Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου της Τρίτης 11/7/2017

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                                     
     ΑΛΙΒΕΡΙ 13-7-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και συζητήθηκαν αρκετά θέματα (21 συνολικά ) πολλά από τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Έγινε τροποποίηση του Προϋπολογισμού και εντάχθηκαν σημαντικά έργα, και μελέτες .
Ειδικότερα :
-  Το δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από αίτημα του Δήμου για τις καταστροφές από τις χιονοπτώσεις.
Οι καταστροφές εκτιμήθηκαν στις 640.000 € περίπου, ενώ το ποσό που διατέθηκε ανέρχεται σε 180.000 €.
Το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί στην Κύμη και την  γύρω περιοχή.
Ένα μικρότερο τμήμα διατίθεται στην Περιοχή των Κονιστρών και στην Οχτωνιά.
-   Κατανεμήθηκε το ποσό των 113.000 € για  θέματα πολιτικής προστασίας , για την θερινή    και  την χειμερινή περίοδο.
Εντάχθηκε το ποσό των 20.000 € συν ΦΠΑ για την μελέτη του Κολυμβητηρίου Αλιβερίου . Θα κατασκευαστεί στο χώρο δίπλα στο  πρώην εργοστάσιο Καπνίση. Πρόκειται για  έργο που διεκδικεί για πολλά χρόνια η Τοπική Κοινωνία.
-   Εντάχθηκαν επίσης το ποσό των  20.000 € συν ΦΠΑ για την εκπόνηση  Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στην Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων.
  Πρόκειται για ενέργεια αντίστοιχη με το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (Γ.Π.Σ) με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης, η προοπτική ανάπτυξης της Περιοχής σε     όλους τους Τομείς της Οικονομίας.
 Είναι η μόνη Δημοτική Ενότητα για τη οποία δεν έχει εκπονηθεί χωροταξικό Σχέδιο.
-              Να σημειωθεί ότι ο Δήμος εξασφάλισε, το Προηγούμενο διάστημα, από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ το ποσό των 86.000 €,  για την πληρωμή της Κοινοπραξίας που εκπονεί την Πράξη Εφαρμογής της ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΙ του Αλιβερίου ενώ από δικούς μας πόρους έχουμε εντάξει το ποσό των 75.000 € για την ολοκλήρωση των μελετών της ίδιας Πράξης Εφαρμογής.

-              Εντάχθηκε μελέτη αναπαλαίωσης  του κτιρίου του Κληροδοτήματος Μπαλάφα που βρίσκεται στην περιοχή  του ΕιρηνοδικείουΑλιβερίου και έχει αποδοθεί στο Δήμο από τον αείμνηστο Ιατρό Γεώργιου Νικολάου  Μπαλάφα .
Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να λειτουργήσει ως Λαογραφικό Μουσείο.
                               
Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο (4) μελέτες για έργα, τα οποία έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις και θα δημοπρατηθούν  το αμέσως επόμενο διάστημα.

1.            Μελέτη Αναβάθμισης του Παζαριού Αυλωναρίου» η οποία σε πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή του οδοστρώματος στα Χάνια και των πεζοδρομίων με προϋπολογισμό 159.909,09€.
2.            Μελέτη συντήρησης – Βελτίωσης οδοποιίας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου με προϋπολογισμό έργου 115.000€.
3.            Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας της Δημοτικής Κοινότητας Αλιβερίου στο χώρο του τμήματος συγκοινωνιών με προϋπολογισμό έργου 20.000€.

4.            Μελέτη κατασκευής WC - ΑΜΕΑ και διαμόρφωση Εσωτερικών – Εξωτερικών χώρων του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου με προϋπολογισμό έργου 25.000.
Τέλος ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις και να αρχίσει η κατασκευή των έργων:
-              Πλατεία Ζωντού και λεωφόρου ΔΕΗ Προϋπολογισμού  448633,21 με έκπτωση 56,06%
-              Του δρόμου  Ωρολόι – Κρεμαστός προϋπολογισμού 492.000 € με 47,89%.
                Επίσης συζητήθηκε το αίτημα της τοπικής Κοινότητας Πρασίνου (Κλεντζίου ), για την μη εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Μπογατζάκι.
Η τοπική Κοινότητα Καλετζίου  ζήτησε να τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της απόφασης για εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας από την Θαλάσσια περιοχή της Ακτής Νηρέως στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καλετζίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει θέση για την αθρόα μετεγκατάσταση Ιχθυοκαλλιεργειών από την βόρεια Εύβοια, από την Αταλάντη κλπ. στα όρια του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και ειδικότερα στις Τοπικές Κοινότητες Αργυρού και Καλετζίου.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ταυτίστηκε με την πρόταση της Τοπικής Κοινότητας Καλετζίου και ο λόγος είναι ότι ο χώρος στον οποίο εγκαθίσταται είναι χώρος που χρησιμοποιούν οι λουόμενοι του χωριού όπως και άλλων περιοχών.
Υπάρχουν χώροι για τις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου, αλλά είναι αδιανόητο να καταληφθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν οι  λουόμενοι αφού σε αυτούς υπάρχει σοβαρή προοπτική τουριστικής ανάπτυξης.
Είναι επίσης αδιανόητο να εγκατασταθούν όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες  που υπάρχουν τον Βόρειο Ευβοϊκό, στα όρια του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Η αντιπολίτευση ( Συνδυασμός του πρώην Δημάρχου ) ψήφισε λευκό.
Συζητήθηκε επίσης η πρόταση ΕΦΚΑ για την υποβάθμιση του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ της Κύμης, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Κύμης και Κονιστρών αλλά και της Σκύρου που εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της Κύμης .
Αποφασίστηκε ομόφωνα η αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποιαδήποτε απόπειρα υποβάθμισης του Υποκαταστήματος και να ζητηθεί από από τους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο να αντιδράσουν μαζί μας σε αυτές τις λογικές:
Θα αποσταλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα αρμόδια Υπουργεία και στον ΕΦΚΑ και θα γίνουν τα ανάλογα διαβήματα.


                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

To XANI ένας καινοτόμος Πολυχώρος Πολιτισμού που αποκτά διαρκώς νέους φίλους. Τώρα στα χέρια του Κώστα Μαστροκώστα.


Το ΧΑΝΙ AVLONARI  στο Μπούζι, ο γνωστός πλέον Πολυχώρος Πολιτισμού και Εστίασης που δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια ο Παντελής Μακρυνικόλας στο Λοφίσκο, συνεχίζει ακάθεκτα την ανοδική του πορεία αποκτώντας νέους θαμώνες και νέους στόχους.
Πριν λίγο καιρό η σκυτάλη της Διεύθυνσης του χώρου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ιδεών, πέρασε στα χέρια του Κώστα Μαστροκώστα και της οικογένειάς του. Ο Κώστας δεν είναι άλλος από τον γνωστό Μηχανικό και πρώην Δήμαρχο Δυστίων ο οποίος πέρα από τα κύρια επαγγελματικά του ενδιαφέροντα ασχολείται με μεράκι και αγάπη και με τη καλλιέργεια τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως η φάβα, το λαθούρι, το σουσάμι. Όταν κάτι το κάνεις με μεράκι και αγάπη συνήθως πετυχαίνεις. Ο Κώστας Μαστροκώστας έχοντας αυτά τα εφόδια αποφάσισε να ανοίξει μία νέα αλλά κοντά σε όσα αγαπάει δραστηριότητα. Να ασχοληθεί με το πάντρεμα πολιτισμού και τοπικής γευσιγνωσίας, να μεταφέρει στον χώρο που είχε ήδη καταξιωθεί, στο ΧΑΝΙ, το δικό του μεράκι και την δική του προσπάθεια. Έτσι όταν ο Παντελής αποφάσισε να αποσυρθεί ο Κώστας ανέλαβε να συνεχίσει και να ξεκινήσει. Με όρεξη και ιδέες  ετοιμάζει το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στο ΧΑΝΙ και παράλληλα οργανώνει έναν χώρο έκθεσης και προβολής των τοπικών προϊόντων αλλά παρασκευής τοπικών εδεσμάτων ή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως γλυκά της περιοχής, κρασί, αλλά και πρωτόγνωρες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με επίκεντρο τα δικά του προϊόντα που είναι το σουσάμι και η φάβα.

Πέραν από τις εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις βραδιές κινηματογράφου, ποίησης και λογοτεχνίας, στο ΧΑΝΙ μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ και το ποτό, ή να κάνει τα ψώνια του από το παντοπωλείο παραδοσιακών προϊόντων.

ΧΑΝΙ λοιπόν μία αναγκαία στάση λίγο πριν ή λίγο μετά από το Αυλωνάρι, στην ωραιότερη στροφή του Λοφίσκου. Τέτοιοι χώροι, τέτοιες ιδέες και τέτοιοι άνθρωποι κάνουν πλούσιο τον τόπο μας, γιατί ο πλούτος δεν είναι το χρήμα. Γιαυτό μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει χωρίς να κάνετε το ΧΑΝΙ στέκι σας και τον Κώστα Μαστροκώστα φίλο σας.


Λαϊκή Συνέλευση για την αξιοποίηση του ΚΕΓΕ Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                                                           Χαλκίδα, 13/07/2017

                  

Μετά την εξαγγελία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου στο πλαίσιο ομιλίας του στη Χαλκίδα στις 26/06/2017, για την αξιοποίηση του Κ.Ε.Γ.Ε. (Κέντρο Επαγγελματικής Γεωργικής Εκπαίδευσης) Ν. Αρτάκης, πραγματοποιήθηκε χθες 12/07/2017 ανοιχτή Λαϊκή, μαζική Συνέλευση στο Δημαρχείο Νέας Αρτάκης.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού κ. Γ. Ακριώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φ. Σπανός ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Γεωργαλάς, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τις απόψεις τους και έγινε μια διεξοδική και παραγωγική συζήτηση για το θέμα. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ο.Λ.Ν.Ε. κ.κ.  Α. Παπανδρέου και Π. Πασβαντίδης, αντίστοιχα.
Κεντρικός ομιλητής της της συγκέντρωσης ήταν ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων κ. Τ. Πρατσόλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « για πρώτη φορά καλείται η κοινωνία της Ν. Αρτάκης να πει τη γνώμη της για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της Κυβερνητικής βούλησης να παραχωρηθεί η χρήση σημαντικών εγκαταστάσεων (π.χ. λιπάσματα Δραπετσώνας, παραλιακό μέτωπο Πάτρας, στρατόπεδο Θες/κης κ.λ.π.) στους Ο.Τ.Α. και να αποδοθούν έτσι στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, συνεισφέροντας και αυτά με κάποιο τρόπο στην οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξή τους».
Για το Κ.Ε.Γ.Ε. Ν. Αρτάκης, προτείνεται πλέον ως κοινή θέση όλων των παρευρισκομένων, η αξιοποίησή του ως εκπαιδευτικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης αγροτών, αλλά και η ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων που θα βοηθήσουν τα μέγιστα στη δημιουργία εκπαιδευμένων στελεχών τόσο της αγροτικής, όσο και της ζωικής παραγωγής.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαικό γλέντι του ΚΚΕ


Στην γειτονιά των αγγέλων ο Νίκος Πηλιχός. Κηδεύεται σήμερα στην Αχλαδερή.

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα το απόγευμα στην Αχλαδερή, στο Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συγγενείς και φίλοι στον αδικοχαμένο Νίκο Πηλιχό που έφυγε το πρωί της Τετάρτης 12-7-2017 μετά από την μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στην ζωή μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο 50η χιλ. Λεπούρων Κύμης στο ύψος του ΙΚΤΕΟ  στο βέλος. Ο άτυχος νέος οδηγούσε την μηχανή του και κάτω από άγνωστες συνθήκες συγκρούστηκε με αγροτικό αυτοκίνητο.
Ο άτυχος Νίκος, γιός του Γιάννη Πηλιχού (Σαούλ) και της Παναγιώτας Λάμπρου ήταν μόλις 27 χρονών και τα τελευταία χρόνια διέμενε συχνά στο σπίτι του παππού του στην Αχλαδερή. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή και μεταξύ των νέων εκεί μάλιστα ζει και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και οι θείοι του, στην οικοδομή και στην εστίαση (Κορασίδα) ενώ και ο πατέρας του και η οικογένειά (ο παππούς γνωστός και ως Σαούλ) είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή. Η οικογένεια του άτυχου Νίκου διαμένει στο Μπρινιά στο Αλιβέρι. Η θλίψη στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλη και η συμμετοχή στον πόνο της οικογένειας πάνδημη.

Το εκκλησιαστικό Συμβούλιο Περιβολίων Αχλαδερής αποφάσισε να ματαιώσει εκδήλωση που οργάνωνε στις 22 Ιουλίου και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα.

Ματαιώθηκε από ..λάστιχο..ο έλεγχος του ΒΙΟΚΑ Μονοδρίου!!!

Ματαιώθηκε πάλι η επίσκεψη της Επιτροπής που όρισε η Διεύθυνση Υγιεινής για τον έλεγχο της μη λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ Μονοδρίου. Ο λόγος της ματαίωσης είναι το ότι έπιασε λάστιχο το αυτοκίνητο που μετέφερε τα υπηρεσιακά μέλη της Επιτροπής από την Χαλκίδα. Φαίνεται ότι οι περικοπές των δαπανών έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των ελαστικών και συνεπώς στην ασφάλεια των αυτοκινήτων της υπηρεσίας. Έτσι για μία ακόμη φορά θα μείνει ανεξέλεγκτος ο ΒΙΟΚΑ και ο  Μανικιάτης. Ευχόμαστε η Τρίτη φορά να είναι και η φαρμακερή υπό τον όρο να ελεγχθούν εγκαίρως τα λάστιχα του οχήματος!!!!

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Νέο ασθενοφόρο στην Σκύρο με εντολή του ΓΓ Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το ΕΚΑΒ μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Σκύρου για αντικατάσταση του παλαιού ασθενοφόρου, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του νησιού.
Το νέο ασθενοφόρο, που παραδόθηκε χθες στους πολίτες της Σκύρου, είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές πιστοποίησης του ΕΚΑΒ.

Το συγκεκριμένο ασθενοφόρο επιχειρούσε στο νομό Ευβοίας και έτσι δόθηκε εντολή στον Υπεύθυνο του ΕΚΑΒ Ευβοίας να παραδώσει το ασθενοφόρο.