Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τον πλάκωσε το τρακτέρ .Νεκρός ο πρώην Δήμαρχος Μακρακώμης.


«Πάγωσε» η Δυτική Φθιώτιδα και η τοπική κοινωνία της Μακρακώμης . Η είδηση  έπεσε σαν «κεραυνός’’ . Ο πρώην Δήμαρχος Μακρακώμης Κώστας Κρητικός σκοτώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο γεωργικός ελκυστήρας που οδηγούσε ενώ εκτελούσε γεωργικές εργασίες σε χωράφι του στον δρόμο Μάκρης –Μακρακώμης ανετράπη  με αποτέλεσμα να τον πλακώσει από κάτω μέσα σε χαντάκι .  
Τον άτυχο Κώστα Κρητικό αντελήφθηκε ένας άλλος αγρότης λίγο μετά τις 5:00 όταν πέρασε από το χωράφι και είδε το τρακέρ αναποδογυρισμένο . Ειδοποίησε αστυνομία  και Πυροσβεστική  και το ΕΚΑΒ και παρά την προσπάθεια   ανασυρτής του μεταφέρθηκε νεκρός στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης . 
Ο 69χρονος Κώστας Κρητικός διετέλεσε για πολλά χρόνια Δήμαρχος Μακρακώμης .Εκλέχτηκε δύο τετραετίες από το 2003 - 2010  και  υπηρέτησε με συνέπεια και  αγάπη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δυτική Φθιώτιδα. 
Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος εξετάζει το ΑΤ Σπερχειάδας. 

Αναφορά στον Περιφερειάρχη για την καύση του rdf στο Αλιβέρι

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η – Α Ν Α Φ Ο Ρ Α - Π Ρ Ο Τ Α Σ Η

   Προς: Περιφερειάρχη κ. Κ Μπακογιάννη
Κοινοποίηση :  Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας κ. Φ. Σπανό                                                                          
    
Αγαπητοί κύριοι
Όπως έγινε γνωστό στα ΜΜΕ , παρόλο ότι δεν υπάρχει καθαρογραμμένη και δημοσιευμένο το σκεπτικό που την συνοδεύει, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμό. 2465/2017 απόφασή του έκρινε νόμιμη την καύση του RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι, απορρίπτοντας την προσφυγή που από κοινού η Περιφέρειά μας με τους φορείς και κατοίκους της Περιοχής είχε κάνει .
Προφανώς και η περιοχή δεν έγινε ξαφνικά περιβαλλοντικός Παράδεισος, επειδή εξεδόθη η συγκεκριμένη απόφαση.
Προφανώς φανταζόμαστε πως δεν άλλαξε σε κάτι την ΟΜΟΦΩΝΗ προσέγγισή μας στη συγκεκριμένη απόφαση, ότι :                                                                                                                                 
   ---Σε μια καμινάδα που δεν διαθέτει το απαιτούμενο ύψος αφού δεν κατασκευάστηκε για αυτή τη δουλειά.                                                                                                                             
  ---Σε αμφισβητούμενες θερμοκρασίες καύσης.                                                                                         
  ---Με ατυποποίητα σκουπίδια ασταθούς  σύστασης , και πολλές φορές  χωρίς πιστοποίηση                                                      
  ---Με αδύναμους  μηχανισμούς ελέγχου                                                                                                                      
 ---Με μια εταιρεία που πρώτο στόχο φυσικό είναι να έχει  την  αύξηση των  κερδών της,    
  ΕΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΞΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΥΡΑΝΙΩΝ, αν μιλήσουμε με τεχνοκρατικά , και όχι με νομικά κριτήρια, όπως η τεχνική και επιστημονική κοινότητα  προβάλλει.
Προφανώς και η συγκεκριμένη απόφαση δεν αναιρεί το γεγονός της άναρχης χωρίς θεσμική υπόσταση άτυπης χωροθέτησης  βιομηχανικής περιοχής δίπλα στα σπίτια του οικισμού Μυλακίου και ένα χιλιόμετρο από τη πόλη του Αλιβερίου, με το τεράστιο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει καταγράψει πληθώρα επίσημων μελετών. 
Ούτε  βέβαια «νομιμοποιείται ηθικά» η τσιμεντοβιομηχανία, που μάλιστα επαίρεται για την αυξημένη «Εταιρική της Κοινωνική Ευθύνη», να «πειραματίζεται» έστω και  κατ ελάχιστο με τις ζωές , την υγεία και το περιβάλλον διαβίωσης
  Αγαπητοί κύριοι
Όταν ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου μετατρέπεται σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών, όταν οι καταγραφές τραγικών περιστατικών σε θανάτους και μόνιμες βλάβες στη Περιοχή πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, όχι μόνο οι   «γείτονες» κάτοικοι που νοιώθουν με τραγικό τρόπο στα σωθικά τους τα «αγαθά» της συμβίωσης με την βιομηχανία, αλλά όλοι μας ΠΡΕΠΕΙ να ευαισθητοποιούμαστε και να αντιδρούμε ο καθένας από το πόστο του.    
                                                                                                    
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οφείλουμε ως Περιφέρεια, σε ότι μας αναλογεί, να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των περιβαλλοντικά έκθετων κατοίκων της Περιοχής Αλιβερίου.
1.            Να επαναβεβαιώσουμε τα βασικά μας αιτήματα και να πιέσουμε την Κυβέρνηση :
•             Να μην κρυφτεί πίσω από την δικαστική απόφαση και να επιστρέψει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και εξαγγελίες .   
•             Να παρέμβει για την ανοιχτή εναπόθεση του πετ κωκ.
•             Να εκπονήσει επιτέλους τις μελέτες των Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και την Επιδημιολογική Μελέτη για την περιοχή του Αλιβερίου.
•             Να προχωρήσει σε όλους τους νόμιμους και ουσιαστικούς ελέγχους.
•             Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων.

2.            Να οργανώσουμε , να επιτελέσουμε και να διασφαλίσουμε με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τον ελεγκτικό μα ς ρόλο
Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα συζήτησης οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Επικουρικά θεωρούμε πως θα βοηθούσε , και αιτούμαστε σχετικά προς τούτο, να είχαμε μια συγκεκριμένη αναφορά των υπηρεσιών – τη χρονική περίοδο της θητείας του παρόντος Περιφερειακού Συμβουλίου- επί των κατωτέρω ζητημάτων:

---Πόσοι, πότε και τι επιπέδου περιβαλλοντικοί έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών και των θεματικών υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκαν στην ΑΓΕΤ Αλιβερίου ,σ όλα τα επίπεδα, ενδεικτικά περιβάλλοντος, ανάπτυξης υγιεινή της εργασίας, κλπ. και ποια είναι τα αντίστοιχα φύλλα ελέγχου για τα οποία θα θέλαμε να λάβουμε γνώση.
---Τι πορίσματα καταγράφηκαν, αν είχαμε παραβάσεις και πως αντιμετωπίσθηκαν
---Τι στοιχεία ανά έτος έχουμε αναλυτικά και ανά κατηγορία, όσον αφορά πρώτες ύλες και καύσιμα - ιδιαίτερα τα εναλλακτικά ανάμεσά τους  το RDF και το πετ κωκ- , ποια τα σημεία προμήθειάς τους, αν συνοδευόντουσαν όλα από τα αντίστοιχα νομιμοποιητικά έγγραφα, σε τι ποσότητες  και ποια η συσχέτισή τους με την σχετική αδειοδότηση τους, ποιο το μέγεθος της μέγιστης στιγμιαίας εισροής τους και αν στο σημείο αυτό πληρούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης τους
---Τι έχουν καταγράψει οι μετρήσεις της αέριας ρύπανσης
---Πόσες αναλύσεις για RDF έχουν πραγματοποιηθεί , ποια τα αποτελέσματά τους  και αν τηρήθηκαν οι όροι χρονικά , τυπικά και λειτουργικά πραγματοποίησής τους
---Τι καταγραφές υπάρχουν αναλυτικά και χρονικά για την θαλάσσια ρύπανση, και τέλος,
---Ποια η εκτίμηση για την ποιότητα και τα προβλήματα που συναντούν στο ελεγκτικό τους έργο.
Η συζήτηση θα μπορούσε να καταλήξει σε τρείς  βασικές αποφάσεις, λόγω σπουδαιότητας του εξεταζόμενου θέματος:
1.            Το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ετήσια βάση και σε συνεδρίαση του θα ενημερώνεται επί των ελέγχων των υπηρεσιών μας και της περιβαλλοντικής κατάστασης του εργοστασίου ως προς την συμμόρφωσή του με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους
2.            Το Περιφερειακό Συμβούλιο ανεξάρτητα του τι νομικά προβλέπεται να λαμβάνει επίσημα γνώση για οποιαδήποτε τροποποίηση Περιβαλλοντικών Όρων τεθεί ως αίτημα από την ΑΓΕΤ  
3.            Οι υπηρεσίες μας να είναι σε τακτική συνεργασία με τις υπηρεσίες των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων που λειτουργούν τσιμεντοβιομηχανίες, και με τις αντίστοιχες του Υπουργείου  για την ανταλλαγή πληροφοριών, μεθοδολογιών ουσιαστικού ελέγχου , αποτίμησης ανάδειξης και καλών περιβαλλοντικών πρακτικών

ΛΑΜΙΑ 26/10/2017

Κατολισθήσεις στο δρόμο προς την Χιλή

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΑΛΙΒΕΡΙ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Υπάρχει Δημοτική Αρχή; Υπάρχει διοίκηση στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου;
Από την αρχή του χρόνου παρουσιάστηκε πρόβλημα με κατολισθήσεις στο δρόμο της Χιλής. Ενημερώθηκε ο Δήμος και επισκέφτηκαν το σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα. «Ήλθον, είδον και απήλθον». Πέρασαν εννιά (9) μήνες απραξίας και αδιαφορίας. Και ήρθε η χθεσινή νεροποντή να το θυμίσει και να προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα και έρθει ο χειμώνας;
 Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό;
 Γιατί πέρασε τόσος χρόνος ανεκμετάλλευτος; Τι έκανε ο Δήμος για ένα ίδιο πρόβλημα στην Ποταμία; Κι εκεί κατολίσθηση είχαμε.
 Πότε περιμένει να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα; Όταν θα είναι πλέον αργά και οι συνέπειες ίσως απρόβλεπτες;
 Υπάρχει έλεγχος και γνώση των προβλημάτων και πώς θα αντιμετωπισθούν, ή κυριαρχούν η προχειρότητα, «θα το δούμε», «άλλος φταίει»;
     Απορούμε και αναρωτιόμαστε: Ανοργανωσιά; Αδιαφορία; Έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού; Έλλειψη γνώσης και Αδυναμία διοίκησης; Έλλειψη Σχεδιασμού; Ότι βέβαια και να ισχύει από αυτά ή και όλα μαζί, το κόστος το πληρώνουν οι δημότες. Είναι άλλωστε νωπά στη μνήμη μας τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ως δήμος από καιρικά φαινόμενα. Ας μην αντιμετωπίσουμε κι άλλα.
     Γι’ αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή να λάβει άμεσα μέτρα προς αντιμετώπιση και λύση τέτοιων προβλημάτων, που άπτονται της ίδιας της ζωής του δημότη.

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαμαρτυρίες για τις διακοπές ρεύματος και στη Χαλκίδα. Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου Συλλαλητήριο στην Πλατεία Αγοράς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα, Παρασκευή 27 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της Χαλκίδας παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Δύο Δέντρα Χαλκίδας σχετικά με τις διακοπές ρεύματος που αφορούν εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, μικρούς επαγγελματίες.
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στο χώρο, την ώρα που δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά απειλούνται με διακοπή ρεύματος ενεργειακοί κολοσσοί κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας (αγωγός TAP στη Βόρεια Ελλάδα, εκμίσθωση οικοπέδων στο Ιόνιο για εξόρυξη πετρελαίου, αιολικά σε διάφορες περιοχές της χώρας, νέοι σταθμοί υγροποιημένου αερίου κλπ).
Ταυτόχρονα, η απληρωσιά που σπάει κόκκαλα, οι συντάξεις που συνεχώς κόβονται, η ανεργία, γεννούν το μεγάλο ερώτημα «Πώς θα επιβιώσουν οι λαϊκές οικογένειες; Πώς θα πληρώσουν το πανάκριβο αυτό αγαθό, το ρεύμα;». Το ερώτημα αυτό μπήκε συγκεκριμένα στη διοίκηση για περίπτωση εργάτη σε επιχείρηση στο κλάδο των τροφίμων στην περιοχή, στο σπίτι του οποίου έχει κοπεί το ρεύμα εδώ και δύο βδομάδες. Αναμένεται απάντηση προφανώς διαφορετική από αυτή που ακούστηκε από διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης «Στη δημοκρατία αν δεν πληρώνεις – δεν παίρνεις. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι απλήρωτος ο εργάτης.»
Τα εργατικά σωματεία καλούν το λαό της περιοχής να αντιπαρατεθούν οργανωμένα στην ανάπτυξη που άξονα έχει οι μεγαλοεπιχειρηματίες να θησαυρίζουν και ο λαός στο σκοτάδι!
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες με την πολιτική τους στηρίζουν το κυνήγι του κέρδους, χτυπώντας τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Φορτώνουν συνεχώς με νέα βάρη τις λαϊκές οικογένειες και μας μιλούν για ανάπτυξη και μάλιστα «δίκαιη»!
Τα πανάκριβα τιμολόγια και οι διακοπές ρεύματος είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της πολυδιαφημισμένης «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», που δήθεν θα έσπρωχνε την τιμή του ρεύματος προς τα κάτω.
Όσο για τα επιχειρήματα του τύπου «όλοι μαζί τα  φάγαμε», «όσοι δεν πληρώνουν είναι μπαταχτσίδες» και πως «αν δε γίνουν μαζικές διακοπές η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει και έτσι θα είναι χειρότερα για τις λαϊκές οικογένειες», είναι φούμαρα!
Οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες που δε προλαβαίνουν να πληρώνουν φόρους, λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις ξέρουν πολύ καλά πως δε φταίνε αυτοί για την κρίση. Ξέρουν πως ακόμη και πριν απ’ την κρίση με τη δουλειά τους κατάφερναν να ζουν αυτοί και η οικογένειά τους, πως με τους αγώνες τους, τα προηγούμενα χρόνια, απέσπασαν τις διάφορες κατακτήσεις.
Άλλωστε τα στοιχεία της ΔΕΗ για το ποιοι και πόσα χρωστάνε είναι ενδεικτικά. Το 5% των οφειλετών, με χρέη πάνω από 3.000€, χρωστούν το 48% των χρεών προς τη ΔΕΗ.
Απαιτούμε:
•Καμιά διακοπή ρεύματος λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες!
•Ρυθμίσεις που να είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν για όσους έχουν οφειλές και αδυνατούν να τις αποπληρώσουν!

Κανένας μόνος του στην κρίση! Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στις διακοπές ρεύματος αλλά και συνολικά απέναντι στην πολιτική που σαρώνει τη δουλειά και τη ζωή μας. Συνεχίζουμε με το συλλαλητήριο στις 2 του Νοέμβρη, 7μμ στην Πλατεία Αγοράς.

Επίκαιρη Ερωτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για την μεταφορά των μαθητών στην Εύβοια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη
Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ.  Σπανό

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Στο νομό της Εύβοιας, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των σχολικών δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα είχε θέσει το ζήτημα, στον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας - από τον Ιούλιο,  καθώς και νέα παρέμβαση μόλις άνοιξαν τα σχολεία και εκατοντάδες μαθητές σε όλη την Εύβοια συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα- έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 25/9/17.

Τα νέα δρομολόγια ξεκίνησαν στις 27 Σεπτέμβρη και αφού είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα όπου η μεταφορά γίνεται με ΤΑΞΙ, ακόμα και για τη μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία. Συνέπεια αυτής της καθυστέρησης ήταν, όταν προέκυψαν άγονα δρομολόγια που αφορούσαν περίπου 600 μαθητές, να γίνει ο δεύτερος διαγωνισμός στα μέσα του Οκτώβρη.

Σήμερα, 15 δρομολόγια, που αφορούν 45 περίπου μαθητές, παραμένουν άγονα  και 45 νέα δρομολόγια  που αφορούν 100 περίπου μαθητές, με πρόβλεψη να αντιμετωπιστούν (;) το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη...
Το δρομολόγιο Μαντούδι – Κοντοδεσπότι -Ψαχνά- Αρτάκη –Χαλκίδα που εξυπηρετούσε τους 15 μαθητές του Ειδικού Σχολείου, αν και υπάρχει μειοδότης, δεν πραγματοποιείται από την αρχή της χρονιάς.
Επισημαίνουμε ότι:
Και στα υπάρχοντα δρομολόγια, σε πολλές περιπτώσεις  τα παιδιά, για να μεταφερθούν στο σχολείο τους ξεκινάνε δύο ώρες πριν (!!!) και περιμένουν με κρύο και με ζέστη μία ώρα μέχρι να ξεκινήσει το μάθημα…..
Η αποζημίωση για τους γονείς που αναγκάζονται να μεταφέρουν μόνοι τους τα παιδιά τους, αφού υπάρχουν δρομολόγια που τελικά δεν υπάρχει μειοδότης, είναι 0,30!!! ευρώ μόνο για τη μεταφορά στο σχολείο και όχι και για την επιστροφή…
Ζητάμε:
ΑΜΕΣΑ να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει για το δρομολόγιο του Ειδικού Σχολείου, καθώς και τα 15 δρομολόγια που εκκρεμούν.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών και ως προς τα σημεία που αφήνουν τα παιδιά - ιδιαίτερα σε περιόδους κρύου και κακοκαιρίας- και το απαράδεκτο γεγονός της  ανυπαρξίας συνοδού για τα μικρά παιδιά,
Να λύνεται άμεσα κάθε φορά με το άνοιγμα των σχολείων, η μεταφορά των παιδιών ώστε να μην υπάρχει έστω και ένα μικρό διάστημα που οι γονείς θα φορτώνονται και αυτό το βάρος. Θεωρούμε απαράδεκτο να καθυστερούν τόσο οι διαδικασίες του διαγωνισμού, δεν δεχόμαστε ως δικαιολογία ότι καθυστερούν τα σχολεία να δώσουν εικόνα και ζητάμε να απαντήσει η Περιφέρεια μας  τι μέτρα θα πάρει.
26-10-2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος για τις διακοπές ρεύματος σε Κάρυστο και Μαρμάρι

Δελτίο Τύπου
Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τις διακοπές ρεύματος σε Κάρυστο και Μαρμάρι
Τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 26 Οκτώβρη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη  για το ζήτημα των μαζικών διακοπών ρεύματος στην περιοχή.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε από τον Υπουργό να υλοποιηθούν τα αιτήματα των φορέων της περιοχής, να μην κόβεται το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις καθώς και να προσφέρει η ΔΕΗ ρυθμίσεις που να μπορούν να αποπληρωθούν από όσους έχουν οφειλές και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Ο Υπουργός Ενέργειας δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα ενόψει και της σημερινής συνάντησης των φορέων της περιοχής με τους προϊστάμενους της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Παρασκευή, 27 Οκτώβρη 2017

Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 απόψε στο ΧΑΝΙ


Την Παρασκευή 27/10/2017 στις 8:00 μμ, η κινηματογραφική λέσχη της ΑΝΕΜΗΣ προβάλλει στο ΗΑΝΙ το έργο του Τάκη Κανελλόπουλου:
« Ο υ ρ α ν ό ς » 
•  Σενάριο-σκηνοθεσία – μοντάζ:  ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
•  Δ/ντής Φωτογραφίας: ΔΑΝΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, VARRIANO GIOVANNI
•  Μουσική Σύνθεση : ΚΟΥΝΑΔΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
•  Δ/ντής Φωτογραφίας: ΔΑΝΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, VARRIANO GIOVANNI
•  Ηθοποιοί: Τάκης Εμμανουήλ, Φαίδων Γεωργίτσης, Ελένη Ζαφειρίου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Λάζος Τερζάς, Κώστας Καραγιώργης, Νίκος Τσαχιρίδης
• Παραγωγή: 1962  
•  Διάρκεια: 80 λεπτά

Η υπόθεση του έργου
26 Οκτωβρίου 1940. Σε ένα φυλάκιο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, η ζωή των στρατιωτικών κυλά ήρεμα.  29 Οκτωβρίου 1940. Έχει κηρυχθεί ο πόλεμος με τους Ιταλούς και οι στρατιώτες αλλάζουν μονάδες ανάλογα με την ειδικότητά τους. Ξεκινούν με ενθουσιασμό, τραγουδώντας και χορεύοντας θαρρεί κανείς πως πάνε σε γλέντι.  Μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, οι στρατιώτες επιστρέφουν από τα μέτωπα του πολέμου, στα σπίτια τους με τα πόδια. Ωστόσο τα δεινά του πολέμου θα τους διαλύσουν ψυχολογικά οδηγώντας τους, χωρίς  ελπίδα, σταδιακά στην κατάθλιψη και το μαρασμό ενώ χάνουν κάθε διάθεση και όρεξη για ζωή.
Στη πορεία των πέντε στρατιωτών, φίλων μετά από τη συμβίωση στο φυλάκιο, του Δασκάλου, του Ταχυδρόμου, του Λοχία, του Γιάγκου και του Στράτου, μόνον ο Ταχυδρόμος θα καταφέρει να επιστρέψει ζωντανός…
Αξιοσημείωτη η τελευταία φράση: «ποιος μωρέ καίγονταν να ιδεί καπνό από το τζάκι του σπιτιού του και μετά ας πέθανε». Λόγια του Οδυσσέα, γυρίζοντας στην Ιθάκη.

Πληροφορίες για τη ταινία
Η ταινία έκανε διεθνή καριέρα, που ξεκίνησε το 1962 από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης και, εκτός συναγωνισμού, στο Βερολίνο.
Διακρίσεις: Πήρε βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962.   •Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών.
• Βραβείο Φωτογραφία από ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κιν/φου) 1964
• Αργυρή Σειρήνα στο Φεστιβάλ Νάπολης (1963)
Η εφημερίδα «Ομπσέρβερ» τοποθέτησε την ταινία ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 1963.
Ο Federico Fellini δήλωσε πως είναι εξαιρετική.
Οι κριτικοί και οι θεωρητικοί του κινηματογράφου τοποθετούν τον Ουρανό ανάμεσα στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κριτικές
 Ο Κανελλόπουλος κινηματογραφεί εδώ, στην πρώτη μεγάλου μήκους και πιθανώς, κορυφαία ταινία του, με ποιητική ευαισθησία και με κάποια λυρικά πλάνα τα τραύματα που αφήνει ο πόλεμος σε μία ομάδα ανθρώπων και κατ' επέκταση σε ολόκληρη κοινωνία αλλά και στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Δεν τον ενδιαφέρει η καταγραφή πολεμικών γεγονότων ούτε τον απασχολεί ποιος και τι είναι ο εχθρός (σαφώς ως βάση της ιστορίας θέτει το αλβανικό μέτωπο), ούτε καν εξυμνεί την ελληνική ψυχή που πηγάζει από κραυγές γενναιότητας (αεεεεέρα) αλλά επικεντρώνεται στα γιατί και τη ματαιότητα του -οποιουδήποτε- πολέμου και τον προδιαγεγραμμένο χαμό και τη συντριβή που εκείνος επιφέρει για όλους, κάτι που φυσικά ξεπερνά την ανθρώπινη φύση.
Υπήρξε ένας μοναχικός και ιδιαίτερος δημιουργός. Στο έργο του ποιητικό ή συμβολικό, ρομαντικό ή νοσταλγικό, αισθαντικό ή ευαίσθητο, ρεαλιστικό ή μεταφορικό (όλα αυτά μαζί ή και τίποτα), αλλά σίγουρα νεωτερικό, κινηματογράφησε την ανθρώπινη εσωτερικότητα και τα ψυχικά της τοπία, με μια εκρηκτική λυρική δύναμη, γεγονός που το καθιστά μοναδικό στην  ελληνική κινηματογραφία.
Χαρακτηριστικό της οπτικής του η φράση: «...οι αιώνιες αλήθειες δεν έχουν χρόνο. Μια ανθισμένη κερασιά μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, η δροσιά του νερού και το τραγούδι του ανέμου, θ’ αγγίζουν πάντα τους ανθρώπους, όπως τους αγγίζει η πίστη, ο έρωτας, ο θάνατος...».
Ο Κανελλόπουλος κινηματογραφεί και γράφει για τη μοναξιά και τον απελπισμένο έρωτα. Μισεί τον πόλεμο.
 Για το αντιπολεμικό του αριστούργημα «Ουρανός», ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραψε το 1962 στο περιοδικό «Διάλογος»: Στον ‘’Ουρανό’’ δεν έχουν θέση οι αξιωματικοί, ο δε εχθρός είναι αδιάφορος και ασφαλώς εξίσου δυστυχής.

Βιογραφικά – φιλμογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη.
Ο Τάκης Κανελλόπουλος γεννήθηκε  τη μέρα που η αγαπημένη γενέθλια πόλη γιόρταζε. Ήταν η 26η Οκτωβρίου 1933 και η Θεσσαλονίκη γιόρταζε σημαιοστολισμένη και εν μέσω στρατιωτικών εμβατηρίων την επέτειο της απελευθέρωσής της. Στην πόλη αυτή πέρασε τα παιδικά του χρόνια.  Μικρός ακόμη έχασε σε ατύχημα το πόδι του, μένοντας ανάπηρος, κάτι που τον σημάδεψε σε όλη του τα ζωή. Από μικρός ήθελε να γίνει δημοσιογράφος. «Ονειρευόμουν από μικρός να γίνω δημοσιογράφος της φωτιάς. Να πηγαίνω σε πολέμους και επαναστάσεις. Εργάστηκα ένα χρόνο σε εφημερίδα. Δε μου δόθηκε τέτοια δυνατότητα. Τα εγκατέλειψα. Σκέφτηκα να γίνω σκηνοθέτης του κινηματογράφου». Κι έτσι βρέθηκε στην Αθήνα, να σπουδάζει σκηνοθεσία. Στη συνέχεια, έφυγε για τη Γερμανία, όπου συνέχισε για δύο ακόμη χρόνια τις κινηματογραφικές του σπουδές, στο Μπαβάρια Στούντιο του Μονάχου.
Το 1960  ο Τάκης Κανελλόπουλος κάνει τη εμφάνισή του στο χώρο του κινηματογράφου, μια εμφάνιση θριαμβευτική, παρουσιάζοντας στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη το ντοκιμαντέρ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ, εντυπωσιάζει και  το 1961 με τη  ΘΑΣΟΣ. Ακολουθούν τα σπουδαία του έργα: 1962  ΟΥΡΑΝΟΣ, 1966 ΕΚΔΡΟΜΗ, 1968 ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ  και 1969 το ντοκιμαντέρ  ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1972. Τα επόμενα του έργα ή περνούν απαρατήρητα ή αντιμετωπίζονται αρνητικά: 1972 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΟΙΞΗ, 1975 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 1978 ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  και 1980 ΣΟΝΙΑ. Απομονώνεται στη Θεσσαλονίκη και  γράφει , γράφει δεκάδες νουβέλες και διηγήματα, και σχεδιάζει την επόμενη ταινία του. Θα είχε τίτλο «Ο χτεσινός κόσμος» και θα ήταν τριάντα τρίλεπτες ιστορίες, μικρές σαν αυτές που έγραφε…
Η ταινία δεν έγινε ποτέ. Τα δέκα εκατομμύρια δραχμές (30.000 ευρώ) που ήθελε δεν είχαν εγκριθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Ο Τάκης Κανελλόπουλος πέθανε πικραμένος, στις 21 Σεπτεμβρίου 1990. Ήταν 57 ετών.

Τη μέρα του θανάτου του ανακοινώθηκε πως εγκρίθηκαν τα χρήματα που είχε ζητήσει…   

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Από την Επίσκεψη του Γιώργου Καμίνη στη Χαλκίδα

https://digitalstar.gr/reportaz-webtv/19684-o-giorgos-kaminis-sti-xalkida



Το όραμα και τους στόχους του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς παρουσίασε από τη Χαλκίδα που βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, Γιώργος Καμίνης. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας τον περίμεναν φίλοι και πολιτικά στελέχη του νέου φορέα από το νομό. Τον Γιώργο Καμίνη καλωσόρισε ο δήμαρχος Χαλκιδέων, Χρήστος Παγώνης.

Παρά την βροχή σταμάτησαν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην Ιστιαία


Μάγια Τσόκλη (Δημοσιογράφος): 25 Οκτωβρίου, ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.


Δεν είναι πλάκα, δεν είναι μόδα, δεν είναι δακρύβρεχτα κείμενα από «συμπάσχοντες ψυχικώς». Δεν είναι μοντέλα, παρουσιάστριες ή ηθοποιοί που συμμετέχουν σε κενές καμπάνιες. Δεν είναι ροζ κορδελίτσες κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι καν οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες που εξωραΐζουν τη πραγματικότητα συλλαμβάνοντας τη στιγμή.
Είναι η μία σου ζωή. Είναι μία καθημερινή εξέταση που γυρνάει τον κόσμο σου ανάποδα. Η έξοδος από το ιατρείο σε μία άλλη πραγματικότητα. Μια σφαλιάρα ξεγυρισμένη που σε πατάει στη γη. Είναι η αίσθηση του χρόνου που αλλάζει. Είναι η διακοπή κάθε επιθυμίας, κάθε μελλοντικού σχεδίου. Είναι η ζωή που συνεχίζει για τους γύρω σου, κι εσύ μένεις θεατής της, ν ’αναρωτιέσαι αν θα ξαναπαίξεις στην ομάδα των ζωντανών.
Είναι η ελπίδα και ο μονόδρομος της επιβίωσης. Οι δυνάμεις που δεν ήξερες ότι διέθετες. Είναι η ευθύνη για τη στεναχώρια των αγαπημένων σου και η προσπάθεια να δείξεις ισχυρός. Είναι το σώμα σου που αλλάζει, το πρόσωπο που δεν αναγνωρίζεις στο καθρέφτη. Είναι η περούκα και ότι σου έχει απομείνει από φιλαρέσκεια. Είναι οι πορτοκαλί σταγόνες που κυλούν στο αίμα σου για να σε σώσουν. Και οι νοσοκόμοι που κάνουν τη διαφορά. Είναι οι ουλές που αποτρέπουν. Είναι η ζωή σου πριν και μετά.
Και μετά -αν είσαι τυχερή- ξαναπιάνεις το νήμα. Δειλά. Αργά. Ένα βήμα τη φορά. Γεύεσαι κάθε στιγμή και νιώθεις αποξενωμένη από τους γύρω σου. Προσπαθείς να μεταφέρεις το δίδαγμα και διαπιστώνεις ότι είναι μάταιο.
Έτσι, φορτώνεις και τον καρκίνο σου στις αποσκευές της ζωής σου. Θα σε συνοδεύει για πάντα, έστω κι αν κάποιες στιγμές τον ξεχνάς. Κι αν δεν καταφέρεις να τον κάνεις φίλο, τουλάχιστον πρέπει να τον αποδεχτείς σαν έναν -τρομαχτικό- συνοδοιπόρο.

Όσες έχουμε βιώσει έναν καρκίνο μαστού, ξέρουν καλά τι εννοώ. Όλοι οι άλλοι μην περιμένετε να μάθετε. Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος αν εντοπιστεί νωρίς. Μην επαναπαύεστε μόνο στη τύχη σας. Η πρόληψη είναι το κλειδί… και τα ταξίδια! 

Το βρεφικό Τμήμα του Παιδικού Σταθμού Ιστιαίας Αιδηψού λειτουργεί ξανά μετά από δέκα χρόνια


Μετά από μία ολόκληρη δεκαετία λειτουργεί και πάλι το Βρεφικό Τμήμα του παιδικού Σταθμού του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.
Η Δημοτική Αρχή φρόντισε να στελεχώσει τον σταθμό με προσλήψεις προσωπικού, ενώ προέβη σε ανάπλαση και διαμόρφωση ενός τμήματος του εξωτερικού χώρου σε μικρό γήπεδο. Ταυτόχρονα διαμορφώθηκε και ο εσωτερικός χώρος με προμήθεια καινούριου εξοπλισμού.
Στον  Παιδικό - Βρεφονηπιακό Σταθμό Ιστιαίας φιλοξενούνται ήδη 67 παιδιά, ενώ αναμένονται κι άλλα.
Η Δημοτική Αρχή Ιστιαίας-Αιδηψού, συνεπής πάντα στις υποσχέσεις της, παραδίδει ένα ακόμη σημαντικό έργο στους Δημότες μας.



Επιστολή Θωμά στη ΔΕΗ

Κύμη 25-10-2017 
Προς  :  ΔΕΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΥΠΟΨΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΥΡΙΝΤΖΗ

Θέμα : Εξυπηρέτηση από τη ΔΕΗ της περιοχής Κύμης – Κονιστρών



Κύριε Διευθυντά,

Όπως γνωρίζετε, επί δεκαετίες  λειτουργούσε σε ενοικιαζόμενο από εσάς κατάστημα, υποκατάστημα  της ΔΕΗ στην Κύμη η λειτουργία του οποίου δυστυχώς καταργήθηκε.

Σήμερα το κατάστημα εξακολουθεί να είναι ενοικιασμένο από εσάς και  σε ένα τμήμα του στεγάζεται η ΔΕΔΗΕ, ενώ ο υπόλοιπος χώρος παραμένει κενός.
Ενώ λοιπόν τότε υπήρχε πλήρης κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και πελατών σας  στην περιοχή, σήμερα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εξυπηρέτησης. Σε μια εποχή που οι διακοπές των παροχών και οι διακανονισμοί των λογαριασμών είναι στο μέγιστο σημείο τους.

Το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, οι μεγάλες αποστάσεις  και  η οικονομική κρίση  καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη και πολλές φορές  αδύνατη την εξυπηρέτησή τους από το Αλιβέρι. 

Σας   ζητάμε λοιπόν  να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εξυπηρετείται η περιοχή Κύμης – Κονιστρών, δύο τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα από υπάλληλο σας, ο οποίος θα επισκέπτεται την Κύμη.
Κάτι τέτοιο θα ανακούφιζε την περιοχή και τους πελάτες σας, αλλά και το υποκατάστημά σας στο  Αλιβέρι, στο οποίο σήμερα  δημιουργείται συνωστισμός και οι πελάτες αργούν να εξυπηρετηθούν και ταλαιπωρούνται στο έπακρον.

Με εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ

Πρώην   Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου

Δήμος Χαλκιδέων: Στηρίζουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο μέτρο του εφικτού

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με αφορμή την ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Χαλκίδας «Ρεύμα Ανατροπής», σχετικά με το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα από 21 έως 26 Νοεμβρίου, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαλκιδέων ανακοινώνονται τα παρακάτω:
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια από το ξεκίνημα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο Δήμος Χαλκιδέων το στήριξε έμπρακτα, είτε παραχωρώντας το Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου και το αναγκαίο προσωπικό για τις διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και προβολές είτε συμμετέχοντας χορηγικά στα χρηματικά βραβεία.
Για τη φετινή διοργάνωση, ο Δήμος Χαλκιδέων και ο Οργανισμός Πολιτισμού πέραν από τη δωρεάν διάθεση του θεάτρου Παπαδημητρίου και την κάλυψη των σχετικών λειτουργικών εξόδων, πρότειναν την παραχώρηση της αίθουσας Αριστοτέλη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα και επιπλέον την κάλυψη εξόδων προβολής, όπως την εκτύπωση των προγραμμάτων, των αφισών και άλλου έντυπου υλικού. Ωστόσο η εμπράγματη αυτή χορηγική βοήθεια δεν έγινε αποδεκτή από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Σταύρο Ιωάννου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Δήμαρχο Χρήστο Παγώνη ζήτησε το ποσό των 20.000€ σε ρευστό, αίτημα που δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί.
Ο Δήμος Χαλκιδέων και ο Οργανισμός Πολιτισμού έχουν την πρόθεση και θέλουν να στηρίξουν την οργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, όπως γίνεται με όλες τις άλλες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Χαλκιδέων. Μάλιστα, θεωρούν ότι  το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση για την πόλη, που οφείλει να ενισχυθεί περαιτέρω και οι ήδη συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή είναι στη διάθεση των διοργανωτών.
Σημειώνεται ότι την απάντηση αυτή έδωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος του «Ρεύματος Ανατροπής» κ. Νίκος Σιόλιας.



             Γραφείο Τύπου  

Ο Σκαρίμπας στον... Φούρνο (Δελτίο Τύπου για την 1η παράσταση)



  Η επίσημη πρώτη των παραστάσεων της μεταφοράς στη θεατρική σκηνή του ταυτισμένου με τον Γιάννη Σκαρίμπα διηγήματος ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΙ  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 στο – κατάμεστο  – θέατρο Φούρνος των Αθηνών.
  Η πρεμιέρα των μουσικοθεατρικών παραστάσεων ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΤΡΑΓΙΟΥ στον καλλιτεχνικό χώρο Φούρνος ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κοινού από την ιδιοκτήτρια του καλλιτεχνικού πολυχώρου Κα Σαντοριναίου και την ομιλία του Προέδρου των Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα Κώστα Μπαϊρακτάρη σχετικά με τον θεατρικό Σκαρίμπα, το Θείο Τραγί και τις θέσεις του Σκαρίμπα για το εν λόγω έργο, καθώς και για τα τρέχοντα περί Σκαρίμπα εκδοτικά και άλλα ζητήματα  (μεταξύ των οποίων και αυτό της ένταξης στα υπό βράβευση μεταφραστικά έργα και του σκαριμπικού Μαριάμπα στην αγγλική γλώσσα, που εν τέλει από της 24ης ΟΚΤ. 2017 χαίρει αυτής της διακρίσεως).                             
  Εν συνεχεία, η σκηνή φωτίστηκε καλλιτεχνικά από την πληθωρική παρουσία και μαεστρία του Άρη Μπινιάρη, ο οποίος με αρωγούς τους μουσικούς του παραστάτες (Βίκτωρα Κουλουμπή στο μπάσο και Πάνο Σαρδέλη στα τύμπανα)  με πάθος ασίγαστο και τέχνη θαυμαστή τους θεατρικούς και μουσικούς ρόλους του έργου ερμήνευσε, αφήνοντας στη σκηνή το πληθωρικό του να λάμψει τάλαντο και στην αίθουσα τα δίχτυα ης σαγήνης τις ψυχές των φιλοτέχνων καθηλωτικά να αιχμαλωτίζουν.
    Κατά την πρώτη ημέρα των παραστάσεων του σκαριμπικού Θείου Τραγιού στον φιλόξενο πολιτιστικό χώρο της οδού Μαυρομιχάλη 168 στα Εξάρχεια μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: η Πανεπιστημιακός και επιμελήτρια των δια του εκδοτικού οίκου ΝΕΦΕΛΗ  σκαριμπικών εκδόσεων Κατερίνα Κωστίου, ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος, ο ηθοποιός Στέλιος Γούτης, ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Άννας Χρήστος Τζαχρήστος με την σύζυγό του, ο γιος του ιδρυτή του Μουσείου Γιάννης Σέττας, ο σκηνοθέτης Βασίλης Τραϊφόρος, το αναπληρωματικό μέλος του Δ. Σ. του Πολ. Συλλόγου Φίλοι Γ. Σκαρίμπα Άντα Γιαννίση κ. ά.


  Σχετικά με το πνεύμα του έργου, την οργάνωσή του και το πρόγραμμα των παραστάσεων υπάρχει και το ακόλουθο κείμενο των διοργανωτών:
«Το Θείο Τραγί
Γιάννης Σκαρίμπας

Από 14 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Ο Άρης Μπινιάρης επανέρχεται για 7η χρονιά  με  "Το Θείο Τραγί", την παράσταση που τον καθιέρωσε.

Ένας αλήτης, ένας προκλητικός, ένας εχθρός του καθωσπρεπισμού επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για μιά παλιά του αγάπη. Αυτή, παντρεμένη τώρα πια μ' έναν πλούσιο αστό, ζει την "ευτυχία" μιας "γεμάτης" ζωής. Ο αντι-ήρωας αυτός ραδιουργεί σωτήρια εναντίον μιας δοσμένης συνταγής που καθιστά τους ανθρώπους κοινωνικά "κανονικούς", απεγνωσμένα "υγιείς" και κάλπικα γεμάτους.
Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής. Ο μουσικός λόγος του Γιάννη Σκαρίμπα πλαισιώνεται από μουσική και τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση και με όχημα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού δημιουργούν μια ηλεκτρική και δυναμική πλατφόρμα αφήγησης της προκλητικής αυτής ιστορίας. Μια παράσταση που μας μιλάει, μέσα σε άλλα, για την απόφαση να μπαίνεις τολμηρά.

Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία/ Στίχοι τραγουδιών
Άρης Μπινιάρης
Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής
Βίκτωρας Κουλουμπής: Μπάσο
Πάνος Σαρδέλης: Τύμπανα
 Εισιτήριο: 12 €
Φοιτητικό- Άνω των 65: 10€
Ατέλειες – ανέργων: 5€»


   Το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλοι Γ. Σκαρίμπα



       Χαλκίδα, 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Η υποψηφιότητα Καμίνη, το νέο εγχείρημα της κεντροαριστεράς και οι προϋποθέσεις επιτυχίας του


 Γράφει ο Κώστας Χαϊνάς
Η συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι μια σημαντική ιστορική στιγμή, όχι μόνο για τον προοδευτικό χώρο, αλλά και για την ίδια την χώρα. Γιατί στην μεταβατική εποχή που διανύουμε ως πολιτικό σύστημα και ως χώρα, η συγκρότηση ενός μεγάλου δημοκρατικού κόμματος είναι εγγύηση για την δημοκρατία και τις πολιτικές εξελίξεις, απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό που απεργάζονται, οι δυνάμεις εκείνες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία ως αυτοσκοπό. Άρα η ισχυρή παρουσία του νέου φορέα στα πολιτικά πράγματα, μόνο όφελος για τους πολίτες και την χώρα είναι. Και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί ο νέος φορέας να είναι όχι απλά ένας ισχυρός πόλος, αλλά ο μεγάλος προοδευτικός πολιτικός πόλος του πολιτικού συστήματος.

Και οι προϋποθέσεις αυτής της πρωταγωνιστικής παρουσίας, είναι οι εξής τρεις κατά την γνώμη μου.

Η πρώτη προϋπόθεση, είναι ο νέος φορέας να πείσει την ελληνική κοινωνία για την πρόταση του. Μετά το σοκ και την απογοήτευση, που έχουν υποστεί οι πολίτες από τα συνεχή ψέματα, τον κυνισμό και τον λαϊκισμό του κου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καιρός να ακούσουν έναν ξεκάθαρο προοδευτικό προγραμματικό λόγο, χωρίς μισόλογα και αοριστολογίες, αλλά και χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις. Για ένα μικρό και επιτελικό Κράτος με άξιους και καλά αμειβόμενους δημόσιους λειτουργούς. Για την κατάργηση της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση παντού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για την καθιέρωση της αξιοκρατικής επιλογής όλων των στελεχών του δημοσίου τομέα και των Οργανισμών και την κατάργηση στην πράξη των πελατειακών και κομματικών δικτύων. Για την εφαρμογή της αντικειμενικής αξιολόγησης των δημοσίων λειτουργών, την επιβράβευση υλικά και ηθικά εκείνων που προσπαθούν. Για μια δημοκρατική περιφερειακή συγκρότηση του Κράτους με πόρους και αρμοδιότητες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με όρους διαφάνειας και ελέγχου. Για την δραστική μείωση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών, πολιτών και επιχειρήσεων, για την βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η δημοκρατική συγκρότηση του νέου φορέα. Εάν η ανασυγκρότηση βασιστεί σε παλαιές μεθόδους και νοοτροπίες, τότε  είναι σίγουρη η αποτυχία του εγχειρήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παλιά στελέχη δεν έχουν ρόλο και λόγο στο νέο εγχείρημα. Κάθε άλλο. Ο νέος φορέας χρειάζεται την εμπειρία του καθένα. Αλλά τα παλιά στελέχη θα πρέπει να αφήσουν ζωτικό χώρο στους νέους ανθρώπους. Και αυτό θα πρέπει να γίνει με θεσμικό τρόπο. Θητείες περιορισμένες για όλες τις θέσεις ευθύνης. Ψηφοδέλτια που οι νέοι άνθρωποι θα αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία. Διαφάνεια και δημοκρατία στις αποφάσεις. Αυτά και πολλά άλλα θα είναι το νέο στοίχημα για τον νέο ηγέτη και την ηγεσία της Παράταξης, που θα εκλεγεί στην συνέχεια από τις διαδικασίες ενός πραγματικά δημοκρατικού Συνεδρίου.

Η τελευταία προϋπόθεση είναι το πρόσωπο του νέου ηγέτη και η απήχησή του στην κοινωνία. Ξεκαθαρίζω ότι εκτιμώ όλους τους υποψηφίους και την κάθε προσωπικότητα ξεχωριστά και το ειδικό βάρος που έχουν όλοι μεμονωμένα, ειδικά εάν αξιολογηθούν στους τομείς που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα ο καθένας. Όμως ανεξάρτητα από συμπάθειες, πρέπει να δούμε όσοι ενδιαφέρονται για την επιτυχία του εγχειρήματος, ποιο πρόσωπο είναι εκείνο που μπορεί να οδηγήσει την Παράταξη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που σημειώσαμε. Ποιο πρόσωπο από τους υποψηφίους, δεν κουβαλάει αρνητικές κομματικές περγαμηνές του παρελθόντος και την λογική των κομματικών επετηρίδων στην επιλογή και την ανάδειξή τους;  Ποιο πρόσωπο με την υποψηφιότητα του, έδωσε μια νέα δυναμική και ώθηση στο εγχείρημα; Ποιο πρόσωπο έχει μια συνεπή  επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική συνεισφορά στη χώρα και στην κοινωνία; Ποιο πρόσωπο έδωσε με επιτυχία δύο συνεχόμενες μάχες, στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, απέναντι στον λαϊκισμό της δεξιάς και της αριστεράς ; Ποιο πρόσωπο δεν δίστασε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα να συνταχθεί με την διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτής της χώρας ; Ποιο πρόσωπο έδειξε στην πράξη πως εννοεί την συλλογική και χρηστή διοίκηση, δίνοντας ρόλους στα στελέχη του με αξιοκρατία και ευθύνη ; Ποιο πρόσωπο μπορεί να οδηγήσει την επόμενη μέρα της εκλογής του Προέδρου, δυνατή και ενωμένη τη Δημοκρατική Παράταξη ; Και πολλά άλλα ερωτήματα που ο καθένας μας ανάλογα με την εμπειρία του μπορεί να θέσει και να δώσει ο ίδιος τις απαντήσεις.

Άρα, η επιλογή του Νοεμβρίου δεν μπορεί να είναι ποιος ήταν μέχρι σήμερα ο αγαπητός μας κομματικός φίλος ή ο φίλος που κάνουμε καλή παρέα.  Πρέπει ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου να κάνει μια προσωπική υπέρβαση και να σκεφτεί ως να είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον της παράταξης. Και να δει κυρίως πέρα  από τις κομματικές του συμπάθειες και προσωπικές προτιμήσεις. Πρέπει να δει και να ξαναδεί την μεγάλη εικόνα. Να θέσει ερωτήματα και να προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις. Τι θέλουμε να κάνουμε με το εγχείρημα ; Τι κόμμα θέλουμε να φτιάξουμε; Τι θέλουμε για το μέλλον της παράταξης και της χώρας ; Και αφού σταθμίσει όλους τους παράγοντες και δώσει απαντήσεις πειστικές πρώτα απ’ όλα στον εαυτό του, να επιλέξει τον κατάλληλο υποψήφιο Πρόεδρο.

23-10-2017
Κώστας Χαϊνάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας



Προληπτικές εξετάσεις στο Αλιβέρι

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                         Αλιβέρι 23/10/2017



                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, στα πλαίσια του προγράμματος προληπτικής ιατρικής, που υλοποιεί η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνει τους Δημότες του:
          Από την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ, θα βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου και θα πραγματοποιούν τις παρακάτω προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

•             ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
(Πρόγραμμα Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε  γυναίκες ηλικίας
 40 – 60 ετών)

•             ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ
(΄Ελεγχος για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άνδρες άνω των 60 ετών)

•             ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(Σπιρομέτρηση για καπνιστές και καπνίστριες άνω των 40 ετών)

΄Ολες οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού.  το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6940306978.
΄Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, έως Παρασκευή 3 Νοεμβρίου από τις 09.00 μέχρι 13.00, όλες τις εργάσιμες ημέρες.
  Συντονίστρια του προγράμματος, είναι η Μαρία Μαυρουδή.
Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, προσκαλεί τους Δημότες του να εκμεταλεφθούν την παρουσία των κινητών μονάδων προληπτικής ιατρικής της 5ης ΥΠΕ και να τις επισκεφθούν προκειμένου να τσεκάρουν την πορεία της υγείας τους και να προλάβουν πιθανές επιπλοκές.
           
Η   ΠΡΟΛΗΨΗ  ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ