτύου ΔΑΦΝΗ.
4)  «Παρουσίαση μελέτης της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές και τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιωτικών Δήμων» (Εισηγητής:  Σάββας Διακοσταματίου, Αντιδήμαρχος Ρόδου και Αντιπρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής ΚΕΔΕ
5) Παρουσίαση ηλεκτρονικής εφαρμογής Keeano, αναζήτησης και καταγραφής ακτογραμμών  με εξατομικευμένα αποτελέσματα.
(Εισηγητής: Ηλίας Μπογόρδος, Founder & CEO).
6) Ενημέρωση από  διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές για βιώσιμες λύσεις,  σχετικά με ρυθμίσεις των «κόκκινων » δανείων ( Εισηγητής :  Χ. Γαλλιάκης, τραπεζικός διαμεσολαβητής της V.P Negotiations).
7)Ενήμερωση απο τον Πρόεδρο Οργανισμού Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος κ.Ανδρέα Αποστολόπουλο για την διάδωση των στα νησιά με δημιουργία στάθμών φόρτισης αυτών
8) Ενίσχυση από την Κ.Ε.Ε.Ε. Επιμελητηριακών φορέων στήριξης της νησιωτικότητας (Εισηγητής: Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος INSULEUR & Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά).
Τέλος ομόφωνα εγκρίθηκαν: τα Πρακτικά της 40ης Γενικής Συνέλευσης Ε.Ο.Α.Ε.Ν.  (Λήμνος, 22/10/2016),  τα πεπραγμένα Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2016, ο απολογισμός εσόδων-εξόδων έτους 2016, καθώς επίσης τα μέλη ενημερώθηκαν για τη συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνεδρίου με θέμα «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» (Πειραιάς 26 & 27 Μαϊου 2017), για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων έργων στην 1ηπρόσκληση του   Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020, και τέλος αποφασίστηκε η χορήγηση της αιγίδας του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στην 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού GREEK TOURISM EXPO, Αθήνα 08-10/12/2017.


Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μακρά και λίαν εποικοδομητική διαδικασία της Συνέλευσης αλλά και όλα όσα ακούστηκαν από τους έγκριτους - ο καθένας στον τομέα του - ομιλητές, θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των θεμάτων που απασχολούν  τόσο τα 19 επιμελητήρια μέλη τη Οργανισμού Ανάπτυξης καθώς και τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των ελληνικών νησιών

Ακριώτης: «Ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού συστήματος».


Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με σταθερά – μετρημένα βήματα, με απώτερο στόχο την πλήρη αλλαγή της εικόνας του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας.  Οι  μεταρρυθμίσεις που προέκυψαν,  έπειτα και από  διαβούλευση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με τους επιστημονικούς φορείς, έρχονται να υλοποιήσουν χρόνια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να επιβεβαιώσουν  την πάγια θέση μας για δωρεάν, δημόσια, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους ανεξαιρέτως.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε βάθος 3ετίας περιλαμβάνει:
•             Θεσμοθέτηση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης
•             Ολοήμερο σχολείο για όλους - Επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.
•             Ενίσχυση και αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής - Ίδρυση σχολείων και προσλήψεις αναπληρωτών
•             Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 22
•             Ίδρυση 600 τάξεων υποδοχής προσφύγων
•             Αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
•    Μαθητεία στα ΕΠΑΛ: αναβάθμιση και σύνδεση της  Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης  με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της χώρας
•   Αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχίων με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό (Μάστερ).
•    Δυνατότητα δωρεάν φοίτησης στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών - Κανένας φοιτητής να μην αποκλείεται από μεταπτυχιακές σπουδές για λόγους οικονομικούς.
•             Δημιουργία  «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»
•    Μόνιμοι διορισμοί για την επόμενη τριετία- Στελέχωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
•             Ενίσχυση  Πανεπιστημίων με 65 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018 

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

¨"Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους"!!!



Το Ταχυδρομείο του Αυλωναρίου προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα κλείσει. Η φήμη περί του αντιθέτου προκάλεσε ανησυχία και πλήθος ανακοινώσεων και αναρτήσεων. Πριν από την ανακοίνωση του Βουλευτή Πρατσόλη που φωτογραφήθηκε γιαυτό με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ Σύλλογοι και ο Δήμαρχος είχαν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας. Ένας Βουλευτής της Αντιπολίτευσης έκανε και ερώτηση. Τελικά δια του Πρατσόλη ανακοινώθηκε ότι όλα αυτά ήταν ανυπόστατες φήμες. Το Ταχυδρομείο δεν κλείνει.
Μετά από όλα αυτά ο κάθε ένας που διαμαρτυρήθηκε διατείνεται ότι χάρις στη δική του διαμαρτυρία έκανε πίσω ο ΕΛΤΑ. Φορείς μάλιστα ευχαριστούν τον Βουλευτή της Αντιπολίτευσης και τον μη Βουλευτή και Υφυπουργό από τον Κυβερνητικό Εταίρο, στελέχη και τα δύο της Δεξιάς. Έτσι μένουμε με την απορία. Το Ταχυδρομείο το κράτησε στο Αυλωνάρι ο Πρατσόλης και ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Δεξιά;  δηλαδή ο Σίμος και ο Μαυραγάνης; Προσωπικά μάλλον πιστεύουμε τον πρώτο, αλλά…..
Σε τελική ανάλυση ποσώς μας νοιάζει αρκεί το Ταχυδρομείο να μείνει. Αλλά ρε παιδί μου αυτός ο μαυρογιαλουρισμός δεν θα σβήσει με τίποτε…!!!!

Απλώς μετά ένα βαθύ αναστεναγμό… φωνάζουμε και εμείς «Μαύρο στους Μαυρογιαλούρους»

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας ανέβηκε στον Καστανόλογγο της Όχης.

Την Κυριακή 7/5/2017 ανεβήκαμε στον Καστανόλογγο της Οχης για τη συντήρηση των νεαρών φυτών καστανιάς που φυτέψαμε τον Οκτώβριο του 2016. Από τα 14 φυτά που είχαμε βάλει, βρήκαμε 10 ζωντανά σε συνθήκες ξηρασίας. Είναι σίγουρο ότι για να επιβιώσουν θα χρειαστούν τακτικό πότισμα όλο το διάστημα του καλοκαιριού. Όμως τα φυτά δεν απειλούνται μόνο από τον κίνδυνο της ξηρασίας αλλά και από βανδαλισμό: 6 από τις ατομικές περιφράξεις, που ευτυχώς δεν είχαν κανένα φυτό μέσα, ήταν πεσμένες και οι πάσσαλοι ξεριζωμένοι…Σε αυτό το θέμα θα ζητήσουμε την επέμβαση του Δασαρχείου.
Καθώς οι γέρικες καστανιές πεθαίνουν χρόνο με το χρόνο, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν νέες στη θέση των παλιών γιατί διαφορετικά το δάσος θα χαθεί. Καστανιές που γνωρίζαμε πριν μία δεκαετία, σήμερα έχουν απομείνει ξερά κουφάρια. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια εθελοντών για να διατηρήσουμε ζωντανά τα νέα φυτά. Καλούμε όσους ανεβαίνουν στο βουνό να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να συντονιστούμε. Λίγο νερό και η προσοχή που θα δείξουν έχει μεγάλη σημασία.

Για την ενημέρωση


Θανάσης Μπινιάρης   

Πρόσκληση συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση Δομικών Υλικών BIG 5 SHOW 2017, Ντουμπάι, 26-29 Νοεμβρίου 2017


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη Διεθνή Έκθεση BIG 5 SHOW, που θα λάβει χώρα από 26-29/11/2017, στο εκθεσιακό κέντρο Dubai World Trade Centre στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Tη διοργάνωση της Ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου (ENTERPRISE GREECE), αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών.

Η έκθεση συγκεντρώνει και προβάλλει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα και υπηρεσίες του τομέα των κατασκευών. Ειδικότερα προβάλλονται :

Δομικά υλικά (δόμηση, μόνωση, οδοποιία, κατασκευές),ηλεκτρολογικό υλικό, κλιματισμός, εξοπλισμός αεροδρομίων, καλώδια, ηλεκτρικά μηχανήματα, τεχνολογία υδάτων & περιβάλλοντος (πισίνες, σιντριβάνια, προστασία περιβάλλοντος, είδη ύδρευσης, άρδευσης),τεχνολογία κλιματισμού (ψύξη – θέρμανση) κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, συστήματα καθαρισμού και συντήρησης, προϊόντα  μεταλλουργίας  και υαλουργίας, μπάνια, κεραμικά,  μάρμαρα υλικά επεξεργασίας μαρμάρων και  προϊόντα ξύλου (πόρτες – κουφώματα – πατώματα, ειδικές κατασκευές κ.λ.π).

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προτίθεται να συμμετάσχει στο εθνικό περίπτερο της Χώρας μας και θα καλύψει οικονομικά, μέρος του συνολικού κόστους, για τις επιχειρήσεις του κλάδου των δομικών υλικών και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται εντός της χωρικής της αρμοδιότητας και θα συμμετάσχουν στην διεθνή έκθεση BIG 5 SHOW DUBAI 2017.

Στο συνολικό κόστος περιλαμβάνεται το ενοίκιο χώρου, η κατασκευή περιπτέρου με τον βασικό εξοπλισμό, η αποστολή και επιστροφή των εκθεμάτων, καθώς και το registration fee. Στο συνολικό κόστος, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται κόστη μετακίνησης, διαμονής και σίτισης των εκθετών.

Η τελική απόφαση και το ύψος της ενίσχυσης θα αποφασισθεί όταν θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετέχουν. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συγκέντρωσης ικανοποιητικού αριθμού εκθετών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης της συμμετοχής στην εν λόγω έκθεση.
Παρακαλούμε τις εταιρείες που επιθυμούν να συμμετέχουν, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο, και όχι αργότερα από τις 5 Ιουνίου 2017, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση του ENTERPRISE GREECE (Αποστολή στο e-mail: siozou.e@evia.pste.gov.gr, και κοινοποίηση στο e-mail: v.kalamara@enterprisegreece.gov.gr), διευκρινίζοντας ότι η αίτηση αφορά στη συμμετοχή με την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αναφορικά με την συμμετοχή τους στην έκθεση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα. Βιβή Καλαμάρα , Υπεύθυνη οργάνωσης, (τηλ. 210 3355764 )

Σε περίπτωση που επιθυμείτε διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το γραφείο του  Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, (Αρμόδια Υπάλληλος: κα Ελευθερία Σιώζου, Τ. 2221353594).

Συνημμένα στην πρόσκληση θα βρείτε το ενημερωτικό σημείωμα - πρόσκληση για την έκθεση από το ENTERPRISE GREECE, και την αίτηση συμμετοχής.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού
Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας

Θεμιστοκλής Χειμάρας

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου



Συνεδριάζει τη Δευτέρα 15 Μαίου 2017, στα Κριεζά το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου, στις 19.30μμ με τα ακόλουθα θέματα.
1.            Συζήτηση για «Ενημέρωση και διαμόρφωση αντίδρασης για την απειλούμενη διακοπή λειτουργίας του Ταχυδρομικού Γραφείου Αυλωναρίου» (σχετ. η υπ΄αριθ. 7413/4-5-2017 αίτηση της μείζονος αντιπολίτευσης)
2.            Συζήτηση για «Επαναφορά της κανονικότητας στο ΚΕΠ Αυλωναρίου» (σχετ. η υπ΄αριθ. 7413/4-5-2017 αίτηση της μείζονος αντιπολίτευσης)
3.            Έγκριση ή μη της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών για το έργο: ¨Αγροτική Οδοποιία Καλάμου-Κορασίδας¨
4.            Τροποποίηση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017.
5.            Έγκριση Εισηγητικής έκθεσης 1ο τριμήνου 2017
6.            Ορισμός αμοιβής δικηγόρου για  κατάθεση, παρακολούθηση της πορείας και εκδίκαση μήνυσης και αγωγής του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου κατά της εταιρείας ¨ΕΥΡΙΠΟΣ ΑΤΕ»
7.            Ορισμός αμοιβής δικηγόρου για  σύνταξη, κατάθεση και ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπόθεσης του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Συν. ΠΕ»
8.            Έγκριση διοργάνωσης αθλητικής εκδήλωσης (15η ανάβαση αυτοκινήτων Κύμης) – διάθεση σχετικών πιστώσεων
9.            Χορήγηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών

10.          Εξέταση αιτήματος  «Προοδευτικού Συλλόγου Παραλίας Κύμης ¨Λιανή Άμμος»

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Επιτυχής η Ημερίδα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.


Η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας σήμερα το πρωί στην Χαλκίδα (Αίθουσα Εργατικού Κέντρου) με θέμα την « Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και τη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών» συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό εκπροσώπων από φορείς και συλλογικότητες της Εύβοιας που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα σημαντικά θέματα της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου και των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν για να δυναμώσει και να οργανωθεί το κίνημα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Εύβοια. Παρών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της Ημερίδας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Πρατσόλης ενώ το Δήμο Χαλκιδέων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Μπαντούνας.
Μετά τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας κ. Γιώργου Φραντζή ο οποίος συντόνισε την συζήτηση εν συνεχεία, πρώτος εισηγητής ήταν ο Δημοσιογράφος Βασίλης Τακτικός, από το  Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας  που μίλησε με θέμα «Τοπικές ενώσεις για την κοινωνική οικονομία» και ανάδειξε τις κατευθύνσεις προς τις οποίες κινούνται οι οργανώσεις των πολιτών που δρουν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, αναφέρθηκε στις συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε τοπικό και διατοπικό επίπεδο και για τις σχέσεις τους με το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και στην αναγκαιότητα να δημιουργηθούν Τοπικές Ενώσεις σε κάθε περιοχή.
Κατόπιν, ο Δημήτρης Κατσούλης, Δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών μίλησε για την σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών περιγράφοντας την εμπειρία του από την ενθάρρυνση των γυναικών του Δήμου Αυλώνος να συγκροτήσουν τον πολύ πετυχημένο Συνεταιρισμό AVALONA και υποστήριξε ότι η προώθηση των φορέων της κοινωνικής οικονομίας πρέπει να είναι προτεραιότητα των Δήμων που πιστεύουν στην αναγκαιότητα της κοινωνικής συνοχής της τοπικής κοινωνίας ως δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος από τα «Αγρονέα» μίλησε με θέμα:  «Από το καταναλωτικό κίνημα στους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και η κοινωνική οικονομία» και παρουσίασε με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο τόσο το περιεχόμενο της κοινωνικής οικονομίας όσο και απτά παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιρισμών όπως οι «Πιέριες Μούσες» που δουλεύουν στην Βόρεια Ελλάδα ως Γυναικείος Συνεταιρισμός καθώς και άλλα παραδείγματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που διαπρέπουν και δείχνουν τον δρόμο.
Ο  Χαλκιδέος Δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης μίλησε για τους στόχους και την προοπτική της κοινωνικής οικονομίας και των οργανώσεων αλληλέγγυας οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως  δίνοντας μάλιστα έμφαση στα λαμπρά παραδείγματα  ομάδων πολιτών της Εύβοιας επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι : "Αυταπάτη ότι η ανάπτυξη θα φέρει σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Βιολογική γεωργία, καθαρά προϊόντα, κοινωνική οικονομία, συνεργατισμός η εναλλακτική λύση"
Η Πόλα Νικολάου, γραμματέας πανελλήνιας ομοσπονδίας ΚΟΙ.Σ.Π.Ε  μίλησε με θέμα: «Εφαρμογές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στον τομέα της υγείας»  ανέλυσε όλη τη διαδρομή των ΚΟΙΝΣΕΠ στον χώρο της ψυχικής υγείας από το 1999 έως σήμερα και επεσήμανε ότι " Διεκδικούμε από το κράτος την υποστήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων. Δεν υποκαθιστούμε την κοινωνική πολιτική. Παραμενουμε μαχητικοί".
Ο Ευάγγελος Σπινθάκης, συντονιστής ΠΕΣΚΟ  μίλησε για την «Αγροδιατροφή και κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία» παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν στο να γίνει ο τομέας της αγροδιατροφής πεδίο ανάπτυξης πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας, καθώς επίσης και για την ανάγκη οι ευρωπαϊκοί κοινοτικοί πόροι που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πηγαίνουν επιτέλους στις κοινωνικές οργανώσεις που έχουν δράση «Το κρατικό χρήμα είναι χρήμα των φορολογουμένων. Οι Δήμοι να παραχωρήσουν τις Δομές στην κοινωνία των πολιτών. Αίτημα στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για τις σχολάζουσες γαίες. Εργασία σε φορείς κοινωνικής οικονομίας»  υποστήριξε μεταξύ των άλλων.
Ο Χρήστος Πρεβέζης από την Οργάνωση «Αλληλεγγύη για όλους» που έχει τεράστια δράση στην Δυτική Αττική ανέπτυξε την εμπειρία και τα προβλήματά τους και υποστήριξε τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όχι μόνο εν μέσω της κρίσης και ως δρόμο σταθερής κοινωνικής απελευθέρωσης  καταλήγοντας ότι θα πρέπει να λέμε και "Όχι στην οικονομία των idiots"
Τέλος ο Κώστας Οικονομόπουλος από την οργάνωση ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3/3 μίλησε με θέμα  «Διαθέσιμοι πόροι για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Στερεά Ελλάδα» και επεσήμανε την συμβολή του κοινωνικού κεφαλαίου στην ανάπτυξη καθώς και την αναγκαιότητα οι διαθέσιμοι πόροι να αποτελούν αντικείμενο χρηστής και δημιουργικής διαχείρισης με διαφάνεια, κοινωνική ηθική και κυρίως λογοδοσία έτσι ώστε να συμβάλλουν αυξητικά στην επένδυση του κοινωνικού κεφαλαίου.

Ο Βουλευτής κ. Πρατσόλης με παρέμβασή του μετά τις εισηγήσεις, στη διάρκεια της συζήτησης  μίλησε για "Μεγάλη ευκαιρία σήμερα για τη συνύπαρξη τομέων σε κοινωνικό επίπεδο, όχι με σκοπό να αντικατασταθεί η κοινωνική πολιτική αλλά τη δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α.." Η παρουσία του Βουλευτή έδωσε την ευκαιρία στους, τους συμμετέχοντες να ασκήσουν κριτική στη κυβέρνηση διότι δεν προχωρά στην αύξηση της χρηματοδότησης για την κοινωνική οικονομία, γιατί το αρμόδιο Υπουργείο δεν επιδιώκει άμεση επικοινωνία με τους φορείς.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν από τους συμμετέχοντες και τοποθετήσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων και οργανικών αποβλήτων και συζητήθηκε πως  μπορούν οι φορείς κοινωνικής οικονομίας να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο προς κοινωνικό όφελος
Η Ημερίδα υπήρξε πολύωρη αλλά η συζήτηση ήταν γόνιμη και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων από την αρχή έως το τέλος. Αναπτύχθηκαν προβληματισμοί, έπεσαν νέες προτάσεις και ιδέες και όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών κ. Ευαγγελία Βλάχου το κεφάλαιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της Ένωσης ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας την προώθησης της στην κοινωνία των πολιτών της Εύβοιας. Εξάλλου η Ένωση από την πρώτη φάση της ίδρυσής της δημιούργησε τη πλέον επιτυχημένη δράση κοινωνίας οικονομίας στην Εύβοια, τη διάθεση προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, δράση που παραμένει ζωντανή και την καθιστά πρωτοπόρα πρωτοβουλία κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στον νομό και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία ο Βουλευτής Τάσος Πρατσόλης

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                                                                  Χαλκίδα, 8/5/2017

Στην εκδήλωση-ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, με θέμα την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και διοργανώθηκε από την  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας και την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, παραβρέθηκε και συμμετείχε, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Πρατσόλης.
Αφού άκουσε τις εισηγήσεις, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Κοινωνικής Οικονομίας ως μέσο για τη μείωση της ανεργίας, αλλά και ως τρόπο ανάδειξης των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τον συνεργατισμό. Κάλεσε δε όλους τους ενδιαφερόμενους να πάρουν τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται αυτές οι επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι ο νόμος 4430/2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν κλείνει το Ταχυδρομείο στο Αυλωνάρι!!! Διαβεβαίωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ

Συνάντηση με Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Εμπορικό Διευθυντή των ΕΛΤΑ για το Αυλωνάρι.
Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Εμπορικό Διευθυντή των ΕΛΤΑ κ.κ. Γιάννη Ζαρολιάγκη και κ. Σπύρο Σιάνο αντίστοιχα, είχε ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Πρατσόλης, στη έδρα της Επιχείρησης, στην Αθήνα, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017.
Τους απασχόλησαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ΕΛΤΑ στο νομό Ευβοίας, αλλά συζητήθηκε ευρύτερα και η συνολική οικονομική κατάσταση των ΕΛΤΑ, η οποία δυστυχώς, όπως όλες οι υπηρεσίες του Κράτους που παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πελατειακές σχέσεις που είχαν στηθεί και στο χώρο των ΕΛΤΑ, όπως και σε όλο το Δημόσιο. Σήμερα, καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες νοικοκυρέματος, οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν.

Συγκεκριμένα για την Εύβοια, υπήρξε διαβεβαίωση από τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ, ότι στο Αυλωνάρι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Γραφείου των ΕΛΤΑ και η παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών στην περιοχή.